Sada je: 11 kol 2026, 09:12.

Kaos oko cijepljenja!

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Kaos oko cijepljenja!

PostPostao/la † Volvo » 17 vel 2014, 10:58

Vidi, rijetko tko tu piše generalno i s podacima imajući u vidu širu sliku - ok da Škorpi, ali nju si preskočila ;) - skoro svatko piše iz neke svoje pozicije i iskustva. I ima svoje sasvim informirane "za" (u odnosu na neke isto tako informirane "protiv"). Usput, ako si puno pratila i čitala, cjepiva protiv gripe za djecu su bila drugačija od onih za odrasle (što se "pojačivača" tiče). Rijetko tko je pisao da cijepi svim i svačim, i neobaveznim samo tako kao da je nešto na popustu pa kupi nek se nađe. Nijedan lijek se ne uzima tako uostalom. Od pedijatra smo svaki put dobili popratni tekst (ono nalik uputama o lijeku) uz pojedino cjepivo, spomenuo bi npr. kada ne na sunce dan dva poslije, što očekivati možda od blažih nuspojava, ne bi cijepio za vrijeme neke bolesti u toku, a i inače smo mogli pitati i razgovarati kad bi nekih pitanja imali. Napisala sam si pitanja i nosila popis sa sobom da ne oduzimam čovjeku vrijeme dok je čekaonica puna a ja zvrndam dok se pokušavam nečeg sjetiti.

Cjepivo protiv kozica sam spomenula ali konkretno ne u kontekstu malog djeteta (moje ih je srećom preboljelo pa nemam dubioza na tu temu) nego odraslih (mene ;) ) a vidiš da i ostali to cjepivo spominju u vezi s većima :dunno - par slučajeva kozica kod odraslih znam i više njih na zaraznoj s visokom temperaturom i komplikacijama raznim, otud bojazan. S druge strane, to sam pažljivije slušala znajući da sama nisam kozice imala kao dijete. Usput sam pazila kad ih je malac dobio, da ne dolaze moji koji nisu bili s njima u doticaju u svojoj mlađoj dobi (preko mene) a pojma više nemaju jesu li ih imali kao djeca oni sami.

Cijepljenje koje obavlja školska medicina mi se ne sviđa (kao uostalom išta što "obavlja" školska medicina) jer je sustav to sveo na samo preglede za upise i povremeno cijepljenja "u trku" a nestala je školska medicina ona nekadašnja nadležna za kompletno zdravlje djece školskog uzrasta (nakon pedijatara je to sve prebačeno obiteljskim liječnicima koji su nasilu dobili školarce, adolescente i sve što s njima ide a za što mi se čini da nisu spremni, no to je moj dojam, ne mora biti točan) :dunno - srećom se radi već o docjepljivanjima cjepivima koja su djeca već primala. Da imam(o) dvojbe ili pitanja za tada, ili ranije neku reakciju na pojedino cjepivo, savjetovala bi se s liječnikom obiteljske medicine (ne cijepe ih ni u školi samo iznebuha, dođe par dana najava, ionako trebaju knjižice cijepljenja nositi i zdravstvene iskaznice) i tada reagirala.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Adorabla » 17 vel 2014, 11:21

RasteBusa ne moras koristiti ni bold ni velika slova ni duple zareze :nata Procitamo mi cijeli post i shvatimo bit :lol

Ako me pitas zasto sam ja svoju zdravu djecu cijepila (rodjena na vrijeme, apgar 10, rast super, prirast jos bolji... ) vec sam napisala da sam vagala koja je mogucnost zaraze li nemogucnost zaraze i donosila odluku.
Nisam ju cijepila protiv haemophilusa i bilo je sranja. Teskog.
Stariju sam cijepila i protiv KME jer je veliki dio proljeca provodila s dedom i bakom u sumi u zarazenom podrucju.
Nisam ju cijepila protiv gripe (jer ona nema nikakve indikacije da bi se trebala cijepiti), protiv HPV-a (i objasnila sam joj zasto mislim da je zasada bolje da jako pazi na zastitu)
Hepatitis sam ju cijepila kao i TBC jer i jedno i drugo mislim da je rizik zaraze zasada jos uvijek velik.

