Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
16 lis 2006, 08:27
e mamaiam, jesi ti bila ta forumasica prije godinu-dvije koja je trazila igracku kostura jer ti dijete voli anatomiju? ;-)
i gdje ide AM na vjeronauk? Cini mi se da bas ne radi po programu koji imaju djeca u redovnim skolama.
16 lis 2006, 09:41
Hvala Zoila!

Sad se i ja sjećam tog topika od prošle jeseni.
Da, nisam bila svjesna da i nas ove godine čeka taj izazov. Naime, AM ide na vjeronauk u crkvu, ne u školi. Mislila sam da će tu više raditi na drugim stvarima: učiti molitve, ponašanje u crkvi, naše vjerske običaje, pjevati pjesmice sa crkvenim zborom... Sve to oni rade, ali rade i Stari zavjet.
17 lis 2006, 13:48
MamaiAM, znas zasto rebro?
Hebrejske majke nisu djeci govorile srce moje, zlato .... nego - rebro moje. Rebro je najblize srcu. Zato je biblijski pisac rekao da je Bog od rebra Adamova napravio zenu, Ako citas tamo, vidjet ces da je Adam uskliknuo - Gle kosti od kostiju mojih...
"Rebro" je dio stare hebrejske svakodnevice. Da je ovaj komadic pisan danas vjerojatno bi stajalo da je Bog Evu nacinio od Adamova srca.
To je duboko simbolican govor i govori o tome koliko je Adam ceznuo imati kraj sebe nekoga kao sto je Eva...
hm, mozda ti ovo pomogne.
A stvaranje svijeta, cisto cinjenicno, onako kako je zapisano u pjesmi o stvaranju svijeta u Bibliji uopce ne odudara od znanstvenog shvacanja. Ali, treba imati na umu da je to PJESMA sa svim pjesnickim, poetskim elementima. Ona sadrzava istinu, ali ju opisuje na pjesnicki nacin. Otuda onih sedam dana. No valja usporediti redosljed stvorenog sa znanstvenim teorijama i otkricima. Tu ova pjesma i znanost idu posve sukladno!
biblija u sripu stvarno je kvalitetno izdanje, i ima niz komentara koji odraslima pojasnjavaju sto je pjesnik pisuci zelio reci....
Ima jos nekih knjiga koje bi, odraslima, na jednostavan nacin mogle pribliziti jezik i obicaje izraelaca, pa onda i smisao mnogih biblijskih tekstova.
Zalosno je kad se cini da se ono sto pise u Bibliji mora uzeti zdravo za gotovo. Onako kako je napisano, pa se onda prepucavaju da li je to istina ili nije, kak su djeca Adama i Eve mogla skup spavati i imati djecu a danas se to ne smije... kak su se smjeli ubijati.... bla bla bla..
:juhu
:juhu
17 lis 2006, 14:35
An, od srca ti hvala!!! To je moj "missing link"! Ja nemam takvo znanje o Bibliji da bih mogla ovako lijepo povezati stvari.
Cure, da li netko zna: mogu li Bibliju u stripu mogu naći u Kršćanskoj sadašnjosti u Bakačevoj? Ili je to neko drugo izdanje?
20 lis 2006, 01:28
e da... moja zxuja je danas mene pitala:"mama, sto je to bog?" no, posto ju je mm nagovorio da to pita, nisam pitanje uzela zaozbiljno. ionako smo se prije nego sto se ona rodila "dogovorili" da ce on biti zaduzen za vjersko-seksualni odgoj

sto ce reci da ce za sva pitanja u vezi vjere i hmm... seksa on biti osoba kojoj ce se zxuja morati obratiti. hehe... jedva cekam kad pocnu stizati pitanja. hehe...
25 lis 2006, 11:47
Bas sam se nasmijala kad sam citala Nedin komentar Boga i vjere. Bas to sam ja objasnjavala sveceniku kad smo krstili H, nebi li ga uvjerila da sam ja vjernik iako ne idem u crkvu, ali je njegov zakljucak bio da sam ja humanista, a ne katolik jer je temelj katolicke vjere uskrsnuce Isusa Krista... Nakon toga sam odustala jer mi se ono o cemu sam ja pricala cinilo puno bitnije od njegovog komentara, pa sam zakljucila da me ne cuje iako se pravi da slusa. Ja jesam vjernik, ali ocito nisam katolik. MM je dapace super prosao kao katolik jer je krsten, a o crkvi misli slicno kao i ja

. Ja sam kao i obicno potpala pod "ostalo". Ovo je malo nevezano na temu.
