Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Pitanje za one koji djecu stavljaju ranije spavati

24 tra 2010, 22:05

mama141705 i kad nas je organizacija maksimalna, ne znam gdje me nisi shvatila

a ajd ti meni reci posto vidim da imas kao i ja troje djece, jel bi ti bilo lakse staviti to jedno dijete u kadu ili troje- pa jedno pridrzavati,... pa drugom kosu susiti,... pa trecem... pa jednom bocicu, pa drugom, pa bi jedno piskilo,...?

24 tra 2010, 22:12

ronin- kako ti je lakse troje nego jedno, ne kuzim?

oni jesu kao mala vojska, to je istina, moji takodjer, ali lakse je sa jednim djetetom, osim ako je razmazeno, nego sa troje, moja curica se sama, dok nisu decki dosli, uspavljivala i nisam imala nikakvih problema(u 20.00 je uvijek bila u krevetu) a kad su oni dosli veca je organizacija potrebna, pa troje ih je, pa to je normalno, ne uspavljujem ni jedno,ne nunam ih, ne nosam,...(jedino sa srednjim mm u zadnje vrijeme ponekad legne) u mom prvom postu mozes vidjeti da mi je dvoje djece do 20.00h u krevetu a evo trece mi je sad u 22.00h zaspalo(nekad zaspe malo ranije, nekad malo kasnije, ne forsiramo ju)
Zadnja izmjena: Una; 24 tra 2010, 22:17; ukupno mijenjano 1 put/a.

24 tra 2010, 22:13

sve je stvar dobre organizacije

večeraju svi u isto vrijeme

prva se kupa MK u svojoj kadici-kad je ona gotova,
dva dečka potrpamo u kadu istovremeno,tuširanje,pranje kose
mlađeg prvog vadim van,dok mu sušim kosu stariji se briše,zatim se njemu suši kosa.zatim peru zube.u piđame(mlađem malo pomognem,nije pravilo)
za njihovo tuširanje maximalno treba 5 minuta

i zatim svi troje u krpe...jednostavno da ne može biti jednostavnije...oni su ko mala vojska,naviknuti su na određeni večernji red,ritual im daje sigurnost i sve pet

mama i tata imaju cijelu večer za sebe
evo,moji spavaju već skoro 2 sata :)

24 tra 2010, 22:13

nela meni je bilo najteže dok sam imala jedno dijete u ovakvim situacijama

24 tra 2010, 22:21

pa i meni je sve kao podmazano, vecera, pa smireni crtic(u zadnje vrijeme pepeljuga), pa kupanje i spavanje, ali mi je sa njom isto tako bilo,kao padmazano, ali je bila samo ona, znaci samo jedno dijete, a ne troje, mozda je onda tvoje prvo dijete dok je bilo samo bilo zahtjevnije

24 tra 2010, 22:27

I mi imamo rutinu,reko mi mm dril :lol
Kad je bio mladji ,znači do cca druge godine,isao je spavati u 19 30,s tim da je imao popodnevni spavanac od cca 12 30 do 14-14 30.

U jaslicama je od druge godine,tako da je ustajanje u 7,sad je isto,samo se sad sam budi ko sat.
U vrtiću više ne odspava nego spava,uglavnom piše i crta s predškolcima iz grupe koji ne spavaju.

U krevetu je najkasnije u 20 30,večera,higijena,pričamo priču i spavanje,s gostima ili bez,ne odstupam.
I sljaka dobro,isto mislim i s mladjim uhodati :mrgreen ,on sad spava svako malo preko dana,al navečer je kupanje u 19 30,papanje i spavanac.

Da se Marina pita on ne bi spavao nikako,uvijek baš nešto evo mora pogledati,probati,itd itd :dada

24 tra 2010, 22:44

ja baš i ne mislim da je navika ono što će promjeniti djetetov pravi ritam spavanja. Moja nikada nije bila tip ranospavač i bez obzira što i kako ja radila ona je imala svoj ritam, a tako sam maštala da odem spavati u 8 sati :mrgreen . I to se pokaže od samog početka tako da niti nije moguće uvesti ritam ranog odlaska na spavanje jer ispadne da roditelj spava, a dijete gleda u mrak :faca
Kad bi moja zaspala u 20 sati mislila bi da je bolesna ili da se digla u 6 ujutro.

