25 stu 2007, 21:05
Tom pitanju se cesto vraca i stalno ga nesto zanima. Freske u crkvama su mu posebno impresivne.
25 stu 2007, 22:44
Citamo i grcke mitove i legende
meni npr. pada na pamet odgovor kojim ne bih jasno rekla bog ne postoji, nego vise objasnila da neki ljudi vjeruju, neki ne i da mi ne vjerujemo (ali to bi se odnosilo na roditelje, a ne i na dijete, njemu bi to nekako ostavila otvoreno).
Sta napraviti kad me pita npr. sta je to BOG?
Nije li ipak licemjerno slaviti nešto u što ne vjerujemo?!
svakome je njegovo dijete najvaznije i svatko ce uciniti sve za njegovu radost, zar ne?
jer ako si ti uzivala, uzivati ce i malena, a poslije nek bude na njoj, cija ce strana prevagnuti!
dijete smo krstili, iz istih razloga
Na plodove koji rastu na stablu zvanom civilizacija - svi imamo prava.
nego je mc napisala da se mogu i ne-ateisti javiti.
više ih šalju jer su hrvati katolici, jer tam ne mogu ništ loše naučiti...
25 stu 2007, 22:57
mama courage je napisao/la:Nincka je napisao/la:meni npr. pada na pamet odgovor kojim ne bih jasno rekla bog ne postoji, nego vise objasnila da neki ljudi vjeruju, neki ne i da mi ne vjerujemo (ali to bi se odnosilo na roditelje, a ne i na dijete, njemu bi to nekako ostavila otvoreno).
a zašto tako politički korektno ? recimo, vjernice, što one vele svojoj djeci ? jel vele ovako kao ti, samo obrnuto... recimo "ne bih jasno rekla da bog postoji, nego više objasnila da neki ljudi vjeruju, neki ne i da mi vjerujemo (ali to bi se odnosilo na roditelje, a ne i na dijete, nemj bi to nekako ostavila otvoreno"... eto, nadam se da vjernice čitaju ovaj topic pa da mi mogu (kratko) odgovoriti jel oni tako svojoj djeci objašnjavaju vjeru, il ih uče da bog postoji ? pa se pitam, zašto kao ateistkinja moram biti politički korektna. zašto ne mogu djetetu (naravno zavisno od njegove dobi) reći što mislim o vjeri. i želiti da i on moje "ne-vjerovanje" prihvati. pitam samo...
26 stu 2007, 00:49
nije bas da u tim mladim godinama prepustate djetetu neku opciju
26 stu 2007, 10:11
26 stu 2007, 10:22
26 stu 2007, 10:27
26 stu 2007, 10:42
eli je napisao/la:btw. kad su vas djeca počela ispitivati o delikatnim temama tipa bog, seksualnost, nacionalnost? moja petogodišnjakinja još živi u blaženom neznanju i ne pokazuje interes za teške teme.
26 stu 2007, 11:24
26 stu 2007, 11:38
ni pomeni nije bitna politička korektnost u smislu objašnjavanja svih mogućih opcija. dio odgoja je djetetu prenijeti svoje moralne vrijednosti bez ocrnjavanja tuđih, a samo širenje teme bez da te dijete to pita samo zbunjuje.
26 stu 2007, 12:02
26 stu 2007, 12:07
IINA je napisao/la:Evo, ja sam recimo nesvrstana. Nisam ateist, praktični vjernik, nevjernik, ... Imam svoje viđenje "vjere", svoju filozofiju. Zasnovana je na katoličanstvu i Bibliji, ali jako modificirana. Ne vjerujem u pakao, raj i slične detalje. Neću dužit i razlagat svoju teoriju posmrtnog života i ostalog.
Obožavam Božić, Sv. Nikolu, Uskrs i nikada ne bi mogla svojoj djeci uskratiti to veselje i isčekivanje koje sam ja imala ko mala ( a moram priznat i dan danas).
Idem u crkvu na Božić i Uskrs, jer volim taj ugođaj i pjesme. Inače mi mise izazivaju depresiju, a mislim da bi im smisao trebao biti veselje, optimizam i slične stvari.
