Sada je: 30 tra 2026, 01:42.

Pistolji

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Pistolji

PostPostao/la Mala Bornica » 25 kol 2003, 12:32

o istoj stvari sam razmisljala ovih dana. danas se necak igrao s puskom, i borna je pitala "sta je to?" . <
><
>ali ja mislim da nema smisla za
anjivati, jer za
anjeno voce je sladje . <i></i>
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la HBSfamily » 25 kol 2003, 12:35

Kupi mu pistolj. <
> HRVOJE, 16.01.2002.<i></i>
HBSfamily
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la iva » 25 kol 2003, 13:06

hm, ne znam, ja niam ljubiteljica pistolja....<
>mislav je dobio plasticni pistolj za vodu i negdje mu je medju igrackama ali nema pojma sta je to, upotrebljava ga kao cekic .....<
>mislim, ne mozes ga zastiti od pistolja, kad vidi da ga i druga djeca imaju, kad pocne gledati filmove, citati romane, sve vrvi od pistolja, pusaka, metaka....ali eto, ja se borim koliko mogu jer dok je jos ovako mali i dok ga mogu kontrolirati....<
> <i></i>
iva
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nincka » 25 kol 2003, 13:33

E da, samo da dodam - oni busilice i slicne alate kojih imaju puno upotrebljavaju kao pistolje. Ili si kocke sloze u oblik pistolja <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la sonja05 » 25 kol 2003, 13:41

Kad sam bila još mlada i naivna, uvijek sam govorila "Moje djete sigurno neće imati pištolj niti bilo kakvu takvu igračku koja potiče nasilje, to mi je grozno" <
> <
>Sad Juraj ima 3 pištolja, pušku sa raznim zvukovima od kojih nas boli glava, 4 pištolja na voudi 3 puške za vodu.<
><
>Nadam se da se shvaća iz ovoga što želim reći. Kupi djetetu igračku i to je samo jedna faza odrastanja.<
><
> Juraj 15.02.2000.<
>Anja 22.09.2001.<i></i>
sonja05
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamaladoled » 25 kol 2003, 16:35

i ja se grozim od toga al nemam čvrsto izgrađen stav.Ja bih im kupila pištolje (tek da i to izguštaju) ali bih im malo proširila vidike s tim-"mrtav si i slične stvari".Mislim da ćeš već nać način da im objasniš a da oni to i shvate.Luk i strela su mi nekako manje agresivni-ljudi su s tim lovili,priče o divljini i slične stvari.Još da napomenem da se groziiiimm pištolja sa onim kuglicama (ma šta grozim bojim se),a djeca se sa njima mogu i ozlediti.Pištolji,puške sa različitim zvucima,vodeni pištolj može na kratko(samo kratko) ostalo van.Ma pričam u prazno,Amer je još uvek mali a za godinu dana,videćemo.Baš me interesuje šta će floverica reći AMER(14.01.2002)<i></i>
mamaladoled
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la vanja » 25 kol 2003, 18:52

Jan je isto bio bez pištolja i bilo kakvog oružja do negdje 4-5 god, onda ga je to počelo zanimat pa je svaki štap koji je našao postajao puška/mač/svjetlosna sablja. Meni je najvažnije bilo da ne lamače s tim prema drugoj djeci ili nama, nakon nekoliko manjih incidenata je skužio. Poslije je dobio nekoliko tih oružje-igračaka, ali se vrlo rijetko igrao sa njima. Danas se još poigra sa figurama rata ili tučnjave...Nije postao radi toga nimalo agresivan, meni se čini da je to jednostavno morao isprobati. Sjećam se da sam se i ja kao mala jedno ljeto stalno igrala partizana i njemaca i nosila pušku ko prava Anka partizanka <
>Jan 13.10.1994. & Nina 17.06.2003.<
><i></i>
vanja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la flower power » 25 kol 2003, 19:53