Ja mislim da 7-godisnjaci u svojoj glavici jos puno toga ne kuze tako da i nije jako bitno da ti imas istu teoriju kao vjerouciteljica, bitno je da ti postujes njenu teoriju i imas neko svoje misljenje. Svidja mi se i ideja da postoje razliciti pogledi na to i da ju zato uce razlicite teorije. A da ce joj o vjeri, Bogu ili postanku Svijeta ikada biti sve jasno, sumnjam ...
Sto se tice Schroedingera, hm, on mi je nekako manje drag otkako ga vise ne vidjam na 1000 Schillinga, na faxu mi je zato bio favorit! Kuda ide taj svijet kad su nam i Schroedingera maknuli s novcanica...
27 lis 2006, 13:52
Ma jel to onaj bitak-je-bitku-tubitak? Ako je, onda u usporedbi s njegovim umotvorinama, shvatiti Stari zavjet je pis of kejk.
27 lis 2006, 15:01
citam vas, citam i skupljam ideje i objasnjenja.
an, iz tvog posta sam puno naucila. bas si to lijepo napisala
29 lis 2006, 01:24
Zoila je napisao/la:tu kreces s Einsteinovom jednadzbom, te teorijama kvantne fizike gdje objasnis kako masa se moze pretvoriti u energiju, te Bog je zapravo energija a ne fizicki organizam. Postanak svijeta se moze objasniti Einsteinovom jednadzbom. Objasni ju i dalje da razumijevanjem shroedingerove jednadzbe, te zakone kvantne fizike i kemije, s naglaskom na podrucju preklapanja fizike i kemije, mozes dozivjeti religioznoznanstveni vrhunac (pravi fizicari bi rekli nesto na O...) kad ti SVE postane jasno, i kad mislis da si prokuzila i Boga i teoriju postanka. Kad steknes takvo znanje, ljubis i Biblju i Einsteina, Bohra, Shroedingera, i ostatak ekipe.

Ovo joj citiraj od riječi do riječi i više te ništa neće pitati.
09 stu 2006, 11:28
ja valjda i danas imam djecji mozak jer u njemu mirno kohabitiraju obje teorije - evolucionisticka i kreacionisticka - bez ikakvog problema. A vjerujem u obje i nemam s tim problem
Kako? jednostavno: kao sto ja pojednostavljujem svoja objasnjenja kad pricam s malim djetetom, tako vjerujem da i Svevisnji objavljujuci nama svemirski red i napredak razvoja zivih bica mora jako pojednostavljivati. i tako sam objasnila i zvoncici - da postoji naucna teorija koju ce razumjeti kad nauci u skoli puno toga, i ova koja nam to isto objasnjava jednostavnije.
Ja cak ne znam ni ove teorije koje spominjete, Einsteina i ovog drugog, mislim - znam da postoje, ali ne znam im sadrzaj, a i inace fiziku slabo razumijem (osim najobicnije mehanike) pa bih i ja odustala od daljnjeg ispitivanja nakon Zoilinog objasnjenja
Ja sam prekinula svoje vjersko obrazovanje nakon krizme pa imam puno rupa u razumijevanju Biblije, posebno s tumacenjem nekih prica iz Starog Zavjeta. Nekidan sam slusala propovjed koja mi je jos vise ukazala koliko pojma nemam o nekim stvarima - tema je bila kako mi ne shvacamo dobro 10 Bozjih zapovjedi (za koje cak i ja misljah da su mi jasne). Kako ne ubij nije samo ne ubij, nego i pazi na svoje zdravlje, ne divljaj u prometu da na ozlijedis sebe ili drugoga itd... i tako jos puno primjera (odoh skroz oftopicno pa da sad stanem ;-) )
edit: citam sad svoj post i svaka mi recenica pocinje s ja, pa ja, pa ja. Zabrinula sam se.
