Sada je: 24 lip 2026, 12:57.

"Doručak kojem vjerujem"

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: "Doručak kojem vjerujem"

PostPostao/la mirbi » 03 lis 2011, 15:26

Meni ne znači ama baš ništa to šta priča Bojana, niti bilo koja druga osoba na tu temu (mislim na reklame, ne na stručne studije). Samo znam da su nas od malena učili da su žitarice zdrave.

Ono što je kod nas problem je to što sad, recimo, Nesquick ne valjaju. One koje valjaju, ne spominju se nigdi. Isto je bilo lani kad je tržna testirala smeđi šećer, pa se ustanovilo da je 90 % njih samo preprženi bijeli. Ali se nije reklo koji spadaju u tih 10 %. I zašto se ne smije reći koji ne valjaju? Kako će običan, prosječan građanin (ajmo reć da sebe stavljam u tu kategoriju) znati u kojim pahuljicama šećer uistinu postoji, a u kojima ne?

Isto važi i za sve ostale prehrambene proizvode.
Zadnja izmjena: mirbi; 03 lis 2011, 15:28; ukupno mijenjano 1 put/a.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la ivana7997 » 03 lis 2011, 15:28

melita je napisao/la:Ovdje se radi o tome da bi ljudi na višim instancama, dakle oni koji su školovani i postavljeni na ta radna mjesta trebali voditi računa o tome da se potrošače ne vara i laže barem na nacionalnoj televiziji koju sami financiraju

ali potrosacima se neprestano laze u reklamama :dunno
ivana7997
Abundija

PostPostao/la melita » 03 lis 2011, 15:28

Na žalost Barbi, to dvoje ide u paketu. :mrgreen
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivana7997 » 03 lis 2011, 15:30

mirbi je napisao/la:Kako će običan, prosječan građanin (ajmo reć da sebe stavljam u tu kategoriju) znati u kojim pahuljicama šećer uistinu postoji, a u kojima ne?

pa uglavnom pise u deklaraciji sastav.

nisu bas svi detaljni, ali secer uglavnom pise, svugdje.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Ina66 » 03 lis 2011, 15:31

mirbi je napisao/la:Ja si ne mogu priuštit integralnu tjesteninu. Ni integralnu rižu. Moja je sreća što imamo svoj vrt, pa se, više-manje, zdravo hranimo, ali skupu hranu, onu koju moram platiti na blagajni marketa, to si priuštit ne mogu. Godinama već. :dunno

mislim da se varaš :)
ja već godinama kupujem integralnu rižu i godinama je cijena te riže ista 20kn/kg, +/- koja kuna (trenutno ti je u Tommyja akcija pa je kg 14kn ;)). onda je MM poželio rižot od bijele riže - 30kn sam platila arborio rižu - a nakon tog ručka sam imala osjećaj da sam se kamenja najela.
i integralnu tjesteninu se može naći po povoljnim cijenama

što se reklame tiče, ova konkretna mi beskrajno ide na živce, a moje odavno dobivaju poduku o tome što su reklame
za doručak jedu kako kad - kad je nastava ujutro, školarka pojede fetu kruha s maslom i marmeladom/medom ili pojede pahuljice, kukuruzne bez dodatnog šećera (slatke su, ali ne previše). uz to ide šalica mlijeka
srednja ne doručkuje kad ide u vrtić, danas je doma i dobila je zobene pahuljice na vodi s jabukom, cimetom i malo meda. isto tako i najmlađa i to je doručak koji najviše vole i uvijek ga pojedu
čoko kuglice su probale ovo ljeto pa sam im kupila jednu vrećicu i miješale su ih s ovim gorespomenutim pahuljicama, nisu ih kasnije tražile
muesli kupim tu i tamo gotovi, ali i njih ima različitih (meni se kosa diže na glavi od čipsa od banane) pa to radije napravim sama (ako mi ne zagori pa sve završi u kanti ili ih ja jedem :ajme )

ergo, umjetenost u svemu je potrebna
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la ZacKa » 03 lis 2011, 15:31