s jedne strane (one kreativne) ja mislim da vise dobivaju tako sto glume da je nesto pistolj - ionako se vec toga igraju (a to nikako ne mozes izbjeci ) ...<
>s druge strane ne kupovanjem+stalnim govorenjem o negativnosti takvih igara mozda dajemo preveliku paznju istom, pa im postane izvor ceznje i zudnje i veci nego sto bi trebao biti <
><
>ja bi se pravila blesava i pustila ih dok ih zanima da izmisljaju pistolje i sl. a nikako ne bi pridavala tome vecu paznju (ok je reci da je oruzje opasno i sl...) a sad ako bas ustraju (sto je vrlo vjerojatno) kupila bi <
><
>nego za cure ova dilema je Barbie ili ne?<
><
>mislim da je jednako opasna , mi je jos nemamo (nemamo nista prerozasto na Barbie) ali...doci ce i ona ... DORA (13.05.2002.) <i></i>
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flower power » 25 kol 2003, 19:54

s jedne strane (one kreativne) ja mislim da vise dobivaju tako sto glume da je nesto pistolj - ionako se vec toga igraju (a to nikako ne mozes izbjeci ) ...<
>s druge strane ne kupovanjem+stalnim govorenjem o negativnosti takvih igara mozda dajemo preveliku paznju istom, pa im postane izvor ceznje i zudnje i veci nego sto bi trebao biti <
><
>ja bi se pravila blesava i pustila ih dok ih zanima da izmisljaju pistolje i sl. a nikako ne bi pridavala tome vecu paznju (ok je reci da je oruzje opasno i sl...) a sad ako bas ustraju (sto je vrlo vjerojatno) kupila bi <
><
>nego za cure ova dilema je Barbie ili ne?<
><
>mislim da je jednako opasna , mi je jos nemamo (nemamo nista prerozasto na Barbie) ali...doci ce i ona ... <
><
>da li ce postati agresivniji - mislim da je to moguce ako im to bude jedina igra (sto je nazalost nekima) a ako imaju jos stotine drugih zanimljivih stvari mislim da ce ih drzati neko vrijeme i pustiti DORA (13.05.2002.) <i></i>
flower power
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

pistolji

PostPostao/la kim » 26 kol 2003, 09:33

Karlo je dobio onu pusku za more. ja sam ju htjela zaboraviti u zagrebu no on je ko lud istrcao iz auta i vratio se po nju. Na moru nam je uglavnom sluzila za poljevanje cvijeca i gasenje pozara. Mislim da je kao sto flower kaze do
o to ignorirati i blago im objasniti, a ta ce faza sigurno proci. <i></i>
kim
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: pistolji

PostPostao/la Mala Bornica » 26 kol 2003, 12:40

ja sam u svom prethodnom postu pocela pisati o barbi ali sam iz
isala .<
>mislim da nije toliko losa koliko se prica. sjecam se kad sam se ja s njima igrala da mi nije bilo bitno da i ja moram tako izgledati. pa kad malo bolje pogledam druge lutke, ni jedna nije bas onako prirodna. meni je najveca fora s barbi bila sto sam imala hrpu dodataka za nju . pa sam joj i sama sivala . i plela i kackala . <i></i>
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Jasena » 26 kol 2003, 12:57

Ja sam bila jako protiv barbi, ali kad ju je Ema dobila od bake, odusevila se, poigrala se nekoliko dana s njom i spremila je.<
><
>I ja se sjecam kako sam je obozavala, iskljucivo zbog robice i presvlacenja i sl. nikad nisam zeljela izgledati kao ona. <i></i>
Jasena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Qwerty030 » 26 kol 2003, 13:12

....sto se tice pistolja mene to tek ceka<
>i kad razmislim pa kupila bih mu <
><
><
>(i nadam se da jednog dana nece pozelit da izgleda kao<
> Barbika <
> ) <
>Jusuf 09.04.2003<
><
><
><i></i>
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

barbi

PostPostao/la kim » 26 kol 2003, 14:29

Querty - mom karlu je najljepsa boja ruzicasta <i></i>
kim
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la viki » 26 kol 2003, 14:37

- i mog zanimaju pištolji na vodu, ali mislim više zbog vode nego zbog samih pištolja, opsjednuti smo vodom stalno kuhamo ručak i kavu, kupamo se i tuširamo, u ulazi sa daskom za plivanje, maskom i dihalicom, prisvojio mi je sve bočice od sredstava za čišćenje koje imaju špricu i morala sam mu natočit vode unutra da može špricat mamu dok ga tjera na terasu da ne šprica po stanu JOSIP 31.7.2001.<i></i>
viki
Asimilirana
Asimilirana

