Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: privatni ili gradski vrtić?

15 stu 2009, 15:08

Moja djeca su u privatnom vjerskom vrtiću. Nije toliko skup jer se vodi kao privatni uz subvenciju grada ("poluprivatni"), treće dijete je besplatno. Grupe su poveće, otprilike kao i u gradskim vrtićima ali poneke imaju i tri tete (npr. starija jaslička). Postoji zdravstvena radnica koja uredno zahtijeva liječničke potvrde i vodi evidenciju oboljenja a po potrebi i dodatno educira i djecu i roditelje (npr. u vezi s aktualnom gripom). Što se prostora tiče, igraonice, spavaonice, sanitarni djelovi i velika blagovaonica su novouređeni iako se radi o starijem objektu koji nije unaprijed predviđen za vrtić. Postoji i velika dvorana koja služi za priredbe i slobodne aktivnosti, dvije terase za igru jasličkih skupina te tri ograđena i opremljena igrališta za vrtićke skupine. Imaju svoju kuhinju i koriste povrće uzgojeno u svojem vrtu. Od slobodnih aktivnosti nudi se engleski (Seneks jezici), uz vjerski progam u vrtiću jedna grupa ima i dodatni engleski progam, sportski program (Mali sportaši), ritmika te je dodatna pozornost glazbenom odgoju koji dobrovoljno provodi sama, za to obrazovana, ravnateljica vrtića. Izleti, gostujuće predstave, priredbe, izložbe i edukativni projekti, u koje su uključeni i roditelji, su nam svakodnevnica. Sigurna sam da u svakom pogledu odgovara svim vrtićkim standardima.

15 stu 2009, 16:49

Moje dvoje starijih je išlo u državni vrtić. Stalno su imali dežurne grupe: prvo ujutro dok se ne skupi dovoljno djece (pa sam djecu stalno ostavljala kod drugih teta, rijetko njihovih) pa opet popodne kad ode nešto djece (pa sam opet kupila djecu od teta koje nisu znale šta su djeca radila, jesu spavala i šta su jela). Osim toga, malom je na spavanju dijete pored izglodalo cijelu ručicu, nije ju mogao iščupati, a teta je mislila da plače bez veze. Najmlađa je krenula u privatne jaslice i jako smo bili zadovoljni.

15 stu 2009, 16:58

mooji su klinci išli u privatni vrtić i mogu reći da nisam bila zadovoljna...pa sam ih prvom prilikom prebacila u gradski-prilagodba im je prošla bezbolno a ja sam bila puuuno zadovoljnija..i s tetama i sa programom
-karlu sam upisala u privatne jaslice zato jer nismo bili primljeni u gradske...i najvjerovatnije ču predati papire za drugu godinu za gradski ali čisto sumnjam da će upasti jer koliko sam informirana primaju samo samohrane roditelje i one s manjim primanjima a za nas su rekli da imamo dovoljno novaca da si platimo privatni ili tetu čuvalicu
pa ti sad meni reci da to nije diskriminacija :dada

17 stu 2009, 00:37

privatni ili gradski vrtic?
kako cu sad o ovome ukratko..
totalno nebitno u kakvom je vlasnistvu, ali stvarno
po meni jedan jedini uvjet je dobra teta! i nista vise, jer prava teta moze nadomjestiti i nedostatak dvorista (jer ce ih odvest na neko obliznje cim je suncan dan) a teta u vrticu koje ima dvoriste, uredno ih nece odvesti vani bas svaki put kad se moze
ali dopustam da nekome od roditelja to nije ni bitno
zato je bitno sta je kome uopce dobra teta!?

sto se tice vrtica sa posebnim pedagogijama, svakako bi dobro proucila svaku prije upisa, pa na osnovu onoga sta znam o njima vidjeti kako se primjenjuju u zivotu, jer opet djaba ti svaka pedagogija i filozofija vrtica (meni je osobno waldorf ped. draga i to vec odavno) ako je primjena u praksi nikakva ili losija od originalne ideje
toliko, e da mi mijenjali i drzavne i privatne vrtice..

17 stu 2009, 09:46

Mene zanima zar ovo stvarno postoji ?

sklopu nekih zagrebačkih firmi

17 stu 2009, 09:50

VIP je imao (ili ima jos) vrtic u sklopu firme, medjutim sjecam se da je bio toliko skup da je moj frend ipak izabrao gradski u kvartu.
U mojoj firmi se dugo pricalo o tome, ali nekako mi se cini da bi se ipak odlucila za kvartovski :dunno

17 stu 2009, 10:15

Nije TOLIKO skup, jer firma plaća dio, ima VIP, mislim da ima i HYPO?? i još neke firme. Čak su i kod mene razmišljali o tome, a zna se kako je slavno završila građevina di je trebao biti vrtić :lol Al dobro, pošto ne mogu iz vlastita iskustva..neću previše. Znam samo da su to dobro kontrolirani vrtići, za razliku od hrpe privatnih. Tu su roditelji na prvoj liniji fronte, znaju što se događa i radi u vrtiću :/

