Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Prvi dan u vrticu...

10 ruj 2010, 09:14

znam za mijenjaje stavri kod polaska u vrtić, krenuli smo dosta ranije i to je nekako se guralo. on spava u našoj sobi, krevetić mu je uz naš 8uspjeli smo ga ipak tako ugurati) samo nije fizički između nas dvoje nego je uz mene. Ali i opet traži da jedno od nas sjedi na podu s druge strane kreveta :dunno

10 ruj 2010, 09:32

Ivy super za uspjesan dan :)
I nama je jucer bilo super, bez suza, pa mi je bas zao da se razbolila :/

Tonka vjeruj mi vise nismo znali kaj bi :/
Svaka nasa rijec ili dodir bi izazivali nezamislivo urlanje.
Na kraju smo ju znali samo staviti izmedju nas I gledati.
Prvo sam ja skuzila da u biti pozitivno reagira na "nereagiranje".
MM se nije dao :lol
Pa je jos par noci trajalo takvo budjenje dok ga nisam uvjerila da zasuti I da ju pusti na miru.
Ma 3 noci uvrh glave I budjenja vise nije bilo!
Ne kazem da je ugodno, ali mi vise nismo znali kaj bi :)

10 ruj 2010, 10:23

to znači da ste ju stavili sebi u krevet? A gdje je do tada spavala? (sorry što gnjavim detaljima, malo sam očajna :oops: )
Meni je on taman počeo prihvaćati odvojeno spavanje, ne bi se sada vraćala unatrag

a kako je bilo preko dana? jel bilo sličnih epizoda? Ili je preko dana funkcionirala normalno?

i grlim :hug za bubanost, u svoj svojoj bedari preskočila sam da si to napisala :oops:

10 ruj 2010, 10:57

Tonka poslat cu ti pp cim uhvatim vremena da skrecemo s teme moze?

Cure kad su vam klinci bolesni ko npr D sada, cureci nos, vodene okice, temp do 37.5, jel ih vodite ped radi vrtica?
Kako onda ide sa potvrdama?
Nama se bolesni dani odbijaju od cijene, pa pretpostavljam da trebam potvrdu od ped.
Jel to odem npr u pon kad ocekujem da ce vec biti zdrava ili danas?

10 ruj 2010, 10:59

hvala ti :kiss :zivili

10 ruj 2010, 11:50

joj tako mi je zao kad vidim kako se neki malisani muce :( kod nas u grupi ima jedna djevojcica koja se iznimno tesko adaptira, jucer na roditeljskom je njena mama rekla da je i dobila nocne more i vristi po noci :( strasno. ta mama se dogovorila sa tetama da ce jedno vrijeme ostajati sa njom u vrticu, da joj malo olaksa, jer zaista nema ni smisla iztraumatizirati dijete na silu. Inace sam bila pobornik metode- dovedes ih i ostavis, ali ovo je stvarno strasno i tesko za gledati koliko pate.
Zato svim mamama sa teskom adaptacijom veliki zagrljaj :hug

Mi zasad imamo skolsku adaptaciju i presretna sam :) Jako joj se svidja, a ja samo cekam kad ce krenuti zakasnjela reakcija.
Danas ostaje na spavanju, pa ako nije prije bilo problema, tu ce ih biti. :loce

10 ruj 2010, 12:01

ja primjećujem prve promjene u Laurinu ponašanju otkad je krenula u vrtić. Premda ona u vrtić rado ide i ne želi kući iz njega kad dođemo doma nervozna je, plačljiva, nemirno spava, traži bliskost, pažnju fizički kontakt i sve to na potenciju. mislila sam da je možda u pitanju umor pa sam opet uvela popodnevno spavanje i ona zaspe (što prije nije mogla) ali budi se opet plačljiva. inače nije baš plačljivo dijete. razgovarala sam s tetom o tome. ona kaže da je to pod
1. adaptacija zbog odvajanja
2. privikavanje na nove ljude
3. ne može raditi u vrtiću što želi jer joj ni teta ni djeca to ne dopuštaju (teta malo i pretjeruje ako ne i uživa u tom driblanju čini mi se). Kaže da ona mora to odtugovati :/ i da očekuje od mene da tetu podržim u tom režimu (a to stvarno djeluje prestrogo). za baš svaku stvar oštro NE po meni samo stvara imunitet na NE. Što ona očekuje... da svoje dijete ne zagrlim kad joj dođe provala plača već da joj kažem da je zaslužila jer nije kao mali vojnik.... meni je to strašno. Nemojte me krivo shvatit zaista nemam ništa protiv autoriteta i koliko god teta tvrdila da je L razmaženica ja tvrdim da je ona svoj karakter a u kući nikad nije previše mažena i svako odlučno NE (ali ne s razlogom a ne iz hira) provedeno je dosljedno do kraja. Isto imamo i kazne i nagrade i puno razgovora i učenja na djelima.
evo novi primjer "razmaženosti" koji po teti treba strogo ukinuti.