09 stu 2006, 12:46
To su ti "ja poruke". To je u redu
16 stu 2006, 19:49
Nisam vjernik ( bar ne u nekom institucionaliziranom smislu - ajme, koja rijec) ali Jan i Vito imaju vjeronauk u vrticu ( Jan unatrag 2 god. , Vito od ove otkada ide s bratom u mjesovitu grupu). Mislila sam da (mi) je problem Janu pojasniti neke stvari koje su ga ( po mom misljenju) zbunjivale - a ispalo je da i nije jer on ( dobrodusno- dobrica moja) prihvaca sto mu se kaze ( s jednakim respektom- ovako kaze teta Ana ( vjerouciteljica u vrticu) i sto kaze mama ( darwinovka od glave do pete) - i sve jednako fercera...i sve je to zapravo cist OK - bitno je da smo mi tu....i tu je onda "lako" ..po principu " kad celjad nije bijesna ni kuca nije tijesna"...
No...
Mada sam (i) ja religijsko-spolni odgoj prepustila MMu ( em musko em katolik) ipak me Vito zaskoci sa raznoraznim pitanjima : i tu ste mi sada vi legle sa svim ovim "rjesenjma" i idejama.Ali mi ne pomazu ove sirokogrudne "fore" - to pali kod Jana...
No moje malo sitno cedo ( ilitiga Vito) je pragmatican i uglavnom ima pitanja tipa: "Kako se Isus prezivao?", "Koja mu je adresa?"
"Da li je Isus ikada ljutio svoju mamu?" Zasto si mi rekla da je Isus -sin Bozji a sada mi kazes da su mu se mama i tata zvali Marija i Josip? Da li je onda Josip Bog?"ili?
Hocu samo reci ( da mene nepotkovanu i u katolicanstvu a i roditeljstvu se tek ucim...) ovo sve pomalo "baca iz cipela".
Neko napisa: nek pita vjerouciteljicu... i ja sam Vitu rekla da za Isusovo prezime pita vjerouciteljicu... ali mu je ona "vratila lopticu" i rekla nek pita mamu jer da je to nebitno...a Viteku je to jaaako bitno..i inzistirao je na mom odgovoru... pa ja rekoh Isus Nazarecanin...
A jos kad Jan krene u skolu ( koja nam je ionalko "rak rana") pa mora shvatiti Sveto trojstvo..i tko je kome Otac, Sin, Duh sveti,,, ..moram priznati da strepim...o knizi postanka...nije me frka s Janom ali s Vitom... milijun pitanja...
Sve ovo sto sam sada ovako navtar-nanos nabrojala samo za ilustraciju svih mojih strahova i strepnji glede vjerskog odgoja koje ste i vi ovdje navele...
Samo da velim da cu vas pazljivo pratiti i nsastojati primjeniti svaku dobru ideju...
Nego, da mi neko napise to prezime i adresu pa da maknem( za sada ) Vita s vrata..pliz...
16 stu 2006, 22:24
Prezime mu je bilo sasvim sigurno kao i sva tadasnja prezimena: Sin Josipov. Vazno je bilo osobno ime, i pridodavalo se ime oca. Do danas su se stvari promijenile, pa imamo drugacija prezimena.
No, tko je sad onda njegov otac? Otac mu je doista Bog, ali je on znao da to ljudi nece bas moci razumjeti, pa mu je Josip bio "otac" tj. cuvao ga je ovdje na zemlji, brinuo se za njega i njegovu majku.... Kasnije, kad je Isus odrastao, poceo je ljudima otvoreno govoriti da mu je prezime zapravo "sin Bozji". Uglavnom su ga ismijavali, no on se nije na to obazirao, jer je zelio biti iskren. Nekima je to bilo toliko strasno da je zbog toga ubijen.
Adresa, hm, sigurno ju je imao. E sad, danas vise ne postoje te ulice, selo u kojem je Isus zivio prije tako puno godina uopce ne nalikuje ovome danas. Tako da nam ta "adresa" danas vise i nije vazna. Ljudi su promijenili nazive ulica, srusili stare i sagradili nove kuce. Zasto? Hm...
Da li je ljutio svoju mamu?
Ljutio namjerno, iz zloce nije. Jer je on bio onako stvarno dobar.
Ali se njegova mama vise puta jako jako prepala za njega, jer je on ucinio nesto sto ona nikako nije mogla razumijeti. Npr. sa 12 godina je, bez da joj se javi ostao sam u velikom gradu Jeruzalemu medju tisucama ljudi. Bezglavo su ga trazili, i kad su ga nakon TRI dana nasli ona je viknula u strahu i tuzi na njega: Zasto si nam to ucinio?
Vjerojatno je bila i tuzna i plakala je.....