Barbi je napisao/la:Moji klinci čim otvore oči sjedaju za stol iako oboje nakon toga doručkuju u vrtiću/ školi.
Kućni doručak su nam najčešće čokoladne kuglice sa mlijekom ili jogurtom i to ne Nesquick :mrgreen već one iz Lidla za 6 kn a još su finije. I znam da će sad svi nahrliti u Lidl nakon što ovo pročitaju iako nitko ne jede čoko kuglice. :hahaha
Osim takvog doručka moji klinci ne konzumiraju nikakve dukatine, pudingiće, pinguie i slično, mislim da se zaista zdravo hrane - jedu puno voća i povrća, za međuobrok će rado pojesti sirovu mrkvu ili jabuku.

potpisujem te.

isto te iz Lidla. ujutro prije škole, pa normalno doručak u školi. i to samo sin.
niti moji ne jedu te druge stvari osim na moru kad su više doma znaju se zasladit sa dukatino sirnim tim jogurtom.
jedu jaaako puno svježeg voća preko dana tako da im je to svojevrstan slatkiš, pa mi nije bed ak ujutro pojedu te kuglice s mlijekom. i to samo kad
ide u školu jer znam da tamo ima konkretan doručak. nikad preko vikenda niti kad god smo doma, onda je na repertoaru normalan obilniji doručak.

a glupo mi davat ujutro u 7h namaze, kruh.... kad je to konkretan doručak
a takav ima u 9h a opet do 9h nešto mora stavit u usta.
kaj bi još moglo to biti a da je djeci zdravo i u manjim količinama, onako brzo. ???
Zadnja izmjena: ZacKa; 03 lis 2011, 15:36; ukupno mijenjano 1 put/a.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 03 lis 2011, 15:32

ali potrosacima se neprestano laze u reklamama

Istina ali puno je manja šteta od "tehnologije čistog bisera" nego od šećernih zamki što se kriju pod krinkom "zdravog mliječnog obroka" u koje djeca svakodnevno ulijeću.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Volvo » 03 lis 2011, 15:36

Misliš da se djeca pale na izraze poput "zdravo" u reklami :lol.

Kod nas dijete ipak nema zadnju riječ u kupovini ma kako me moguće uvjeravao u zdravlje ičega (mislim, može tvrditi i da su bakugani izvor zdravlja i pameti, kao što je npr. i Margo IQ :mrgreen u reklami ) a što prije nauče ne srljati za reklamom, to bolje :dada
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la mamaandrea » 03 lis 2011, 15:37

Općenito kad pogledam pa to ništa nije zdravo.Moja mala voli hrenovke,a one su pune ko zna čega a da negovorim o paštetama...ni sama ih nejedem.Ujutro i navečer pojede čokolino,pahuljice baš i neće tako da ja jpš nemam problema s tim,ali zato dukatino jede samo tako.Najviše ga voli zbog tih reklama,jer čim krene reklama počme vika i dreka-hoće dukatino i gotovo :ne .
LEONARDA 22.01.2010
FRANKO 23.11.2012
mamaandrea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 03 lis 2011, 15:38

eh, dobro me Volvo sjetila Marga i Omegola. mislite da nisu moji penzići kupovali jedno i drugo? :ajme
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la micika » 03 lis 2011, 15:39

Sve je to lijepo dok možeš imati dijete u kontroliranim uvjetima i kod kuće. Doma nam je doručak uglavnom putar + med ili putar i domaći pekmez. Do prije mjesec dana moje je dijete jelo u vrtiću i bila sam zadovoljna, ali to što nam se desilo od početka školske godine je prežalosno.
Susrela sam se sa najgorim jelovnikom ovog vremena. Mislim da niti u jednoj školi u Zgb. nije ovako strašna situacija. U proteklih 4 tjedna moje dijete je doručkovalo hrenovke sa senfom + cedevita, čokoladni kroasan, čokoladni muffin, parizer, lisnatu pogačicu sa sirom, krafnu, griz (sa toliko šećera da ga nije mogla pojesti), cao cao (onaj industrijski kolačić iz dućana). Uglavnom to je hrana koju već danima za doručak vrte u krug. Kupila sam ja svojoj dejeci i krafnu i hrenovku ali su to stvarno rijetke iznimke, a ne hrana koja mora redovno stajati na školskom jelovniku.
Danas idem u školu na sastanak potegnuti tu temu, premda moje bogato iskustvo borbe sa takvim obrazovnim institucijama govori da neću ništa pomaknuti s mjesta.
Eto kad se udruže mediji i škola ... koliko roditelj ima utjecaja? Da, imam utjecaj kad je samnom doma, a to je uglavnom od 5.30 do kraja dana.....
U to vrijeme ne stignem u nju pogurati i nadoknaditi sve mliječno, voće i ostalo što djetetu svakodnevno treba.
A najgore je da je i tako već u sebe unjela sve smeće koje su joj ponudili.
Uf jako sam ljuta i žalosna od te teme. :/
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la † Volvo » 03 lis 2011, 15:40