26 stu 2007, 12:18
maryca je napisao/la:mc - nemoj zezat!
tvoja malecka ima 4g. ako sam dobro skontala, a TM nije "mladi ateist", zato kazem, radost joj trebas uciniti, zbog obje strane.
kad malecka bude htjela u desnicare!![]()
ne znam sad o kojim godinama govoris, ja sam mislila dok su maleni!
a nekako mislim, ako dijete odgajas primjerom kao vjernika ili nevjernika, ne vjerujem da ce potpuno otici s tog puta, hoce skrenuti, traziti se, pitati, vidjeti, ali osobno mislim da ce se vratiti onome sto je iz te obitelji ponijelo!
Samo se nadam da ste svi koji sudjelujete u njezinom odgoju suglasni oko toga.
U slucaju da niste, mozda nije naodmet malo politicke korektnosti.
vjerskih pitanja je bilo samo malo... u crkve ulazimo, čak me i poškropila svetom vodicom Takođe mislim da nije o.k. štoviše sebično je, djetetu uskraćivati meso zbog vlastitih ("new age") vegetarijanskih brija tj. uvjerenja
26 stu 2007, 12:29
26 stu 2007, 12:33
drago mi je jia da nisi politički korektna i da si mi to rekla. konačno da netko veli bobu bob
26 stu 2007, 12:38
26 stu 2007, 12:52
eli je napisao/la:emso, znači, xuja je promijenila i spol i nacionalnost. ;-)
sjećam se da je prošle godine govorila da je bosanac.
al da je čuješ, kad zapjeva u autu:"postoji samo jedna istinaaaaa, istinaaaa"
26 stu 2007, 14:02
26 stu 2007, 15:12
26 stu 2007, 15:14
26 stu 2007, 15:15
Ja sam to u hodu pokupila.
26 stu 2007, 15:18
26 stu 2007, 15:22
mamashnita od noje je napisao/la:sjeca li se itko od vas kako su vama vasi roditelji objasnjavali boga, vjeru i ostalo? i jesu li uopce?
ja se uopce ne sjecam.
26 stu 2007, 15:23
26 stu 2007, 15:24
26 stu 2007, 15:26
dakakomoji su sigurno znali cemu me zele nauciti... samo mi nisu nista objasnjavali, nego su zivjeli na odredjeni nacin, a ja sam to, kako rekoh, pokupila.
valjda bas zato sto nisam opterecena time hoce li mi dijete vjerovati u ovo ili ono.
26 stu 2007, 15:28
26 stu 2007, 15:30
JiA je napisao/la:S druge strane, danas djeca svasta pitaju. Sumnjam da smo mi bili takvi, ili jesmo.
26 stu 2007, 15:47
26 stu 2007, 17:14
mamashnita od noje je napisao/la:ja ne znam sto sam, kada je u pitanju vjera. vjerujem da postoji nesto sto je vece od mene i sto je dobro.
vjerujem da nakon smrti sva ta energija koja je u nama ne moze nestati samo tako i mora negdje otici, to je valjda ono sto krscani nazivaju rajem, mjesto gdje se sve te energije skupljaju, akumuliraju.![]()
pakao ne postoji, ne vjerujem u vjecnu vatru i slicne stvari. to su izmislili da bi raju drzali u pokornosti. ne vjerujem u gotovo nista od tradicionalnog, biblijskog vjerovanja (bezgresno zacece i slicne stvari).
vjerujem da smo svi ovdje da ispunimo odredjenu svrhu, da svatko od nas ima svoju misiju i da se vracamo ispraviti vlastite krive drine ako za zivota skrenemo s puta. na neki nacin vjerujem u karmu i da ce nam sve, za ovog ili nekog drugog zivota doci na naplatu.
vjerujem u ravnotezu u svemiru.
udala sam se za muskarca kojemu je vjera, u tom tradicionalnom smislu, ipak nesto vise nego sto je meni i koji je zelio crkveno vjencanje. pristala sam, zbog njega. je li to od mene licemjerno ili ne, ne znam.njemu je bilo bitno, volim ga, ne vidim u tome neko gazenje svojih principa... ok.
dijete smo krstili, iz istih razloga.
u crkvu ne idemo. ne molimo prije jela.
ja krizeve nikada nisam imala, niti sam ih nosila.