Sada je: 24 lip 2026, 09:39.

"Doručak kojem vjerujem"

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: "Doručak kojem vjerujem"

PostPostao/la Ina66 » 10 lis 2011, 10:18

mamashnita od noje je napisao/la:ono sto je moj jeo svaki dan za dorucak, do neke 4. godine (poslije toga vise nisam mogla niti zlicu ugurati u njega :( ) su obicne zobene pahuljice sa sojinim / rizinim mlijekom, kasnije kozjim (vrucim, tako da zobene potpuno omeksaju) u koje je umijesano sezonsko voce - banana, maline, ribana jabuka..., ponekad uz dodatak susenih brusnica, ili grozdjica. prefino i zdravo :D

X
ovo moje najradije jedu, čak i najstarija će pojesti bez prigovora, ako stavim žličicu meda, suho voće i/ili cimet
jedino što ja zobenu kašu skuham na vodi i onda razrijedim mlijekom onima koje žele

Nana1971 je napisao/la:voljela bih da su osobe koje kontroliraju hranu bas najzagrijanije za praćenje svih indikacija (pa i "konspirativnih zavjera") da industrija hrane (i lijekova i ostaloga) ide nauštrb zdravlja.

XXX
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mamashnita od noje » 10 lis 2011, 10:19

cimet i med, takodjer :dada
ponekad i zlica domaceg pekmeza.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la MalaSirena » 10 lis 2011, 10:22

mamashnita od noje je napisao/la:
pahuljice-neznam koje su zdrave pa preporučite neke

ono sto je moj jeo svaki dan za dorucak, do neke 4. godine (poslije toga vise nisam mogla niti zlicu ugurati u njega :( ) su obicne zobene pahuljice sa sojinim / rizinim mlijekom, kasnije kozjim (vrucim, tako da zobene potpuno omeksaju) u koje je umijesano sezonsko voce - banana, maline, ribana jabuka..., ponekad uz dodatak susenih brusnica, ili grozdjica. prefino i zdravo :D

Mi isto tako (osim što ja kuham na kravljem mlijeku uz dodatak malo vode), a onda sam dodala malo čokolade narezane na kockice (ne pomiješane, nego baš raštrkane po kaši :mrgreen ) pa ih jede i sada. Uz čokoladu mu znam napraviti ''veselo lice'' od banana (narežem kolutove za oči, dio banane nos, dio za usta) i malo džema, nekad dodam svježeg voća (voli bobičasto) ili suhog, ali čokolada je pod obavezno.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la † Sanika » 10 lis 2011, 10:25

Da, treba ih sopati zdravim dok su mali, kasnije (uglavnom) otkazu poslusnost :ajme

Nego, ni ja nisam vidjela reklamu, mozda su je zabranili?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 10 lis 2011, 10:26

niti ja je ne vidjam zadnjih nekoliko dana.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la teutonija » 10 lis 2011, 10:37

I moja manja je te zobene na mlijeku doručkovala svaki dan ,dok nije krenula u vrtić pa otkrila sva čuda finih doručkova :ajme s tim da još uvijek ne jede paštete ,hrenovke... ni tam zbog alergije na soju.

I onda nam na roditeljskom u vrtiću napomenu kak je kao krenula zdrava prehrana u vrtiću, al djeca neće jer tak je jedu doma ,ma nemoj molim te ,zašutila je kad sam rekla da je tu nezdravu hranu upravo prvi put i probala u vrtiću ,ali i nadodala da je u manjini.
Što vjerujem i je jer jako puno mama je sretno da dijete pojede i Smoki ,glavno da jede ,što je meni :shock

Na moru sam svakodnevno gledala šopanje djeteteta s grickalicama, 7 days croasanima.... na plaži jer nije doručkovalo. :ajme
No kako bilo od onda više ne pale zobene za doručak ,mora biti kruh i namaz i bijela kava.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la latica » 10 lis 2011, 11:40

meni je jednostavno glupo slušat na reklamama kako je najbolji doručak nutela jer ima sve što djetetu treba za zdrav razvoj, kako je dukatino isto prezdrav, kako te nestele žitarice i kinder milch snite, monte i sl. predstavljaju izvor zdravlja ... to je po meni krivo. ne to što će dijete to nekad pojest, jer većina će to pojest, nego taj stav da je to nešto to se preporuča i da svaka dobra mama to daje djetetu. i mislim da previše roditelja (iako ih je takvih očito malo na ovom forumu), ide za tim da je to uistinu dobro i zdravo za djecu i zaista time smatraju da su skinuli jednu brigu s leđa - pojeo je monte, to je mliječni obrok, mlijeko je zdravo i super! i ovo što je teutonija baš napisala, osobno sam prečesto čula i vjdela kako roditelji daju djeci vrlo nezdravu hranu, i to redovito, uz komentar: bolje išta nego ništa, kupiš, daš i gotovo, a imam dojam da to velikim dijelom ide i iz utjecaja reklama...

