Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

05 svi 2010, 14:06

Ovo Melitino pitanje je zapravo vrlo interesantno.

Ako ja iz svoje place (a nisam clan KC ni bilo koje druge) izdvajam u proracun iz kojeg se između ostalog financira vjeronauk u skoli, ja bih nesto od tih novaca i za svoje dijete. Mislim, i ja dajem pare...

Zanimaju me cure koje kao argument daju vjerovanje u Djeda Mraza, Svetog Nikolu i ino, da li izjednačavate vjeru u Djeda Mraza i vjeru u Boga. Ako da, argument vam stoji, ako ne, onda je to smijesno....(Mislim, meni je smijesno)

05 svi 2010, 14:06

MAJKO MILA je napisao/la:pa na biologiji se uče stvari koje nemaju veze sa vjerom, pa kaj bi onda dijete vjernika svaki put kad se priča o postanku svijeta trebalo izaći ili kad se uči o tome kak se kondom navlači btw baš dobro da danas imate bananu za užinu :mrgreen
takav je život. čupav i dlakav.
a to je glavni predmet.

Nisma vidjela. Veliki potpis.
Djeca će naučiti o svemu pomalo i sami izabrati svoj put a o tome smo pričali još na početku.

A za zbrinjavanje djece koja ne idu na vjeronauk puno ne znam. Ali ja bih se isto borila da imaju neko kvalitetno provedeno vrijeme, što knjižnica, što sport a ne da samo sjede...........gledaju crtiće ako već nije 1 ili zadnji sat.

05 svi 2010, 14:07

Istina je da je izborni.
Ali istina je i da u nekim razredima djeca za vrijeme tog izbornog predmeta nemaju gdje nego sjede u razredu i pokušava ih se navesti na pravi put i uvjeriti ih kako im roditelji gorko griješe što ih nisu na vjeronauk upisali i da će loše završiti jer nemaju vjere. :/ Znam za više od jednog takvog iskustva, srećom ne na koži vlastitog djeteta.
To je ono o čemu ovdje pričamo.
I voljela bih vidjeti dijete vjernika kako je prisiljeno sjediti na satu bilo čega gdje se priča kako bog ne postoji i to su sve izmišljotine a roditelji koji ih tome uče su zatucane budale.

05 svi 2010, 14:07

melita je napisao/la:
Melita, izborni, ključ je u izborni

Arrghhh, pa neka i klavir, nogomet ili kineski bude izborni u tom vrijeme kad je vjeronauk. :znoj

a zakaj ti to sve ne pitaš ravnatelja ili psihologicu u školi, kaj bu moje dijete radilo dok oni tam rade svoje.
:conf

05 svi 2010, 14:11

Barbi je napisao/la: I voljela bih vidjeti dijete vjernika kako je prisiljeno sjediti na satu bilo čega gdje se priča kako bog ne postoji i to su sve izmišljotine a roditelji koji ih tome uče su zatucane budale.

To nikako ne odobravam, da se dijete ateistu nagovara na vjeronauk ili govori suprotno njegovom svetonazoru. I ja bih bila ogorčena.

05 svi 2010, 14:11

Melita - sva su tvoja pitanja na mjestu; za odgovore ćeš se morati potruditi - potegnuti u školi, možda nešto i organizirati kao raspravu (tipa na teveu) ili osnovati udrugu, nešto...

05 svi 2010, 14:13

Ali to se događa i to jako, jako često. Tamo gdje jedno ili dvoje djece ne idu na vjeronauk pa onda sjede na satu za vrijeme vjeronauka.
Srećom, sve više djece na vjeronauk ne ide i jedna grupica od 8 klinaca koji ne pohađaju taj predmet vjerojatno bi prilično ometala rad na satu na kojem ne moraju biti pa se onda ipak škola trudi zbrinuti ih u to vrijeme.