Kod izbora cjepiva sam se takodjer vodila vrstom i proizvodjacem odnosno birala sam u dogovoru s pedijatrom tako da smo neka cjepiva dobili po redovnom kalendaru besplatno a neka cjepiva sam npr odgadjala, treca sam isla kod privatnika itd.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 17 vel 2014, 11:24

Zaboravila sam samo napisati da sam dakle dozivjela slucajeve gdje su djeca umrla od hemofilus influence ili od pneumokoka ili od meningokoka. U djetinjstvu je moja prijateljica nakon preboljenih ospica ostala srčani bolesnik.
Mozda sam samo ja imala lose osobno iskustvo ali po meni to su bolesti od kojih se doslovce i danas moze umrijeti. Ne znaci da ce svako dijete koje oboli umrijeti ali da li bi si ja IKADA mogla oprostiti da moje dijete oboli i umre od bolesti za koju postoji cjepivo a za nju nema kontraindikacija da ga cijepim?
Adorabla
Medena

PostPostao/la mmm3m » 17 vel 2014, 11:27

Ja vjerujem da niti jedan roditelj svom djetetu nezeli slabo.Odluke donosimo i nije receno da su pravilne,vreme ce pokazati da li smo se dobro odlucili.Ako vreme pokaze da smo se pogresno odlucili necemo se previse osudjivati jer znamo da smo u tom trenutku mislili djetetu najbolje. Sad mi pada na pamet nesto drugo.Ja se trudim 99.9% da se hranimo zdravo,pazim da smo cim vise na zraku,da idemo na rekreacije......Pokusavam da ako i djete pije neke lijekove pokusam bar smanjiti stetan utjecaj drugih stvari kao sto su hrana,pice.... Nadam se da se i roditelji koji nezele trovati djecu sa cjepivima pobrinu da im djeca zive zdravo.Kad su bolesna da to prebole u krevetu,da neidu medju drugu djecu bolesna,da jedu zdravo i redovito,da cesto idu na igru (ne samo sami ispred bloka) da se bave kojim sportom.....Nije sve rjeseno s odlukom da se djete nece cjepiti
Mia,rodjena u 25 tjednu,810g,32cm :)
Matea-1991~~Marina-1999~~Mia-2006
"Maristella"miris mora,lavande i ruzmarina
mmm3m
splitska nevista

PostPostao/la zara01 » 17 vel 2014, 16:05

Volvo ja sam obavijest o cijepljenju za hepatitis b dobila dan ranije :shock i odbila sam,napisala sam zasto,dosad me nitko nije kontaktirao :dunno
Protiv gripe ne cijepim,nema sanse,iako zbog kronicnih bolesti imamo pravo na besplatno cijepljenje.Jednom mi je receno od strane imunologice-nemojte,to mi je bilo vise nego dovoljno ;)
A prehrana,rado bih cula sto je to zdravo danas....
Mi smo ionako na posebnom rezimu,a kao mali svim sam se silama trudila da jede zdravo,nije isao u vrtic do 3.,nikad,al nikad ni polubolestan,a kamoli bolestan,antb.popio minimalno i opet nas je snaslo sto je. Trenirao je nogomet,plivanje i na kraju se nasao u takewondou i trenira zadnjih par godina.
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 17 vel 2014, 16:14

hm, ja pišem generalno, vlastito dijete spomenem kao primjer, a takve djece ima jako puno i treba ih gledati i u generalnoj slici.

u generalnoj slici, a to je ono što ja trubim da su svi zaboravili, treba čitati ne samo nuspojave cjepiva i zabilježene posljedice, nego paralelno s tim, otići malo i malo više u prošlost i pročitati brojčane posljedice bolesti za koje se cijepimo, smrtnost, invaliditete itd. itd.
pa onda malo usporediti posljedice bolesti i posljedice cijepljenja.
mislim da rezultati još uvijek znatno idu u korist ovog drugog, a velim, svi su zaboravili kakve su to bolesti.
govorim o obaveznim cijepljenjima.
ako se zbog neprocjepljenosti te bolesti vrate, ježili smo ježa svi i oni koji se ne smiju cijepiti i oni koji se nisu cijepili jer je to zdravo. pa ćemo opet malo stajati u redovima.