No on nije ucinio nista nerazborito. Ostao je u velikom hramu, domu svog pravog oca. Ona je to malko zaboravila. Bio je to nesporazum....
Kao djecarac je sigurno bio vesel, jurcao je okolo kao i svi djecaci njegovih godina. Sigurno nije pobozno sjedio uz maminu suknju i molio krunicu. Vjerojatno ga je Marija vise puta molila da se malo smiri... A to nije zlocestoca... :juhu
17 stu 2006, 00:47
An, uvijek mi je drago citat, na ovim temama posebno. ovaj tvoj odgovor je bas onakav kakav mislim da treba dati jedan roditelj djeci kada pitaju. a djeca stvarno pitaju svasta, i meni samoj ponekad bude bas nezgodno odgovorit. ako mi bas nikako ne ide, uvijek ih uputim na nekog drugog - recimo vjeroucitelje. a sad se idem nadovezat jer mi je tema bas zanimljiva.
obicno sve te znane ili neznane dogadjaje iz starog, pa i novog zavjeta dozivljavamo bas kao pricu. stari zavjet opisuje zaista neko jako davno doba, pa su nam i te price cine nekako bajkovite, gotovo mitske. sa novim zavjetom je vec malo drugacije, sa sigurnoscu se zna da je Isus postojao, gdje je rodjen, koliko je zivio, kako je umro. pa mi je sasvim normalno upitati se za nekog za koga vjerujemo da je bio jaaako dobar je li barem svoju mamu ljutio? ;-)
koliko sam ja shvatila i nema se bas iz cega saznati kakav je Isus bio kao djecak. prvo njegovo ponovno spominjanje je to u dobi od 12 godina. a tada je 12 godina bila punoljetnost. u toj dobi je zabiljezen taj Isusov neposluh. naime, bio je blagdan te su obiteljski hodocastili u Jeruzalem, a po povratku se izgubio - ovdje mislim da se nije izgubio zbog nicije nepaznje, nego upravo zbog svoje punoljetnosti, tj sad je vec bio sam za sebe odgovoran i nije hodao uz roditelje. tu mi se cini da je vecoj djeci moguce objasniti kako je Isus vjerovao da se smije izgubiti.
Marija i Josip su ga cekali, a kako se nije pojavljivao poceli su ga traziti. trazili su ga tri dana i nasli u hramu gdje slusa i naucava. - mislim da im nije bilo lako, niti bi bilo kojoj od nas bilo da nam djeteta nema tri dana - pa makar i punoljetnog, i onda jos dobiju odgovor da zasto su ga trazili kada bi trebali znati gdje on mora biti ( kod Oca svog). tko zna sto su sve osjecali...
ono sto je meni zanimljivo je kako kaze evandjelist Luka: "tada sidje sa njima, dodje u Nazaret i bijase im poslusan." - znaci da daljnih neposluha nije bilo, sto se opet uz malo spretnosti moze djeci uspjesno prezentirati ;-)
17 stu 2006, 10:23
an
19 stu 2006, 23:52
An
Totalno nekaj drugačije kak bi ja ispričala. Ali prekrasno.
20 stu 2006, 17:24
an - stvarno prekrasno!
Drago mi je da sam ulovila vremena otvoriti ovaj topic.
A iz vlastitog iskustva - mene takve stvari nikad nisu bunile jer mi je mama objasnila da je Biblija niz pricica koje ne smijemo doslovno shvatiti, nego obicno nesto drugo znace (tj. da je vazna bit). Npr. nije uopce vazno u koliko dana je Bog stvorio svijet i sto je tocno prvo stvorio, nego je vazno da je ON taj koji je sve stvorio, pokrenuo stvaranje ili kako god.
20 stu 2006, 18:55
Eto nas danas opet s vjeronauka. Danas mi je pričala kako je Bog uspavao Adama, izvadio mu rebro i u njega udahnuo život, pa je stvorio Evu. E sad, kako se njoj jako dopada anatomija, uzela je atlas, te neko vrijeme filozoforala što mu je još trebalo da bi sastavio ženu. Srećom, pa me nije pitala zašto baš od rebra.
Tu doista nemam pojma što bih odgovorila.
Ha, bit će meni ovo zanimljiva nastavna godina.[/quote]
Ne da mi se sad pisati na sve što me se dojmilo, bum kasnije.
