[quote="ring
uživa možda jer dobiva najviše pažnje kad radi ono što ne smije, a paradoks kod djece je da će radije riskirati batine i dobiti pažnju nego ostati ne primijećena. Probaj ga pohvaljivati za ponašanje koje od njega očekuješ
[/quote]
ring - slažem se sa svime, posebno s ovim - nekad kod djece vrijedi: i negativna pažnja je pažnja!
danijela -

kao što je ring napisala - nekad je to jače od njih, meni je to isto jasno, samo to traži puno strpljenja. ne znam koliko je star tvoj maleni, ali probaj ga motivirat unaprijed tako da mu daš alternativu za to ponašanje - ono što ne treba da zamijeni nečim drugim - npr. ako bude čitao slikovnicu (ili šta već voli) dok se vozite i ne bude dirao vrata, onda će bit nešto što voli - kao nagrada što je bio strpljiv i nije dirao vrata. ali naglasi da je to nagrada za nešto što on dobro napravi. ili da pjevate u vožnji nešto što mora i rukama pokazivat pa da mu se ruke zaokupe - npr. kad si sretan. znam da to uvijek lakše zvuči u teoriji nego u praksi...
pomaikiki - ne znam jesam li ja dobro shvatila tvoje pitanje, na brzinu sad čitam pa nisam baš koncentrirana, ali po meni biti dosljedan ne znači uvijek jednako reagirati, jer je to nemoguće, nismo roboti, nego nastojati da te naše reakcije uvijek idu u istom smjeru. na primjer, moj mali recimo zna vani kad se igra s djecom uzet bečiji bager i neće vratit, (onda netko kaže kak je on zločest, a meni bude krivo -pa nije on zločest, on je malo dijete i prirodno je da uzme ono što želi i pokuša se izborit). za njega je to normalna reakcija. njemu se to sviđa i iz njegove egocentrične perspektive on to želi imati. na meni je kao njegovoj majci da mu objasnit zašto ga mora vratit (kratko i jasno - jer drugi dečko ide kući i tužan je kad njegov bager nije s njim) i da mu ga na kraju krajeva ako i dalje ne da uzmem i probam dat nešto drugo, ak prođe super - pohvalim ga kako je dobar, vidim kak je on onda sav sretan ... ako ne - on se dere (srećom ovo je rijetko), ja ga zagrlim, kažem da je normalno da je i on tužan, da je nomalno da je ljut, ali on doma ima svoj bager koji ga čeka i da je jako lijepo da je on vratio bager da drugi dečko ne bude tužan ... e sad, to je idealna sitaucija - a nekad sam ja zbog osobnih razloga već sama po sebi nervozna pa ću reći da vrati bager odmah čim vidim da se sprema neki okršaj, nekad ću ga pustit još 5 minuta u nadi da će sam vratit, što se naravno neće dogodit, pa ja time samo odgađam neizbježno oduzimanje, teta koja ga čuva ima vjerojatno svoju metodu da riješi problem, bake isto, ali ako ja uvijek idem istim smjerom u svojim postupcima u sličnim situacijama onda je to dosljednost. ima situacija kad je to važnije - koje su opasnije pa moraš biti i više krut, a nekad možeš bit fleksibilniji pa si dat više vremena da kažeš -e sad je dosta .. ne znam jesam li bila jasna ...sva sam zbkana