Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Prvi dan u vrticu...

01 vel 2009, 10:18

Julls, odlično za prilagodbu! :up Ma sve to nadođe na svoje, kad-tad...

A kako se snalazite kad vam se klinci razbole pa moraju i po nekoliko dana/tjedana ostati doma?
Moj je od 5.12. svako malo bolestan, prvo kozice, pa viroza, pa nepuna dva tjedna vrtića, pa opet evo tjedan ipo ne ide...
Nama baka servis ne funkcionira, ali sva sreća da imamo privatan posao, pa ja nekako i mogu ukrasti te neradne dane ili raditi po malo od doma. Ali me zanima, kako se snalaze mame koje rade u nekoj firmi, a nemaju drugu opciju čuvanja osima jaslica??? A svako malo su bolesni... Ja ne znam što ću ako se ovakvo stanje nastavi i sljedeće godine :dunno

04 vel 2009, 22:52

Juliska baš mi je drago za Vanju,da je i on konačno prihvatio vrtić :joy
Nama su oni blagdani,pa spajanje grupa i slobodni dani naših teta(a i jedna je opet otišla,došla nova) unijeli totalni kaos u već jako dobro uhodanu rutinu vrtića. Tako da je opet počeo plakati kod ostavljanja. Onda je jedno vrijeme bio bolestan. Ovaj tjedan se izgleda vračamo na staro,jer je prestao plakati. Kad ga pitam da li mu je bilo lijepo,klima sa glavom da je i smije se. A kad ga pitam hoće li opet ići,isto klima i viče "To,To" (Tonka,njegova "cura").
Mi isto imamo sreće kaj imamo privatni posao,pa ja radim sa mamom i sestrom, tak da mi nije problem se zamjeniti za smjene. Kad je Niko zdrav i ide u jaslice ja radim ujutro,a kad je bolestan radim od 16.00. Od kuće idem oko 15.00, pa nam dođe deda na dva-tri sata dok MM ne dođe sa posla,a to je između 17 i 18.
Razgovarala sam sa mamama koje rade u firmama i sl., i uglavnom otvaraju bolovanje,neke imaju tete čuvalice za takve slučajeve ili se svi skupa izmjenjuju po malo,pa uskaču bake i dede.

05 vel 2009, 09:53

Masha. da i ja imam problem sa bolovanjima i njegovim učestalim virozama, a baka servis nam nije opcija.
Radim u državnoj firmi, no kako sam bila jako jako dugo doma (cijela trudnoća+1 godina+8 mjeseci neplaćenog do primanja u vrtić ) malo mi je nezgodno baš često ići na bolovanje, a imam i problem da nemam osnovicu ( jer sam bila na neplaćenom ), pa za bolovanje jako puno gubim.
No, nemamo baš nekog izbora, nekad bolovanje uzmem ja, a nekad MM, no nakon ožujka kod njega će to biti isto teže.
Sada nam je već dva puta uspjelo da se MM dogovori da radi samo popodne, on bi s malim bio do 14,00, onda bi do 16,00 došla svekrva, a dalje bi ja preuzela. No takve kombinacije nisu uvijek izvedive, a i svekrva ne može baš često uskakati.
Zaista se nadam da sljedeće godine neće biti takočesto bolestan!!!!!!!!

19 kol 2010, 12:34

Za 10 dana mi krećemo u vrtić, 6 satni program. L ima tri godine i 4 mj al mi isto kuha u želudcu, strah me kako će to proći. Pričam joj o tom, za sad je veseli pomisao ali mislim da nije svjesna da tu neće biti mama i tata.

Što treba pripremiti za prvi dan vrtića i kako to izgleda. Kakve papučice, što još (kod nas nema spavanja)
ima li neko zajedničko upoznavanje za sve nove i roditelje ili samo ostaviš dijete i ideš, ja bih bila mirnija da mogu ostati bar 15-ak minuti

19 kol 2010, 13:10

Pa ona je vec velika cura i vjerujem da nece biti velikih problema.Ovako je kod nas ,prvi dan smo doveli djecu u sandalice i tako su bili taj prvi dan.Pravi sastanak smo imali kroz taj prvi tjedan vrtica i tamo su nam sve objasnili.Ako ikako moze bez najdrazih igracaka ili bilo kakvog donosenja stvari od kuce.Morali smo donijeti rezervni par gacica carapica hlacica majica tj. komplet robe ako se proliju ili upiske i slicno.Svaka teta ce ti dopustiti da ostanes s malom ali je bolje za tebe i nju da to izbjegavas.Kod nas ima program u 7 mj. svake godine da se djeca koja su se upisala mogu voditi kroz 7 mjesec na prilagodbu u vrtic .