kade dođem po nju ona moljaka može li ostati još.ponekad ostanem 5 min na igralištu s njom a ponekad idemo odmah. jučer je tako počela bježati a ja sam rekla OK ja sad idem i teta ide isto kući ti ostani ali nema te tko čuvati. okrenula sam se i krenula put kuće a L je dotrčala za mnom. po meni uspjeh.
danas mi teta kaže da sam to učinila premlitavo i da treba oštro dreknuti NE i otići bez okretanja.

10 ruj 2010, 12:56

pa sam opet uvela popodnevno spavanje i ona zaspe (što prije nije mogla)
xxx

rusulica na ovo zadnje i ja tak napravim i ne smatram da je to "premlitavo" zar ću za svaku stvar urlati,režati i kaj ja znam :roll

10 ruj 2010, 13:42

E Rusulice, ova tvoja teta me but nervira :protest
Daj joj reci neka se prestane petljati u tvoj odgoj.Druga stvar bi bila da tvoja mala tuče i terorizira drugu djecu i sl., pa da te uputi na neki način kako to ispraviti, ali ovaj dril mi je ono :roll
Pa, sve i da je tvoje dijete razmaženo, to nije njen problem.

10 ruj 2010, 13:54

Došla sam vas zagrliti, najprije malog Tonkača :hug da ga more što prije prestanu moriti, onda Malu bubanu :hug da tempica i nosić što prije prođe, a i Rusulici maloj i velikoj jedan veliki :hug i dajte tu tetu smjestite na pravo mjesto :angry , a ostalim vrtićancma koji uživaju :srca da se ništa ne mijenja, ma ni za mm.

10 ruj 2010, 15:37

cure hvala vam, već pomislim da ja možda preosobno sve shvaćam al onda vidim da se slažete sa mnom.
danas opet isto na rastanku - L želi poljubiti tetu a ona odgovara ne ovdje se ne ljubimo :roll pa neće joj valjda kruna s glave spasti.
L je svaki dan sve plačljivija kad dođe iz vrtića. danas sam ju jedva umirila a žalila se i da ju boli glava. idući tjedan šaljem mm-a u vrtić baš me zanimaju njegovi dojmovi, on je neće puno trpjeti. Ja bih htjela nešto učiniti ali ne javno pa ova bijes ispoljava na L. razmišljam još što bih mogla, možda nekome pisati.
Šuška se okolo da nitko nije zadovoljan tom tetom ali nikog ne poznam dovoljno da bi direktno mogla pristupiti i udružiti se.

Ivy26 je napisao/la:rusulica na ovo zadnje i ja tak napravim i ne smatram da je to "premlitavo" zar ću za svaku stvar urlati,režati i kaj ja znam :roll
pa jel da. em će me dijete zamrziti i biti frustrirano em kad bude neko ozbiljno NE neće me više doživljavati.

uh :jadnimi :grligrli svima koji su u vrtićkim mukama, nadam se da vam ide nabolje

10 ruj 2010, 16:35

L se upravo probudila s glavoboljom i fibrom od 38,7 sat vremena nakon što je popila dalsy. totalno je nemoćna, čekam mm pa ju vodim u doktora sad odo skidat fibru

10 ruj 2010, 17:35

joj rusulice :hug ova teta zvuči stvarno ko iz noćne more. Jel postoji neki način da L makneš iz te grupe? ili da porazgovaraš sa drugim roditeljima?

