Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Dvojezicne obitelji - zbor! :)

20 lip 2009, 19:58

I u vrticu bez problema komunicira i sa decom i sa vaspitacicama, ali mi kaze da mu je tesko da prica sa mnom srpski posle vrtica.

Zanimljivo. Vidis, o tome pisu i sve knjige o dvojezicnoj djeci, da u nekom trenutku pocnu preferirati jezik okoline.
Lukas s druge strane odbija sa mnom pricati ista drugo nego slovenski. Ispravlja me ako mu slucajno nesto kazem na hrvatskom, to njemu nije to. Njemu mama MORA pricati slovenski.

20 lip 2009, 20:57

tanjabb, tako isto moj sin sa tatom isključivo na češkom.

21 lip 2009, 15:14

Evo, javlja vam se još jedna mama sa dvojezičnom obitelji. Imam dijete od skoro 14 mjeseci koje je sada počeklo izgovarati svoje prve riječi, na hrvatskom.
Mi,naime, živimo u Hrvatskoj, a tata je Talijan. Ja i on pričamo talijanski s malim, a ostale osobe kojima je okružen pričaju hrvatski. Nije bed što je počeo pričati najprije na hrvatskom (što se meni čini i dosta logičnim) jer MM dosta razumije naš jezik iako ga ne priča dobro. Ali, htjeli bismo da paralelno nauči i talijanski tako da može pričati sa svojom rodbinom (pogotovo bratom) koja ne kuži ni riječi hrvatskog.

Na kojem su jeziku progovorila vaša djeca? Onim s kojim ste razgovarali u obitelji ili jezikom države gdje je rođen/živi?

21 lip 2009, 15:38

andreak je napisao/la:Na kojem su jeziku progovorila vaša djeca? Onim s kojim ste razgovarali u obitelji ili jezikom države gdje je rođen/živi?

Na jeziku koji cuju u obitelji, a s godinama su presli na jezik zemlje gdje su rodeni.

21 lip 2009, 15:43

Vidiš, kod mene je drugačije. Počeo je izgovarati riječi na hrvatskom iako ja i MM govorimo s njim na talijanski.

21 lip 2009, 17:16

jako sam zadovoljna kako se djecak snalazi na engleskom, masallah :mrgreen:

s druge strane nema sanse da bih sa njim govorila bilo koji drugi jezik osim bosanskog (i ja, i otac mu)

22 lip 2009, 00:08

Andrea, a koji je tebi materinji jezik?
Lukas je progovorio na oba jezika istovremeno, doslovno. On sa mnom iskljucivo na slovenskom, s tatom na hrvatskom, okolina na hrvatskom. I nema nikakvih problema s koristenjem slovenskog.

22 lip 2009, 08:35

Moj materinji je hrvatski.

22 lip 2009, 18:51

andreak je napisao/la:Na kojem su jeziku progovorila vaša djeca? Onim s kojim ste razgovarali u obitelji ili jezikom države gdje je rođen/živi?

Magdalena je progovorila hrvatski jer ja s njom pricam iskljucivo hrvatski, dok MM mixa hrvatski i njemacki. :) Ovo ljeto krece u obavezni vrtic, pa ce tata preko ljeta pojacati "instrukcije" njemackog, kako bi joj sto vise usao u uho... Vidjet cemo kako ce se snaci... :)

22 lip 2009, 19:47

Andrea, zasto onda ti s njim ne pricas Hrvatski?

22 lip 2009, 19:51

optimalno je da svaki roditelj sa svojim djetetom govori na vlastitom maternjem jeziku.
cak i ako su utroje, takva stvar dobro funkcionira.
moja djeca su jezik okoline pocela govoriti sa polaskom u vrtic.
danas se u njemackom ( a nadam se ni u hrvatskom) ne razlikuju od vrsnjaka. dapace, M. je uz njemackom najbolji u razredu.

22 lip 2009, 21:23

Mi kod kuce pricamo samo srpski, ali mislim da mu poteskoca u prebacivanju sa jezika na jezik proizilazi iz toga sto je u vrticu dugo (od 9 do 15.30) i sto mu je ovo prvi put da je sam u samo nemackom govornom okruzenju.