19 kol 2010, 21:17

rusulica, kod nas su roditelji prvi tjedan morali ostajati uz
dijete, nisi mogao dovesti ga i otići...
većina djece , pogotovo veće, to dosta dobro podnese nakon faze adaptacije...
moja i predobro, ona nije htjela kući, :mrgreen
pošto je bila dosta usamljena što se tiče dječjeg društva a jako je društvena.
što se tiče stvari, tete će ti reći što treba donijeti. papuče, dupla robica, piđama za spavače...
nadam se da će brzo proći navikavanje, sretno!!!

19 kol 2010, 22:00

veja je napisao/la:dosta usamljena što se tiče dječjeg društva a jako je društvena.

ovako je i moja, mene baš zato strah kako će se ponašati među mnogo djece, kako će se adaptirati... a valjda će biti ok, ipak je ona velika cura :)

19 kol 2010, 22:06

pa tim bolje, shvatiće kako joj je tamo dobro i neće kući!
ma opusti se ti, sve to dobro prođe.... nekako ispada da su u većini slučajeva roditelji ti koji to podnose gore od klinaca! ;)

29 kol 2010, 11:07

I mi krećemo u srijedu sa vrtićem i meni je samo takva panika :cry:

Kad smo pokušali ići u jaslice prije 2 godine bilo nam je grozno, puste upale uha, upala pluća, bolnica i totalna neadaptacija, tako da sad nakon 2 godine pokušavamo ponovo.

Ići ćemo u popodnevu skraćenu smjenu i ja bi ga ostavljala maksimalno 2,5-3 sata, sve više od toga mi je nezamislivo :oops: ali bojim se kako će se prilagoditi jer se mrzi odvajati od nas i mislim da će mu sve to jako teško pasti :(

29 kol 2010, 22:32

i mi krećemo u srijedu... možda me treba biti :oops: i reći ćete da sam ne majka, ali ja jedva čekam :p

31 kol 2010, 11:57

mi krecemo u ponedjeljak. I ja sam mislila da jedva cekam, al sad me frka.

31 kol 2010, 14:10

Danas nam je drugi dan, juce je bio savrsen, ali danas je plaaaakaaaooo, nije ga razumela teta da hoce bager. Nece nista da jede niti da sedne za sto, pa cu sutra ostati s njim na dorucku.

31 kol 2010, 14:55

uh, mi krecemo 13.9.
znam da ce biti panika, al to prodje

najvise me strah bolestina :/

31 kol 2010, 15:05

Mi krećemo sutra al danas smo bili u prolazu i pokucali da pitamo otkad rade jer ne piše ništa na vratima. uopznali smo tetu, odabrali ormarić i malo razgledali.
Laura je na prvu zatvoreno dijete i ne želi komunicirati, rukovati se ni razgovarati a obično se već nakon 10 min razgledavanja potpuno oslobodi. tako je bilo i danas i već je nakon 5 min pitala tetu a gdje su druga djeca a teta me malo na prvu razočarala jer je već na prvi laurin mrgudni pogled i ziostanak rukovanja komentirala "koja razmaženica, biće ona vama sve po kući naređuje" :shock :conf Po meni malo nepedagoški za nekog kom je to struka, pa šta očekiva da se ova razgovara i ponaša kao odrasli čovjek od prve minute, pa normalno da se u početku srami i istražuje teritorij ili sam u krivu. Zanima me vaše mišljenje.
Poslije je teta pokušavala popraviti dojam ali meni je taj prvi dojam jako zapeo za oko, pogotovo zato što mi muž otprije zna tu tetu i kaže da ni na njega nije ostavila bajan dojam. Kao ispred roditelja glumi da je krasna a uopće nije (on je svoju mlađu braću prije vodio u taj vrtić pa je vidio i iz drugog kuta osim roditeljskog).

31 kol 2010, 15:09

I mi krecemo 6.09. U grupi su 18 (meni to izgleda puno), ali tete kazu da je moguce da se smanji ta cifra. Od tih 18, 9 su novi. I podelili nas po troje, prva trojka krece 1.09, nasa trojka ide 6.09 i zadnja trojka 13.09. Da bi se mogli malo vise posvetiti novima. Nije dobila tetu koju smo trazili, zato sto ta teta je dobila stariju grupu. rekla sam im da je Jana jos u pelenima, a oni mi rekli da nista ne brinem, da je to njihov posao i da ce je oni nauciti bez pelena. Dudu su rekli da ce tolerirati kratko, na pocetku i to samo za spavanje. Neznam i to kako ce preziveti. Imam strasnu tremu. Ali za razliku od tea, kada sam ujutru snjime plakala i samo pogorsavala situaciju, sada znam da je to jedina opcija, da je to za njeno dobro i da joj je tamo dobro. (idem dalje mantrati)