10 ruj 2010, 23:08

Rusulice, teta ti je strašna :alc Ni ja od svojih ne očekujem puno, onoliko kolikuo je dovoljno da dijete bude na sigurnom i koliko toliko sretno, ali ovo tvoje je prestrašno! Vjerujem da ti nije ugodno da joj nešto kažeš jer kakva je ne bi se čudila da se poslije iskaljuje na malenoj. Ne mogu vjerovati da je inicirala na to da je tvoje dijete razmaženo, pa od kuda joj pravo??!?
Mi smo se također razbolili i to baš onda kada je T trebao ostati na spavanju. Tako da ćemo drugi tjedan doslovce ispočetka, a ja u ponedjeljak moram na posao. :ne :ne :ne Tako da sada stvarno ne znam što ću dalje. Čuvat će ga valjda susjeda do srijede, a onda ćemo ga voditi u jaslice, samo mislim da će poluditi od svih tih promjena.
On je isto tako doma nemoguć, kao što čitam za neke ovdje, non stop mi je za petama. Vrišti ako zatvorim vrata od wc-a. Budi se po noći, plače, na kraju spava s nama u krevetu. Nakon spavanja po danu, budi se u suzama, što prije nikada nije bilo. Uvijek se budio veselo nakon spavanja po 3 sata. Sada ulazim u sobu po 2 puta, a ne spava više od sat i pol.
:grligrli za sve mame koje su u brigama, i meni se čini da ću skrenut s uma.

11 ruj 2010, 00:18

mi smo pokupili prvu vrtićku upalu grla i moram priznat da je gadnija od svih dosadašnjih upala. fibra se začas popenje do preko 39 a nije bilo nikakvih predznakova. prvi znak danas strašna glavobolja pa iza toga fibra. još nije zakašljala al ne može gutati niti vodu miš moj mali jarko crvenih usnica.
dobili smo klavocin, to je prvi put da ga pije

13 ruj 2010, 09:02

Joj rusulica ,ljubi malenu.Što se tiče tete ja bi nekom pisala,ravnateljici i napomenula da ću obavijestiti ministarstvo(naravno ne moraš) ,ako je istina da se svi na nju žale,čisto radi kontrole odnosa prema djeci i suprotnosti o onom što se propagira u vrtiću,ali prvo vidi kako se sve dalje odvija
Imate li sandučić,knjigu pohvala i primjedbi u vrtiću ili na web linku vrtića,pa sa nekog maila pošalji(bez osobnih podataka,radi sigurnosti male),to bi bilo još bolje

13 ruj 2010, 09:11

Dodajem....... otišli bez suza i s voljom u vrtić :mah

13 ruj 2010, 10:19

Laura je bolje puno ali ipak nećemo još u vrtić, hvala Ivy. Ajde baš mi je drago da Dorian bolje prihvaća vrtić, mogu mislit koje ti je olakšanje danas.
Ako i ima knjiga žalbe ili nešto slično prešutijeli su nam za to jer niti roditeljski nismo imali. o tom vrtiću ne znamo ništa, nitko nam ne daje informacije. Pa ja jedino po maloj znam što jedu... niti radno vrijeme nismo znali do dana kad smo prvi pur došli, nigdje nije pisalo kad otvaraju nego smo napamet išli. kad tetu pitam informacije ispada da sam dosadna jer imam sto pitanja naravno
svima :kiss

13 ruj 2010, 10:25

Ivy :joy

kod nas opet tuga i čemer... Suze su frcale na sve strane, nije bilo šanse da se odlijepi od nas :(

no barem su noći bolje, odustali smo i vratili ga k nama u krevet, pričamo priče o dječaku T. koji se bojao ići u vrtić, ali je se onda puno igrao s prijateljima i tetama 8i sad sve što se igrao) pa je papao 8voli papati pa mu nabrajam što) pa malo spavao i onda je mama došla po njega i išli su domeka gdje su ih čekali baba i deda... i stalno me traži da mu je još pričam :lol
al kad spomenem da će i on ići u vrtić: suze :ne

valjda će ić i to na bolje :loce

rusulice odi kod ravnateljice na razgovor, mora ti biti dostupna... ili ako ima vrtićka psihologica, kreni priču s time kako L. to sve doživljava (naša je psihologica divna i u principu su nam njena vrata uvijek otvorena - za sve)

13 ruj 2010, 10:53

Rusulica kod nas na ulazu u vrtić,hodniku.Stoji pravilnik vrtića, kućni red,radno vrijeme,popis djece iteta po grupama i ovotjedni meni.Čak je istaknut i tekst o adaptaciji.
ja bi postavila pitanje ravnateljici ili nekome o pružanju osnovnih informacija roditeljima, navela primjere dr.vrtića u državi,a kasnije kad se još malo srede dojmovi o teti,adaptaciji i vrtiću pitala i za nju,ako nema pomaka