24 tra 2010, 23:02

svi koji tvrde da je stvar roditelja da nauci dijete da ide spavati u 20sati su vjerovatno dobili djecu koja idu tako spavati.
moj se uredno dizao oko 6-7, spavao preko dana od 11ili12 do 14sati i svejedno nije bilo sanse da ide spavati u 20sati.
odn. isao bi on spavati u 20sati ali bi se probudio 15minuta poslije odmoran, naspavan,... i nitko nije vjerovao kako on funkcionira dok nije vidio vlastitim ocima ;)

sto ide stariji to je pak lakse, sad vec razumije, sad se vec s njim moze... vjerujem da cemo do treceg rodjendana doci do toga da ce ici u krevet oko 21:30 bez previse svadje i rasprava (i suza).

morat ce imat i red radi mladjeg i tu nece biti popustanja.

24 tra 2010, 23:48

Plusic je napisao/la:svi koji tvrde da je stvar roditelja da nauci dijete da ide spavati u 20sati su vjerovatno dobili djecu koja idu tako spavati.

:dada

25 tra 2010, 00:28

MC-potpis

Definitivno mislim da je to iskljucivo stvar roditelja i stvaranja navike odlaska u krevet na vrijeme.
Ako ih stavim iz nekog razloga kasnije sat vremena nego uobicajeno (a to je vrlo rijetko), uglavnom imamo kenjkanje, negodovanje - izgledaju puni energije, a usvari su premoreni.

svi koji tvrde da je stvar roditelja da nauci dijete da ide spavati u 20sati su vjerovatno dobili djecu koja idu tako spavati.

ne, "dobila" (ja bih rekla napravila od njega) sam tipicnog nespavaca prvi put: spavanje po danu svega 15-20min, nocna budjenja nebrojena. Kad bi "odspavao" tih punih 15 minuta izgledao je i ponasao se kao da je spavao 2 sata. Ali taj umor bi ga stigao kasnije. I tako prvih godinu dana. Ali smo sve to doveli na svoje. Danas, nas 6-godisnjak zna kad mu je vrijeme, vecera, tus, zubici, prica...i u 8 je u krevetu. Nikad, ali nikad nemamo dramu oko odlaska u krevet.

Stella ide u rasponu od 7-8. Uglavnom oko 7. Nju sam od prvog dana uvodila u moju rutinu tj. prilagodjavala je mom ritmu i ona je to savrseno prihvatila. Valjda zato sto sam bolje osluskivala njezine potrebe za spavanjem. Ali mislim da je s drugim dijetetom bilo presudno iskustvo s prvim.

25 tra 2010, 00:28

Potpis na ovo zadnje od Mc na ovo "dobila".

Sin totalno drugačiji on bi spavao a seka mu ne da mira. :mrgreen Kad zajedno legnu da se grle.
I kad vikendom ne spava popodne jer se ustala u 9-10h ujutro a navečer dan prije zaspala u 21h radnim danom, petak ajmo reći (voli si ujutro odspavati :mrgreen ) ona navečer legne sama u sobi, u polumraku i barem još 1 -1,5h sama sebi nešto mrmlja, ma čak koji put i mislimo da spava kad se ono javi iz sobe u 23h :shock da je žedna a već kao "spava" 2h.

Tak da to ne drži vodu, a sin dok legne taj odmah zaspi. Ona kao da se odupire. :dunno

25 tra 2010, 02:20

i dalje mislim da je to obaveza roditelja, kakvo god da mu je dijete "dodjeljeno". i da roditelj mora pronaći modus .... slavensis :mrgreen koji funkcionira kod njegovog djeteta.

Ako ih stavim iz nekog razloga kasnije sat vremena nego uobicajeno (a to je vrlo rijetko), uglavnom imamo kenjkanje, negodovanje - izgledaju puni energije, a usvari su premoreni.

točno. kad bih moju nakon pola 10 stavljala u krevet, ne bi se mogla smiriti do pola 11. kad je stavim u osam i ispričamo neku pričicu (i sl.), zaspi u roku od 20-tak min.

Ona kao da se odupire.

ma misle da će nešto jako bitno propustiti, ako se predaju snu. :drink i moja tako, i objašnjavaj da svi spavaju i da je sutra odmornija i manje kenjkavija i evo, naravno da sad polako kuži. i nikad se do sada nije sjetila da sama ode, niti je ikad igdje samo zaspala i kad je pustim (uglavnom petkom), može do ponoći dreždati. al ne vidim svrhu toga da dijete od 2-3-4-5 godina bude budno još u 23h sata :dunno (ne mislim na neku iznimku tipa fešta il ljeto i zavisno od djetetove dobi).