Ako dobro čitam, dijete iz potpisa nema još 2 godine - ne znam, ako je u toj dobi išta osim eventaulno teletubbiesa ili kakvog crtića pogledao, mislim da nije ni to, definitivno to nisu bile reklame :dunno
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Barbi » 03 lis 2011, 15:43

Micika, ovo što za škole pišeš je totalna istina. Ja sam bila šokirana prelaskom sa vrtićke prehrane pune variva na školsku punu lisnatog, pohanog i pošećerene tjestenine. :shock
Školska bi prehrana, vjerujem, kao i vrtićka trebala biti regulirana nekim pravilnikom i zaista treba reagirati i apelirati na promjene. I u vrtićima je prije deset godina bilo hrenovčica, pašteta i cedevite pa se to zaista iskorijenilo, barem u vrtićima u kojima imam poznate.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la mamashnita od noje » 03 lis 2011, 15:47

Rimaithor je napisao/la:Potpis na Barbi.
Koliko god ja pokušavala istisnuti Nesquik pahuljice, mom su sinu najdraži doručak. :ajme

ali to nije mjerilo. :dunno
moj sin obozava milk snite i ja mu ih kupujem, ali reklama kako je to zdrava uzina izmedju obroka je cisti bullshit i zivcira me.
a pogotovo bi me zivciralo da ih kao zdrav djecji ibrok reklamira unicef ambasadorica.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la melita » 03 lis 2011, 15:49

Misliš da se djeca pale na izraze poput "zdravo" u reklami :lol.

Još je gore što se pale mame. Koliko puta sam čula u razgovoru s kolegicama koje imaju djecu: "Dođem po njega, jurimo na trening pa mu na brzaka uvalim kinder pingui da barem nešto zdravije pojede. Kao, ako je već slatko onda neka bude "kinder" jer to garantira kvalitetu, ipak je to švabo. :lol
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamaandrea » 03 lis 2011, 15:49

Volvo je napisao/la:Ako dobro čitam, dijete iz potpisa nema još 2 godine - ne znam, ako je u toj dobi išta osim eventaulno teletubbiesa ili kakvog crtića pogledao, mislim da nije ni to, definitivno to nisu bile reklame :dunno

Ne mogu ja kad odem na posao reći svekrvi da gasi tv i da negleda ono što gleda.Mislim da sam ja kod kuće to bi bila druga priča,jer ja tv negledam,a i ako gledam to je rijetko jer ne stignem.A što se tiče njezinog gledanja gleda sve crtiće i jako je bistra tako da nema šta nezna tako da mi bude smiješno kad dođem s posla ,a ona s bakom gleda serije naravno između reklame nema šta nema jbg.nemogu ju stavit pod stakleno zvono.
LEONARDA 22.01.2010
FRANKO 23.11.2012
mamaandrea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la micika » 03 lis 2011, 15:51

Barbi,
u vrtićima je prije 6-7godina provedena reforma jelovnika, provodile su se obuke kuharica i td..
Za škole nisu bili u stanju provesti isto, već samo postoje smjernice (primjeri jelovnika sa normativima) koje Gradski ured dostavi svakoj školi. Škole su na koncu prepuštene same sebi i svaka vodi svoju politiku. Nema sustavne kontrole, a još manje sankcija za takve loše jelovnike, jer ne postoje pravila niti propisi.
micika
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 03 lis 2011, 15:51

Micika, tvoj jelovnik je totalni horor. Zvala sam Z. da je pitam što jedu za doručak u školi, da još jednom provjerim, kaže sendviče sa šunkom i kruh i sirek. I uz to voćku. Navodno ne dobivaju hrenovke, griz i lino ladu. :dunno Nikako da pronađem gdje je izvješen jelovnik u našoj školi! :conf
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 03 lis 2011, 15:54

Ali što je u reklamama istinito, molim vas?
Čarobni prašci protiv mrlja? Kreme protiv celulita? Sredstva za mršavljenje?
Ja zaista ne shvaćam ozbiljno reklame, klincima sam poodavno objasnila čemu služe i jednostavno ih ne doživljavaju. :dunno

U današnje vrijeme dostupnosti informacija vrlo je lako nešto provjeriti i saznati, i u školi se uči piramida zdrave prehrane.
To što je lakše samog sebe uvjeravati da je nešto zapravo dobar i zdrav izbor je drugi par rukava.