rasprava o neobaveznim cjepivima je misim potpuno nepotrebna. tu je na roditelju da se sam informira i sam odluči za svoje dijete. i to što netko kaže "ni u ludilu" za svoje dijete meni osobno nije apsolutno nikakav argument niti će me odvratiti od cijepljenja nakon što sam se informirala gdje mislim da sam trebala. :dunno
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nevenera » 17 vel 2014, 16:20

RasteBuša je napisao/la:Neve, Nadicab i Miina mama- ja napišem svoje mišljenje i dodam : pritom ne mislim na teško bolesnu dječicu, onda se sve redom javljate i pišete o neurorizičnoj skupini itd.(razumijem, o svojoj djeci pišete,al namjerno sam napisala što sam napisala jer sam govorilo ,,generalno,,)
Ponovno, nit se ne pročita šta napišem- eto kontre....Pa ne razumijem.

je, sve je to meni jasno ali mi se čini da ti ne kužiš mene, tj nas
tvoje dijete dođe u vrtić s mojim primjera radi, dobije nešto, moj to pokupi. o tome JA pričam. jer nije moje neurorizično dijete ne kraju planeta.
stariji ide u vrtić. državni sad, prije privatni.
i ne tražim ja da se tvoje dijete ne cijepi radi moga, samo govorim da tu ima perspektiva 1000. slobodno (ne)cijepi svoje dijete ali ja samo navodim da i ja debelo razmišljam o tom cijepljenju.

mmm3m je napisao/la:Ako vreme pokaze da smo se pogresno odlucili necemo se previse osudjivati jer znamo da smo u tom trenutku mislili djetetu najbolje.

X
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nadicab » 17 vel 2014, 16:35

Teorija zavjere nije sigurno jer sve su ti informacije dostupne. Traži u apoteci, kod pedijatra ili ako želiš na Internetu sastav svakog cjepiva. Pa razmisli šta će tvom djetetu tolika količina žive koju su zamijenili alumijem, pa ubacili životinjskog DNA, embrije i ostale divote...

Ček, jel živa ili aluminij? I ja u sastavu cjepiva nisam našla niti živu niti aluminij. Eno link na cjepiva pa dokaži svoje tvrdnje
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la ronin » 17 vel 2014, 16:48

živa i aluminij se koriste kao tzv adjuvansi

s tim da se živa, zbog dokazane štetnosti sve više mijenjala aluminijem

ne razumijem otpor prema javnoj raspravi.mislim da bismo zbilja trebali imati pravo na informaciju koju će dati struka, nadam se bez straha.to nam ne može štetiti ni na koji način.

mislim da se i te kako može i treba razgovarati o rasporedu primanja cjepiva i činjenici da se djecu nedovoljno kontroliranuoči cijepljenja.

ne vidim kako glas struke, konketne informacije pedijatara s terena a moja bi pedica, po njenim riječima imala štošta lipog kazat
ako je istina na srani cijepljenja, javna raprava trebala bi pridonijeti istini, jel tako?nema razloga za strah.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la IINA » 17 vel 2014, 17:06

Živa nije ajuvans (ajuvansi služe za pojačavanje imunološkog odziva organizma), nego konzervans i to ne živa nego:
"Tiomersal je živin spoj a koristi se kao konzervans. Sadržan u višedoznim cjepivima omogućuje da se sve doze iz bočice ne moraju dati odjednom i mogu se propisano vrijeme nakon uzimanja prve doze čuvati na propisanoj temperaturi. Ne sadržava metil-živu koja izaziva toksične učinke u ljudi. Tiomersal sadržava etil živu koja se ne nakuplja u organizmu nego se metabolizira i uklanja iz tijela znatno brže od metil žive. Brojnim znanstvenim istraživanjima ispitivana je sigurnost primjene tiomersala i ne postoje dokazi o toksičnosti u djece ili odraslih, uključivši i trudnice"
izvor: HZZJZ
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la alexandra » 17 vel 2014, 17:09

iina to sigurno lažu :lol

ne razumijem otpor prema javnoj raspravi.

tko se protivi javnoj raspravi? to mi je skroz promaklo.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la IINA » 17 vel 2014, 17:12

Dašta da lažu :plavusa
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la RasteBuša » 17 vel 2014, 17:28

Nadice- rado ću ti poslati sve linkove, stručne članke i textove koje ja proučavam. Radim na tome, al mi je L. zakurila i dok sam sama s njom doma malo teže mogu uhvatiti više od 5 minuta.

