Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
06 stu 2009, 14:27
Plusic je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:nevenera je napisao/la:puno hvala na odgovorima.
moja mama kaže da je ona nama samo jedan dan skinula pelene i to je bilo to. meni to zvuči kao SF
nije to sf, tako smo i mi Marinu

u kojoj dobi?
jel tada on vec znao reci da mu se piski ili kaka?
meni je SF da dijete od godinu dana zna to reci

mjesec i nešto prije drugog rođendana.
znam da je to bilo taman oko zatopljavanja, a da to ljeto nismo više imali incidente
06 stu 2009, 14:30
Plusic moja mladja je imala 15 mjeseci kad smo joj skinuli pelenu. Imala je cesto slatke kraste po guzi i ja sam ju skinula iz pelene jer je pelena pogorsavala stanje. Uglavnom govorila je "pi-pi" , ali najcesce je tuta stajala u kutu i ona je sama isla do tute nekad vise nekad manje uspjesno. Uglavnom ja sam ocekivala nesrece pa se nisam nervirala. Ljeto je proslo i ona je zapravo po meni se skinula medjutim dosla je jesen i uz hladnocu bile su cesce i "nezgode" pa su me zapravo na prvom roditeljskom u vrticu nagovorili da ju vratim u pelenu.
Moram ptiznat da sam tu totalno zeznula i nisam trebala dati da ju vrate ali mislila sam si bolje da ju vratim nego da sjedi mokra kad joj se desi. Godinu iza toga ponovno sam joj skinula (znaci 27 mjeseci) ali to je tada bila muka. Od zaigranosti, kakanja u gace ... ma nismo se nezgoda rijesili jos tri mjeseca nakon skidanja.
06 stu 2009, 14:32
mi smo skinuli pelene sa pune 3 godine.
nocna pelena je bila cca mjesec dva suha ( pratila sam to ), jedan dan smo skinuli, imali nekoliko nezgoda, nikad vise stavili ni dnevnu ni nocnu.
prije nisam ni probala ( tj. jesam jednom sa jednim djetetom ), jer mi je bilo lakse sa pelenama.
06 stu 2009, 14:34
ja cu se opet vratiti na sebe
naime ja sam misila cekati ljeto, imat ce 2godine.
sad vas citam i mislim se da mi je mozda lakse poceti odmah, ali kako zimi? nije li nezgodno? da mu skinem pelenu i pustim da se popiski par puta u gace, da osjeti mokro?
ili da ga jednostavno pustim do ljeta?
do sada se nisam zamarala sa tim vec isla po principu - kad bude spreman skinut cemo, ali ste me sad stresle sa TT
06 stu 2009, 14:37
a kad misliš da će biti spreman?
06 stu 2009, 14:39
kreni odmah. što ima veze što je zima? doma griješ. i ne oblači mu štramplice ispod hlača. gaćice i malo deblje hlačice od trenirke da se lakše presvučete. i kad mu pobjegne zamoli ga da ostane na mjestu dok prvo obrišeš pod. to da osjeti minutu mokrog.
što se spremnosti tiče, moja nije pokazivala niti jedan znak onog jutra kad joj je mm odlučio ne staviti pelenu. sutradan i sve daljnje dane bila je skroz suha i samoincijativno sjedala na tutu, nosala je. samo što bi svaki put zaboravila obući gaćice koje bi skroz skinula.
06 stu 2009, 14:42
Krumpirić je napisao/la:a kad misliš da će biti spreman?
pa sad vec zna reci da je kakao.
znaci da je spremniji, znaci da ima dojam da mu je nesto u gacama.
cesto zna reci i da mu se kaka, ali nece to obaviti u WC.
spreman=osjeti da ce piskiti/kakati
ovo mi je bezveze :
s tim da je mama podsjecala i stavljala na tutu bez trazenja jos mjesecima
06 stu 2009, 14:45
bezveze je kad dijete ima dvije ili tri godine. za dijete od godinu dana nije. puno je lakše mami i ugodnije bebi nego se gnjaviti sa ležanjem na leđima i presvlačenjem pelena. par mjeseci podsjećanja ili stavljanja na tutu u pravilnim intervalima su sitnica.
06 stu 2009, 14:45
Moj se skinuo iz pelena usred veljace. Samionicijativno. Taman oko drugog rođendana. Doduse baka ga je našarafila na kahlicu cim je poceo cvrsto sjedititi, ono nek se navikne na svoje prijestolje
Sjecam se da je bio citav cirkus, skidaj skafander, skidaj štrample, makni majcu, raširi nogice....Upssssss popiškio bi se po nogama il bar cizmicama

a vani snijeg
06 stu 2009, 14:46
plusić, tonka osjeti da će piškiti ili kakati i to pokazuje
samo ja to ne bendam