Micika, znam. :/
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la ZacKa » 03 lis 2011, 16:00

Čekaj malo kod nas u vrtiću je isto navodno uvedena ta zdrava prehrana,
pa opet često ujutro imaju čokolino, tete vele i on je zdrav.
Tko tu sad koga ?
I što je uopće zdravo ? A što nije ?

A dajte me osvjestite koja je razlika između šunke (salame ) u crijevu i hrenovke ?
Sirek koji dobiju je isto bio konzerviran u toj foliji nije svjež. :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 03 lis 2011, 16:20

Zacka, i kod nas su u vrtiću (od mlađeg) trubili na sva zvona da pripremimo djecu na zdravu prehranu jer kao, roditelji ih šopaju sa svačim pa djeca ne vole zdravo, a ono svega smeća natrpaju u te njihove obroke :roll baš sam ljuta na njih zbog tog :angry

njemu je pod normalno dobiti obrok sa hrenovkama, šunkom u crijevu, polijem i paštetom na kruh, AB kulturu od jagode (sa 0,1% m.m.), maslac i med, čokolino, zdenku sir i sl... a sve pod izgovorom da to djeca vole...

a budući da trebamo djeci nositi grickalice za međuobrok, ako taj dan ne pojedu dobro ručak, ja prvi put donijela suhe brusnice i grožđice, bebi keks bez šećera, neke slane baby krekere i štapiće... teta ostala :shock vratila mi to sve i rekla da to djeca ne vole i nek' ja fino donesem napolitanki... eto, zdrave prehrane u vrtićima :ne
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Crazy Daisy » 03 lis 2011, 16:38

zar vam to što je osoba unicefov ambasador ima nekakvu težinu? ili da riječi djela nekog takvog vrijede više nego nekog anonimnog?
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la holy » 03 lis 2011, 17:13

Mislim da primjeri tipa "i ja sam jela cokolino i super sam zdrava" i to da djeca trebaju jest kindere,napolitanke,cokolino.. odavno su zastarili ,vise ne vaze.

Ovi proizvodi dok smo mi bili djeca imali su secera u sebi no danas, secer je sveden na minimum i stavljaju high fructose corn syrup.. ova slatka tekucina je potpuno zamijenila secer a 20+ puta je jeftinija od secera i gotovo cijela industrija presla je na HFCS.. buduci da ne postoji nigdje nikakva ozbiljna legislacija (ne znam pravu rjec) , ovaj sirup nekad ima drugaciji naziv kad citate sustav keksa i sl.(nekad bezobrazni idioti stave fruktoza, i djeluje da je rjec o seceru iz voca a naravno nije)

Nedavno sam gledala i cokolino i kindere i sve te gluposti, svi su sa corn sirupom. E sad problem sa ovim "secerima" je to da ulaze prebrzo u krv, insulin ide gore i poteze neke procese medju kojima osjecaj gladi.. a od neuroloskog ugla uzrokuje nekoncentriranost,hiperaktivnost itd.

Kad tijelo godinama unosi u sebi HFCS a nije samo ovo problem ima toga jos.. ja ne znam gdje saljemo nasu djecu, jer ili bice robovi ovog industrijskog smeca ili nazalost imace komplikacija..

Ja htjela bih koliko mogu izbjeci tu ovisnost o ovim proizvodima iako znam da je vrlo komplikovano no bar ovako zelim da ih popljujem da bar ne misle da zbilja vjerujem da nam je potreban glupi dorucak od preradjene zitarice (koja je raznim hormonima da hormonima tretirana i pesticidima i sl) ovog jeftinog secera, soli, jeftinoj cokoladi .. :mrgreen
slika
holy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ronin » 03 lis 2011, 17:16

Crazy Daisy je napisao/la:zar vam to što je osoba unicefov ambasador ima nekakvu težinu? ili da riječi djela nekog takvog vrijede više nego nekog anonimnog?

