Sada je: 24 lip 2026, 14:14.

"Doručak kojem vjerujem"

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: "Doručak kojem vjerujem"

PostPostao/la lara.b » 03 lis 2011, 14:29

ivana7997 je napisao/la:a nesquick kuglice i moji vole, ali ne dam.

x
slično i ja. Dozvolim povremeno.
Naučen je tako. jednostavno se od početka to nije kupovalo, serviralo.
Zna se šta je obrok a šta desert.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 03 lis 2011, 14:30

palunkica je napisao/la:
lara.b je napisao/la:Što bi djeca jela, a da je zdravije od čokolina, čokoladnih kuglica i sl?
Ovo npr.
http://www.holle.com.hr/cms.asp?AE=0&ID ... 212%27&T=0

Moj bi ovo jeo samo na silu. A Nesquick jede uredno svaki vikend za doručak. Nekad s mlijekom, nekad s jogurtom.

a moj je gladan ko pas nakon toga.
i silimo ga da jede normalan, slani i konkretni doručak (ili bezšećerni/ingegralni), inače su obojica zvijeri za pola sata do sat.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la lara.b » 03 lis 2011, 14:31

Dm-ove po okusu nisi ni blizu, bar meni.

A znam da neki ne vole, stvar ukusa...ali morate priznati i stvar navike.

Dodaš žlicu meda ako baš voli slatko :dunno
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marsovka » 03 lis 2011, 14:31

OK, reklama mi je bljutava, a i Gregoricka isto i cudim se vec danima da je to napravila.

Moji svejedno jedu, ne bas te, ali neke pahuljice za dorucak, nekad i cokolino, nekad i snitu kruha ili toast, ali to najmanje vole. ALI njiima je to ustvari samo uvod jer L nakon toga jede uzinu u skoli u 9.30, a i E dorucak u vrticu (ak stigne do tamo 9 :/ ).
Tak da me ovo sad stvarno cudi
zaista bih radije da ide u skolu gladan nego da pojede nesquick pahuljice.
Stvarno? A sta pojedu prije nego izadju iz kuce? Nama je ovo stvarno najbrze i najbezbolnije rjesenje. Zanam da mozda grijesim, ali stvarno nemam pojma sta da im ujutro pripremim, a da to ne traje pol sata :dunno
marsovka
celebrity

PostPostao/la lara.b » 03 lis 2011, 14:32

Dobro, moj je mali i u vrtiću jede sat i po nakon tih pahuljica doma.
Vikendom jedemo sve osim pahuljica, konkretan doručak za koji baš nemamo vremena za radnih dana.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la palunkica » 03 lis 2011, 14:32

Očito djeca različito reagiraju na šećer. Moj je i nakon ogromne količine šećera isto fin i miran kao i nakon slanog obroka.

A i nisam primjetila da je i brzo gladan, dapače.

Opet se vraćamo na činjenicu da nije dobro pretjerivanje ni u čemu. Ni u izbjegavanju takve hrane, a niti u stalnom konzumiranju.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Crazy Daisy » 03 lis 2011, 14:33

naravno da ne možeš bez šećera. šećer je energent nepohodan organizmu za normalno funkcioniranje. mišići si još i mogu pomoći glukoneogenezom, ali mozak za svoj rad treba čisti šećer i za to nema zamjene.

pogotovo djeci treba šećera jer je njihov mozak u FF modu cijelo vrijeme. važno je samo u svemu biti umjeren.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la ivana7997 » 03 lis 2011, 14:34

Stvarno? A sta pojedu prije nego izadju iz kuce? Nama je ovo stvarno najbrze i najbezbolnije rjesenje. Zanam da mozda grijesim, ali stvarno nemam pojma sta da im ujutro pripremim, a da to ne traje pol sata

najcesce nista, doruckuju u skoli.

doma popiju sok od limuna i kapsulu omega 3.

ako se stignu razbuditi ujutro, pojedu neko pecivo ili popiju jogurt.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Novamama » 03 lis 2011, 14:35

sve od riječi do riječi kao marsovka.
i isto se čudim ivani da bi radije da ne pojedu ništa? pa te kuglice jedu uz mlijeko.
meni isto najviše paše slatko ujutor, što i nije najbolje ali ne mogu protiv toga.

