Ne bi ga ni ja silila sada. Moze ga cuvalica dok ste jos u ZG pitati bih li se htio ici tamo poigrati ili onako usput prolaze pa idu samo pogledat kaj ima, ali ne bi ga ostavljala u suzama. A ti imas cijelo ljeto da svake toliko spomenes vrtic (nemoj ga pilit time previse) jer on sad zna sta je vrtic, kako to izgleda, pa ga razgovorom mozes pripremiti na to da od jeseni MORA krenuti, bez obzira na njegovo negodovanje, ima svako pravo to, ali das mu njezno do znanja da ce se to dogoditi.
Ja u biti nisam za ciste rezove kod djece, ako ikako imas mogucnosti za to. Lukas je krenuo prosle jeseni s 3,9 godina i mi smo imali najvecu krizu u cetvrtom tjednu. Dav dana sam ga ostavila u vrticu u suzama, treci dan je isao MM i urazumio ga razgovorom jer nam nikako nije sjela teorija da se okrenemo i ostavimo ga uplakanog pa smo pokusali sve da ga kroz razgovor smirimo, MM je to uspijelo. U cevtrtak smo se Lukas i ja dogovorili da ce moci u petak ostati doma ako se mozem,o taj dan rastati bez suza i tako je i bilo. Hocu reci ne vidim nista lose ako se djetetu ponekad i popusti ALI ne u stilu da ste u garderobi vrtickoj, on urla, okrecete se i idete doma, to je jako lose, time mu zaista saljes poruku da urlanjem dodje do cilja. Nego smo mi jos dva tjedna poslije tog kriznog tjedna imali dogovor da si moze izabrati jedan dan u tjednu kad bi ostao doma i tako je i bilo, on si je unaprijed izabrao taj dan, imao osjecaj da je uvazen, a ostale dane isao u vrtic normalno. To je naravno moguce samo u slucaju ako imas mogucnost da netko taj dan bude s njim doma. Taj "bonus" dan je iskoristio 2 ili 3 puta i to je bilo to. I mislim da mu je to tada jako puno znacilo. A i imali smo na taj nacin svega 3, 4 krizna dana od kad je krenuo u vrtic.
Moje je uvjerenje da je bilo sta na silu kod djece zaista opravdano tada kad nemas druge mogucnosti, pa tako i kod polaska u vrtic. Ako imas 3 dana za prilagodbu a cetvrti dan ga moras ostaviti na 8 sati to ces tako i napraviti. Ako imas vremena da to ide sporije ne vidim razloga zasto pozurivati dijete (i sebe).
Ideja ti je dobra, ja sam uvijek za to da se dijete pripremi na neku novu situaciju u zivotu, ako je to moguce. Ja cu recimo Lukasa na jesen upisati na treninge plivanja, bit ce sam u bazenu, bez mene. I kad smo o tome pricali bio je odusevljen, sve do trenutka da ja necu biti uz njega. Onda smo par puta nakon naseg plivanja sjedili uz olimpijski bazen, gledali djecu, gledali njihove mame i tate na galeriji, pricali o tome... i sad je vec u fazi da bi odmah poceo trenirat

. Vjerujem da ce do jeseni biti spreman.
Isto je bilo s engleskim. Otisao je on u ucionicu sam ali je inzistirao na tome da ja sjedim ispred u cekaoni. Cak je izletavao van i cekirao jesam li tamo kao "da ti samo nesto kazem"

. Pa sam sjedila par mjeseci i sad na proljece mogu slobodno ner samo otici nego se dogodilo i da ga je npr. nasa teta odvela i ostavila tamo samog, a onda ga je necija tudja mama pricuvala dok sam se ja zurila s posla po njega. I sve 5.
Dakle moja poanta je da i djeci treba vremena da im nesto sjedne na svoje mjesto i da ako imamo mogucnosti dati im to vrijeme da je to jako dobro.