i slažem se da mi kao roditleji uvelike moderiramo dječju prehranu, ali nikad nije lako oduprijet se pritiscima reklama i okoline. mislim da je zato važno govoriti o tome, raspravljati što je dobro, što nije ili što je jednostavno bolje od nečega drugog, ja sam osobno na ovoj temi opet dobila i neke super ideje za doručak ... ali okolina je isto vrag: meni su mnogi "prigovarali" da zašto mu ne dam voćni jogurt, ali ja imam sreću da moje dijete voli i obične jogurte i da ih redovito jede i da jede puno voća, pa zašto bi jeo voćni jogurt? ali kao da postoji neko pravilo da dijete mora jest voćni jogurt?! isto tako, pije mlijeko - pa zašto bi pio kakao, kad pije rado pije samo mlijeko? jede suho voće i obožava ga, zašto bi umjesto toga grickao flips i sl. i da sad ne nabrajam dalje, uglavnom, ... hoću samo dodati u cijeloj raspravi da reklame htjeli ne htjeli daju model ponašanja, u svemu, od čišćenja i dezinficiranja doma do prehrane i nas i djeteta, a rijetko na TV-u dobijemo neki model ili preporuku za nešto što uistinu vrijedi, barem se meni tako čini iz ono malo vremena što pogledam TV ...

meni su isto tako odvratne i one reklame kad dijete dolazi s priajteljima kući, a mama vadi iz zamrzivača hrpetinu paniranih mesnih prerađevina i baca valjda u fritezu ili šta ja znam i nudi djeci i svi sretni i veseli, a ona tako super cool mama. jučer sam baš vidjela neku - neke kuglice isto pržene, kao od piletine, a zapravo vjerojatno od ostataka piletine i kojekakvih smjesa, a nećete vidjet da mama nudi djetetu i priajteljima nešto zdravo :dunno
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Krumpirić » 10 lis 2011, 18:09

djeci pravim tzv "lažni čokolino"-zobene ukuhane u mlijeko s naribanom crnom čokoladom :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mama courage » 10 lis 2011, 18:21

lažni čokolino je kod mene žlica čokolade u prahu i griz.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MalaSirena » 11 lis 2011, 06:14

mama courage je napisao/la:lažni čokolino je kod mene žlica čokolade u prahu i griz.

Mi ga zovemo ''zdravi čokolino'' :mrgreen
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Adorabla » 11 lis 2011, 09:15

a da li ste sigurne da je to zdraviji doručak od zdjele pahuljica s mlijekom :mrgreen Odnosno ima li taj dorucak manje šećera :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 lis 2011, 09:15

koji? zobene? je.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la boysmama » 11 lis 2011, 09:23

nisu je zabranili, vidjela ju sinoć :lol
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la lara.b » 11 lis 2011, 09:26

Ma zobene su zakon.
Stavite još koju rozinu, suhu smokvu, brusnicu i sl. unutra i evo zdravog doručka.
Jasno, ako dijete to želi jest..ako neće sad možda proba pa krene kroz neko vrijeme.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 11 lis 2011, 11:15

ili meda u zobene :mrgreen

a suho voće jedino ako nije tretirano sumporom :D
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 lis 2011, 11:15

nis ne pratite na satu :ne
i med i suho voce su vec davno spomenuti.
cccc.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la VIPmama » 11 lis 2011, 11:20

pratila od početka, pa sam zakazala kad je počelo prelaziti u traktat :D
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 lis 2011, 11:25

:lol :up
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la lara.b » 11 lis 2011, 11:32

:lol
baš tako.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 11 lis 2011, 16:46

bome se i vidi :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 27 stu 2011, 00:32

Odlična tema. I ja se svaki puta zbun jeno pitam je li moguće da reklamiraju Neskvik žitarice i nutelu ko najbolji izbor. Ja znam da neki nemaju volje niti vremena klincima spremati zdravije, al i to su čiste laži na tvu.