moj zapravo najviše voli čokolino plus, ali nekad zapili i na te kuglice pa mu kupim i to si stavi par komada u običan čokolino. nema problema s kilažom pa mu ne brojim, a i kasnije jede uglavnom konkretne obroke i voće, čak ne voli slatkiše uopće.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marsovka » 03 lis 2011, 14:35

Vidis, moji bi popadali u nesvjest da im nedam jesti odmah cim progledaju :dunno A i nema sanse da bi ih pustila iz kuce, a da barem nesto ne pojedu. Makar i samo bananu.
marsovka
celebrity

PostPostao/la folne » 03 lis 2011, 14:36

Kod nas se sve vrste kuglica zovu brabonjci. :mrgreen

Reklame me živciraju. Svakojake. Toliko ih je da mi se prijavljivanje čini kao sizifov posao. Pogotovo u društvu u kojem su brabonjci dobrom dijelu obitelji preskupi da bi uopće bili svakodnevni doručak. Ne vjerujem da ima puno pretile djece koja su se utovila na njima. Prije je za to zaslužan bijeli kruh, krumpir, tijesto i takve stvari kojih se može nakuhati, a jeftine su. :dunno
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la lara.b » 03 lis 2011, 14:39

Eh sad, ja znam šta ja volim i najčešće jedem (a ne mogu izać iz kuće da ne jedem, nikad, od kada znam za sebe)
putar + med ili putar + domaći pekmez. Ponekad nakon toga i zobene, kao gore opisano...šta ću kad sam gladuš.

edit: zaboravila sam napisati da se ovo može ponudit i djeci a da ne traje pola sata.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 03 lis 2011, 14:40

Novamama je napisao/la:i isto se čudim ivani da bi radije da ne pojedu ništa? pa te kuglice jedu uz mlijeko.

pa to mi nije argument, moj je stariji godinama bio alergican na mlijeko i jos uvijek se najezim kad vidim da ga vadi iz frizidera. mrzim mlijeko, zapravo, mozda i vise nego nesquick kuglice :lol

a mladji ne podnosi slatko na prazan zeludac. mlijeko ne voli.

nisam sretna s tim da ne jedu bas nista prije odlaska iz kuce, ali mi je to draze od tih brabonjaka.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la supermummyca » 03 lis 2011, 14:42

i mene nerviraju te reklame ali naučila sam ih ignorirati. moji isto papaju čokolino, lino pahuljice i ne vidim u tome ništa loše... ni da nekad pojedu kinder pingvi ili šnite.... :dunno ja sam odrasla na čokolinu i pingvijima..... pazim šta papaju, nastojim da jedu raznovrsno (dakle dosta domaćeg povrća, voća isl), sokove im sama doma mixam,kašice isto ali ne branim im slatko.... niti su hiperaktivni, ne ogladnu brzo nakon toga isl isl.... vole (a i mi s njima) i dukatine i montee i kinder proizvode. jedino šta smo zabranili su gumeni bomboni, kiki bomboni isl stvarčice (radi zubića :mrgreen ).
a kad bi se htjeli baš zdravo hraniti.... mislim da s ovakvim standardom baš i nije moguće...recimo bijela manistra , nema gore stvari od nje...ali integralna (koja je meni osobno 100 puta bolja) je nekih 4 puta skuplja :ajme isto tako bijelo brašno i ostalo.....
supermummyca
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 03 lis 2011, 14:42

putar + med ili putar + domaći pekmez

To i ja dajem svojim klincima za doručak. I mliječni namaz, šunkicu, kuhana jaja, palentu. Nesquik kuglice su im bile fora prošle godine nakon ljetovanja (bili smo u društvu gdje su klinci to uglavnom doručkovali) ali sam to brzo odrezala jer kad se ta čuda zalijepe za zubiće treba trljati pola sata da se naslage skinu. :roll
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Novamama » 03 lis 2011, 14:45

i ja mrzim mlijeko, a moj sin ga popije samo uz to čokolino, inače pije jogurt.

