Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: ostanak na moru sa didom i bakom - dilema

28 lip 2006, 23:26

Ove godine sam starijeg sina (3 godine) prvi put poslala s bakom i dedom do moje sestre. Putovao je vlakom prvi put u zivotu i bio odusevljen. Opcenito mu je bilo super. Treci dan sam dosla po njega. Odusevio se kad me vidio, dao mi pusu i otrcao se dalje igrati. Kaze sestra da je bilo malo problematicno prvu noc zaspati, ali je vec drugu corio bez problema.<
>Ja sam imala tremu do neba i auto spreman ako ce trebati ic po njega. A njemu je zapravo bilo do
o. Da do
o, super!<
>On je beskrajno mazan i zna biti "mamkav", ali s druge strane uopce mu nije problem otici od mene. Kaze mi da ce se
zo vratiti, da ga cekam, ja kazem da hocu i sve pet.<
>Ipak mislim da ne bi funkcioniralo na duze vrijeme tipa mjesec-dva, ali tko zna. Zapravo kad bih znala da je sretan s bakom, dedom, tetom ili bilo kim drugim od povjerenja ja bih ga pustila na onoliko dugo koliko dijete zeli. Mislim srce bi mi puklo, ali u principu vazno je dijete, a mislim da se na taj nacin odgajaju samostalna i samouvjerena djeca. Isto tako kad bi mi rekao da hoce kuci, taj cas bih isla po njega. <i></i>

29 lip 2006, 01:05

Ovo jeste mozda do
a opcija za roditelje, nije losa ni za djecu...ali opet <
>U nasem slucaju niko ne bi bio sretan, bez obzira na sve prednosti. <
> <i></i>

29 lip 2006, 03:33

SG, vidim, ostade R. na moru... <
><
>Nemam tih dvojbi. Idu baki i didi u Porec kada zele,ostanu i po mjesec dana, nikad nije bilo problema. Ne smatram se losom mamom zato sto mi je nekada lijepo bez njih....<
>A oni.... kad su nesretni, oni mi to vele i znaju da cu uvijek reagirati. Zato, nema problema. <i></i>

29 lip 2006, 08:04

Su, tvoja prica mi je skroz poznata. Moja H svako ljeto produzi svoj boravak na moru tako da ostane jos 2 tjedna s nonicima. Ovaj maksimum od 2 tjedna sam ja uvela, ali vjerojatno bi ju ostavljala i duze da ja na more mogu doci svaki vikend, ali ne mogu. I sa godinu i par mjeseci je sve bilo savrseno, sa 3 i 4 isto tako, a sa 2 godine i par mjeseci sam 100 puta pozalila sto sam ju ostavila s njima. Nije ona plakala dok je tamo bila s njima, ali se nakon tog boravka promjenila skroz na skroz i slijedecih pola godine je stalno cupkala za mnom i svaki i najkraci rastanak je bio problematican. Izgleda da su im te 2 godine bolno razdoblje za odvajanje, to sam kasnije negdje i procitala, ali je nazalost bilo prekasno . Zato mislim da vam je ovo ljeto svakako pametno skratiti to odvajanje na sto manju mogucu mjeru . <
><
>I da, ja nisam protiv odvajanja do 5 godina, kao sto neke cure smatraju da je potrebno, ali ako vidis da je dijete nezadovoljno, mislim da je tvoja duznost roditelja na to i reagirati . A sad kako? To ti najbolje znas ... <i>Edited by: MaminMacak  at: 29/6/06 8:12<
></i>

29 lip 2006, 08:07

Quote:Izgleda da su im te 2 godine bolno razdoblje za odvajanj<
><
>negdje sam čitala da se negdje oko drugog rođendana baš ono jako vežu za dudu i slične prijelazne objekte, tako da je ovo skroz moguće <
><
><
><i></i>

re

29 lip 2006, 08:59

slažem se sa kimamom....<
>ne vrijedi za sve isto, ali ako roditelj skuži da nešto ne štima mora na to reagirati, a ne zanemariti dijetetove potrebe pod izlikom bolje mu je na moru....<
>Ko zna di mu sve ne bi bilo bolje pa isto ne ide svugdi...<
>Zato ako neki mogu i hoće, super, ali ako mogu i neće roditelji su dužni poštovati djetetovu potrebu...<
>A poludim i diže mi se kosa na glavi od tih koji uvjeravaju druge, da je klincima generalno bolje na moru,....<
>Usudim se reći, da roditelji koji to bezuvjetno zastupaju, čine to zbog sebe jer vole malo vlastitog mira, a ne zbog klinaca!!!! <i></i>

