Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Hotel Mama

22 sij 2013, 11:37

Ja se slažem s Tmamom. ;)

Ja čim sam se odselila, ne puno metara dalje od svojih, imala sam svoju vešmašinu, kuhinju, suđericu i spremalicu. I svoj ulaz i ključ što je najbitnije.

A sad ručamo zajedno jednom do dvaput tjedno, koji put kod nas koji kod njih.

22 sij 2013, 14:39

i ja živim u Dalmaciji, ćaća je izgradija kućerinu i bez obzira na to ni ja ni moje sestre ne živimo s njima. u prizemlju su im podstanari.
mi smo otpočetka samostalni u svemu, roditelji povremeno pričuvaju malog, ručamo skupa par puta godišnje.
meni je to ok i ne bi volila ovisiti o nikome. moj mir je meni neprocjenjiv :lebdi iako, bilo bi super da smo imali barem neku financijsku pomoć kad smo se osamostaljivali, s bilo koje strane, ali eto, nismo. mislim da to sve ovisi i o odnosima u obitelji, kod nas je ovako posloženo.

kad malac odraste isto tako smatram da bi se trebao osamostaliti, a mi ćemo dati sve od sebe da mu u tome pomognemo.

22 sij 2013, 15:42

ne mogu si pomoći, mene živciraju ljudi koji su npr. iznad 30-e i žive kao srednjoškolci, bilo da su s roditeljima ili da su sami. Mislim na onaj sistem izlazaka i potpuno nesvjesti za svjet oko sebe (onaj sistem posao-afetwork party - kuća-poso- friday party).

Znam da to nema veze s temom, ali eto, ne cijenim baš te ljude.

Hotel Mama?
Ima i u mojoj familiji takvih. Ako izuzmemo financijski problem, rekla bih da je to odgojni problem. Djeca su takva jer mogu biti, jer su navikla. Jer su prvi tanjur podigli sa stola u vrtiću, prvu jaknu stavili na vješalicu u školi ili je bio sistem (kao kod mog primjera) bitno da kupi sve za sobom, ja ću spremati zajedničko.
Meni je zapravo nevjerojatno da ima ljudi koji radije biraju samoću i život kod roditelja, nego s partnerom, a znam i takve primjere.

Sve dok se nisam odselila u svoje nisam razumjela da plaća nije samo džeparac, iako smo živjeli vrlo skromno. nisam razumjela kako se to mora rastegnuti od prvog do prvog i koje je sranje kad se pokvari auto, a para za opravak jednostavno nema. Čovjek to jednostavno mora osjetiti.

To može osjetiti svatko tko je samostalan, pa makar bio na katu kuće kod roditelja. Osobno mi se sviđa takav oblik i ne bih imala ništa protiv da ne plaćam ovu ratu kredita i da nam je barem netko od familije bliže od ovih 300 km.

22 sij 2013, 16:02

moja mama zivi u istoj zgradi dva kata ispod nas i nazvala bih to suzivotom u najboljem smislu rijeci. sama je, tata mi je umro dok sam bila mala, nedavno su i deda i baba. kad sam imala 20 i nesto samo sam cekala prvu priliku da odem, no sad s 30+ kad znam koliko je usamljena i sad kad bi njoj mogla ustrebati moja pomoc, ne bih mogla.
da se razumijemo, zivimo u razlicitim stanovima, mi placamo svoje rezije, ja peglam za sve, mama kuha po tjednu, ja vikendom za sve. ona zna pospremiti kod nas, ja to radim kod nje, ne brojimo. malog ne prati u vrtic, niti po njega ide. ne cuva ga jer smatram da niti treba, niti mora, niti moze, uostalom mm i ja smo najsretniji kad smo u troje.
naravno da si nekad idemo na zivce i da se posvadjamo, ali znam da je uvijek tu za nas, kao i mi za nju.
uglavnom, niti ne pokusavamo svrstati nasu situaciju u odredjeni razred, mislim da smo iznasli rjesenje koje odgovara svima, kao sto bi uostalom svatko trebao za sebe. i to zajedno, ne usprkos :proljece

22 sij 2013, 16:25

Pročitala sam puno toga što bi mogla potpisati..
i ovo zadnje Bepino vezano za ljenost i komotnost.
ne shvaćam neke koji ni svoj krevet ne znaju složiti, normalno im je da to radi mama sa njihovih 30 i kusur :ajme
(ma sramota je i sa 10 g., a kamoli 30)
pa tako ide sve do kuhanja, rađanja djece da bi ih bake i dede čuvale, odgajale itd.