Sad-nemojte me napasti, ja prepričavam iskustva tri frendice TETE i jedne mame. :shock:
Sve te tete su radile u pv pa u dv. A jedna je nakon pv totalno odustala od toga posla i rekla da joj se sve skupa zgadilo. Ona je radila od 6 do 6. Bez pauze. Da budu "uvijek dvije"-jer je tako reklamiran vrtić (a ne kao u državnom da se poklapaju samo koji sat). Bila je mrtva umorna, preopterećena, na rubu živaca, plaća je kasnila, ravnateljica je imala nenormalne zahtjeve. :/ , hranu su dovozili iz jednog restorana, u plastičnim kutijama, kaže da joj je bilo milo to djeci davati, pohano, frigano...ono, ko studentska menza.
a primjer iz svakodnevnog života s djecom-trebaju napravit-gusjenicu od papira...djeca rade rade, nije nešto, ravnateljica odluči da guja nije reprezentativna za pokazat roditeljima i ona noću doma radi guju da ju more zalijepit na vrata :shock:
druga je otišla iz PV čuvat dijete jedno-jer joj razlika (1000kn ) nije bila ništa prema razlici u naporu, pa onda u državni vrtić (di su tete ugl.najzadovoljnije)
...........

17 stu 2009, 10:21

Ona je radila od 6 do 6. Bez pauze. Da budu "uvijek dvije"-jer je tako reklamiran vrtić

a i moraju biti dvije kad često nemaju ni čistačicu ni servirku. pa jedna čuva djecu, druga pere wc i prozore.

17 stu 2009, 10:24

teta koja cuva R. radila je i u privatnom i u drzavnom vrticu
kaze da su uvjeti u privatnom puno losiji (za tete), rade sve, dok u drzavnom samo cuvaju
a i placa je puno manja u privatnom
tako da nije cudo da nisu zadovoljne uvjetima.
ali to ne bi trebalo utjecati na odnos prema djeci
da nemam druge mogucnosti, ja bi ga dala u privatni

17 stu 2009, 11:31

koji su to sad pak državni vrtići?!?!

17 stu 2009, 11:32

ljudi misle na gradske. država nema vrtiće.

17 stu 2009, 11:40

zato sam se i čudila, odakle sad pak državni vrtići.

17 stu 2009, 11:44

To nam se zmešalo od kada gradonačelnici hoće biti državnici ;)

17 stu 2009, 11:45

:lol

17 stu 2009, 11:47

frrr...jel ti opet dosadno? ;)
ajde ne pravi se da ne kuzis kaj smo mislili pod drzavni...gradski, gradski :dada

17 stu 2009, 11:47

Moje obje cure idu u isti privatni vrtić. U državni nismo upali, a za ovaj smo imali preporuke drugih roditelja. I fakat, prezadovoljna sam. S obzirom da provode u njemu punih 9 sati.

Na 25 djece idu 2 tete + pomoćnica (ne kuharica, ne čistačica, nego pomoćnica). Radno im je vrime 6 sati + ne rade par dana godišnje kad i roditelji spajaju praznike.

Imamo individualne sastanke sa roditeljima, roditeljske sastanke nekoliko puta godišnje, odgojna predavanja, kreativne radionice teta, roditelja i djece, blagdanske, kao i one na kojima se sa djecom druže samo tate. Jednom godišnje, na kraju školske godine, se družimo svi skupa, na Marjanu, di djeca prezentiraju naučeno, a prakticira se i izlet svih skupa.

Ne vidim baš da drže bolesnu djecu, Reu su lani vratili doma iste sekunde čim su vidili da ima uši. :dunno

Skupo jest, ali vridi svake lipe.

17 stu 2009, 12:03

isprobala sve
zadovoljna i s privatnim i gradskim (imala sam sreću s tetama)

mala napomena za one koji su vegetarijanci
još prije 5-6 godina frendica (vegeterijanka) vodila je djecu u vrtić na Ferenšćici jer tamo imaju mogućnost vegeterijanske ishrane
prebacila je djecu u bliži vrtić jer je shvatila da nema smisla s druge strane grada vodit djecu u vrtić i onda se vraćati na posao u blizini kuće
s vrtićem u blizini je postigla dogovor da donosi svoju hranu za dijete i znam da je pazila na njihov jelovnik i spremala mu slično što su imali ostali

17 stu 2009, 12:26

Volvo je napisao/la:To nam se zmešalo od kada gradonačelnici hoće biti državnici ;)

:lol

24 stu 2009, 19:10

ima i HYPO svoj vrtić-koliko je dobar :dunno
Volvo je napisao/la:To nam se zmešalo od kada gradonačelnici hoće biti državnici ;)