05 svi 2010, 14:13

melita je napisao/la:
Što bi se moglo napraviti da i oni imaju neke koristi od tih 45 minuta provedenih u školi? Zašto bi ta djeca bojala i čitala časopise (koje mogu bojati i čitati doma ili pod odmorom) dok ova druga djeca primaju nekakvo znanje? To me zanima? Može li se mome djetetu omogućiti da svira faking klavir i na taj način oplemenjuje svoju dušu dok ostali rade isto čitajući biblijske priče ako već ateistički razred ne dolazi u obzir?

Izborni engleski= izborni vjeronauk u ovom smislu, kontekstu. Jasno sada? :mrgreen

05 svi 2010, 14:14

Ne znam kako da ovo napisem a da nikog ne uvrijedim.

Ali mislim da tek istinski, pravi vjernici, kojima je vjera nacin, bit i srž života, shvacaju zasto ateisti naprihvacaju vjeronauk za svoju djecu, bas kao sto bi i njima ucenje njihove djece da Boga nema i da je vjera izmisljotina bilo neprihvatljivo.

Oni kojima je vjeronauk samo izborni predmet, KC dio tradicije, a vjeru vise ne zive nego zive, mislim da ne mogu shvatiti zasto je to ateistima neprihvatljivo.

Jer vjeronauk, po stoti put, nije samo izborni predmet.

PS: Neka me netko ispravi, ali da li je prije uvođenja vjeronauka ikada izborni predmet bio unutar satnice? Ja ne znam za takav slucaj....

05 svi 2010, 14:16

Barbi je napisao/la:Ali to se događa i to jako, jako često. Tamo gdje jedno ili dvoje djece ne idu na vjeronauk pa onda sjede na satu za vrijeme vjeronauka.

To je krivo, i ovo se ne smije događati, da i za to treba graknuti. I za kvalitetno vrijeme, osmišljeno, dok su drugi na bilo čemu izbornom.

Ali Melita, ti si ovo pretvorila u mnogo zamršeniju tematiku, i teško je zapravo shvatiti sve tvoje želje, osim svijeta bez vjere :mrgreen :mah

05 svi 2010, 14:18

adea, ovim si uvrijedila glavešine sa kaptola jer su se oni zauzimali za vjeronauk u školama i to na ovaj način na koji se sada provodi. ;)

i nije nemoguće ono što melita traži. nek dođe u našu školu. dijete će joj u poslijepodnevnoj smjeni ići doma (ili na plaćenu gimnastiku kao moja), a u jutarnjoj biti na boravku.

u nas u školi je za vrijeme vjeronauka organiziran drugi sat "Etika", za djecu koja ne idu na vjeronauk :dada

adea je napisao/la:Ali mislim da tek istinski, pravi vjernici, kojima je vjera nacin, bit i srž života, shvacaju zasto ateisti naprihvacaju vjeronauk za svoju djecu, bas kao sto bi i njima ucenje njihove djece da Boga nema i da je vjera izmisljotina bilo neprihvatljivo.

tako je,adea :dada

jedno je tolerancija,a drugo fundamentalizam

05 svi 2010, 14:20

a zakaj ti to sve ne pitaš ravnatelja ili psihologicu u školi, kaj bu moje dijete radilo dok oni tam rade svoje.

Jesam li ja možda negdje rekla da ih neću pitati? Ak sam ti dosadna sa svojim dilemama - topic je izbornog karaktera. ;) Ionako tvoja usporedba s biologijom i bananom nema baš previše smisla.

Adea, :dada .

05 svi 2010, 14:20

eli je napisao/la:adea, ovim si uvrijedila glavešine sa kaptola jer su se oni zauzimali za vjeronauk u školama i to na ovaj način na koji se sada provodi. ;)

opet ja svakom loncu poklopac, :oops:
no isitinsko razumijevanje biti vjere nije ekskluziva ljudi u crnom.
čak štoviše,ponekad.

ne generaliziram.

05 svi 2010, 14:21

danni, ti nisi u hr?
btw, ja ne bi pristala niti na tu etiku. ne želim da mi djetetu natrpavaju raspored nekim predmetom koji u biti nije za male. etika u pravom smislu je složen filozofski pristup, a ono što bi mogli ponuditi klincima je obično punjenje satnice i nepotrebno sjedenje.

