Sada je: 10 kol 2026, 21:10.

Sami doma

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Sami doma

PostPostao/la dodoli » 20 ruj 2008, 20:44

Ja svoju Doru nisam imala povjerenja ostaviti samu doma kad je bila u toj dobi. A to valjda ovisi o djetetu. Ja i danas nisam sretna kad je ostavljam samu,iako ima punih 8 godina, ali se pomalo privikavam jer je svaki drugi dan ostavim 15 minuta samu prije nego podje u skolu. Obucenu, nahranjenu ostavim je na kaucu da gleda crtic i zovem je na mobitel kad treba poc u skolu ( skola nam je 2 minuta pjeske, a zivimo u pjesackoj zoni).
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la mirnela » 20 ruj 2008, 21:06

ja još uvijek ne kontam kako smo mi bili spremni s punih 6 godina ostati sami doma :dunno (a bogme i otići sami u školu - dvije ulice dalje)

i mene ubija pitanje: da li nije prerano?
iz iste bojazni kao i svih vas koje ste postale u ovom topicu, odlučili smo se za boravak u školi - iako, opet ponavljam, mi smo u toj dobi redovno ostajali sami doma - znam za sebe i barem još 15-tak klinaca iz kvarta - i sve je bio ok (a živjela sam na 6 katu)...

ja sam Paulu do sada ostavila tri puta samu i to: prvi puta na 10 minuta dok sam skoknula do dučana (par kuća dalje) i dva puta na 15-20 minuta dok sam otišla po Martina u jaslice...
svaki puta me dočekala "u istom položaju" - najčešće bi si tada stavila neki crtić i gledala zavaljena u fotelju... zadnji puta si je čak i sama uzela smoki i natočila sok... kraj fotelje si je stavila čak i telefon da mi se može javiti (broj već odavno zna napamet)...
naravno da imam povjerenje u nju, ali onaj "majčinski strah" bude još duuuugo prisutan...

svjesna sam da će se tih 20-tak minuta polako početi povečavati....
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kruska » 21 ruj 2008, 07:34

A i K jos nisu bili sami doma. Ma K ne smije biti sam ni 5 minuta :D Ana je dosta ozbiljnija i odgovornija nego sto bi se to moglo ocekivati za njenu dob ali ju ipak ne ostavljam. Ipak mi je jos premala. A i nema potrebe, a nit ona to zeli. Ok, nisam ju ni pitala, ali me strah kaj bi rekla :D
BE the change you want to SEE!
Gandhi
kruska
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la franika » 22 ruj 2008, 12:26

U tvojoj situaciji, sa bakon kat ispod, i ja bi ju ostavila.(to ti dodje ko dvoetazni stan). Druga stvar je da je ostala potpuno sama doma, dakle nikave bake u blizini...za takvo ostajanje mislim da je jos prerano. No u tvojoj situaciji, misim da si OK postupila, dala si joj poruku da imas povjerenja u nju a opet si imala baku u blizini da ju pogleda svako malo.

Mi smo u slicnoj situaciji. Naime moji roditelji stanuju 2 kuce dalje od nas, no mi smo u centru Zagreba, u prometnoj ulici, sa hrpom prolaznika po cesti pa zato ipak svoje nikada nisam same recimo poslala od mog stana do bakinog mada ih mogu vidjeti sa prozora.

Inace u zadnjih par mjeseci, u nekoliko navrata sam otisla do prizemlja uzeti postu ili ako mi mama nesto donese iz ducana a oni bi ostali sami u stanu sami tih par minuta i nije bilo nikakvih problema. Isto sam par puta njih znala poslati do vrata haustora da preuzmu nesto od bake ako bi im donjela pa im se to jako dopalo. No da ih ostavim same u smislu da ja odem negdje na dulje od 10min, nema teorije. Barem ne kaj se mojih tice. Isto nema teorije da prvih par godina idu sami u skolu uz taj silni promet po gradu, iako im je skola 5 min od doma, no moraju preci 1 jako prometno raskrsce.