:rolf

17 vel 2010, 22:35

svojim iskustvom potpisujem mamatinu.
M je do svoje 3. godine bila u privatnom gdje je bilo sve odlično osim cijene i daljine.
Sad je 5 mjeseci u državnom vrtiću i nismo zadovoljni uopće. Jedna teta na 25 djece, M nazaduje umjesto da napreduje, slabo se radi s djecom, nema prestava, radionica - nešto na što smo bili navikli u privatnom vrtiću. Ne pregledavaju im zubiće, djeca ne peru zube. M ne zna ime ni jednog od 25 djece u grupi (u jaslicama ih je znala sve), a na spomen teta mijenja temu.
Nekidan su najavili "roditeljski" pa "radionicu" koja se na kraju sastojala od toga da su roditelji (sami bez djece!) radili zvečke od plastičnih boca. :ne
Jedno jutro sam doživjela kako se neka mama izderala na tetu koja je rekla da je njezino dijete bolesno (visoka temp., plačljiv, traži mamu), da šta ona plaća 400 kuna ako će ju svako malo zivkati da dođe po dijete. U našem priv. vrtiću nije dolazilo u obzir: a) takav razgovor sa tetama, b) ne doći po dijete kad te zovu na telefon.
Iako mi je ovaj vrtić blizu i puno jeftiniji, sve razmišljamo da je vratimo nazad u privatni jer mi se čini da u ovome nije sretna, nema poticaja i da je svima jednostavno svejedno, a ta opća rezigniranost mi od svega najviše smeta.

17 vel 2010, 22:45

cookie, bas mi je zao sto to citam :(
inace, mislim da to jako ovisi od vrtica do vrtica i da nije u svim gradskim vrticima ista slika kao ova koju ti opisujes, a niti je u svim privatnim vrticima med i mlijeko.
n. je prosle godine bio u gradskom vrticu, u grupi ih je bilo 26, dvije tete (od kojih druga dolazi u vrijeme rucka), totalni kaos i metez po pitanju djece. ali tete su bile divne i dale si puno truda oko klinica, naravno u okvirima u kojima je to moguce, odnosno u onima koji su zadani. hocu reci, propusta jer bilo jer naprosto nisu bile fizicki u stanju kontrolirati svu tu djecu, ali njihova volja, trud i energija nisu uopce bile upitni.
ove je godine n. takodjer u gradskom vrticu, ali u montessori programu. u grupi ih je 22, ali su tri tete s njima i soba ima 100 kvadrata. razlika je ogromna. tu mu je puno bolje, dakako, ali ne zbog toga sto su tete bolje, bolja prehrana ili nesto trece, vec iz prostog razloga sto su u vecoj mjeri pod kontrolom pa je samim time moguc i nesto individulaniji pristup svakom djetetu.
na stranu i montessori program, koji je zbilja mrak.

17 vel 2010, 23:07

cookie, i meni je bas zao.

pretpostavljam u kojem ste vrticu i steta sto nas nisi prije pitala, znam za bezbroj slucajeva nezadovoljstva tim vrticem.

ali pretpostavljam i da bi ti se nas vrtic svidio ;) a samo je malo dalje.

17 vel 2010, 23:12

ali pretpostavljam i da bi ti se nas vrtic svidio a samo je malo dalje.

a to je, ujedno, i nas proslogodisnji :)

17 vel 2010, 23:13

ma jest, ali mi smo u izdvojenom objektu. odlikasi :faca

17 vel 2010, 23:22

ma znam, katastrofa :ne

18 vel 2010, 23:56

kad smo je upisivali bila je tolika navala da smo bili sretni da smo upali i u ovaj. u ovom koji spominjete šnita i ivana smo se također raspitivali ali na kraju odustali.
najradije bih je odmah vratila u stari vrtić, ali kad je pitam da li bi željela nazad među svoje stare prijatelje i tete (i pri tome nabrajam imena), reagira kao da ih se više ne sjeća. glupo bi mi bilo sad je opet otrgnuti u neku novu sredinu (ili staru ako se već skroz odvikla).
odlučili smo popričati s tetama i raspitati se detaljnije o situaciji pa onda odlučiti.

19 vel 2010, 01:41

uh. pitaj An koliko je razgovarala i razgovarala s tetama iz tog vrtica, sve bezuspjesno.

mislim da ne bi bilo strasno mijenjati sredinu ako je ova u kojoj je sad tako losa :dunno a pogotovo ako nemate normalnu komunikaciju i suradnju s tetama. to ne znaci da se pi*karate i slicno, samo da niste na istoj valnoj duljini i da osjecas da samo odradjuju radno vrijeme. tako je bilo u nasem starom vrticu

mislim, mozemo o tome i na kavi

22 vel 2010, 23:25

dobra ideja, nadam se da se ubrzo vraćate nazad. onda ćete nam doći u posjetu
pozdrav :)

23 vel 2010, 01:41

cookie je napisao/la:nadam se da se ubrzo vraćate nazad

eh, i ja

23 vel 2010, 22:57

mi smo u montesoriju, imamo tri tete, dvije obavezno ujjutro, tri za vrijeme rucka, jedna popodne. Veca je soba, njih je 22. Osobno, ne bih dijete dala u privatni koji je bez kontrole, a ne bih ni u drzavni s enormnim grupama i jednom tetom (ok, dvije za vrijeme rucka). :dunno
Odgovori