Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: ljevaci

31 svi 2008, 22:18

ja sam totalni ljevak. desna mi samo visi uz bok :lol
tu i tamo pridrži nešto.
ne bi se složila s ovim tvdnjama za miša. istina, čovjek se priuči na svašta, ali ljevaku je prirodnije da je miš lijevo od tastature i da su klikovi okrenuti.
pisali smo već o tome na školarcima, na topicu školski pribor :mah
Zadnja izmjena: silki; 15 kol 2010, 18:11; ukupno mijenjano 1 put/a.

01 lip 2008, 09:34

medjutim jako mi je cudno ako npr. moram staviti torbu na desno rame ili drzati jednog od deckiju na desnom boku.

ja sam ono sto bi se zvalo ambidekster. Vise koristim desnu ruku, ali s lijevom mogu puno toga- drzim karte kao ljevak, recimo, mogu nozem rezati lijevom, vilicu drzati desnom, nekad to i radim, stolni tenis i badmington nekad igram iz fore lijevom, dijete obavezno drzim na lijevom boku, docekujem se na lijevu nogu itd. Pisem desnom, mis mi je na kompu s desne strane.
Sw je desnjak, ali na pregledima kazu da je nauceni desnjak. Da mu je lijeva strana jaca. Da mu je centar za govor na desnoj strani sto je kod desnjaka iznimno rijetko. Mali jede lijevom rukom oduvijek, ali loptu puca desnom. cekamo da se odluci koja ce prevagnuti. Muz je ljevak.

01 lip 2008, 20:53

Anja je ljevak.
Bas smo danas bili vani i ona je vozila romobil tako da je lijevu logu stavila romobil,a desnom se odgurivala.Kada je promjenila nogice pitala je zasto je romobilpokvaren kada se odguruje lijevom :lol
Misa i skarice je savladala, ostalo sve ful radi lijevom rukom. I lijevom nogom suta loptu i lijevim okom gleda kroz tuljac. Ja joj uvijek, bas uvijek po navici serviram bestek jednako kao i nama i uvijek sama prebaci pribor za jelo u lijevu ruku kad pocne jesti.

01 lip 2008, 21:02

ovo s romobilom mi je jako poznato! :rolf
a dobro mi je i ono kad se spuštaju toboganom i svi oko njega na desno a ema na lijevo.

01 lip 2008, 21:14

ja sam ono sto bi se zvalo ambidekster. Vise koristim desnu ruku, ali s lijevom mogu puno toga- drzim karte kao ljevak, recimo, mogu nozem rezati lijevom, vilicu drzati desnom, nekad to i radim, stolni tenis i badmington nekad igram iz fore lijevom, dijete obavezno drzim na lijevom boku, docekujem se na lijevu nogu itd. Pisem desnom, mis mi je na kompu s desne strane.

Potpisujem u potpunosti :daj5 , prozore perem lijevom rukom unutarnji desnom vanjski :naughty , na ploci sam uvijek pisala lijevom rukom, masinu za zbrajenje jednako koristim lijevim i desnom rukom. :up

Tata mi je bio ljevak, necak mi je ljevak, E. je ljevak H. I P. desnjaci. Ernu sam ja ucila pisati i pise ljevom ali drzi olovku kao desnjak i obicno ljudi tek na drugu skuze da je ljevak, mis je naucila drzati desno ali kad smo imali jedan koji je imao prekidac za prebacivanje uredno je prebacivala i izludjivala me jer ga nikad nije vratila na desnu opciju.

01 lip 2008, 21:25

proučila sam linkove, ma nevjerojatno , imaju olovke, bojice , flomastere, čak i ravnala i kotomjere za ljevake. ja stvarno nisam znala ni da olovka postoji.a jučer kad smo radile iz kolaža rekla sam joj da mora ljepše rezati a nisam ni znala da joj škare ne odgovaraju.

hvala na linkovima ! :klanja
čim idem u prvi šoping dobit će sve što joj treba!

02 lip 2008, 16:06

htjela sam pitati još dal postoji negdje za kupiti puna pernica za ljevake ?
i koliko novaca?