osim ako duže ne kaki.
samo je pitanje kako pokazuje, jel kontamo, obraćamo pažnju
pitaj ga bili piškio, vodi ga na wc kad ti ideš, sjedi ga na tutu, ako se popiša, objasniš da je pišao
06 stu 2009, 14:46
Moj stariji je imao 1,5g kad smo poceli skidat pelenu preko dana, bilo je i piskenja po krevetu i podu i gdje je god stigao, stalno s tutom za njim i sreca je sto sam vec drugi put bila na porodiljnom pa smo puno vremena bili na selu preko ljeta i trazenje tute je pocelo nekako samo od sebe, stim da je po noci imao pelenu do 3g. Mladji je imao 2g kad je odbacio pelenu i po danu i po noci i nikad se nije upiskio. Ovaj mali je rodjen u 4mj. pa je i nemoguce pocet prije i po zimi,meni je ljeto bilo idealno uz naravno dosta truda.
06 stu 2009, 14:47
rima, a što ste ga tako ubundavali???
bar je sa dečkićima lako, mogu odmah učiti i stoječki.
06 stu 2009, 14:49
Krumpirić je napisao/la:plusić, tonka osjeti da će piškiti ili kakati i to pokazuje
kada je D bio beba nikada ali stvarno nikada nije htio kakati u pelenu. to je doslo tek kasnije.
mozda sam trebala tada poceti
06 stu 2009, 14:50
bespelenašit
tonka nije mogla kakati u jednokratnu pelenu sada u bolnici.
to mi je bilo presmješno, koja stvar navike
06 stu 2009, 14:55
s tim da je mama podsjecala i stavljala na tutu bez trazenja jos mjesecima
pa ne treba ti to biti glupo. Dijete se upocetku zaigra, zaboravi. Piski svakih cca sat i pol do dva. Nije nista lose podsjetiti ga odnosno staviti ga na tutu. I to spada u ucenje i proces navikavanja.
Ja ga ne bih prisiljavala da sjedi satima, ali podsjecanje i to tako da dijete stavis na tutu iako nije trazilo, meni nije bilo ni tesko niti cudno niti mi je to bilo prisiljavanje.
06 stu 2009, 14:57
eli, tak ubundan je hodao po vani (bilo mu je snijega do koljena te zime)

Doma nismo imali tih problema, ali je još 6mj. piškio u kahlicu tek onda prešao na wc.
06 stu 2009, 14:57
evo imam jos samo jedno pitanje - koju tutu za deckice?
naime mi smo kupili u TLu tutu koja nam se cinila komodna i udobna, medjutim on kad sjedne na nju pimpek mu tuce ispred u plastiku (bas sam ovo smotano objasnila).
da preskacem tutu i idem direktno na WC?
pretpostavljam da bi se trebala konzultirati i sa jaslicama da li podrzavaju bezpelenastvo?
06 stu 2009, 14:59
a hoces li ga uciti da stoji i drzi ili da sjedi?
da preskacem tutu i idem direktno na WC?
ako ce sjediti onda se nece moc sam popeti na zahod. A bome ne znam niti da li je dovoljno visok da pogodi skoljku stojecki. Jel je?
06 stu 2009, 15:00
mi smo isli direktno na wc ( ok, bili smo veci, ali smo svejedno imali "stepenicu" ispred da mogu doseci wc skoljku ).
tkdj. nismo imali onaj bebi poklopac/dasku.
06 stu 2009, 15:02
Marin je skinuo i dnevnu i nocnu u jednom danu,imao je 2god i 7 mj.samoinicijativno,s tim da je i prije isao na tutu i kakati i piskiti,al nosio pelenu.Jedan dan je samo došao i rekao da ce on piškit na wc ko tata i nece pelene,jer pelene nose male bebe a ja

i tako je to prošlo,nismo imali nezgoda iza toga ni po danu ni po noci.
Curica iz njegove tada jasličke grupe je bila bez pelena sa 1.5god tako nesto,baka isforsirala,i ona je do iza treceg rodjendana nosila nocnu ,po danu bi joj bjezalo vise puta,jednostavno nije bila spremna
Sto se tice teta u jaslicama,nase su bile super ,dapače i same su predlagale da se krene s tim,a Marin se uz njihovu pomoc odvikao da mora zaspati s bocom

Plusic i nama je to bio problem,jedina tuta koja nam je pasala je bila ona vulgaris Chiccova,kao starinska,obična,jer sve druge su bile kao prekratke pa bi miš ostao van,takve obične tute imaju u vrticu
06 stu 2009, 15:04
Ja sam svoje skinula mjesec dana prije trečeg rođendana (isto su bili uduplo, pa nismo ranije ni pokušavali - posebno što su nas i tete u vrtiću uvjerile da je bolje kasnije