Mada gledam bas u nasem parku, ima nekolicina prvasica koji dolaze sami u park ( i to cesto na biciklima, a znamo kako izgleda voznja bicikla po centru grada :shock: ), budu bez roditeljskog nazora tamo i isto tako se onda sami vracaju doma. Jako su odgovorna djeca, uvjek sa mobitelima spremnim da se jave roditeljima ali ja kao roditelj ne bi za to imala zeludac i to mi je nezamislivo da npr. Frana sljedece godine SAMOG pustim u park koji jos niti ne vidim sa svojih prozora! :dunno Ne moram ni napominjati da su ti isti prvasici oni koji od prvog dana idu sami u skolu a nemas ih kaj viditi kak su mali i sitni!! Ne znam, za nas kvart mi je tio ipak malo to much! :dunno
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 22 ruj 2008, 14:46

Vidim da bi vas dosta i ostavilo djecu samu. Možda se i radi o životu u kući, sa nekim u prizemlju. Onda to ni ne računamo.
Kod nas u školi su roditelji slali gradskom uredu peticiju da se odobri boravak u trečem razredu :dunno
A to su znači djeca gotovo 5 godina starija od teutonijine male.
Ja se sjećam da sam ja u trečem razredu sama putovala autobusom i tramvajem u muzičku :dunno
Možda smo fakat postali paranoični, al ja svoju ne bih ostavila samu na duže od "do dučana i nazad" (a ima punih 7).
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 23 ruj 2008, 10:13

Ja svoju ne bi nikad i nikak ostavila da smo sami u kući ili stanu i na dugo ,npr da dodje iz škole i bude sama npr od 11 do 15 i 30 il dulje.To mi je predugo i kad krene u školu sad pogotovo.
Al ovo sad sam gledala baš tako, ko da imamo dvoetažni stan :dunno .
isto ima masu primjera npr same smo nas tri doma i ja odem uspavati martu a ona je sama u ostatku kuće ,ak joj je dosadno ode dolje baki i to je tak od kak sam rodila znači već sa 3.5 je bilo tak.Obično se il igrala u sobi il gledala crtić i obično bi ja došla da 5-15 minuta no znalo se zalomiti da bude i pol sata.

I naravno ovisi i o tome što priča Franika ,mi živimo u mirnom kvartu s obiteljskim kućama di svako svakog pozna .ispred kuće nam doduše ide cesta relativno prometna ,al ne može se uspoređivati sa centrom Zagreba. :cool

Isto tako klinci se igraju u naselju u slijepoj ulici ja se svoju ne usudim ostaviti samu tj poslati ju tam samu ,možda i bi da nam je kuća baš u toj ulici tj da ju vidim s prozora.Ovak sam uvijek s njom.Dogodilo se par puta da sam morala otići do doma s Martom i sl, al je uvijek bio netko od drugih roditelja vani pa bi popazili.
No mislim da ću ju sljedeće ljeto polako i tam pustit samu tj dok su i druga djeca vani barem na kratko.No o tom potom. :cool
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la eli » 23 ruj 2008, 20:42

sa četiri godine sam je počela puštati samo dok bi skočila po drva. sa četvrtog kata u prizemlje. malo poslije sam krenula sa skokom do dućana. povjerenja imam, no balkone obavezno zaključavam.

prošle zime sam je prvi put poslala u dućan, s tim da je cijelo vrijeme gledam, čas sa jednom, čas sa drugog balkona, skupa sa njom gledam preko ceste i čini mi se sasvim siguran način. činilo mi se do prije tjedan dana. tada sam je poslala vani, da ode sa stražnje strane zgrade i na travu pusti ribe za poludivlje mačke. trebala je proći preko dvorišta i 30tak metara po trotoaru, a ja sam bila na balkonu. u jednom trenu krene neki manji stariji kamion parkirat se unatraške po trotoaru, ja vrištim "skači na zidić", mala skoči i ode na travu. kad je šofer izašao iz kamiona svašta sam mu vikala, no on je odvratio da što se pjenim, on je malu vidio i pažljivo vozio. :shock: hello! šestogodišnjakinja na par metara iza kamiona i on ide u rikverc. :svadja
eli
Sveta krava

PostPostao/la Berta22 » 23 ruj 2008, 21:27

ja sam J pocela ostavljati isto negdje s 4-5 na kratko, kad je bas htio ostati, ali sam isla pjeske da se ne zaglavim u liftu pa da se on ne uspanici ako me nema i samo u ducan u zgradi. Nisam htjela preko ceste u pekaru da me nesto ne trkne na cesti i tako on ostane sam, a ne zna sto je i kako. Toliko o paranojama :lol
Sad ima 7 godina, ostavila bi ga bez problema pol sata-sat da hoce i da je takva situacija, a sam ide preko ceste u tu istu pekaru :lol i otkljucava i zakljucava vrata kad nekud idemo. Kad je sam doma pravilo je da se ne smije na balkon i nikome se ne otvara. kad je vani na igranju mora biti na igralistu do kojeg se ne ide preko ceste. Zna on preci cestu, ali strah me da se u igri ne zaboravi ili da se netko ne pocne folirati pa da ne izlete na cestu. On je i samostalan i savjestan, ali ako mogu birati (a mogu) ne bi ga ostavljala poslije skole 12-16 sati solo.
R je 4,5 godine i ne pada mi na pamet ostaviti je samu, a s bratom je ostala 2-3 puta dok sam ja otisla u ducan u zgradi
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tajci » 24 ruj 2008, 07:44