13 ruj 2010, 11:06

rusulica je napisao/la: želi poljubiti tetu a ona odgovara ne ovdje se ne ljubimo

koja glupaca :angry jel ju bar zagrlila ???

i :hug za grleko, bitno da je bolje

Ivy, odlicno :5 :kiss

I mi krenuli danas, pola sata. Bunio se skoro cijelo vrijeme, ali nije plakao, nego jadikovao :lol
Onda se zaigrao, pa opet jadikovka, i na kraju me primio za ruku i krenuo prema vratima... dosta mama za danas :lol

Uglavnom, ja sam zadovoljna. Kako je privikavanje u tijeku, bilo ih je svega 8 danas, nitko nije plakao, igrali su se po sobi.
Klopa je od 8 do 9 h, kako ko dodje tako mu ili daju jesti ili ga hrane. Mislim, klinci su tam SAMI jeli, to od Maksima ne budu skoro dozivjele :dunno
I za dorucak kruh s eurokremom i mlijeko...ah...mlijeko smo probali jucer (cekala zadnji dan :lol ) al za eurokrem sam ipak zamolila da mu ne daju (i za to nema problema, kaze teta nek samo naglasim).
Pelene nosimo svoje, platnopelenasa nema ...

Smrkavih nosica je bilo tri komada, jedan sumnjivo zuti...micala sam se od tih klinaca ko da bum time izbjegla bolestine :rolf
Uglavnom, ak do petka ne prosmrkavi, skidam mu kapu.

Od dvije tete jutros je bila bolja (po pricama), blaza, i manje stroga. Kod njih je mazenje i grljenje normalno, i kaze teta kad prihvati da ga one mogu utjesiti i pomaziti, onda su se priviknuli..ok mi je to.

Uglavnom i dalje sam cool, nekako mi je lakse jer sve tamo znam jos od Paulinog vrtickog staza, pa smo ko doma.

Privikavamo se samo ovaj tjedan, u cetvrtak ostaje na spavanju. Tete nisu bas sretne kaj budemo se privikavali tako kratko, ali tako je. nemrem vise zicati okolo cuvanje Maksima.

Pusa svima i sretno uz sto manje suza :mah

13 ruj 2010, 13:12

Sanika je napisao/la:
rusulica je napisao/la: želi poljubiti tetu a ona odgovara ne ovdje se ne ljubimo

koja glupaca :angry jel ju bar zagrlila ???

Ne, njen opći stav je da njena zadaća nije da s djetetom razvije bliskost i povjerenje nego da ih dovede u red. Ona smatra da se to protivi njenoj dužnosti jer bi onda druga djeca bila ljubomorna pa bi svi smoljili po njoj i brzo bi izgubila autoritet :roll Navodno i ako želi ne smije puno popustiti. jednom mi je čak rekla da svi oni trebaju odtugovati to. Čini mi se u biti da ona nema lošu ideju, ne želi im loše ali kao da ne shvaća da su to zaboga ipak malena djeca i da njima uz autoritet treba i ljubav i utjeha, razumijevanje i oderđeni stupanj tolerancije.

Ovo nije veliki vrtić sa puno grupa. U st postoji nekoliko vrtićkih "tvrtki" i ovo je jedna od njihovih "podružnica" u predvorju jedne stambene zgrade. Tu ima samo svlačiona, sanitarni čvor, 1 soba za igru i mala improvizirana kuhinja za spraviti doručak. Nema ureda, nema hola ni hodnika, oglasnih ploča (osim one s planom predstava). od osoblja samo ta teta i kuharica/ćistaćica. nema psihologa ni ravnatelja u tom objektu. mogla bih jedino tražiti upravu pa se tamo raspitivati dalje jer ovdje teta ima odriješene ruke, čak je i radno vrijeme skratila za pola sata manje nego što plaćamo.

13 ruj 2010, 14:33

rusulica je napisao/la: Ne, njen opći stav je da njena zadaća nije da s djetetom razvije bliskost i povjerenje nego da ih dovede u red.

Jel ona to malo na vojsku zabrijala, pobrkali joj se lončići. :angry
Ja to ne bi trpila i nazvala bi ravnateljicu.