05 svi 2010, 14:22

adea je napisao/la:
Pitanje vjeronauka je ucenje o temeljnim vrijednostima i stavovima covjeka.

Da. I ničije dijete na satu vjeronauka neće naučiti ništa loše. Čuti će kako treba biti dobar čovjek, lijepo se ponašati, poštivati starije, pomagati potrebite...slušat će biblijske priče (a to će vidjeti i na TV-u...btw. adea jel ti braniš djetetu da pogleda takav film na tv-u?)
Ma čak i crtića s biblijslkom tematikom ima....Po meni je znati nešto o tome stvar kulture i opće naobrazbe. :dunno
Baš kao što je meni npr. posve normalno dopustiti djetetu da gleda emisije iz znanosti, recimo o Darwinovoj teoriji. Od tog viška ga sigurno neće boliti glava.
Da postoji izborni predmet gdje se objašnjavaju druge teorije postanka svijeta, ja bih svom djetetu rado dopustila da i to sluša. Da živimo u muslimanskoj zemlji i da nema priliku slušati katolički vjeronauk, voljela bih da taj njihov sluša. I vjerujem da bi ga dobar imam mogao puno dobroga naučiti. I da mu niko ne bi isprao mozak.

O.K. postoje u tom vjeronauku i raznorazne molitve i pjesmice koje trebaju štrebati, a rekla sam već da se i meni čini da nisu prilagođene uzrastu. Ali djetetu koje nije izabralo vjeronauk, i koje samo sjedi u učionici za vrijeme tog sata, te molitve će mu kroz jedno uho ući kroz drugo izići. Kao i sve što je djeci dosadno.
Nema tog vjeroučitelja koji će poništiti obiteljski odgoj. Ako9 djetetu prijeti božjom kaznom, može za to i odgovarati.
Moj sin ide na vjeronauk, a u crkvi je zadnji put bio prije godinu dana kad se pričestio i niko mu ništa ne govori, ne zamjera. Dakle, odgoj u vjeri je ipak naša roditeljska stvar. Nema te škole koja će dijete vjerski obrlatiti ako ga roditelj ateistički odgaja. Barem je ovako dok su mala djeca.
Ovo na školskom vjeronauku je samo nekakva dopuna...i ja to doista shvaćam samo kao pružanje djetetu nekakve naobrazbe, kao na bilo kojem dopunskom predmetu. A i koliko će dijete naučiti o religiji ovisi jako puno o nastavniku, jer velim, udžbenici djetetu baš i nisu nešto prilagođeni.

Troje djece u razredu mog sina ne ide na vjeronauk, i nemaju nikakav problem osim što im ovi koji idu ponekad zavide. Budu u knjižnici taj jedan put u 2 tjedna, a jedan dečko zna ostat i na satu, a ostala 3 puta im je vjeronauk stavljen kao zadnji sat. Nešti tlake 1 sat u 2 tjedna provest u knjižnici.

Ne znam mene ovo podsjeća na tatu jednog sinovog frenda koji je naprasno ispisao dijete sa izborne "zadruga" kad je saznao da su mu tamo sina učili da veze :mrgreen I sav nabrušen je rekao da on ne želi da mu dijete uči u školi kako se postaje peder :lol
I baš kao što mislim da se muško dijete koje se nauči vesti, štrikati, šivati i kuhati neće pretvoriti u papka ili pedera, isto tako mislim da se slušanjem vjeronauka jednim uhom iz zadnje klupe neće dijete postati vjernik.
Evo, moj ga sluša već 4. godinu i baš mi se ne čini da je vjernik. Jedino što je dobio nekakvu sliku o nečemu...a to je tek jedna mala puzzlica u veeelikom mozaiku koji će se jednog dalekog dana posložiti u njegovoj glavi. Ili neće.
U mojoj staroj glavi taj mozaik još uvijek nije gotov. :mrgreen Ali glava me ni najmanje ne boli od viška informacija s raznoraznih strana.