Re: re

29 lip 2006, 09:22

a.... kako je didama i bakama? zar oni ne trebaju malo odmora bez unucica?<
><
>moji jos rade, pa ne mogu ni zamisliti, mozda ce im kad budu u penziji biti dosadno, ali jasno mi je na koji ce si nacin ispunjavati dane i bez
ige o unucicima... <
><
>vidjam na moru jednu baku koja je sama s malim unucicem, roditelji ili samo mama dodju vikendom pa odu... mama place kad odlazi, place i dijete, ali tako mu je bolje, baka ju uvjerava. a ja vidim kako je kad su sami, baka je prema kraju ljeta sve tanja sa zivcima, malac sve glasniji i teze je s njim... vidim scenu tu i tamo kad mama dodje pa ne moze s njim na kraj pa baka radosno prihvati kormilo... nemam druge mogucnosti usporedbe, ali ovakvo sto <
><
>kad bih bila u prilici ostaviti djecu mojima, bilo bi to eventualno na tjedan dana, a onda bih svakako nastojala da oni barem toliko ostanu sami da se oporave <
><
> <i></i>

Re: re

29 lip 2006, 09:36

a kako je didama i bakama?<
><
>moji jedva čekaju kad je u ponedjeljak ujutro dovedem (to kad smo u zg) i vele da ne znaju kaj bi sa sobom preko vikenda...<
><
>a kad sam za vikend na moru ja sam non stop sa Tiicom i baka je rasterećena, osim što nam kuha <
><
>edit: umjesto quotanja stisnula sam link <
><
><
><i>Edited by: su at: 29/6/06 9:37<
></i>

ljetovanje

29 lip 2006, 10:59

nnemam nista protiv toga da mi je djeca idu kod bake i dede neka budu koliko hoce i koliko baka moze izdrzati.( to je do 2 tjedna u komadu )<
><
>Naravno u slucaju kakvih problema, tuga i sl. odmah bih reagirala.<
><
>Evo ...moj Luka unazad 2 mjeseca svaki vikedn je isao sa mojima u vikendicu ( i na dugi vikend ). Nikakvih problema nije bilo, da dedom radi sve, ima tamo frendove svojih godina, ostala familija ga obozoava i njemu je tamo super.<
>I naravno ne vidim razlog zasto ne bi bio sa bakom i dedom ako je on sretan i ne kuzim VAs koje to ne mozete niti zamisliti da djete ne ide nikamo bez roditelja.<
><
>eto primjer..frendica nikada nikome nije dala malenu na cuvanje ( svega jedanput kada je isla na put van Hrv, ), i mozda par puta dedi ) <
>tada je bila sva luda od
ige, tuge, zalosti i neznam ni sama sto jos ne.. a za sto. Malenoj je bilo super sa dedom, sve je bilo u redu. Ne mogu Vam opisati njeno ponasanje kada nije djete joj bilo doma. Ona je bila totlano druga zena u
izi, i luda jel joj djete nije kraj nje.<
><
>Djete joj je imalo tada 6 ili7 godina. Pa ja mislim da takva sitacija nije zdrava za roditelje, a jos manje za djecu.<
><
>Ako dete zeli biti kod bake i dede, neka bude.... <i></i>

Re: ljetovanje

29 lip 2006, 11:53

Mi smo uzeli pod "normalno" da su klinci cijelo ljeto na moru. Godišnji uzimamo usred ljeta tako da budu bez nas mjesec dana najviše, pa oko 3 tjedna s nama na go, pa ostatak opet s bakom.<
>Jedno ljeto su ostali malo duže u Zg, mijenjali vrtić, tete (kak to već je preko ljeta) i nije im se baš svidjelo. Sad kad gnjave objasnim im kako bi bilo u Zg i shvate da to baš i ne žele.<
>Ja i MM im falimo, ali kad dođem tamo vidim da imaju društvo i UŽIVAJU. Kad dođem i dalje se igraju i ne šljive me baš, ali osjećaju potpuno zadovoljstvo i mir jer znaju da sam tamo. Zato mislim da im je tamo ipak bolje. A i baka i dida moraju imati neku svoju funkciju, jer ih ne vide skoro cijelu godinu tj. samo kad su praznici. <i></i>