Pa moja P. se i u školi mazi s učiteljicom, sama nam je učiteljica rekla da joj se uvale u krilo i oko nje ko mali pačići.
Ne mora ona sad svakoga držati i maziti po pola sata, ali pružit mu na trenutak utjehu, skrenuti pažnju..pa za to su školovane.

13 ruj 2010, 14:45

i moj je zakurio, nakon samo tjedan dana vrtića. :/
rusulice, ako ikako možeš, makni malenu iz tog vrtića. čini mi se da tu nije stvar samo u Gestapo teti, nego i cijela (ne)organizacija smrdi.
mi smo prošle i pretprošle godine išli vrtić s groznim uvjetima. bili smo nezadovoljni i mi i maleni, tako da su nasamu riječ "vrtić" suze frcale sve u 16. ove godine smo ga prebacili u drugi vrtić, isto privatni (kod nas su cijena privatnog i državnog jednake, s time da je upasti u državni ravno nemogućoj misiji). uvjeti su puno bolji, tete su, bar zasad, ljubazne i angažirane, sama atmosfera je pozitivna i malenom se baš svidjelo.
ako imaš osjećaj da to nije ono što želiš za svoje dijete, svakako je prebaci, ako ikako možeš.

13 ruj 2010, 15:00

Ajme ta teta je ko GI Jane,VOJNIČINa.Pa kako da ima autoritet ako ne razvije bliskost,povjerenje.To će biti samo strah i utjerivanje straha,a ne stjecanje poštivanja i autoriteta :roll
Ma gle, nađi ti tu Upravu(niš mi se to ne sviđa) i pošalji mail toj uvaženoj TVRTKI s pričom o jednoj od njihovih podružnica.

13 ruj 2010, 16:45

Ivy26 je napisao/la:To će biti samo strah i utjerivanje straha,a ne stjecanje poštivanja i autoriteta :roll

da srećom je L još toliko mala da ona tetin stav niti ne razumije. na tren se kao razočara i naljuti al za 5 min već zaboravi i zaigra se jer pojam igranja s djecom na pola dana ju je oduševio.
činjanica jest da je l malo nemirnog duha i jako tvrdoglava u svojim zamislima ali ja joj to kao dio karaktera ne želim gušiti već samo usmjeriti. zato kažem teta je na tragu dobroj ideji ali brate ga pretjera u realizaciji. htjela bi pronaći zajednički jezik s njom

14 ruj 2010, 10:28

rusulica je napisao/la: teta je na tragu dobroj ideji

nije, ali ako ti je tako lakse neka bude tako :hug

kod nas danas prvi fajt :angry
znala sam da bude me ova druga teta najlutila, tvrdi da sam rekla 2 tjedna privikavanja, a nisam...
uglavnom plakao je pola sata, ali ne onako vristao vec se jadao, drzao joj se za nogu itd.
meni je to normalno. super je kad tako nije, ali uglavnom je.
vec su neki iz grupe doma jer su bolesni (srela mame u kvartu :/ )

uglavnom, zbog prvikavanja od tjedan dana on ce patiti, a ja sam nemajka :dj tak da znate :mah

14 ruj 2010, 11:02

Sanika :hug
mi smo imali 3 dana privikavanja, više ne možemo :dunno i sve pet

mi smo ostali ovaj tjedan doma... laringitis...
a mislila sam da ćemo to izbjeć :(

14 ruj 2010, 13:41

I mi smo ovaj tjedan doma :/
Curka nema temperaturu, ali joj curi nos, vodene su joj oci I sva je nervozna I umorna.
Tak da ovaj tjedan pauziramo.
I ja sam pokupila od nje, isto nemam temp, ali se osjecam ko da me vlak pregazio, pa vjerujem da ni njoj nije puno bolje.
Navodno se kod nas smije u vrtic ako nema temp bez obzira na ostale simptome, ali ne zelim da navuce odmah jos nesto ili da zarazi drugu djecu.

Svima bubanima velika :kiss
Bravo svima koji veseli ostaju u vrticu :kiss

14 ruj 2010, 14:12

mi smo taman s kontrole kaže pedijatrica da je ovo bila gadna upala s obzirom da je grlo još uvijek hako crveno. ona već dva dana nema firbu i super izgleda a čini mi se i osjeća se. nikako nije ni zaslinila ni zakašljala, ni nos joj nije začepljen ali dotkorica je rekla ni slučajno u vrtić do kraja tjedna i piti ant do kraja
Odgovori