02 lip 2008, 16:16

ja sam danas bila u ljubaljnici 8, oni imaju samo obične olovke (te trokutaste) za po 6 kuna. škare za ljevake za 10 kn i možda i nalivpero. Bojice (koje bih ja volila) nemaju. Idem sljedeći tjedan u inozemstvo, pa se malo tamo raspitam i navedem vam cijene... pa se možemo dogovoriti o kupnji, ako vam odgovara.

02 lip 2008, 17:57

i ja sam ambidekster, a i moj brat također :mrgreen: s tim da on još zna i pisati lijevom rukom skoro podjednako dobro kao i desnom

02 lip 2008, 21:55

ja znam čačkati nos i sa lijevom i s desnom rukom. a i kuckati po daljinskom. :mrgreen:

07 lip 2008, 13:10

OBAVIJESTI:

olovke, a bome i bojice, različitih debljina, pa i duzina, ZA LJEVORUKE (tj. ergonomske) ima za kupit u FRANKOPANSKOJ, KNJIZARA I PISARNICA ZNANJE (odmah kod tram. stajalista). cijene se za bojice krecu od 26 kuna preko 39 do onih 58 kuna.

:bye

EDIT: i u profilu imate flomastere za ljevoruke (27,50 kn) i nekoliko (jeftinijih) bojica za ljevoruke

18 lip 2008, 09:47

- kupila u Narodnim novinama škare za ljevake -> 9kn :mah

27 sij 2009, 16:08

imam ja jedno pitanjce:

kad mozemo sa sigurnoscu tvrditi da ce netko bit ljevak? ima tu neka dobna granica?
Paola za jelo i crtanje u nekih 60-70% slucajeva koristi lijevu ruku. par puta sam napravila eksperiment i stavila zlicu tocno na sredinu i za njom je posegnula lijevom rukom. moze li se tu reci da bi mogla biti ljevak?

27 sij 2009, 16:57

Moja M. ima 2 god. i 4 mj. i jede malo lijevom, malo desnom rukom. Olovku drzi desnom kad crta recimo desno uho, a kad crta lijevo, prebaci olovku u lijevu ruku :lol Inace vecinu stvari obavlja desnom rukom (pere zube, drzi skarice, baca loptu...) ali opet ne mogu reci da je skrrrroz desnoruka.
A i ne razmisljam puno o tome :dunno

27 sij 2009, 19:12

ja definitivno NISAM ambidekster, lijeva ruka mi je ukras, ALI djecu obavezno nosim na lijevom boku, torbu na lijevom ramenu i sl., valjda upravo zato - da mi desna bude slobodna. :dunno
mis mi je s desne strane, nisam nikad cula da ga netko ima s lijeve. :dunno

27 sij 2009, 19:40

Negdje sam procitala da se tek od trece godine moze sa sigurnoscu tvrditi hoce li dijete biti ljevak ili desnjak. Anja je od najranijih dana apsolutno sve radila lijevom rukom. Pribor za jelo valjda nikada nije drzala desnom rukom (osim kada ju je djed forsao dok se nismo posvadjali). Katja ima godinu dana i takodjer hvata sve lijevom, nekoliko puta smo ju uhvatili da oblike pri ubacivanju u kutiju iz desne prebacuje u lijevu ruku, ali mislim da to jos uvijek nista ne znaci.

28 sij 2009, 11:56

iako je prerano da bi bilo i konacno, moja cura radi vecinu stvari lijevom rukom. ako uzme desnom obavezno prebaci u lijevu.
MM je ljevak ali su ga "korigovali" u skoli jer iz nekog samo njima vanzemaljskog razloga "sejtanska ruka" nije bila primjerena :dunno
sve radi lijevom rukom osim sto pise desnom.
a evo dokaz da nista nije finalno, bratov sin je do svoje 5 godine radio sve lijevom, cak i pisao bez problema, ali je onda odjednom maltene preko noci postao desnjak.

i da, obicno ljevaci da bi im bile uredne sveske pisu iskosenom rukom i sa iskosenom sveskom. :dunno