Za sada ne zaostaje ni u maternjem ni u stranom, nadam se i da nece, jer se trudim da sve situacije ili pojmove koje je naucio da imenuje prvo na nemackom zna da kaze i na srpskom.

Trenutno ga zbunjuju neprevedive konstrukcije, koje se ne ponavljaju u onom drugom jeziku (nezavisno koji koristi).

23 lip 2009, 08:10

Mi pričamo s njim talijanski jer ga ne bi mogao naučiti na niti jedan drugi način, a malo mi je glupo da dođe kod bake i djeda u Italiju pa da ne zna beknuti ni a s njima. Imam primjer u familiji da maleni nećaci ne mogu komunicirati s nikim kad dođu u Italiju jer pričaju samo španjolski. Zato jer su moj šogor i šogorica prelijeni da bi snjima pričali talijanski kad su već okruženi španjolskim i idu u španjolski vrtić.Ne znam, to mi je nekako bez veze i htjela bih to izbjeći.
Iako su mu prve riječi na hrvatskom, vidimo da kuži kad mu se priča na talijanskom, kad mu kažeš da nešto donese, on to napravi.

23 lip 2009, 10:56

Mozda da pokusate da ti pricas s njim samo hrvatski, jer je to tvoj materinji jezik, a tata samo talijanski, kao originalni govornik. Ako se tata bude drzao toga i uvijek sa malim pricao samo talijanski, dijete ce vrlo brzo shvatiti s kime treba pricati koji jezik. U pocetku moze biti malo mixanja, ali vremenom, sto bude stariji naucit ce oba jezika. :)

tanja MT- tjesi me tvoj primjer da su djeca jezik okoline progovorila tek kretanjem u vrtic i bez problema ga savladala do savrsenstva... :dada nadam se da ce slicno biti i kod nas

23 lip 2009, 11:04

Ma nemam ja problema s tim da on sa mnom priča talijanski. Znaš u čemu je stvar? Malo mi je glupo pričati s mužem talijanski pa prevoditi malom na hrvatski ili obrnuto. Ovako je puno jednostavnije,a i mali lakše uči tako talijanski. Osim toga, dosta vremena provodi i s mojim roditeljima koji s njim pričaju na hrvatski tako da mislim da neće biti problema ni s jednim ni s drugim jezikom.
Htjela sam samo znati vaša iskustva koji su jezik počeli pričati prvi- okoline ili onaj koji se govori kući. Po pročitanome, i moj D. bi trebao najprije na talijanskome parlati,a ne na hrvtaskome. Ali, iznimke postoje. :D

23 lip 2009, 13:56

Andrea, moj je primjer isti kao vas. Dakle samo jedan roditelj (u nasem slucaju ja) prica s djetetom slovenski, svi ostali, dakle tata, okolina, pa i nasa medjusobna komunikacija je na hrvatskom. I vjeruj mi dijete odlicno govori slovenski i da je progovorio na oba jezika simultano.
U svim teorijama dvojezicne dijece od rodjenja naglasava se da bi svaki roditelj s djetetom trebao pricati svoj materinji jezik. Jer ce ga tako dijete jedino dobro i pravilno nauciti. Osim toga na taj nacin dijete povezuje jednu osobu s jednim jezikom pa mu je stoga i puno lakse odvajanje ta dva jezika. Osobno mislim da bi ti s djetetom trebala pricati hrvatski.
Moj Lukas u jednoj rijecenici i u sekundi preklapa s jednog na drugi jezik, ovisno o tome kome se obraca u nasoj zajednickoj komunikaciji. Dakle kad ja i MM pricamo hrvatski medju sobom ako se Lukas ukljucuje u raspravu on ce se meni uvijek i bez iznimke obracati na slovenskom. I ja bih osobna bila tuzna da s svojim djetetom ne mogu govoriti svoj materinji jezik, ti nisi?

23 lip 2009, 21:10

tanjabb je napisao/la:I ja bih osobna bila tuzna da s svojim djetetom ne mogu govoriti svoj materinji jezik, ti nisi?

Zašto misliš da ne mogu?