Apropo doručka: ja već 10 godina svako jutro kuham zobene u mlijeku u koje dodam malo cimeta i meda, a ponekad i badema ili suncokreta ili malo suhog voća.
Jedino u trudnoći nisam imala apetita za svako jutro i sad kad imam bebicu ne stignem uvijek. Ali to je doručak koji mi nikada neće dosaditi. PPrefino.
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la † Sanika » 27 stu 2011, 01:21

A reklama isparila s malih ekrana?? :)
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ančica28 » 28 pro 2011, 16:58

I meni se sviđa tema. Nemam još djece, ali radim u školi i prehrana je tamo katastrofa! Parizeri, paštete, kinderlada, maslac, pizza, kroasani, lisnato, krafne, nema više ni domaće marmelade. A najgore mi je kad rade pileće cekin burgere ili pljeskavice, odnosno pohane dinosaure, prerađeno do bola, nema ni m od korisnog mesa. Ne mogu vjerovati kak daju djeci da to jedu. Kuhaju i varivo, ali rijetko i obično nema previše povrća. Nedavno sam čitala da u jednoj školi negdje na selu u našem kraju sve više kuhaju domaću hranu, djeca se polako naviknu.
Majka jednog sina...
ančica28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la teutonija » 29 pro 2011, 14:50

maslac
on je tu jedino OK . Bolje od Marga i inih margarina.

MOja curka niti neće jesti u školi ,ne mogu vam ni opisati kolko mi je drago.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Matilda » 01 sij 2012, 12:30

Moja kći je dobila 10 kg u 2,5 godine otkad ide u školu. Nakon vrtićke zdrave hrane, djeteta normalne težine, dobila sam pretilo dijete.
Mora na dijetu. Lako je kad ja kontroliram kod kuće što jede. Ali izvan kuće mora se sama kontrolirati što je u društvu čipseva i forneta (kiosk je par metara od škole) teško.
Ne jede slatkiše i ostale driskalice jer to ne kupujemo. Kod kuće pojede doručak i večeru, ručak i dvije užine u školi.
Školska hrana je uglavnom nezdrava, krafne, lisnato, ili dobiju jabuku i bananko. Koja je to kombinacija?!
Sad su uveli i one Vindijine pohane kuglice i pomfri.

Kad smo se na kraju 1.r. žalili u školi na hranu, ravnateljica nam je rekla da nam se dijete ne mora hraniti. Pa jel cilj da se djeca hrane ili ne hrane?

Meni je najbolji doručak zobene pahuljice u mlijeku, dodam malo agavinog sirupa, koju suhu šljivu i do 2 sata popodne ne trebam ništa.
Žganci i jogurt, pogotovo ako su žganci mlaki, a jogurt hladan, :yess
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 02 svi 2012, 13:01

Davno bila rasprava ali ovaj mi članak baš tu fino pristaje:

http://danas.net.hr/svijet/tuzila-ferrero-zbog-zdrave-nutelle-i-dobila-spor
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 02 svi 2012, 13:11

samo u americi.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Nana1971 » 02 svi 2012, 13:28

da, hrvatski sud će u sporu protiv velike kompanije presuditi... NIKAD
:roll
Iako, moram napomenuti da su mi te američke tužbe protiv proizvođača cigareta, hamburgera i nutelle totalno glupe - stvarno - koliko glup i neinformiran moras biti da bi stvarno danas mislio da je pušenje zdravo!? ili slatkiši i masnoće!? i onda te milijunske odstete!? totalna idiotarija.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la latica » 02 svi 2012, 14:02

Nana1971 je napisao/la:da, hrvatski sud će u sporu protiv velike kompanije presuditi... NIKAD
:roll
Iako, moram napomenuti da su mi te američke tužbe protiv proizvođača cigareta, hamburgera i nutelle totalno glupe - stvarno - koliko glup i neinformiran moras biti da bi stvarno danas mislio da je pušenje zdravo!? ili slatkiši i masnoće!? i onda te milijunske odstete!? totalna idiotarija.

:lol to sam se i ja baš pitala - tko je zapravo uopće povjerovao da je to zdravo? ali očito netko jest i još je dobio tužbu! mislim drago mi je da jest, sad će promijenit i reklamu :lol

malo off topic, ali sjećam se da sam negdje jednom pročitala da su u americi na zaštitnu kacigu morali napisat u uputama za korištenje da štiti samo kad je djetetu na glavi, a ne ako dijete vozi bicikl bez kacige, jer je netko tužio tvrtku ... to ipak stvarno samo u americi ima :lol
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la melita » 02 svi 2012, 15:18

Mislim da je smisao u tome da proizvođači ne smiju varati i lagati kupce. Ljudi vjeruju i u puno veće bajke od te da je nutella zdrava.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.