29 lip 2006, 13:59

Quote:je li ONA zaista sretna što je na moru i što to more za nju znači kad nije sa mamom i tatom? <
><
>E to i mene muči i još nisam našla pravi odgovor. Ovjde je grozno vruće .. odlaze u drugi objekt na dežurstvo, djecu niti tete ne poznaje osim par iz njegovog vrtića... s druge strane niti na more s bakom. I kaj sad? Najgore mi je kada se plače na tel. da dođem po njega. I kada dođem... sve OK. <
><
><
>Vidim da većina roditelja ostavlja preko ljeta ipak djecu "kod sebe"... pa do
o gdje su ta djeca, vrtić je prazan!! <i></i>

29 lip 2006, 14:01

Ja moram opet reci da obzirom da zivim na moru nisam imala takvih iskustava.Moji rade (i to u turizmu-znaci nemaju ni vikend,ni praznike ni nista) pa ih puno ne ostavljam,pogotovo kad su mali a svekiji su druga prica.Ali imam povjerenje u moje i uvijek bi ostavila djecu s njima i ostavim ih da prenoce ako treba.I nemojte osudjivati roditelje da zele malo mira.Pa zar je to zlocin.Nema svak dovoljno zivaca,nema svak ni isti posao ni radno vrijeme jednostavno <
>A slazem se naravno da ako mama intuitivno nesto osjeca ili su djeca dovoljno velika pa znaju sami izraziti nezadovoljstvo, da tu roditelj treba reagirati. D-06/2000<
> L-09/2005<
><
><i></i>

30 lip 2006, 01:33

AM već peti put odlazi na more sama, a ja sam vikend mama do mog godišnjeg. Prvi put je išla s 2,5 godine. Do tog trenutka nikad nije bila bez mene, a svaki sam ju dan i dojila. No tada nam se teta čuvalica nenadano razbolila i završila u bolnici, pa je AM morala k mojoj mami, htjela - ne htjela. Prvih je par dana imala apstinencijsku krizu za cicom, ne toliko zamnom. Onda je to prošlo. Tj AM je prošlo, a ja sam cmoljila još slijedećih deset dana dok nisam došla k njoj. Naime, mama mi je rekla da je pametnije da ne dolazim da bi AM bolje savladala taj prestanak dojenja. I tako je i bilo. <
><
>Slijedećih godina uopće nismo imali nikakvih problema. Ona ode na more i tamo se ponaša ko da oduvijek živi dolje. Zadnje dvije godine me nazove (jer je naučila sama nazvati) kad me treba, pa popričamo kad god ona to želi. <i></i>

05 srp 2006, 14:56

Kod nas jos uvijek nema sanse da ju negdje ostavimo bez nas.S tim da jos ni nisam dosla do faze da razmisljam kako bi se ja osjecala bez nje. <
>Vjerojatno bi bilo drugacije da ju i inace cuvaju bake ili dede, ali ovako jos nije spremna na odvajanja. Sva sreca pa imam dosta godisnjega. racica 2002.<i></i>

05 srp 2006, 15:03

Mene Patrik već tjednima pita kad će on opet sam kod bake, ja sam ta kojoj odvajanje teško pada. <
>A sam je bio po tjedan dana kod bake i dide jednih i drugih prvi i jedini put prošlo ljeto.<
>Ove godine sam srećom na porodiljnom pa idemo zajedno dugo na more. Ja nikad ne bih dijete slala nekud s bakom i didom ako dijete samo ne izrazi želju. P. 10.06.2002. i F. 23.05.2006.<
><
><
><i></i>