Kao što ti je Roonin napisala, apsolutno sva cjepiva ti danas sadrže aluminij, kojeg su ubacili umjesto žive. Al i žive ima i dalje, u tragovima. A šta znači u tragovima- to samo Bog zna. Živa tj.danas aluminij se koriste kao tzv. ,,konzervans,, i bez njih niti jedno cjepivo ne bi opstalo. Aluminij je tu da bi potaknuo imunološki odgovor organizma- zato se i cijepimo zar ne?
U nekim cjepivima se kao stabilizatori koji spriječavaju degradaciju djelatnih tvari u npr.skladištenju koristi žealtina dobivena iz svinjske kože i papaka, bjelančevine jaja se nalaze u svim cjepivima koji za prozvodnju antigena koriste pileća jaja i embrije...
itd..itd..

To nisu riječi mojih istraživanja već npr.Lucije Tomljenović za koju ste nadam se čuli. A upravo su njeni radovi i istraživanja u suradnji s američkim timom znanstvenika i biokemičara, digli roditelje na noge , a ona je osobno pokrenula peticiju za ukidanje obveznog cijepljenja....Ugl.istražuju mehanizme kojima cjepiva i njihov kemijski sadržaj mogu izazvati neurol. i autoimune bolesti.

Evo samo 1 link na razgovor s njom i puuuno korisnih informacija. Toplo se nadam da ćeš barem pročitati:

http://biologija.com.hr/modules/tinycon ... .php?id=60

Zakazana je javna rasprava o obveznom cijepljenju i ukidanju istog.
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RasteBuša » 17 vel 2014, 17:42

alexandra je napisao/la:iina to sigurno lažu :lol

ne razumijem otpor prema javnoj raspravi.

tko se protivi javnoj raspravi? to mi je skroz promaklo.

Javnoj se raspravi protivilo Ministarstvo zdravlja na čelu s ,,educiranim,, ministrom koji ne razlikuje cerebralnu od dječje paralize pa poziva ljude na obvezno cijepljenje protiv cerebralne paralize kako bismo izbjegli epidemiju iste.

Javnoj se raspravi protivilo i 500 korumpiranih liječnika koji su primali mito, ljetovali u Dubaiju i primali skupocjene darove za svaki prodani lijek (tu ne govorim samo o cjepivima)...

Dr.Tešović i dr.Kaić pretpostavljam, ekipa s epidemiološkog Zavoda i brojni drugi.

Sada kada su obitelji Benić prijetili oduzimanjem skrbištva nad djecom i unatoč plaćenim kaznama zbog odbijanja daljnjeg cijepljenja, kao zadnjim kriminalcima doma slali policiju....napokon su se ljudi udružili, sve je dospjelo u medije (nije slučajno zadnjih tjedana o tome riječ u razl.tv emisijama)- i dokazano je da nema elemenata za kazneni progon, a netko tamo gore je napokon prisiljen otvoriti javnu raspravu u kojoj će sudjelovati obje strane....

Uz Luciju Tomljenović, čitajte dr.Poljaka ili Lidiju Gajski...bez obzira što je dr.Kaić rekao da oni nemaju pojma.
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Crazy Daisy » 17 vel 2014, 17:47

zanimljive mi ove upadice sa strahom, to bi valjda bio strah od mocnih zlih farmaceuta koji nas cipiraju i namjerno truju (da ne spominjem kako godinama skrivaju lijek protiv raka) ili?
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la tanjabb » 17 vel 2014, 18:27

Gospodju Tomljenovic su opovrgnuli vise puta, ne samo nasi nego i strani lijecnici. Samim guglanjem vidim da se njezini radovi cesce spominju u kategoriji pseudoznanosti, a i da njezina istrazivanja financijski podupiru antivakcinacijski krugovi u Americi (prije svega dvije obiteljske fundacije koje su obje uvjerene da je smrt/odnosno bolest njihove djece vezana uz cjepivo; sto me offt. malo spominja na gospodju Reisman koja je takodjer nakon osobne tragedije uzela si za zivotno poslanstvo siriti pseudoznanost).