25 tra 2010, 07:45

mi smo trudom uspjeli da nam idu u 20.00 na spavanje,
ali vjerujem da ima djece koju se ne daju "nagovoriti" na to,
tako da vjerujem roditeljima koji kazu da to kod njih ne pali,
ima djece koja su toliko "jaka" da ako ne zeli i ne moze u 20.00 zaspati da nema roditelja koji ce ga uspjet smjestit u krevet a pogotovo uspavati.

25 tra 2010, 07:53

ja ne uvjetujem "zaspivanje" djeteta, ali u krevet mora i nema dizanja.
ne mogu ga natjerati da zaspe, pobogu, ali ga mogu nauciti da ide u krevet u odredjeno vrijeme.
tako je bilo i oko 5 godine, kad im je prestala potreba za popodnevnim spavanjem, ali su svejedno iza rucka bili u krevetu cca sat vremena.
"citaj", zuji, brbljaj, meditiraj, al se ne dizi!
a dok su jos spavali popodne, bili su toliko "istrenirani" da su npr. u catezu na bazenima u vrijeme popodnevnog spavanja lezali na lezaljci u hladu i cak zaspali. dril!

ali, ok, imam lakoodgojivu djecu pa govorim iz te perspektive.

25 tra 2010, 08:07

lastavica je napisao/la:ja baš i ne mislim da je navika ono što će promjeniti djetetov pravi ritam spavanja. Moja nikada nije bila tip ranospavač i bez obzira što i kako ja radila ona je imala svoj ritam, a tako sam maštala da odem spavati u 8 sati :mrgreen . I to se pokaže od samog početka tako da niti nije moguće uvesti ritam ranog odlaska na spavanje jer ispadne da roditelj spava, a dijete gleda u mrak :faca
Kad bi moja zaspala u 20 sati mislila bi da je bolesna ili da se digla u 6 ujutro.

Potpisujem :kima
Moji su u krevetu u 21 sat. Stariji zaspe za cca pola sata ili 45 minuta a trogodišnjakinja se vrti ponekad i po sat i pol. :kima Kao skroz male bebe su u 21 sat često još gledali širom oko sebe. Jednostavno nisu spavači. Niti MM ni ja gotovo nikad ne zaspemo prije 23 sata, a najčešće oko i iza ponoći. Valjda ima i u tome nešto.
Iz tog razloga ne vidim smisla da ih tjeram da u 20 sati budu u krevetu, ako znam da duuuuugo neće zaspati. To se dogodi samo u slučaju bolesti.

isao bi on spavati u 20sati ali bi se probudio 15minuta poslije odmoran, naspavan,... i nitko nije vjerovao kako on funkcionira dok nije vidio vlastitim ocima

Moja se par puta "prevarila" pa zaspala rano za njene pojmove je to u 20 sati. To je onda tek cirkus. Probudila bi se oko 23 ili ponoći i onda bi se po dva sata vrtila, kao da joj je ta tri ili četiri sata dovoljno za nije umorna a dovodi do toga da onda ponovno teško zaspi. Ali to se događa i meni. Kad mi se dogodi da zaspim u 21 sat, obavezno se probudim oko 1 sat i bauljam po kući jer sam djelomično naspavana. :loce
Zadnja izmjena: skorpionka; 25 tra 2010, 08:32; ukupno mijenjano 1 put/a.

25 tra 2010, 08:26

Djelomicno potpisujem plusic jer npr sa svojom curom od 2,8 god vodimo borbe oko popodnevnog spavanja u 90 % slucajeva od njezine cca godine dana.
Cak sam pokusavala nekoliko tjedana sada dok sam bila doma izdrilati odlazak u krevet odmah nakon rucka - znala mi je po 2 sata skakati po krevetu I po glavi, dok doslovno ja ne bi viknula da legne (kaj mi nije drago) ona bi glumeci plac legla I zaspala I spavala po 3 sata. Dakle popodnevi san joj je potreban.
Navecer nemamo bas nikakvih problema - uzme slikovnicu I veli idemo u krpe :mrgreen citati, procita se prica, popije par gutljaja vode I spava ko top za par minuta.
Ali stvar je u tome da se to ne dogadja prije 22h. U tjednu se budi uglavnom oko 7, najlasnije 8.
Vikendom zna sa nama odspavati do 9.