06 srp 2006, 13:57

Sve zavisi od toga kakvo je dijete (i mama).<
>T. je sa 3 bez problema ostajao sa mojima nekoliko tjedana. <
>Meni je bilo tesko izdrzati (posesivna majka) i stalno sam nazivala, pitala, provjeravala. <
>Od desete godine vise ne zeli jer su mu dosadni.<
>I. ima 10 i ici ce kod bake ako cemo i mi sa njim. <
>Otici ce on i izdrzati 5 dana. <
>Postujemo njegove zelje. <i></i>

23 srp 2006, 13:16

Sada nisam mogla...evo ide mm na operaciju u Zg i ja vodim bebonju sa sobom,tj.sa nama.Mislim da je još uvijek premali za to ostajanje s bakom i didom,a i još uvik cika.<
>Dogodine(u 4,5.mjesec) ja diplomiram i tek po&#269;injem radit( aBd).Pretpostavljam da se mogu oprostit s godišnjim.Jedino da se samoozljedim i zaradim 2-3 tj bolovanja <
>Mislim da je bolje da onda Marina(imat &#263;e 2g3mj) pošaljem kod mojih,koji su 50m od mora,nego da ga vodim u dežurstvo u vrti&#263; i vucaram po Zg.<
>nismo se još odvajali niti ga je iko &#269;uva nešto extra,uglavnom smo nas 2 sami ili vikendom s tatom,pretpostavljam da &#263;e mi bit jako teško,ali isto tako da bi njemu tamo bilo preveliko mu&#269;enje <
>naravno,ako moji budu mogli bit s njime-radi posla..<
>meni to nije nekako laka odluka...al ako njemu bude ok,ne bude tužan bez nas,to mi se &#269;ini najpametnije <i>Edited by: krumpiric at: 23/7/06 19:18<
></i>

ljetovanje

24 srp 2006, 16:04

ja sam svoju morala ostavljati kod bake jer sam radila - i sad ju mislim opet ostavit iako bi najradije da ne moram (u tom slucaju zivkam svako malo) a djetetu do
o, ne gnjavi, slusa, jede bolje nego doma, spava bolje nego doma... <
>mi smo te kojima fale i kojima je puno teze... zato svima vama <
>Katarina 16.01.2005.<i></i>

26 srp 2006, 10:57

mi cemo ove godine probat na 10 dana ostaviti s bakom i sitericom, vidjet cemo kako ce biti... ako je dijete ok,zadovoljno, sretno, mislim da je za njega zdravije,a to je moj razlog zasto ce ici na more , i zasto bih pustila svoje dijete kad bih imala kome , i na cijelo ljeto, ja ne bih dvojila DOBRO SE DOBRIM VRACA!!!<i></i>

31 srp 2006, 10:22

sve ovisi o djetetu i njegovim zeljama.<
>z. je sa 2 godine isla s bakom 7 dana na more. sve je bilo i vise nego super. super je spavala, super jela, super se igrala, ma sve 5. ona je tada rekla da zeli ici s bakom i isla je. meni je bio bed, ali njoj je bilo super. ali ove godine nije htjela ici sama s bakom, tj. bez mm-a i mene, pa nije ni isla. mi se ravnamo prema djeci, ako zele ok, ako ne zele i opet ok. <
>j. nema sanse da ode nekam bez mene. <
>samo da dodam da su te godine z. i baka bile na krku, znaci 2 sata voznje, i da je zagustilo, da je ona bila nesretna ili bilo sto, one bi se odmah vratile. Zita, 10.07.2002.<
>Jan, 08.11.2003.<i></i>