prvi put sam ga ostavila samog doma spet i pol godina, na nekih 10-ak minuta, s tim da sam malte ne cijelo vrijeme ga zivkala na telefon, tako da mi je rekao da ga pustim na miru da može gledati crtiće. :roll: Sad ima 9.5 i ostane sam kad god želi, ni najmanje se ne uzrujavam. Otkad sam ga počela ostavljati samog doma uvijek su vrijedila ista pravila. Ne smije skakati po kući, dirati štednjak, izlaziti na balkon (dok smo bili u stanu). Obavezno se javlja ne telefon. Uvijek je imao svoj ključ tako da bi uvijek mogao izaći za ne daj Bože, ali pravilo je bilo da kad je sam doma, ne otvara vrata niti se javlja ako neko zvoni, kao da nije doma. Mi svi imamo ključ i ne trebamo zvoniti, a on ionako ne smije nikome otvarati vrata. I to je uvijek štimalo. E sad, kako će biti s mlađim, to ćuu tek vidjeti.

Ruku na srce, niti jedna od nas ne uživa ostaviti svoje 5-6-godišnje dijete samo doma, i uvijek nam se vrte razno razni scenariji, ali to uglavnom ne radimo zato što to baš želimo nego zato što nemamo nekog velikog izbora.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 24 ruj 2008, 08:26

teutonija, mislim da si sve dobro učinila - ovo je odličan uvod u učenje samostalnosti, naravno, uz sve okolnosti koje si opisala - baka kat niže, vi ispred kuće...

moja će sada 6 godina i doma još nije ostajala sama, ne što ja nemam povjerenja u nju, nego nismo imali ni prilike ni potrebe, ali zato ona ide platiti režije - plaća se u prostorijama KS u podrumu zgrade, znači, samo se treba liftom s četvrtog kata spustiti u podrum. i to njoj jako puno znači.
ili se spusti sama liftom ili po stepenicama dolje dok ju tata čeka ispred ulaza. nekidan su tako otišle obje - sestru je držala za ruku cijelo vrijeme i objašnjavala kako su njih dvije sad same i da se ona brine za nju :lol

kad je kod bake na selu, vani je po cijeli dan - bilo oko kuće bilo u susjedstvu, ali selo je malo i nema previše prometa. ona zna da kad čuje/vidi auto da se mora maknuti s ceste i stati, nipošto trčati.

sad kad su počeli treninzi, izrazila je želju da se sama vraća doma - vodi ju tata jer je trening odmah poslije vrtića. budući da od dvorane do naše zgrade ima samo prijeći parkiralište + ulaz u garažu, dogovor je da ju za početak tata čeka kod ulaza u garažu (to mi je jedino nezgodno mjesto jer ovi koji izlaze ne mogu vidjeti dolazi li tko s druge strane).
obzirom da će dogodine u školu, i to u susjedni kvart, do koje ima prijeći našu ulicu i vrlo prometno raskršće, imat ćemo vježbe kroz cijelu godinu s tim da ću ju vjerojatno prvo polugodište ja voditi i dovoditi iz škole.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la IINA » 24 ruj 2008, 08:55

Ovo sa liftom sam ja svojoj dopustila pred godinu dana. Kao ona će sama do prizemlja, a seka i ja idemo drugim liftom...
I kaj se dogodilo? Lift je u prizemlju propao i nije mogla van :roll:
Još se i svijetlo ugasilo...Srečom je pokupila putem dolje jednu bakicu, pa nije bila sama, ali i
tako je bila na rubu plača...
Od tada više nismo ni probali.
Baš peh...
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 24 ruj 2008, 09:06

Joj IINA stvarno peh :|
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Ina66 » 24 ruj 2008, 09:10

kvar lifta je viša sila, to se moglo dogoditi i dok si ti bila s njom.
meni se dogodilo da je nestalo struje dok sam bila u liftu sama s malom u kolicima. sva sreća da smo bili došli na 30 cm od dna pa su nam vrata otvorili ručno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la teutonija » 24 ruj 2008, 09:12

