Sada je: 10 kol 2026, 18:54.

Kako dijete nauciti da imenuje osjecaje?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

PostPostao/la Kris2 » 07 sij 2008, 16:33

Moji su prilicno dobri u iskazivanju osjecaja u vecini situacija (i u vrticu su radili dosta na tome, pa ponekad imaju i neke "skolske" recenice :), pogotovo curka - "Nije u redu", "Ljutim se zato što ...")
Ali isto tako znaju doci i reci ti si tako draga ... (ponakad i kad nisam - zensko dijete me tako "smeksava" :)) i sl. ili reci tako mi je ljiepo ili tako sam sretna ili ...nisam sretna.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la dodoli » 07 sij 2008, 20:37

Ja sam imala odlicnu nastavnicu u osnovnoj skoli iz hrvatskog jezika koja nije prihvacala pridjeve dobro i lijepo :mrgreen:
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la Berta22 » 08 sij 2008, 23:05

zasto ne bi prihvatila "lijepo"?
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Imge » 09 sij 2008, 00:02

nekako kontam da je u slucaju koji spominje dodoli rijec ponajvise o razvijanju i bogacenju rjecnika, a ne toliko o razvijanju izrazavanju osjecaja... :dunno . no, rezultat je u svakom slucaju isti i u svakom slucaju postoji korelacija izmedju ove dvije price...
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zoila » 10 sij 2008, 23:54

slazem se s imgom, bolje izrazavas svoje osjecaje ako imas bogatiji rijecnik...
sijecam se bilo je nesto o tome u knjizi odrastanje kaina. Muskarci koji nisu odgojeni da izrazavaju svoje osjecaje, poznaju samo ljutnju - i sve trpaju u isti kos. Frustracija, agonija, tuga, ocaj...sve izrazavaju kroz ljutnje. Tako nekako.
No jednako je vazno znati prepoznati kako se osjecas - a mozes prepoznati te osjecaje ako imas naziv za sve te nianse - tek prepoznavanjem i imenovanjem, mozes krenuti i s rijesavanjem....

neki dan me moj sin rekao, mama, uvrijedila si me. Dijete koje nezna prepoznati svoje osjecaje bi rekao, LJUT SAM! ili Glupace! Zalupio bi vratima sobu, i valjda do kraja dana ne bi izasao iz sobe. Ovako sam se ispricala sto sam ga povrijedila, i pitala kako sam ga uvrijedila - i o tome smo onda razgovarali. Kako rijesiti to sto je ucinio sto je mene na pocetku naljutilo, a i kako rijesiti to sto sam ja reagirala na nacin da sam ga uvrijedila. Svak je tu nekaj pogrijesio. Razgovorom je sve nakraju bilo rijeseno.
ne kazem da je idila u kuci. Imamo i mi vrata koja se zalupaju, igracke koje lete, i male djecje sake koje nekad naglo zavrse gdje ne bi trebale, no radimo na tome....
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mirci » 14 sij 2008, 13:14

mene zapravo zanima kako u balkanskom okruzenju u kojem zivimo odgojiti 2 sina koji se nece sramiti svojih osjecaja

iako obje zivimo u istom gradu i obje imamo dva sina vrlo slicnih godina, ja uopce nemam tih problema. Nase mikrookruzenje jednostavno nije takvo :dunno.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

Prethodna

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.