U vrijeme kad je D. bio mali, MM se tek doselio u Hrvatsku i nije pričao hrvatski. I sada malo priča iako sve razumije.Međusobno smo pričali talijanski i nekako nam je ostalo da tako komuniciramo. I ne mislim da zakidam svoga sina u učenju hrvatskog s obzirom da živimo ovdje,a ne u Italiji i naučit će hrvatski. A nekako mora naučiti i talijanski, zar ne?

23 lip 2009, 21:56

Andrea, on ce talijanski nauciti kroz oca, to ti cijelo vrijeme govorim. Ocu je talijanski materinji jezik, jel tako? To je djetetu dovoljno da ga nauci. Barem se u nasem slucaju to tako pokazalo. Ako ti s djetetom malo govoris hrvatski, pa malo talijanski, time ga zbunjujes. Kad naraste, u kojem jeziku ocekujes da dijete prica s tobom? U tvom materinjem ili na talijanskom? Meni je osobno jako bitno da dijete sa mnom prica moj materinji jezik.

23 lip 2009, 22:06

iz zaista bogatog iskustva nasih mnogobrojinih prijatelja koji zive u medjunarodnim brakovima, najbolje je da svaki roditelj govori svoj maternji jezik sa djetetom. onaj treci (ako uopce postoji) jezik zemlje u kojoj zive, ili komunikacije izmedju roditelja -svakako ce vremenom nauciti, ili ce im bar "uci u uho"
jedino ako dijete nema bas "talenta za jezike" i uopce duze vremena nije progovaralo, onda je pristup razlicit ovom prvom. :dunno

24 lip 2009, 10:31

Mi sa Enom govorimo iskljucivo na bosanskom, dadilje na engleskom, ako imam nesto reci dadilji kazem sta imam na engleskom i nastavim s Enom na bosanskom. Koliko vidim, Ena savrseno razumije svu tu kominikaciju! Rijecnik joj je izmijesan u smislu da zna dosta engleskih i nesto manje nasih rijeci :roll: Ono sto mi je bitno je da nas sviju podjednako dobro razumije i obraca nam se na 'nama pripadajucim' jezicima :mrgreen: Meni ce recimo pokazati na auto i reci au ili bibi, a dadilji ce reci car :dunno Bez iznimke! Za sad sam malo razocarana time sto, cini se, lakse kupi engleske rijeci, mislim da su lakse za izgovor :roll:

02 srp 2009, 22:38

ono sto pise tanja je i nama psihologinja rekla.
ja njemu pricam makedonski.
otac mu prica rusinski.
izmedju nas pricamo srpski, kao i u vrticu.
sve on razume, na sva tri jezika, odgovara kako mu dodje, mesa dosta, ali ima slicnosti dosta u jezicima, pa nije ni cudo.
kako god, mislim da ce se to iskristalizirati dalje, jos uvek je on klinja mali...

02 srp 2009, 22:39

ah, da kad je bio jos mladji, moj otac ga je nesto pitao na mesavinu neku gadnu izmedju srpskog i makedonskog. i prdo je odgovorio na rusinskom :mrgreen: zbunio se, pa se snaslo dete :lol

01 pro 2009, 15:34

Trebalo je naci ovaj topic.No dobri topici se ne zaboravljaju.

Moja princeza je pocela da pohadja vrtic pa se nemacki krenuo uplitati.Prve su reci nein,komm (dodji),jetzt (sad),warte (cekaj) los (kreni) ja wohl (naravno)...Nije lose za 4 nedelje provedene u vrticu.

Kako je kod vas?

01 pro 2009, 16:51

Bravo servuz sto si topic digla iz zaborava. :dada Mi se moramo pohvaliti da je Magdalena u samo 3 mjeseca sto ide u vrtic, nevjerojatno napredovala, sada govori svicarski njemacki skoro bez razlike u odnosu na ostalu djecu u vrticu kojima je on materinji. Buduci ja znam samo hochdeutsch, a svicarski dosta slabo razumijem, sada je ona glavna sefica koja uci mamu sta znaci koja rijec... :D

01 pro 2009, 20:16

mi smo od ožujka također "progovorili" njemački, aktivno. njem. vrtić u hr, njem. crtići i kanali (super rtl, kika i nick), te i moj (maleni, mogao bi biti bolji) doprinos su doprinijeli tome da je zxuja je od ožujka prihvatila hochdeutsch i sve ga više govorimo. odnedavno učimo s radnim listovima, a od nove godine ćemo i u ch u vrtić pa da "zacementiramo" znanje.