31 srp 2006, 12:45

ja nemam mogucnost ostavljati dijete s bakom i didom pa ce sve zvucat kao da vodim kolo na svoj mlin no ipak mislm da djeci nije bas tako lose u Zg ili nekom velikom gradu umjesto da se kupaju na moru. <
>Ljeto u gradu moze biti ispunjeno svakojakim aktivnostima, samo to trazi odredenu spremnost roditelja da nakon posla odu jos nekamo. A dan je dug moze se. Mi idemo radnim danom na bazene, na Sljeme, u Maksimir, u sumu, na voznju biciklima, na jahanje, na rolsuhanje, montiramo si tus na terasi pa se tusiramo....<
>Vikendima odlazimo na kupanje malo dalje - na rijeku ili se cak zaletimo do mora... sad evo razmisljam da odemo jedan vikend prije mora jos do Postojnske jame, pogledat cu za rafting na Kupi i tak...<
>A pitanje je koliko raznolikosti i sadrzaja mogu (fizicki) pruziti bake i dede? <
>A meni ni nije tako ekstra vruce u Zg <
>mislim bili smo prosli vikend na moru i po noci mi je bilo jednako vruce kao u Zg <
>Da imam baku i dedu vjerojatno bi svoje dijete ostavila s njima, ali ne prije3-4 godine, a onda ne vise od tjedan dva u komadu <
>Do
o je za djecu da budu na moru, ali to moze i sa mnom - ionako budemo sve skupa 5 tjedana na morskom zraku a osmisleno, aktivno i zanimljivo ljeto moze imati i u gradu samo ako se ja dovoljno potrudim i aktiviram da ga ostvarim. <
>A kad ga ostvarim na kraju budemo zadovoljni svi i nish nam ne fali <i></i>

31 srp 2006, 14:29

Pročitala sam sve i jedan post i moram reći da meni nije isto biti na zaparenom asfaltu i osvježavati se u smrdljivoj Kupi ili biti uz more, udisati svjež i čisti zrak i kupati se u čistom i zdravom moru.<
>Moj J. (3 g i 3 mj.) je ove godine prvi put otišao s didom i bakom na more dva tjedna (mi smo bili za vikend) prije nego smo mi došli na g.o. i ostali još 3 tjedna. Otišao je svojevoljno, sjedio je u autu od jutra i čekao da se krene. Bilo mu je prekrasno, imao je društvo, kupao se i kao što je već netko napisao-jeo je i spavao bolje nego doma. Naravno da mi je bilo teško, zvala sam po 4-5 puta da ga čujem i svaki put bi mi rekao "bok, papa mojam se ici igati". Prav-zdrav!<
>Sinoć smo se vratili i u jutro mi je dobio proljev. Za ne povjerovati!<
>Mislim da do treće godine nisu zreli ostati bez roditelja, ali ja sam ove godine procjenila da to može i da neće biti problema. Znao je kuda ide, htio je ići i znao je da nas neće vidjeti neko vrijeme. Sve je prošlo u najboljem redu.<
>Ja sam sretna da uopće može tako otići i da ima gdje. JAKOV, 24.04.2003.<i></i>

31 srp 2006, 15:38

Mi osobno ne zivimo na asfaltu, imamo kucu u mirnom kvartu uz sumu i noci su nam hladnije nego na moru <
>rijetko kad moramo palit klimu <
>i ne kupamo se u Kupi <
>a o tome koliko je more u ovoj obalnoj zoni kupaca cisto i to sad kad se skoro pa u redu ulazi u more moglo bi se razgovarat <
> <i></i>

01 kol 2006, 11:28

Ja živim na asfaltu, ne kupam se u Kupi jer je odvratna, a nekad sam se kupala. More gdje se kupamo je vjerojatno najčišće na Jadranu i nema reda ni u najluđoj sezoni. Ja sam post pisala iz svoje perspektive i dala svoj stav o navedenoj temi.<
>Slažem se da neki ne mogu ili ne žele dati djecu bakama i didama iz njima znanih razloga i to je njihova stvar i ja to poštujem. Ja svoje dijete vodim na more baki i didi (najviše dva tjedna) i onda dolazim ja i moj muž na naša 3 tjedna. Smatram da je to za njega bolje, zdravije i ljepše. Ne radim to da bih bila sama sa mužem i da bih se odmorila od djeteta jer u tom slučaju bi to napravila u neko drugo godišnje doba, a ne sada kada mi je s njim u principu najlakše. JAKOV, 24.04.2003.<i></i>

01 kol 2006, 13:04

Da, definitivno svi pisemo iz svoje perspektive <
>al bas zato doticno pitanje ne moze se uopcavati.<
>Svi mi imamo svoja iskustva, zivimo na razlicite nacine i nalazimo se u razlicitim situacijama <
>Mene zapravo malo smeta sto je opceprihvacena teorija da je ljeti djeci najbolje s bakom i didom na moru, a svi ostali su jadnicci koji se eto moraju patit u nedostatku boljih uvjeta.<
>Samo sam htjela reci (i o
azloziti ) da tome nije uvjek tako.<
> <i></i>