Mi nemamo lift :klanja :lol
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la † Sanika » 24 ruj 2008, 14:02

Teutonija, mi živimo u kučici na kat, Paula se često gore gdje je i njena soba zaigra sama, tak da ti to dođe na isto :proljece

Nego mene više muči škola i to što kad nema boravka djeca u trećem osnovne, dakle 8-9 godišnjaci moraju ostati sami x sati ako nema baka servisa :protest
e to je meni grozno :protest
Npr. mali od frendice ima školu u smjenama, ili od 7:30-10:30 ili od 14:30-17:30 ... to je pun kufer vremena koje provodi sam bilo ujutro, bilo popodne :protest
Srećom, mi ćemo imati baku u dvorištu, i to će nam nadam se biti ok ...ali nemaju svi bake i iskreno im se divim na snalaženju :bye

Uz to slušam jutros kako je Sarkozy uveo 4 dnevnu školu..ok, divno je to, ali kaj s tim petim danom kad djeca nejdu u školu, a di budu dok starci rade??? cijeli dan sami doma????
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 24 ruj 2008, 14:04

Mislim da imaju i četverodnevni radni tjedan odnedavno...blaaago njima!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la TanjaMT » 24 ruj 2008, 22:46

IINA je napisao/la:Ovo sa liftom sam ja svojoj dopustila pred godinu dana. Kao ona će sama do prizemlja, a seka i ja idemo drugim liftom...
I kaj se dogodilo? Lift je u prizemlju propao i nije mogla van :roll:
Još se i svijetlo ugasilo...Srečom je pokupila putem dolje jednu bakicu, pa nije bila sama, ali i
tako je bila na rubu plača...
Od tada više nismo ni probali.
Baš peh...

ja sam do prije godinu dana znala ponekad decka pustit liftom samog, npr. ja bih s curom jos ostala vani, njega bih poslala tati doma. i onda, ko sto rece iina, peh: za bozic nam bili baka i deda, krenuli s klincima van, zaglavio se lift i njih 4 provedu 1,5h u liftu :shock: . bio je blagdan, izgleda da se servisu bas nije radilo :roll: mi nismo pojma imali, mislili da se oni igraju u parku... od tada ne idu sami liftom, niti ulazimo u lift ako je susjed s psom.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Ivy26 » 26 ruj 2008, 09:33

I mi imamo kuću i gornji katovi su naši.Moja l.(5 i pol god) često je u svojo sobi sama još od lani i nisam zabrinuta da će napraviti štetu ili učiniti nešto opasno jer ona je mirno dijete ,nije sklona nekim vratolomijama.Tu i tamo ju zazovem ili škicnem ako je predugo tišina,ali bez problema i mirne duše mogu biti i u dvorištu i u prizemlju, a ona na katu gdje gleda crtiće,igra se sa bebama i sl.

Ja sam u toj dobi bila sama u stanu,čak čuvala i brata u dobi od 7 godina i znam se pitati kak bi to moja l.hendlala,mislim da ne bi znala,ona je malo drugačiji tip :dunno
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Dobri andjeo » 01 lis 2008, 14:48

tako "sama " definitivno moze biti. koliko sam skuzila sveki ti zivi u prizemlju a ti si bila vani na dvoristu. ja svoju kod bake gdje imamo kucu ostavim u kuci samu dok smo mi vani na dvoristu i ne mislim da je sama, jer moze uvijek izaci van, a i ja se zaletim, cujem ju ak vice, vidim da kuca ne gori i sl...
otici do ducana bilo bi drugo po meni, ovo tvoje mi je ok. ako ona tako zeli na kratko ostat sama dok si ti vani ispred kuce i moze doci do tebe da zeli i kad zeli ili te pozvat :dunno
sve ostalo rekla bih ne , ni u ludilu.
u stanu gdje zivimo, nit zeli nit bi ju ikad ostavila ni na 5 minuta.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la jami » 02 lis 2008, 14:31

ja sam lu ove godine na moru (napunila je taman 5 god) ostavila par puta da se igra u dvoristu (kad je bas bila jako zaigrana) dok sam ja otisla u duckas na 5-10 min, inzistirala je na tome i nije htjea ici s nama, najozbiljnije sam s njom porazgovarala i osjetila sam da ju mogu ostaviti iako mi nije bilo svejedno, mislim da to puno ovisi i o djetetu
jami
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.