ne branim ja pahuljice, moj je imao fazu kad ih je htio jesti non stop i to na gusto, i borili smo se protiv toga, pogotovo što je drugu hranu slabo jeo. ali sada kad super jede ostalo, ovo mu dozvolim, a za divno čudo čak ni ne traži prečesto (osim čokolina koje mu očito baš paše).
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirbi » 03 lis 2011, 14:46

Moje jedu pahuljice za večeru. Ponekad corn flakes, ponekad ove čokoladne. Ne Nesquick, te su preskupe. Rijetko jedu muesli, pretvrde su im, ali ima i toga. Uglavnom, imamo par vrsta pahuljica, jer to vole jesti.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la lara.b » 03 lis 2011, 14:51

Moj ne puca od šećera ali desert jedemo nakon ručka. Ako dobro pojede dobije koliko želi..
u suprotnom desetra nema. Obično su to keksi. Mi smo keksoljupci :mrgreen
No opet svatko odlučuje što će mu dijete jesti i kad.
Zube operemo nakon doručka ujutro i navečer, vikendom i poslije ručka, a prije popodnevnog spavanja.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 03 lis 2011, 14:54

Znam ja da su Holle žitarice skupe, ali ja mu radije kupim to a odreknem se drugih stvari za sebe (nas) :dunno
nažalost je takvo vrijeme (kad gledaš u svaku kunu) za mnoge došlo...i traje... i nikako da više prođe :baba
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 03 lis 2011, 14:56

Ja sam prije godinu dana kapitulirala pred čokoladnim kuglicama. Ujutro jako malo može pojesti i popiti, doručak u školi bi znala preskočiti.
I na kraju da bi konzumirala deci do deci pol mlijeka ujutro u njemu su završile čokoladne pahuljice.
Evo jutros joj ih nisam ostavila baš me zanima koliko je uspijela pojesti od doručka.

Njene potrebe za hranom kreću tek od 11h i stalno se tražimo u jutarnjim obrocima.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la lara.b » 03 lis 2011, 14:56

Sad se sjetih što jako volimo vikednom doručkovat a brzo je za smućkat...domaći sir i vrhnje :mrgreen
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirbi » 03 lis 2011, 14:57

Ni kod moje nema šanse marendat u 7 ujutro, prije škole. Sad sam je privolila da si skuva Divku i pojede koji petit beurre. Marendaje tek na odmoru. :dunno
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la corazon » 03 lis 2011, 15:02

a kad bi se htjeli baš zdravo hraniti.... mislim da s ovakvim standardom baš i nije moguće.

ne slažem se
pogledajte što se nalazi u kolicima ljudi po supermarketima, 80% sr... slatkiši, pahuljice, salame, grickalice...
izbaciš sve to i kupiš integralnu tjesteninu

nisam zadovoljna s tim što moje jedu ujutro prije škole...isto slatko...i to je moj problem

ovakve reklame (na sreću ne gledam puno) ne shvaćam ozbiljno, a ni djeca nisu nikad nešto tražila zbog reklama pa zaključujem da ni njih ne dira
ali voljela bi da ih nema
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Barbi » 03 lis 2011, 15:04

Njene potrebe za hranom kreću tek od 11h i stalno se tražimo u jutarnjim obrocima.

Ja sam ovakva. Ujutro ne mogu jesti, kao da mi je želudac zavezan u čvor. Mogu piti kavu, ili čaj, eventualno pojesti neko voće.
Moji klinci čim otvore oči sjedaju za stol iako oboje nakon toga doručkuju u vrtiću/ školi.
Kućni doručak su nam najčešće čokoladne kuglice sa mlijekom ili jogurtom i to ne Nesquick :mrgreen već one iz Lidla za 6 kn a još su finije. I znam da će sad svi nahrliti u Lidl nakon što ovo pročitaju iako nitko ne jede čoko kuglice. :hahaha
Osim takvog doručka moji klinci ne konzumiraju nikakve dukatine, pudingiće, pinguie i slično, mislim da se zaista zdravo hrane - jedu puno voća i povrća, za međuobrok će rado pojesti sirovu mrkvu ili jabuku.