Nama u principu takav ritam nocnog spavanja pase.
Pogotovo radi posla, pa da mi ide u 19.30 ili 20h spavati prakticki ju nebi vidjeli cijeli dan nit vidjela niti bi iakmo mogli proci u tjednu :/

25 tra 2010, 09:45

ja ne uvjetujem "zaspivanje" djeteta, ali u krevet mora i nema dizanja.
ne mogu ga natjerati da zaspe, pobogu, ali ga mogu nauciti da ide u krevet u odredjeno vrijeme.

to je bila praksa moje majke i sjećam se da sam se i po tri sata znala vrtiti po krevetu, tako si odmorila tijelo, ali ne i naspavala pa bi u jedan u noći, kad bi ona legla izvadila krimić i čitala sat vremena da se uspavam. (to sa nekih 12, 13, dok sam bila mlađa znala bi se rasplakati od muke)

25 tra 2010, 10:02

Samo sam Alisa se došla solidarizirati. Mi imamo isti problem ali ja sam se prestala boriti jer ona ne može zaspati satima, nikad nije umorna ni pospana(na mene je skroz po tome razumijem ju). NJoj jednostavno od dana rođenja treba manje sna nego drugoj djeci. Da nekim čudom zaspe u 8 bila bi budna u četiri - pet već. Ne spava ni po danu i to nisam ja uvela nego je njen bioritam takav da jednostavno ne može zaspati. Znala sam čamiti satima uz nju u krevetu i tako dvije godine i ništa. Na kraju se prilagodila njenom ritmu (zaspe oko 10 ipo - 11 ipo navečer i budna u 7 ipo ujutro i to je sve) i svi mirni.

25 tra 2010, 10:04

mama courage je napisao/la:nela, naravno da imamo i mi losijih dana, imamo i izuzetaka u ljeto (kad se ne ide u vrtic, pa i kad meni odgovara da ujutro malo duze odspava), pa onda recimo petak i subota navecer (posebice sad kad je veca) nisu tooliko vise rigorozni, al princip je isti. meni su sogor i sogorica sa svojim klincem znali dolaziti u pola 7 nedjeljom, taman kad bi mi kretali ovu moju pripremati na pocinak (sto kod mene ukljucuje i da se smanje aktivnosti, da smanjimo skakanje/igranje u kuci i sl). nekoliko puta smo pregrizli taj dolazak (njihovo dijete je bilo manje i taman se tad probudilo i odlazilo bi spavati oko 23h, mada meni nikako nije jasno sta malo dijete u 23h ima raditi budno, al de...), a onda smo dali do znanja da se od cijele nedjelje nema sta dolaziti u pola 7 navecer, ako nisi dosao do tada, nemoj mi ni tad.

mada, cini mi se, lako biti dosljedan kad imas jedno dijete, pa to dijete ima 5, 7 ili 10 godina, sve zna samo, a ako imas manje dijete i jos ako imas vise djece, to je vec teze izorganizirati, ali i to se moze

da bi se dostiglo to sto mi imamo sad s 6. godina morali smo proci sve s 2,3,4,5 godina, morali smo preuzeti odgovornost i stavljati dijete pravovremeno u krevet (pola sata vise il manje, no dijete nikad ne bi docekalo recimo 22'15 budno kako god okrenes). da se moje dijete pita - ona nikad nije umorna i nikad ne bi u krevet. :loce

isto ovako nekako je i kod nas.

25 tra 2010, 10:08

mislim, ja ga ne tjeram u krevet, ali se trudim da uhvati dovoljno sunca i fizičkog umora da bude u 8-9 spreman za krevet. I bude.
e, pa onda kupanje, večera, priča i nekako već ima ritam..pustit dijete da bulji u TV i molit boga da zaspe-nema nikakve logike.
nekad ne uspije, a štasad, borimo se :mrgreen
ali ko i kod emse, popustim vikendom i ljeti-na GO.