meni osobno nema nikakvu težinu

no,nekako te pogodi kad osoba koja je ipak Unicefov ambasador,a ne bilo koja druga naša glumica/medijska ličnost propagira nešto što u biti nije zdravo za djecu kao zdravo...pomalo je licemjerno.kud baš ona na to?

nama je zajutrak,u 7 i 15 ujutro ustvari jedini obrok kad im dajemo nešto što u sebi ima šećer(kasnije u školi dobiju konkretan doručak,s kruhom i toplim napitkom)

ne smatram to nužno lošim,mislim da šećer daje djeci potrebnu energiju za aktivnosti koje ih čekaju tokom dna...cjelodnavni boravak u školi + trening.ne želim ga isključiti sasvim.

sve je dobro što je umjereno.kako slatkiše ne jedu,a jedu puno povrća i kuhane hrane,čušpajze barem tri puta tjedno ako ne i više,svakodnevno voće,onda im jedan kompromis u vidu Cornflakesa iz dm-a ili pahuljica s medom iz Lidla ne može naštetiti previše.
Nesquick ne kupujemo.ne zato što ne volim Nestle,nije da ih nešto i ljubim,već zato što jamraju da im te pahuljice smrde na kavu :lol .pa ih i ne kupujemo.

no,kažem,ne dižem uzbunu zbog slatkog doručka.ionako su obojica mršavi ko štapovi.a i Mare sve više poprima motka look. :mrgreen s druge strane,zdravi ko dren svi,pa kila sim tam.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la skorpionka » 03 lis 2011, 17:36

Crazy Daisy je napisao/la:naravno da ne možeš bez šećera. šećer je energent nepohodan organizmu za normalno funkcioniranje. mišići si još i mogu pomoći glukoneogenezom, ali mozak za svoj rad treba čisti šećer i za to nema zamjene.

pogotovo djeci treba šećera jer je njihov mozak u FF modu cijelo vrijeme. važno je samo u svemu biti umjeren.

XX
S naglaskom na ovo zadnje :dada
Crazy Daisy je napisao/la:zar vam to što je osoba unicefov ambasador ima nekakvu težinu? ili da riječi djela nekog takvog vrijede više nego nekog anonimnog?

opet moram potpisati Dejziku, niti mi to ima ikakvu težinu, niti sam imala pojma da je nekakav ambasador do ovog topika. A ni reklamu nisam vidjela :lol
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mamashnita od noje » 03 lis 2011, 17:38

no,nekako te pogodi kad osoba koja je ipak Unicefov ambasador,a ne bilo koja druga naša glumica/medijska ličnost propagira nešto što u biti nije zdravo za djecu kao zdravo...pomalo je licemjerno.kud baš ona na to?

tocno ovako. iz njenih usta to mi je posebno ljigavo. :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Krumpirić » 03 lis 2011, 17:54

gospođa gregorić je unicefova ambasadorica, a nestle kršitelj koda marketinga nadomjestaka :mrgreen
ne znam s čime bi to usporedila, možda da unep ambasador za ekologiju reklamira nekakvu rafineriju koja je poznati zagađivač.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la skorpionka » 03 lis 2011, 18:27

A vi koje bojkotirate Nestle, jel kapljete ili mažete Alconove lijekova na sebe ili djecu??? :mrgreen
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Krumpirić » 03 lis 2011, 18:34

skorpionka je napisao/la:A vi koje bojkotirate Nestle, jel kapljete ili mažete Alconove lijekova na sebe ili djecu??? :mrgreen

ja ne bojkotiram nestle, ionako je sve na kraju u vlasništvu 5 istih ljudi :mrgreen
samo mi je smješno ovo gore. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Crazy Daisy » 03 lis 2011, 18:45

holy je napisao/la:nekad bezobrazni idioti stave fruktoza, i djeluje da je rjec o seceru iz voca a naravno nije

fruktoza je fruktoza, ništa više ništa manje, bez obzira jel dobivena iz jabuke ili iz šećerca.
zna se zašto se u slatkiše stavlja baš fruktoza, a zašto u sladoled baš dekstroza. različiti šećeri različitih svojstava.

i nisu ljudi pretili zbog fruktoznog sirupa, nego jer se ne kreću, a hrana je lako dostupna i ima je u izobilju (ma koliko god to nevjerojatno zvučalo).

i po meni nije problem ni u nestleu, ni u oglašivačima, već u nedovoljnoj edukaciji, a tv nije i ne smije biti jedini izvor informiranja.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.