Bog je stvorio Adama u rajskom vrtu ijer nije bilo niti jednog stvorenja koje je prethodno stvorio koje bi bi mu bila pomoć kao što je on. Tada je Bog vidio da Adam "ne bude sam naačinit ću mu pomoć kao što je on"
Tada je Bog pusti tvrdi san na Adama i uzeo mu rebro od kojega je načinio Evu. Dakle uzeo je rebro koje je blizu srca. tj. Eva je ona koju ćće ljubiti, ne da nad njom gospodari,, nego da mu bude pomoć. Ona koja izlazi iz njegovva srca. i na kraju kaže da je ona meso od njegovva mesa i kosti od njegovih kostiju. i time govori da su jedno tijelo ono što kažu što Bog spoji čovjek neka ne rastavlja. tj kako možeš rastviti kosti i meso ako je to jedno tijelo...
20 stu 2006, 19:49
bibliju u stripu ima za kupiti u ks-u. ali ona nije za tvoje dijete za sada. možeš si ju ti čitati. ja bi radije za tvoje dijete kupila ilustriranu Bibliju. otiđi u ks ja mislim da imaju lijep izbor.
a što se tiče onoga kako svojoj djeci objastiti stvari vezane uz vjeru, ja mislim da ti je najbolje da ili stvarno odlaziš u crkvu, dakle da postaneš aktivvni vjernik (u nekoj zajednici ili slično) ili da ne šalješ dijete na jveronauk. kod nas u hrvatskoj dosta njih misli da ako su hrvati da su onda i katolici. ako ti ne živiš ono što Crkva govori tvoj vjerski odgoj će biti bez veze.
dakle u 7 i 8 razredu ja mislim govori se o "težim" temama. kontraceepciji, pobačaju, mastrubaciji. i što ćeš reći na ta pitanja. moderna znanost govori druge stvari. ili za razvod. i to nećeš moći pročitati iz nekog "stripa". djeca idu na vjeronauk zato jer moraju, jer nebuju dobila kriz,mu ili još bolje poklon za krizmu, jer im krizma ionako ništa ne znači. dakle ako hoćeš da tvoje dijete ide u crkvu i živi kao vjernik to moraš prvo ti biti.
20 stu 2006, 23:47
vrabec, podsjetila bih te da je mamaim zapocela topik s:
Mame vjernice, molim vas da mi pomognete da se snađem u ovoj ulozi. AM je krenula na vjeronauk i ima postavlja mi katkad pitanja na koje mi je teško naći odgovor primjeren njenoj dobi. Što je vjera? Što je Bog?
Mame katolkinje, kojom se literaturom služite doma u vjerskom odgoju svoje djece? Što preporučate za prvašića?
Dakle, mamiam kao vjernik, trazi savjeta od drugih vjernika. Ovdje nije u pitanju kako mamaiam zivi, nego kako da odgovori na pitanja. I da svaki dan ide na misu s AM, neznam jeli ce naci odgovore na sva ta pitanja koja AM postavlja. Molim sacuvaj takve komentare o odlasku na misu, upisu na vjeronauk, poklonima za krizmu i stanju u Hrvatskoj za neke druge topike i pomozi nam smisliti sto ispravnije odgovore za nasu bistru i znatizeljnu djecu.
21 stu 2006, 15:31
Dakle, mamiam kao vjernik, trazi savjeta od drugih vjernika. Ovdje nije u pitanju kako mamaiam zivi, nego kako da odgovori na pitanja.
[color=darkblue]pa u tome i jest problem. jer ljudi odvajaju vjeru i život. crkva je jedno a dijete moje, život drugo. u crkvi čuju da su pozvani ljubiti, a ne mogu podnijeti svoje susjede, brata, strica... i s takvim načinom života kršćanstvo ispada jedna glupost.
I da svaki dan ide na misu s AM, neznam jeli ce naci odgovore na sva ta pitanja koja AM postavlja.