31 kol 2010, 15:11

rusulica i meni se ne svidja taj njen pristup. totalno nepedagoski

31 kol 2010, 15:25

i lako je ako je ti samo taj prvi pristup ali ja sam u njoj kroz to odmah vidjela jednu nestrpljivu osobu, prenestrpljivu za rad s djecom

31 kol 2010, 16:27

mi krećemo od ponedjeljka. novi vrtić, nove tete... već sad plače da ne želi ići čim mu netko spomene vrtić... :/

01 ruj 2010, 09:22

Ja sam svoju odvela. Za početak je bila super, odmah se zaigrala i viče mi boook vidimo se sutra :D sad čekaaam :kima teta je rekla da dođem oko 11 ipo po nju za prvi dan.

01 ruj 2010, 09:26

rusulica je napisao/la:i lako je ako je ti samo taj prvi pristup ali ja sam u njoj kroz to odmah vidjela jednu nestrpljivu osobu, prenestrpljivu za rad s djecom

je li to teta V.?
ako je, mislim da te prvi dojam vara

01 ruj 2010, 09:28

NIje nego teta M. Mi smo ti u "Miki" upali

01 ruj 2010, 09:33

aaaa, ja sam mislila da ste u Švrći pa mi nije bilo jasno

01 ruj 2010, 12:18

Ja sam svog odvela oko pol9 i sad čekam, čekam.. rekli su me zvati ako bude frka ali još mob nije zvonio... :kima

01 ruj 2010, 12:29

Mi smo se vratili, sve je prošlo u redu. Rekla je da želi sutra opet ići :znoj Teta kaže da je bila super, da nije ni pitala za nas.

Tratinčice nećeš ga ostaviti cijeli dan? Mi smo danas bili od 9 do 11 ipo, sutra ćemo po sata duže.

01 ruj 2010, 13:32

pa, evo, ipak izgleda da će ostati cijeli dan.. ali nisam tako planirala.. zvala sam tetu pa je rekla da je situacija pod kontrolom i da ne dolazim! Stavila ga je spavati i da dođem u pol 3 :dunno Valjda je ok onda

01 ruj 2010, 13:45

ako je uspio zaspati, to je vauu!

Sanika je napisao/la:uh, mi krecemo 13.9.
znam da ce biti panika, al to prodje

najvise me strah bolestina :/

mislim da se ne trebas bojati bolestina. maks je vec upoznao vecinu vrtickih bakterija preko paule, rekla bih, uglavnom je tako s mladjom djecom ako starije ide u vrtic. jakov je pobolijevao cijelu prvu godinu, prvu upalu uha imao s dva mjeseca. ali u vrticu gotovo nikad, ili vrlo rijetko, i najvise dan-dva. a slicna iskustva imaju i mame vise djece u mojoj okolini. rijetki su izuzeci. svakako drzim fige ;)

01 ruj 2010, 13:58

ivana7997 je napisao/la: svakako drzim fige ;)

hvala draga :kiss

01 ruj 2010, 16:05

iako mi je treci koji je krenuo u vrtic svejedno me danas hvatala panika pa sam dva puta zvala tete.bilo sve u redu nije plakao ,i hoce i sutra ide.odlicno.za tratincicu...nisi nemajka i ja sam jedva docekala jer njih troje u kuci jednako urnebes svaki dan.ovako je on malo ranije krenuo od njih pa imamo vremena se prilagoditi i oni i ja

01 ruj 2010, 21:46

Evo da podnesem izvješće : Zaspao je u vrtiću za 10 min, a kod kuće ga uspavljujem i po pol sata i više.. kaže teta da se stalno igrao, dobro ručao.. jedino je zaplakao kad se probudio i vidio da me nema. Počeo je zvati mene.. a meni ipak vrag nije dao mira pa sam otišla 15- tak min ranije po njega al nisam mogla ući jer su spavali.. Kad se probudio i počeo mene zvati, teta je viknula na njega i on je odmah ušutio. Malo me kopka to što je već 1. dan vikala.. pretjerujem? Kod kuće je cijelo popodne vikao: djeca, djeca.. Ali na pitanje hoće li se i sutra ići igrati s tetom i djecom, vrlo jasno i glasno odgovara: NE, NE! :( sve u svemu, mislim da je bilo super za 1. dan! Nadam se da je i vama svima prošlo sve u redu
Zadnja izmjena: tratinčica1711; 01 ruj 2010, 22:04; ukupno mijenjano 1 put/a.

01 ruj 2010, 22:02

Ne pretjerujes. Teta nema sta vikati na djecu. :ne
Odgovori