Naravno, jasno mi je da moj stav nije baš najuobičajeniji. Jasno mi je i da je školski vjeronauk pogreška, i najveću medvjeđu uslugu će napraviti upravo vjernicima. (jer bi im djeca bolji kompletniji vjerski odgoj dobila u crkvi). A sve ovo sam napisala da pokažem da se to sve skupa može promatrati ležernije...klincima ovo doista nije neki big deal. Ja stvarno nisam čula da se nekog ismijava ili separira zato što ne ide na vjeronauk. Onaj koji ismijava ima problem. Ali taj će ismijavati i dijete predebelo, premršavo, s debelim naočalama ili dijete s pp.

05 svi 2010, 14:24

Eli, u pravu si. Djeci u razrednoj nastavi treba učiniti školu zanimljivijom, a ne zbunjujućom. Svako malo se vraćamo na to da bi se ja trebala tamo doseliti! :mrgreen

Sanika, ali moje su želje tako jednostavne i skromne, kako ne vidiš?! :mrgreen

05 svi 2010, 14:25

ničije dijete na satu vjeronauka neće naučiti ništa loše. Čuti će kako treba biti dobar čovjek, lijepo se ponašati, poštivati starije, pomagati potrebite...

.. odnosno kako za biti dobar čovjek trebaš ljubit boga i molit.

e to ne želim da moje dijete sluša u školi, a još manje da mi se soli da nema u tome ništa loše. time se implicira da njeni roditelji nisu dobri ljudi. onda da se treba živjeti po božjim i crkvenim načelima, imati sakramente, a njeni roditelji nisu u braku.

05 svi 2010, 14:27

danni je napisao/la:u nas u školi je za vrijeme vjeronauka organiziran drugi sat "Etika", za djecu koja ne idu na vjeronauk :dada

ovo je odlična stvar :dada

05 svi 2010, 14:30

melita je napisao/la:

Jesam li ja možda negdje rekla da ih neću pitati? Ak sam ti dosadna sa svojim dilemama - topic je izbornog karaktera. ;) Ionako tvoja usporedba s biologijom i bananom nema baš previše smisla.

Adea, :dada .

čuj nisi mi dosadna ja sam ti samo dala prijedlog, što da napraviš, ako ne želiš čuti različita mišljenja onda nemoj niti postavljati pitanja, jer ćeš dobivati različite odgovore na svoje jedno pitanje,
isto mi je palo na pamet ako se to može da tvoje dijete pri upisu ide u razred gdje ima više đaka koji ne idu pa će postojati veća šansa da bude zbrinuto. eto još jednog blistavog prijedloga. :mrgreen

možda tebi nema previše smisla, ali kad se uči djecu da u osnovnoj školi navlače prezervativ na bananu, meni to nema smisla bila vjernik ili ne. jer ne vidim čemu bi to klincu od 13-14 godina trebalo saznanje kako staviti kondom. da nakon škole ode i poprca se u wc-u?
Zadnja izmjena: MAJKO MILA; 05 svi 2010, 14:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

05 svi 2010, 14:30

eli je napisao/la:
ničije dijete na satu vjeronauka neće naučiti ništa loše. Čuti će kako treba biti dobar čovjek, lijepo se ponašati, poštivati starije, pomagati potrebite...

.. odnosno kako za biti dobar čovjek trebaš ljubit boga i molit.

e to ne želim da moje dijete sluša u školi, a još manje da mi se soli da nema u tome ništa loše. time se implicira da njeni roditelji nisu dobri ljudi. onda da se treba živjeti po božjim i crkvenim načelima, imati sakramente, a njeni roditelji nisu u braku.

Da ja čujem da sinova vjeroučiteljica na satu izgovara ovakvo nešto, odmah bi ispisala dijete i porazgovarala s ravnateljem. Ona ne smije govorit da su ateisti manje dobri ljudi! Jednako kao što se ne smije od pedagoga čuti da djeca s p.p. manje vrijede.