Nisam niti rekla da ide svaki dan na misu, nego u neku zajednicu. možda u njezinoj župi ima neka zajednica u koju ako uđe nakon slušanje Božje riječi, tumačenja, možda će joj biti lakše odgovoriti djetetu na ta pitanja. jer ako ti ne živiš to onda bilo koja priča iz Biblije bilo o stvaranju, Abrahamu, izlasku iz Egipta, dragom Isuseku, postaje kao priča o Trnoružici, Pepeljugi...priča za laku noć. Ništa važno za njezin život kad odraste. dakle ako je sada 1 razred, kad odraste, znači u zagrebu već za 4 godine. već u 5/6 razredu. gdje će se dijete pitati o važnijim stvarima u životu i desi se da na vjeronauku uče jedno što sam već napisala, a doma im roditelji govore da je to glupost. zato sam joj rekla za zajednicu i o stanju u Hrvatskoj.[/color]
a pisala sam joj kao vjernik vjerniku. mislim da danas nije dovoljno ići samo na misu, jer svećenik u onih 15 minuta (manje više) propovijedi nema vremena protumačiti sve, tj. govoriti o svim stvarima koja bi možda roditelje zanimale.
Molim sacuvaj takve komentare o odlasku na misu, upisu na vjeronauk, poklonima za krizmu i stanju u Hrvatskoj za neke druge topike i pomozi nam smisliti sto ispravnije odgovore za nasu bistru i znatizeljnu djecu.
ok, ovo nije bila tema, ali sam htjela samo razjasniti da (gradska) djeca brzo rastu. i za par godina ako roditelji to ne žive da će im to biti glupost. i možda će ona mlađoj braći ili sestrama isto govoriti o dobrome Bogu, ali ako je to sve šuplje u čem je onda kvaka. tj. ako dijete u tebi vidi da se ti u tog Boga koji je stvorio svijet, životinje ljude... pouzdaješ, i vjeruješ ja bar mislim da neće biti puno potrebe za objašnjavanjem. samo ćeš mu reći da Bog koji nas ljubi nije htio napraviti nešto bez veze i šturo za tebe i mene, nego je stvorio čitav svemir za nas. da vidimo koliko je on velik, i nije neka škrtica da je stvorio samo papige, nego je stvorio i noja i kokoš i... i to sve iz ljubavi prema nama.
ha ne znam, ja svojima ništa još ne tumačim jer su mali pa ne shvaćaju. ali mi se svako veče s njima 10 minuta molimo. u nedjelju duže. i mislim da oni to kuže, tj. kuže da je ovo poseban dio dana za njih i za nas. gdje mi s njima pjevamo, čitamo Božju riječ, psalme, dajemo mir jedan drugome da se pomirimo prije spavanja, pogotovo u nedjelju.
ne znam oprosti, nisam htjela nikoga napasti ili bilo što drugo.
[/size]
21 stu 2006, 16:06
jooj, ne i ovaj topic
22 stu 2006, 10:42
An, znaaam, zato sam tak skocila u napad, uzivam citajuci tvojih komentara na ovu temu, pa kad netko krene o upisu na vjeronauk (da sad ne nabrajam ponovno sve...), nemogu si pomoci.
Vrabec, vidim da si skuzila bit, ovdje nije mjesto za takve kritike. mozemo sad dalje?
itekako je vazno znati obrazlagati i pravilno odgovarati na pitanja, i nikako nije dovoljno:
tj. ako dijete u tebi vidi da se ti u tog Boga koji je stvorio svijet, životinje ljude... pouzdaješ, i vjeruješ ja bar mislim da neće biti puno potrebe za objašnjavanjem.
Barem ne kad je moj stariji sin u pitanju (8 godina) - on ima analiticki um kakav ja imam, i sve ispituje i analizira dok ne shvati samu srz (svaka tema zavrsi na kvantnoj razini...). Takva sam ja bila kao klinka, i meni vecernje molitve i nedeljne mise nisu bile dovoljne, za svaku recenicu vjerouciteljice sam imala protuargument, ne zbog odgoja, nego zbog mog nacina razmisljanja i hiperfilozofiranja. Na kraju nisam odlutala od vjere i od citanja Biblije jer sam nasla odgovore (u biblioteci a ne na vjeronauku) koji su me zadovoljili. No ako takvi klinci pitaju i pitaju i pitaju, a nisu zadovoljni s odgovorima (jer su presture, ili su tipa "ti si jos mali..."), lakse ce odpisati vjeru i Bibliju.