02 kol 2006, 07:37

već sam pisala, ali evo, sada je stvar gotova. avionska je karta u džepu i mm odvodi u ponedjeljak skočimiša na šoltu, gdje su baka i dida otišli jučer. mm se vraća isti dan, a onda zajedno idemo na šoltu u nedjelju.<
>još uvijek ne razmišljam previše o tome jer znam da ću izludit, nego sam lijepo gurnula glavu u pijesak i čekam nedjelju navečer da me počme loviti panika.<
>baka i dida su super s njim. već je znao ostati kod njih i prespavati i po dva dana. i sve pet. ali je veliku ulogu igrala činjnica da baka i dida žive na deset minuta udaljenosti autom pa se uvijek mogu zaletiti (što ne radim, ali mogu).<
>e, a na šoltu se baš i ne mogu zaletiti.<
>dobili su detaljne upute.<
>popis namirnica koje mu ni pod razno ne smiju dati jesti.<
>kad mu dati jesti.<
>kad ga staviti spavati.<
>kad ne s mije na sunce.<
>čim ga mazati.<
>kako ga oblačiti.<
>da ne na
ajam... <
>svejedno mislim da ga nitko ne može shendlati bolje od mm-a i mene, ali znam da nisam normalna.<
>i nikada do sada nismo tako dugo bili razdvojeni (ništa čudno ako se uzme u obzir da mi je dijete staro 13 mjeseci). koliko god znam da ću uživati u miru, druženju s mm-om, prijateljima i da ću konačno imati vremena sama za sebe, da ću moći čak i knjigu pročitati, pogledati film u miru, nafrljit muziku koliko god glasno želim i bauljati gradom bez da gledam na sat... znam da ću umrijeti od muke dok ga ponovno ne vidim i ne izljubim.<
>pregrizla sam i popustila pod pritiskom bake i djeda. za njegovo do
o. <
>24.06.2005.<i></i>

02 kol 2006, 11:13

Quote:znam da ću umrijeti od muke dok ga ponovno ne vidim i ne izljubim<
><
>nećeš draga, samo si lijepo ispuni svaki slobodan trenutak i bauljaj gradom, odi na manikure, pedikure i masaže, vidi se sa svim frendicama koje si zanemarila od prošlog ljeta, pročitaj sve moguće knjige (a da se ne tiču trudnoće i djece) koje nisi pročitala već dvije godine, posudi sve moguće filmove koje si želiš pogledati i vidjet ćeš da će ti prvi trenutak kad ga primiš u zagrljaj biti još ljepši i vredniji TIICA 18.02.2004<i></i>

02 kol 2006, 13:12

pametnice jedna.... <
><i></i>

02 kol 2006, 13:24

Ove godine sam vidla da Klara još nije spremna.<
><
>Bili smo zajedno nas troje dva tjedna,onda su došli moji (mama i tata) i nas dvije smo ostale još tjedan dana, a mm otišao raditi.<
>E da ste to vidli ,bila je to tuga pregolema,dva dana nije bila prava ,stalno zapitkivala di je tata ,kad će doći i dal ćemo kad dodje ići svi zajedno doma.<
>Daleko od toga da joj nije bilo lijepo,igrala se ,imala društvo ,kupala ,bila vesela ,ali one trenutke žalosti npr prije spavanja ili kad smo se mazile ne mogu zaboraviti,a znam da bi bilo i duplo teže da sam otišla npr još i ja.<
><
>Tim više što mene doma ipak više viđa nego tatu i stalno je mama ,mama,ali bilo joj je jako teško kad je tata otišao.<
><
> <
>KLARA, 01.06.2003.<i></i>

07 kol 2006, 14:15

Kremi,svaka cast,zbilja..<
>ja sam razmisljala da ostavim Marina kod mojih ovdje i da ja i mm odemo nekoliko dana u Dbk SAMI(tamo nam je drustvo),ali nemam snage(iako bi mu s bakom bilo super).Opravdanje mi je cikanje,iako M zaspe i bez cike,a ja se 3 dana mogu i izdajat..<
>Znam da bi se vratila odmornija,veselija i bolja mama,ali prevelik sam papak <i></i>
Odgovori