OT:
ja volim ljevake :srca to su mi srcani i dragi ljudi :srca

EDIT:
Eto sad vidim na ovom linku da je pomenuti polozaj nepravilan... :dunno

13 ožu 2009, 14:10

cure trebam pomoć
bili smo u mulleru, našla sam škkarice, piše na njima škarice za ljevake :mrgreen:

a na olovkama ne piše , dajte mi slikicu kako izgledaju te olovke, molim :mah

16 ožu 2009, 13:19

Ja sam ljevak i sad mi je i mala, podjelile se mi zenske :-) nego pitala bih vas kakvi su ti flomasteri i bojice, jer obicno kupujem obicne i te su potpuno ravne...znam za nalivpero za ljevake koje je trebalo sinu za pisanje ( da iako je desnjak uciteljica je inzistirala na tim nalivperima)
mislim da je jedina stvar koja muci male ljevake ta da se pokrije rukom napisano i onda ne vidi sta je napisao/la, a i zmrlja se, ako nije olovka. Tako je bilo meni a sada i njoj.

20 ožu 2009, 15:58

Ciara je napisao/la:cure trebam pomoć
bili smo u mulleru, našla sam škkarice, piše na njima škarice za ljevake :mrgreen:

a na olovkama ne piše , dajte mi slikicu kako izgledaju te olovke, molim :mah

to su one na kojima piše da su ergonomske il tako nekako. trokutastog presjeka.

29 tra 2009, 12:17

Kad klinci postanu ljevaci odnosno dešnjaci.
Ma zanima me zato kaj D još često zna recimo uzeti žlicu u lijevu ruku i jede sa njom.
I znam da mu baka i deda uvijek govore jedi desno, a ja u principu opće više ne obračam pažnju.
A mislim da škare drži desnom i olovku i češće u principu koristi desnu nego lijevu.
Jel to znači da će biti dešnjak ili...?

12 ruj 2009, 22:13

kažem ja E. da ću joj kupiti škarice za ljevake da joj bude lakše u školi a ona meni
"mama ali ja ti režem desnom rukom"

:oops: , ne kužim , sve drugo radi lijevom

12 ruj 2009, 22:16

To ti je stvar praktičnosti, do sad je imala normalne škare a njih je stvarno teško držati u lijevoj ruci. ;)
I moja E. drži škare u desnoj ruci i miš joj je na desnoj strani i tako još neke sitnice jer joj je tako bilo lakše.

12 ruj 2009, 22:22

ja sam ljevak-sve radim lijevom,a miša bez pol frke držim u desnoj
moj malac je ljevak-piše s desnom, a sve ostalo radi s ljevom
mislim da su ljevaci multifunkcionalni :dada :dada

12 ruj 2009, 23:47

Ja sam mu danas kupila ovu olovku http://www.pelikan.com/pulse/Pulsar/en_US.Store.displayStore.36396./griffix-pencil

Baš za ljevake. Baš me zanima da li će se vidjeti neko poboljšanje. Olovku sam kupila u Grazu, imaju puno proizvoda namijenjenih ljevacima, nalivpera, olovke, kemijske, škare, šiljila, ma svašta.

Kad malo poraste svakako ću mu naručiti i ravnala, kutomjer i metar za ljevake. PUno je jednostavnije.

13 ruj 2009, 00:13

u GB ima dućana baš za lefthanded-ljevake i sve je u njima baš za ljevake

13 ruj 2009, 10:45

Kad se vec moze skuziti da li su djeca ljevaci ili desnjaci?

13 ruj 2009, 11:08

.
Zadnja izmjena: Lora7; 26 lis 2015, 21:03; ukupno mijenjano 1 put/a.

13 ruj 2009, 21:21

Olovku sam kupila u Grazu, imaju puno proizvoda namijenjenih ljevacima, nalivpera, olovke, kemijske, škare, šiljila, ma svašta.

Kad malo poraste svakako ću mu naručiti i ravnala, kutomjer i metar za ljevake. PUno je jednostavnije.

Ovo je super! Nisam znala uopce da to ima a bas nam to treba jer je i Fran ljevak! Gdje si to u Grazu kupila? Bas se spremamo u Graz ovih dana!

13 ruj 2009, 21:36

franika, u Mulleru u Seiersbergu.

Pogledaj ovu stranicu, ovdje ima i Griffix i neki Stabilo. Obadva postoje za kupiti u Mulleru. Meni se ovaj dizajnom više sviđao.

http://www.anythingleft-handed.co.uk/
Odgovori