22 stu 2006, 10:44
An, divno si gore pisala, i meni je gust citati te pa mogu tek misliti kako je to klincima
mamaiAM, imam ti ja BIBLIJU U STRIPU (duhovna stvarnost) pa ako hoces posudim ti da ju malo pregledate. ja sam ju dobila u vec poodrasloj dobi al i moj junior ju rado ponekad prelista.
prosle godine, bas nekako u ovo vrijeme, uz jutarnji list izasla je i DJECJA BIBLIJA (duhovna stvarnost i hrvatsko biblijsko drustvo) koja je bas za primjerena uzrastu tvoje djevojcice sada. nama ona dodje kao prirucnik uz udzbenik vjeronauka
22 stu 2006, 17:54
cure, lijepo i pametno pisete, no kad sam vidjela da negativno komentirate
vrabec, vratila sam se ponovo na njezine postove i nikako mi nije jasno sto je tu toliko off-topic?
cura je jednostavno stavila naglasak na zivljenje vjere.
ne shvacam kako mozete djetetu dati potpun odgovor na pitanje 'sto je vjera' ako iskljucite taj njezin prakticni, zivotni aspekt? a u slucaju katolicke vjere, (o kojoj se, kako mi se cini, ovdje razgovara) taj aspekt ipak ukljucuje, svidjalo nam se to ili ne, cak i 'prizemna' pitanja tipa upisa na vjeronauk, odlaska na misu, da ne spominjem ona 'teza' i vaznija - opcenito, uskladjenosti ucenja crkve cijim se pripadnicima smatrate, i vaseg zivota, kojim dajete primjer svojoj djeci.
isprike svima ako zvucim propovjednicki, pogotovo mi je neugodno ovako govoriti znajuci koliko sam sama daleko od istinskog zivljenja vjere

.
ali, za mene je
vrabec potpuno on-topic i u pravu

.
a sto se tice objasnjavanja Boga pomocu zakona moderne fizike (pretpostavljam da su ti postovi bili zezancija, ali eto ipak cu se osvrnuti

) - mislim da je to sjajan tip odgovora za neko prepametno desetgodisnje dijete, koje ce se tim odgovorima totalno oduseviti i osjecati kao gospodar svemira...
sve dok za par godina, kad postane jos malo starije i pametnije, i pocne preispitivati sve i svasta, shvati koliko su takvi pokusaji objasnjenja promaseni i kako se lako mogu pobiti uz pomoc ciste logike, ili drugih prirodnih zakona... ostat ce mu samo velika praznina, i vjera poljuljana iz samih temelja - ako nije imalo priliku od svojih najblizih dozivjeti vjeru kao nesto 'opipljivo', sto doista utjece na zivot, oblikuje ljudska razmisljanja, raspolozenja, djela... i izdvaja ih od drugih u pozitivnom smislu.
uvijek je bilo i bit ce znanstvenika koji su vrlo inteligentno 'objasnjavali' Boga i njegovo djelovanje jezikom znanosti... spoznali su Boga??
sad sam ovako uletjela ko padobranac i moram sad zavrsiti, isprike ako sam nekog uvrijedila... slobodno me ignorirajte jer mislim da nemam nista pametnog za reci za daljnju raspravu.
23 stu 2006, 00:29
Ma sve je to ok :juhu ali ovaj je topic za one koje su svoju djecu, nakon vjerojatnog ovakvog ili onakvog promisljanja upisale na vjeronauk... i sad medjusobno trazimo nacin, pravu rijec, savjet, ideju - jednako kao i kod "moje dijete stalno cendra" ili "piskimo u krevet - sto sad"...
Zato je ovo malo izvan zadanog pravca i za neku drugu, makar posvuda vec valjda sto put zapocinjanu raspravu... polemiku - jer uvijek je samo to...
23 stu 2006, 09:19
Gold dust - cista zezancija je to bilo (kvantna fizika) ;-)
no istina je da sam na 3. godini faksa bila odusevljena kvantnom fizikom i kemijom, i stvarno jesam mogla ukomponirati svoju vjeru u znanost, no to samo potvrdjuje da znanost ne mora uvijek biti u konfliktu sa vjerom, nista drugo :juhu
An, potpisujem.
23 stu 2006, 10:31
Slazem se s gold dust.
Tesko je odgovarati na ta pitanja vjere. Ali mislim da stvarno postoji razlika u tome koliko su u vjeri roditelji. Djete koje zivi uz vjeru potpuno je drugacije percipira, postavlja i dozivljava od onog koji raste uz roditelje znanstvenike. Cak i ako im se daje isto objasnjenje po nekom pitanju. U konacnici vjeru nije moguce objasniti, vjera se dozivljava...