25 tra 2010, 10:55

ronin je napisao/la:sve je stvar dobre organizacije

večeraju svi u isto vrijeme

prva se kupa MK u svojoj kadici-kad je ona gotova,
dva dečka potrpamo u kadu istovremeno,tuširanje,pranje kose
mlađeg prvog vadim van,dok mu sušim kosu stariji se briše,zatim se njemu suši kosa.zatim peru zube.u piđame(mlađem malo pomognem,nije pravilo)
za njihovo tuširanje maximalno treba 5 minuta

i zatim svi troje u krpe...jednostavno da ne može biti jednostavnije...oni su ko mala vojska,naviknuti su na određeni večernji red,ritual im daje sigurnost i sve pet

mama i tata imaju cijelu večer za sebe
evo,moji spavaju već skoro 2 sata :)

25 tra 2010, 11:04

kod male djece je osnovno u jutro ih dići dovoljno rano i poslijepodnevno spavanje pomaknuti unaprijed i skratiti.
sa većima je teže.

25 tra 2010, 11:05

evo citirala sam ronin...imamo isti raspored i razmisljanja.htjela sam reci da kad stavljas jedno dijete u kadu ono mozda pocne cendrati mama necu ja ili hocu ovo ili ono...a kad stavljas njih troje skupa oni samo slijede primjer najstarijeg.znaci ako je njemu veselo u kadi ojni bez iznimke ostavljaju sve i idu i oni u kadu.Ako zele pricu i naravno svatko ima svoju ideju imaju pravo svaku noc drugo odabrati po svom izboru i nema rasprave.nije stvar u tome jeli meni lakse s jednim ili s troje a bome mi je lakse s troje, jer kad sam imala samo jedno on je od nas radio budale i popustali smo mu na svakom koraku a sad je druga prica.jednostavno nemogu i necu dopustiti da skacem na svako njihovo njjjj ili mamammmmmmaaaaaaaaa jer bih odavno bila na psihijatriji.sjecam se kad je kiki izasao iz bolnice nakon mjesec dana, naravno da smo ga razmazili i kad je dosao kuci svi smo se ustrucavali ped njim, nitko nije smio pojesti stapic ili bilo sto slano...ali time sam zakidala ostalih dvoje.trebalo mi je skoro godina dana da dovedem sve u red,tj. da oni smiju pojesti kroki ili nesti slicno pred nji a on ce dobiti nesto drugo...sorry na off topic

25 tra 2010, 11:05

Zimsko vrijeme isao oko 7 - 7 i pol, sad kad smo na ljetnom i duze vani popodne ide oko 8, 8 i pol. Ujutro budenje oko 7, 7 i pol. Takva nam je rutina od kad se rodio. Na pocetku je bilo budenja svako malo, pa i sat vremena nakon sto je legao. Ali smo uvijek inzistirali na spavanju u ovo vrijeme... Sad smo dosli do jednog ili u zadnje vrijeme nijednog nocnog budenja :zivili . Kad se samo sjetim koje smo nocne muke prolazili :znoj

25 tra 2010, 11:15

nela22 je napisao/la:pa i meni je sve kao podmazano, vecera, pa smireni crtic(u zadnje vrijeme pepeljuga), pa kupanje i spavanje, ali mi je sa njom isto tako bilo,kao padmazano, ali je bila samo ona, znaci samo jedno dijete, a ne troje, mozda je onda tvoje prvo dijete dok je bilo samo bilo zahtjevnije

mislim da prva djeca nisu nista zahjevnija od ostalih bar kod mene nego jednostavno mi imamo vise vremena i volje i cega sve ne jer ipak to je prvo dijete pa skacemo na svaku, pa udovoljavamo svakom mama ja hocu...i slicno..a sad kad imam troje ja tu ljubav i volju i energiju moram ravnomjerno podijelit

25 tra 2010, 11:25

TP, on stvarno spava tako cijelu noc?? U najgorem slucaju, dakle, od 8 i pol do 7h?? Blago ti se - jedino to mogu reci :dunno

Moja djeca donekle jesu spavaci, ali "na kratke staze" :lol Ako legnu (i uspiju zaspati) u 20h - probudice se oko ponoci, a u onoj boljoj varijanti ce se probuditi u 4:30-5h ujutro. I nema te sile koja bi ih natjerala da odspavaju vise sati u komadu. Jednostavno, eto, takve su :dunno Napominjem da i mladja od 3 i pol i starija od 5 godina jos uvijek spavaju preko dana, a ako ne spavaju, sistem je kao i kod JiA (lezi i ne mrdaj iz kreveta minimum sat vremena). Tako da ne mogu ni sebe ni njih gnjaviti tim ranim odlaskom na spavanje kad nam od 22h-7h savrseno funkcionira.