05 svi 2010, 14:31

Eli - pa ni ja koja jesam vjernik i koja bi dijete vjeroajtno upisala na vjeronauk, ne učim svoje dijete da je biti dobar jednako broju molitvi koje izmoli i količina ljubavi prema Bogu, kojeg djeca ni ne mogu shvatiti u toj dobi. Ne shvaćamo ni mi zapravo ;)

Sve u svemu, potpisala bi Elizabetu u zadnjem ili predzadnjem postu.

05 svi 2010, 14:32

Zanima me kako je rješeno pitanje vjeronauka u školi u drugim europskim zemljama u kojima se prakticira vjeronauk za vrijeme redovne nastave. Što je organizirano u isto vrijeme za djecu koja ga ne pohađaju?

05 svi 2010, 14:34

sorry, mislila sam da je u nas to bilo tako u srednjoj školi , dok sam ja išla.
da u Hrvatskoj. :dada
iskreno niti ne znam o čemu se radilo na toj etici. :dunno

i slažem se sa elizabetom :dada

05 svi 2010, 14:34

MAJKO MILA je napisao/la:jer ne vidim čemu bi to klincu od 13-14 godina trebalo saznanje kako staviti kondom. da nakon škole ode i poprca se u wc-u?

eto, meni ovo ima smisla.
i baš kao što onaj ko je naučio u školi nešto o bibliji i kršćanstvu ne mora postati vjernik i redovito odlazit u crkvu, tako ni dečko od 13 ako nauči kako se koristi prezervativ neće zbog toga dobit silnu želju za sexom.
Samo će, ako je tu želju već dobio, i našao djevojku, znati zaštititi se.

Ja želim da mi dijete nešto zna i o vjeri (vjerama) i o znanosti.
I o životu, i o posljedicama svojih postupaka.

I jesam i za sexualni odgoj u školama, neovisan o crkvenim zahtijevima.
Zadnja izmjena: elizabeta; 05 svi 2010, 14:36; ukupno mijenjano 1 put/a.

05 svi 2010, 14:36

elizabeta, ne kaže se to tako eksplicitno, već se djeci predstavi crkvena doktrina i želja boga da je oni slijede, a sve što je mimo toga nije dobro, rastužuje boga.
ovo nije primjer iz naše škole, tu se nisam raspitivala, ali na dosta mjesta sam čula slično. što je i normalno - katolički vjeronauk treba propagirati ponašanje u skladu sa načelima svoje crkve.

05 svi 2010, 14:36

potpisujem elizabetu.
i da, protiv sam vjeronauka u sklopu nastave. gledajuci nastavni plan i program to je izborni predmet i tako ga se treba gledat kad se pravi raspored. jer isto tako bi pola razreda kojem ja predajem njemacki npr. 3. sat mogli bit u knjiznici i čitat.
druga stvar - kako biti i postati dobar čovjek nije stvar vjere već morala. Zasto atesit ne bi mogao bit dobar covjek?
treca stvar - vi pisete o klincima do 4. raz. a sto je s vecima? oni nemaju uciteljicu, djeca od 5-8. su prepustena sebi jer ako ne idu na vjeronauk imaju rupu u rasporedu.

05 svi 2010, 14:37

off topic

MM - bolje je da klinca od 13-14 nauče u školi kako se stavlja kondom jer isti taj klinac se neće možda poprcati nakon sata, ali hoće negdje druge. Ne treba zavtarati oči da neki klinci u toj dobi već to rade. A ovi drugi koji ne rade pričaju o tome. Bolje da znaju nego da si pokazuju međusobno. Pa da meni sutra moja kćer dođe napumpana s 13 ili 14. Ja ću je prva naučiti kako se zaštiti i super je ako to i škola radi.

05 svi 2010, 14:38

sad ću biti malo OT ali meni je neki dan tako išlo na živce, jer mi je došao mali iz vrtića i rekao kako im je teta rekla da Bogo zapovijeda svime na svijetu :strah
ja jesam vjernik ali to mi je taaaako išlo na živce :angry
kao on meni govori nećeš mi ti zapovjedat , meni je teta rekla...bla bla
mislim stvarno :angry
Odgovori