01 pro 2009, 22:02

mc-dal' malena govori i svicarski? Jel' se selite u Ch? Mene zbunjuje sto u vrticu otpocetka govore samo svicarski, a kasnije u skoli njemacki :dunno Nekako bi mi bilo logicno da se i u vrticu govori njemacki, al' mene ovdje sve zbunjuje, od toga jel' sl. jezik svicarski ili njemacki, do tog da je sluzbeno pismo samo hochdeutsch, a svicarski pise kako tko hoce... :conf jednom mi je muz pokazivao chat koji je vodio sa kolegom sa posla i smijala sam se kako iste rijeci na svicarskom jedan pise na jedan nacin, a drugi na drugi... ja da zivim ovdje 100 g. nema sanse da naucim svicarski, nekad mi se cini da nema tezeg jezika od njihovog.. :D i zato sam bas jako sretna zbog male da ga tako brzo upija i uci.

01 pro 2009, 22:42

S. je u vrticu postigao da nemacki govori kao maternji (polozio je dva drzavna testa i upisan je u skolu, sa napomenom da mu ne trebaju dodatni casovi nemackog jezika). Za sada ne zaostaje u srpskom.

M. za sada uglavnom cuti. Mesa malo nemackih reci u nesto vise srpskih, jednostavno neizbezno, okruzenje vrsi uticaj iako ne ide jos u vrtic.

02 pro 2009, 00:09

Mi smo bili sad 2 mjeseca kod mojih u Sloveniji sto je dobro za Lukasov slovenski. Medjutim zbog slicnosti oba jezika on i dalje cesto izmislja rijeci koje nisu ni u jednom ni u drugom jeziku nego neki mix. Nisam sigurna da nece biti show program kad krene u skolu.
Inace da zivimo u Slo. on bi vec isao u prvi razred. Tako da smo uzeli Prvu citancicu i radne listove koje bi radio u skoli pa radimo to doma.

02 pro 2009, 00:58

paolla, ma da, to će i nama biti "problem", mada govorim i hochdeutsch i schwitzerduetsch, al' nekako bih voljela da ona nauči hochdeutsch. s druge strane, ako se ne varam, u vrtićima se mora osim švicarskog govoriti i učiti hochdeutsch (prije nekoliko godina su to uveli). i to upravo iz razloga jer je bilo puno švicarske djece koje su imali problema s njemačkim kad su krenuli u školu

predlagala bih ti da se ti koncentriraš na hochdeutsch. prvo to dobro nauči (i zbog posla), za švicarski uvijek imaš vremena.

02 pro 2009, 09:06

Mogu se i ja pridružiti k vama - mi živimo u hr, ali Karlo odrasta dvojezično. Moja mama je njemica, pa sam ja odrasla dvojezično - uvijek s mamom njemački, s tatom hrvatski. S bratom se udomaćio nekako hrvatski. Naučila sam njemački bez akcenta, ne kuži se da nisam odrasla u njemačkoj.

Sad tako i ja s Karlom pričam njemački, a mm hrvatski. Mm i ja pričamo hrvatski pa to čuje malo češće možda nego njemački. Sad doduše njemački dolazi u malo podređenu poziciju jer ga čuva teta čuvalica koja priča hrvatski s njim.

Počeo je govoriti prve riječi/slogove - izabrao je međunarodne - va-va je za peseka, brrrm za auto, ba - baciti (hr), da - tamo (njem).

Baš me zanima kako će dalje ići. Od 1.1. ja radim pola radnog vremena, pa će opet malo više biti s njemačkim odn. onda će biti podjednako tijekom dana...

Moram priznati da bih ja voljela otić živjeti u Njemačku/Austriju/Švicarsku, ali za sada nikako da se odlučimo. Jedan pokušaj smo imali koji je zbog nepovoljne financijske ponude otpao, a sad tu i tamo tražimo ne bi li našli prije svega za mm-a posao, al kako radi dosta specifične stvari u informatici, onda to i nije tak jednostavno. Tko zna, mislim da se svakako moramo odlučiti prije nego Karlo krene u školu, jer bih onda htjela da tamo gdje krene i završi.
Odgovori