Zaista ne razumijem zasto mislite da su svi lijecnici koji su svoj zivot posvetili borbi protiv zaraznih bolesti i istrazivanju cijepljenja korumpirani od strane farmaceutskih kompanija? Zasto ne vjerujete njihovim istrazivanjima a vjerujete dr.Tomljenovic?
RasteBusa, nisu svi ljecnici korumpirani, dapace sigurna sam da ih vecina nije. Da svoj poziv rade zato sto u nesto vjeruju.
Ne mislite valjda da propisuju cijepljenje djece znajuci da im time stete? A vecina pedijatara ovog svijeta im sta, slijepo vjeruje?

Drugo su neurorzicna djeca. Mi ovdje govorimo o zdravoj djeci koju netko ne zeli cijepiti jer vise vjeruje gospodji Tomljenovic nego nekome tko je svoj zivotni vijek posvetio borbi protiv zaraznih bolesti.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la RasteBuša » 17 vel 2014, 18:52

Nadice-i ja koristim HALMED. Poanta je da ti nešto možda i promakne jer se navodi pod malo drugačijim navodima..formaldehid je formalin,timerosal-živin spoj, al njega više ne navode jer je ,,izbačen,,.Ali ako bi imala novaca i poslala svako cijepivo na analizu u npr.Njemačku gdje to rade- onda bi vidjela točno koliki su to tragovi.Da se ne ponavljam DNA životinja itd....

Buša nije napisala da su korumpirani svi liječnici, već dokazano njih 500 koji su zadnjih godinu dana pod istraživanjem ,a čini mi se da su čak 350 optužili upravo neki dan. Šta je tu nekome čudno?? Pa mi živimo u zemlji vođenoj od najvećih kriminalaca i lopova.Ovo su sitne ribe u moru...

A uostalom, neka vjeruje tko kome hoće. Luciju su demantirali i zaustavljali i više od par puta, kao i brojne amere koji su tužili razl.farm.kompanije... :whew , dok su talijanski i amer. slučajevi uspjeli dobiti i sudsku presudu kojima je dokazano da je kod njihove djece Priorix recimo bio pokretač tj.okidač za nastanak autizma (ne tvrdim ja da je svako dijete u spektru takvo zbog cijepiva).
Za mene je Lucija itekako relevantna osoba koja uistinu nema razloga širiti laži o štetnosti cjepiva. Stvarno, koju korist ima žena? Btw. nema djecu,al nakon što je vidjela što ista cjepiva rade mozgu odraslih štakora- i sama je izjavila kada će i ako će imat djecu- neće ih cijepit.

Vjerujem da ste sve gledale ,,Susrete s autizmom,,...a baš u 1.dijelu je zadnjih 20-ak minuta posvećeno cijepljenju i ovome o čemu mi tu razglabamo.

I ne, nitko ovdje (barem ja nisam vidjela) nije napisao da su svi epidemiolozi lažovi i prevaranti, da su sva cijepiva katastrofa i nepotrebna...I da su svi koji cijepe budale.

Onda sam i ja budala koja je cijepila dijete, a i drugo će nečim jenom ciljano cijepit.

Nego, ako sam ja dobro pohvatala jedna je mama iz Slovenije? Je li istina da se bebe više ne cijepe protiv HepB u rodilištu?
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 17 vel 2014, 19:12

Koliko ja znam, a rodila sam u Sloveniji 2003 i 2009, nije se nikada HepB cijepio u rodilistu. Cjepi se pred polazak u skolu u dvije doze (dakle sa 5 ili 6 godina) i u prvom razredu s trecom dozom (sa 6 godina). Neke druge drzave imaju cijepljenje HepB vec u rodilistu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tanjabb » 17 vel 2014, 19:17