25 tra 2010, 12:58

Dok je Dora bila jedinica, išla je leć u 20h, ljeti eventualno u 21. Od kad se sestra rodila, malo nam se to produžilo, tako da su sad obje u krevetu do 21h. I ne znam kako bi izdržala da me još zabavljaju do kasno u noć :roll Moji to živci mislim ne bi podnijeli :mrgreen

25 tra 2010, 13:59

ma kao sto je olja rekla -da njima tako savrseno funkcionira i pase- e u tome je bit, njena curica ima 5 god. i ona je procjenila da joj je dosta nocnog sna od 22.00-7.00h , na to sam mislila kad sam rekla da je bitno koliko je dijete staro i kako roditeljima odgovara, zasto bi je silila u 20.00h kad bi kao i od mnogih drugih dijete za par sati bilo mozda naspavano :conf , valjda ona pozna svoje dijete.

mama141705- kazes da je od vas prvo dijete radilo budalu i da ste mu popustali u svemu, e pa zato ti je lakse sad sa troje jer si uvela red, tako da nije lakse sa troje nego sa jednim, to je tebi bilo teze s prvim, ali nije to pravilo. Mi smo sa nasom djevojcicom imali red u 20.00 je svaku vecer zaspala. Cak i ako smo goste imali. :dada

krumpiricu-mozda nisi procitala moj prvi post pa vidjela da je i kod nas tako ;)

25 tra 2010, 14:05

Olja, prije par tjedana je prestao traziti mlijeko oko 5-6 ujutro i sad ima noci da se ne budi. No, uglavnom ako je budenje je jednom i to nekad oko 1-2 nekad pred jutro (cesto jer se otkrije ili ga mi probudimo kad idemo spavati ili ujutro MM kad se dize). Ovo nepitanje mlijeka kratko traje tako da se nadam da ce mozda skoro biti i sve vise punih prospavanih noci. Ono sto je dobro je to da kad se i probudi to je zapravo javljanje u polusnu i dovoljno je dati mu dudu ili mu reci da spava, pokriti ga i to je to.
Mi smo imali faza i budenja svakih 45 minuta, onda jedno vrijeme redovito na svaka 2 sata. Tek kad je prestao dojiti s 10 mjeseci poceo je bolje spavati, budenja svaka 3-4-5 sata... uvijek smo se drzali toga d ne palimo svjetlo, da mu govorimo d je noc, svi spavaju, ne izlazimo iz sobe i sl.
I sad nova faza boljeg spavanja od kad ne pita ujutro mlijeko.

25 tra 2010, 14:29

U ljetnom vremenu su do 22 u krevetu i spavaju (dakle, roditelji su slobodni), a zimi do 21, starija 21.30.
Nikad nismo imali prevelikog reda ni discipline, samo granicu koliko je sati prekasno za odlazak na spavanje jer sam zeljela da imaju priliku spavati u komadu 8-10 sati. Ako se bas koji dan zalomilo da im je prerano i ne mogu zaspati, dozvolila sam dizanje i neku tihu aktivnost dok im se ne prispava.

Od mene nametnuto Emi: prvo, ukidanje jednog od dva dnevna spavanja kad joj je ono cinilo da navecer ide spavati poslije 23h, a nakon toga, s 5.5-6 sam zabranila da je u vrticu stavljaju spavati jer joj je to spavanje remetilo odlazak na spavanje navecer. Tolerirala sam odlazak na spavanje do 22h, iznimno (vikendom) duze.
Malac si je sam izbacio jedno popodnevno spavanje kad mu je ono pocelo remetiti nocni ritam.

Dakle, kao bebe nisu imali nikakav poseban ritam, osobito ne nametnut od nas, a kasnije se s malo nase intervencije sve poslozilo Emi, a malac si je sam to uredio kako svima pase.
Oboje sami kazu kad su pospani i traze da ih se ususka ili odvede na spavanje.

Osobno mislim da se djeca radjaju kao spavaci ili nespavaci i da nespavaci, dok ne dosegnu neku razinu zrelosti organizma, nisu u stanju preuzeti nametnuti ritam koliko god se roditelji trudili (i osjecali nekompetentnima uz ove koji su dobili djecu spavace).
Odgovori