Re: barbi

PostPostao/la ina dvaputmama » 26 kol 2003, 14:42

Flo, zasto ne Barbi???<
><
>Josipa ih ima dosta, ima i Kena, malu Shelly... Prije neki dan udjem u sobu, a ona na podu priredila stol za rucavanje, na stolice posjela mamu i tatu, bebica u kolijevci i igra se obitelji. Malo sam prisluskivala, a ona glumeci mamu, kaze tati: nemoj mrviti po stolu, necu cistiti i za tobom Ne zelim niti reci od kud joj to <
><
>To je njoj obitelj i na taj nacin se igra. Druge su Barbi tete, ujne, prijateljice... Mate 19.06.1997.<
>Josipa 02.04.1999.<
>.<
><i></i>
ina dvaputmama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Pistolji

PostPostao/la Nincka » 08 sij 2005, 12:47

Ovo me pitanje muci vec duze vrijeme.<
><
>Luka (4,5 god) me vec dosta dugo moljaka da mu kupim pistolj. Naravno, oponasajuci starijeg
ata, to sad trazi i Marko (2,5 god).<
><
>Oni doma nemaju niti jedan pistolj, pusku, mac, sablju....<
>Od crtica gledaju Krteka, Bob the Buildera, A je to, Pcelicu Maju, Miffy, Noddyja, Bill and Ben the Flowerpot Friends, Merlina, Capelitta,.... U videoteci smo znali posuditi Pinokija, Snjeguljicu, Tajni zivot buba, Pericu i vuka.... i mislim da je to to.<
>Price koje pricamo najcesce su izmiljene i nemaju nasilja.<
><
>Ne igraju igrice na kompjuteru.<
><
>Dakle, mislim da vam je otprilike jasno da im ne poticemo agresivnost.<
><
>Luka ide u vrtic, no teta mi tvrdi da tamo nemaju pistolje i ne igraju se takve igre.<
><
>Pa opet, od nekud je dobio tu ideju. Osim toga, nova im je fora (najprije Luki, a sada i Marku) da kad su ljuti viknu "ti si mrtav!" ili "ti ces umrijeti!" <
>Probala sam s njima razgovarati o cijeloj toj ideji smrti jer jasno mi je da to njima nije jasno. I, naravno, da sam se zapetljala.... i nisam nista puno postigla.<
><
>I sad da se vratim na pistolje i oruzje. Njih se dvojica cesto igraju da su vitezovi (vidjeli u Capelittu), a puska im se osobito svidjela u prici o Perici i vuku...<
>Neki dan sam im cak i ja od kartona napravila maceve - i par sati su se igrali, onda su na njih zaboravili... sad su vec u smecu.<
>Deda im je od siba napravio luk i strijelu i odusevljeni su, iako ih ne znaju koristiti.<
><
>Moje pitanje nakon svega ovoga: sto vi mislite o tome da se djeca igraju s igrackama-oruzjem? I vidite li razliku izmedu luka i strijela ili maca s jedne i puske i pistolja s druge strane? Meni se nekako cini da postoji...<
><
>Razgovarala sam (ma u stvari moja mama je razgovarala) s jednom psihologicom i psihijatricom, obje se bave psihoanalitickom psihoterapijom, ova koja je psihijatar bas radi s djecom i one su obje rekle da su svojoj djeci kupile pistolje, da su se klinci neko vrijeme igrali i da su im onda ti pistolji dosadili kao i ostale igracke.<
><
>Agresija u covjeku je normalna. I u stvari, pitam se, koliko ju treba potiskivati i negirati, a koliko se truditi da se ta energija usmjeri u nesto pametno i prihvatljivo.<
><
>Strasno sam ambivalentna po tom pitanju. Nekako mi se i dalje ne svida ideja pistolja i pusaka, a s druge strane, sama sam im napravila maceve....<
><
>Sto vi mislite?<
><
>(Sorry kaj je post tako dugacak) <i></i>
Nincka
notebook girl

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.