A ljecnici koji su pod istragom ili optuzeni su u aferi Farmal. Farmal ne dila s cjepivima niti ih proizvodi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la alexandra » 17 vel 2014, 19:23

dok su talijanski i amer. slučajevi uspjeli dobiti i sudsku presudu kojima je dokazano da je kod njihove djece Priorix recimo bio pokretač tj.okidač za nastanak autizma

nije dokazano. već je presuđeno (što je znatna razlika) da postoji mogućnost da je cjepivo bila okidač i procjena je suda da roditelji i dijete trebaju dobiti odštetu.
da je dokazano, postojala bi medicinska dokumentacija i izvedeni dokazi. postoji samo presuda.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 17 vel 2014, 19:26

mene zanima iskreno, zašto se nitko ne osvrće na posljedice navedenih bolesti.

i zanima me kako će reagirati mame djevojčica, koje će jednom biti trudnice pa u trudnoći skupiti rubeolu recimo. da li će se lupati po glavi ili reći da je to prirodno i zdravo? :dunno
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la RasteBuša » 17 vel 2014, 20:17

vidiš, a ja mislila nitko (u ovom slučaju ništa) nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno.
Pa u tom slučaju ni Priorix nije kriv ako se nije dokazalo? Ajd dobro...Ja nisam pravnica, al kako bi se nekom/nečem presudilo, a pritom isto ne i dokazalo ?

Rubeola- pa stigneš cijepit dijete i kasnije...I odrasla se žena koja planira trudnoću stigne cijepit na vrijeme. Ja ne vidim frku. (ne nužno po kalendaru).

Tanja- hvala za info o Slo
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 17 vel 2014, 20:23

nije se nikada HepB cijepio u rodilistu.

U rodilištu se u Slo do 2004 cijepilo BCG, od tada se više ne cijepi.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la RasteBuša » 17 vel 2014, 20:25

Čekaj...dakle u Slo se novorođenčad u bolnici ničim ne cijepi?
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 17 vel 2014, 20:30

RasteBuša je napisao/la:vidiš, a ja mislila nitko (u ovom slučaju ništa) nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno.
Pa u tom slučaju ni Priorix nije kriv ako se nije dokazalo? Ajd dobro...Ja nisam pravnica, al kako bi se nekom/nečem presudilo, a pritom isto ne i dokazalo ?

Rubeola- pa stigneš cijepit dijete i kasnije...I odrasla se žena koja planira trudnoću stigne cijepit na vrijeme. Ja ne vidim frku. (ne nužno po kalendaru).

zašto bi se moralo dokazivati. sud može donijeti svoju odluku, a odluka je bila da je cjepivo mogući okidač. dec it. da je dokazano medicinski, cjepivo bi, bar u italiji i u sad-u bilo povučeno. :dunno sada imaju presedan koji može znatno osiromašiti farmaceutske kuće koje ga proizvode pa ćemo vidjeti da li će one odlučiti povući ga iz upotrebe.

da, ovo za rubeolu je točno, ako razmišljaš kao ti, koja ne isključuješ cijepljenje a priori. nezgodni su oni koji se nikada i ni pod kojim uvjetom ne žele cijepiti.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la tanjabb » 17 vel 2014, 20:50

U Slo. se u rodilistu djecu ne cijepi nicim.

ovdje ti je obavezan kalendar cijepljenja

http://img.ivz.si/janez/2062-5641.pdf
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Hajdi » 17 vel 2014, 21:40

prema važećem kalendaru cijepljenja u Slo prvo cjepivo ide sa tri mjeseca (Di-Te-Per, Hemofilus b, dječja paraliza)

više ovdje http://img.ivz.si/janez/2062-5641.pdf
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 17 vel 2014, 21:40

pisale smo u isto vrijeme ;) Tanja
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la alexandra » 17 vel 2014, 22:10

za sloveniju je to sjajna vijest.
ali podsjetimo se na ovaj post skorpionke, a vezano na usporedbu tbca u slo i hr:

skorpionka je napisao/la:Pogledala, sisamo ih duplo i u prevalenciji i incidenciji :ajme necemo mi bcg tako skoro ukidati.

na žalost slo i hr po nekim standardima još dugo nećemo moći uspoređivati. besežiranje s 3 mjeseca bi, mislim, palo na ispitu već u zagrebačkim kvartovima gdje nema vodovoda i gdje višečlane obitelji sa znatno više od 3 djece žive u kućama sa zemljanim podovima. tako da čak ne moramo ići ni dalje od zagreba.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 17 vel 2014, 22:12

ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.