)
Stavljali smo ih na tute već dosta ranije, ali od tuta nikakve koristi - samo su se vozali okolo, ponekad nešto obavili, ali meni je to bilo tak-tak. Sve se promijenilo s daskicom za WC - da sam znala ne bi nikad tute ni kupovala.
To s tri godine su bili totalno spremni, nismo imali nezgoda osim nekoliko s curkom i to već kad je bila i starija, ako ne bi prije spavanja otišla piškiti ...
vjerujem da nismo koristili jednokratne pelene da bi ih malo više forsirali ...
I da i dečko je piškio sjedečki
Zadnja izmjena:
Kris2; 06 stu 2009, 15:05; ukupno mijenjano 1 put/a.
06 stu 2009, 15:04
većinom mame dečkića isprobaju par tuta. ima ih koje su građene baš za dečke, da od naprijed ne bježi mokraća vani, a da ih ni ne tuče. u svakom slučaju, dok su tako mali bolje tuta. posebno zbog kakanja. lakše izdrže 5min na tuti ispred tv-a nego u wc-u.
pretpostavljam da bi se trebala konzultirati i sa jaslicama da li podrzavaju bezpelenastvo?
u njegovoj dobi ne radi se o bezpelenaštvu, nego normalnoj fazi procesa odrastanja. ja ne bi pitala, samo bi ih obavijestila.
06 stu 2009, 15:08
ma skontali ste na sto sam mislila izrazom bezpelenastvo....
MaloZlo - hvala na savjetu o tuti
a hoces li ga uciti da stoji i drzi ili da sjedi?
mislila sam ga uciti da sjedi
06 stu 2009, 15:09
Bela je otišla na more sa mojom mamom kad je imala 1,5 godinu.Otišla sa pelenom, vratila se bez nje.Nikad nije imala niti jednu nezgodu ni po danu niti preko noći.Tarik-pokušala kad je imao 1,5 godinu(preko ljeta)nije uspjelo, pokušala kad je imao 2,5(isto preko ljeta,i baš sam trebala prati tepihe

)kakanje ok ali piškenje nema šanse.Nastavili sa pelenama do cca 3 god.s tim da je kakio na tutu.Oko trećeg rođendana počeo tražiti tutu i da piški.Do sad je bilo 3-4 nezgodice naveče, npr. kad bi pio više tečnosti. Ja zadovoljna
06 stu 2009, 15:12
plusić mi smo imali tutu na autić koja nam je jedina bila dobra jer je u svim drugim pišao pored- kako si ti rekla miš je svuda šarao

a imali smo i dasku sa ljestvama koja se stavi na wc školjku- to mi je i dan danas jedna od boljih investicija za dijete
ima ručke pa se od početka sam mogao popesti na školjku
ja bi na tvom mjestu krenula, mi smo istio krenuli po zimi, a krenula bi iz razloga jer čekaš drugu bebicu pa di ćeš stić njih dvoje preoblačit, a i kad beba dođe teže češ ovu veću bebu naučiti .
barem si ja tako mislim da je bolje da starije dijete prije dolaska bebe nauči ići na wc jer će kasnije vidjeti da beba piša u pelenu pa mu neće biti jasno zašto on ne smije .
06 stu 2009, 15:16
hvala Ana.
a gdje si nasla te skale?
koliko je to uopce sigurno?
06 stu 2009, 15:19
skale sam kupila u kataloškoj prodaji sad ne znam točno neckermann ili quelle.
bile su nekih 100 kuna
sigurne su 100 %, jako čvrste, ma ja sam oduševljena tom stvari!!
06 stu 2009, 15:26
mi smo B. skinuli pelene mjesec dana prije drugog rođendana jer je već bilo toplo (lipanj) i jednostavno sam mislila da se opet cijelo ljeto ne "kuha" u pelenama. Prvi dan je bilo smiješno jer je cijelo vrijeme piškila u gaćice i po kući i vani, a kad bi je pitala jer treba piškiti onda nije mogla, uglavnom dan za danom je bilo bolje i već nakon 4-5 dana je sama tražila da mora piškiti, eh sad sa kakanjem je bilo malo teže jer nije htjela kakati u nonu, onda smo se dosjetili trika i rekli da tko se pokaka u nonu dobit će sladoled sa tetovažom i upalilo je!! 7 dan od skidanja pelena pokakala se u nonu i od tada nema brige. Međutim noćnu pelenu sam joj još ostavljala nekih mjesec-dva dok nisam primjetila da se budi suhe pelene i od tad joj više nisam stavljala. Sad mi se to čini super lagano, ali bojim se kako će to biti sa malim. Općenito mislim da je ljeto nekako bolje vrijeme za riješiti se pelena jer je puno jednostavnije presvući dijete i ne brinuti se hoće li se prehladiti ili nekaj sl.
06 stu 2009, 16:59
ovo dvoje velikih su imali po dvije godine
moja mama je skinula D pelenu kad sam ja bila na poslu, pustila ga taj dan da piski vani gdje god je stizao, sto meni nije bilo drago ali za par dana je skontao gdje i kako, bez ikakvih problema (jest se jednom ukakio na tepih u sobi, prigustilo mu

)
s ovom bebom cu pokusati kad bude imao 1 godinu, vec je nekoliko puta kakio u solju i tutu
06 stu 2009, 17:41
plusić, tih stepenica iamš u svakoj trgovini dječje opreme. mi smo uboli babybjorn safe step
http://www.babybjorn.com/en-gb/Eng/prod ... Safe-Step/.
mislim da je bila nekih 100kn u baby centru. služi nam da se popne kako bi dohvatio umivaonik da mu operemo ruke, umijemo ga. kasnije će dobro doći za wc.
b. nije htio na tutu, nikako. wc i nastavak je prihvatio od prve.