Roditelj je taj koji određuje prehrambene navike djece. U mom roditeljskom domu nikad nije bilo sokova ni grickalica, mama je pekla kolače vikendom, ponekad palačinke u tjednu. Jelo se puno juha i variva, ribe i nemasnog mesa, općenito nemasno i nezačinjeno. Te sam navike samo prenijela u nastavku svog života izvan roditeljskog doma.
To ne znači da ne odemo na ćevape ili u Mekić drekić ponekad i zaista ne smatram da je to najgore zlo.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la mirbi » 03 lis 2011, 15:06

Corazon, do prije koju godinu bi se složila s tobom. Sad više ne, a sudim samo po sebi. Ja si ne mogu priuštit integralnu tjesteninu. Ni integralnu rižu. Moja je sreća što imamo svoj vrt, pa se, više-manje, zdravo hranimo, ali skupu hranu, onu koju moram platiti na blagajni marketa, to si priuštit ne mogu. Godinama već. :dunno
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la mirbi » 03 lis 2011, 15:08

Roditelj je taj koji određuje prehrambene navike djece. U mom roditeljskom domu nikad nije bilo sokova ni grickalica, mama je pekla kolače vikendom, ponekad palačinke u tjednu. Jelo se puno juha i variva, ribe i nemasnog mesa, općenito nemasno i nezačinjeno. Te sam navike samo prenijela u nastavku svog života izvan roditeljskog doma.
To ne znači da ne odemo na ćevape ili u Mekić drekić ponekad i zaista ne smatram da je to najgore zlo.

:dada

Moja R obožava jesti kapulu, sirovu. Papriku sirovu, ciklu na salatu. Pa nekako vjerujem da joj te pahuljice neće previše smetat. ;)
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la marsovka » 03 lis 2011, 15:10

Osim takvog doručka moji klinci ne konzumiraju nikakve dukatine, pudingiće, pinguie i slično, mislim da se zaista zdravo hrane - jedu puno voća i povrća, za međuobrok će rado pojesti sirovu mrkvu ili jabuku.

evo isto ovako :dada Eventualno neku "slasticu" poslije rucka, ali u stvarno malim kolicinama jer ako dobro rucaju niti im ne stane vise slatkisa :dunno
marsovka
celebrity

PostPostao/la Kris2 » 03 lis 2011, 15:20

marsovka je napisao/la:

evo isto ovako :dada Eventualno neku "slasticu" poslije rucka, ali u stvarno malim kolicinama jer ako dobro rucaju niti im ne stane vise slatkisa :dunno

Moji su ovako jeli dugo, zapravo i sad samo što nakon školskih (dobro začinjenih) obroka moj sinko traži i doma da mu dosolim jelo :ajme
Ujutro imammo faze što se jede (uvjek nešto).
Kad idu u školu to su često kojekakve žitarice (Kraševe), s čij ja nisam presretna, ali sinko mi je jako mrgodan ujutro pa mu popustim :ajme . Ponekad jedemo i zobene bez šećera sa suhim voćem, ili kruka pekmeza/meda, sir ...
Ove pahuljice su najbrža varijanta ... :dunno

btw.
Mene živcira reklama za nutellu :mrgreen
Kris2
Danadadila

PostPostao/la melita » 03 lis 2011, 15:22

Nitko ni ne glasa za hdz pa su već dvadeset godina na vlasti! :roll Činjenica je da se zahvaljujući dobrom marketingu posve nezdrava i neprimjerena hrana udomaćila u našim domovima i svakodnevno se konzumira u ogromnim količinama i pritom većina ljudi misli da u tome nema ništa loše. Ovdje se radi o tome da bi ljudi na višim instancama, dakle oni koji su školovani i postavljeni na ta radna mjesta trebali voditi računa o tome da se potrošače ne vara i laže barem na nacionalnoj televiziji koju sami financiraju. A što se tiče javnih osoba, jednako kao što bi bilo neukusno da sad Gibo kao bivši ambasador UNICEF-a ostavi ženu i zabrije sa šesnaestogodišnjom klinkom posve je neodgovorno od Bojane da uvjerava mlade majke, koje je obožavaju gledati u aktualnim sapunicama, kako je super da svoju djecu šopaju šećerom prije odlaska u školu.
Zadnja izmjena: melita; 03 lis 2011, 15:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 03 lis 2011, 15:23

Ja mislim da je za mlade majke puno lošije gledanje sapunica nego hranjenje djece žitnim pahuljicama. :mrgreen
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.