Razumijem one koji zbog financija žive sa roditeljima ili im se vraćaju.
nije lako.
Mi bi recimo mogli kod muževih u kuću, malo se stisnuti dok ne dođe bolje vrijeme kako bi mi podstanari plaćali bar dio
od ovih mjesečnih 4000 kn što moramo iskeširati za ratu krede, ali ništa od toga.
Svatko u svome, tako je bolje za sve.

I to je ono što sam htjela reć..ima onih koji i žive tako kako nama nije ok, ali tamo gdje se nitko ne buni, prigovara i sl., ja ne vidim problem.
AKo će baba kuhat dodatno za njih 3, 4, 5 uz nju i muža, ili peglati umjesto 2 sata recimo 6 sati tjedno
i ne žali se, dapače...tko sam ja da išta kažem.

Jest da dijete neću otjerati u dr. grad studirati samo da bi se osamostalio jer tu ima svoju sobu a negdje mu trebam plaćat smještaj,
to baš i nema smisla. meni bar.
ne vidim zašto jedan dečko recimo (eto dečka imam pa zato pr.) ne bi peglao, usisavao, kuhao...
doma vidi da mu ćaća sve radi, on već ima neke zadatke (sa svojih 5, 5 god.) pa će valjda
s tim navikama i odrast.

Često ispada da se muški presele sa curama jer je eto njihovoj guzici (da prostite) tako bolje, ima tko će im čistit i tako to.... :nokti

22 sij 2013, 16:55

I MM i ja smo studirali tamo gdje smo živjeli pa nije bilo govora o stanovanju izvan doma.

MM je zivio u hotelu Mama do svoje 32 godine tj. dok nismo počeli živjeti zajedno. Njegovima je bilo žao što nismo došli kod njih živjeti jer imaju veliku kuću. A sad kad mu je tata ostao sam u kući i MM ga stalno obilazi i MM zna reći da bi bilo dobro da smo im bliže a ne na drugom kraju grada.

Što se tiče Hotela mama kod mene se na prvoj godini faksa stvar zakomplicirala tako da sam zapravo bila Hotel kćer, a jedno vrijeme i Hotel sestra :znoj . Tako da zapravo Hotel može imati jako puno varijanti.

A kad roditelji ostare onda se traži Hotel sin ili Hotel kćer.

22 sij 2013, 17:21

iskreno..... mislim da se malo pretjeruje s tim "hotel mama"....... kako... paaa ovako.... evropa tj zemlje u kojima je vrseno doticno istrazivanje imala je takvu kulturu ili ponasanje kako vec hocete da su djeca ucena da nakon osnovnog skolovanja (npr po zavrsetku srednje skole) odlaze u samostalan zivot... raditi... ili studirati.... ili oboje... ovisno o mogucnostima... i onda se tako skoro potpuno otudjiti od roditelja pa i brace i sestara..... ide se za svojim poslom... brak obitelj prehraniti sva ta usta.... ko jos razmislja o starcima... zivi su zdravi su imaju mirovinu.... ali kako je ova sveopca kriza udarila i one ekonomski bolje zemlje zbog besparice manje posla i jos nekih financijskih stvari doticni klinci ostaju kod kuce i sad se svi sokiraju jer im je neobicno..... u lijepoj nasoj situacija je malkice drugacija (iako i to ovisi o podneblju npr dalmacija slavonija ili zagreb i okolica).... djeca zavrsavaju skolu pa ili odlaze na faks (kao mora se... uh)..... ili ako im se posreci dobe posao a neki ostaju unutar obitelji i rade na gospodarstvu (zemlja, zivine i sl).... ali najcesce jos zive sa starcima osim u slucaju ako faks ili posao nije u zg pa se onda odlazi vikendom doma.... nasa kultura je da se zivi u velikim tj sirim obiteljima sasvim normalno je da se medjusobno vidjamo svakodnevno jedemo skupa itd..... za ocekivati je da jedno dijete (kcer ili najmladje) ostane uz roditelje cak i kad osnuje svoju obitelj e da se skrbi o njima..... tave su tradicionalne vrijednosti kod nas...... tako da mi pojam "hotel mama" u tom smislu ima sasvim krivu funkciju...... naravno za sve one koje ste spomenuli e da lagodno zive jer su odmalena navikli da im sve mame rade pa i sad kad imaju i svoju obitelj.... e tu se vec slazem s holteljerstvom.... ali to je sve stvar odgoja..... kad roditelj tako dijete nauci da mu je posluzitelj a ne roditelj dijete ce se tako i ponasat..... ali ako ga odmalena priprema na samostalnost dijete ce biti drugacije..... daklem... ne smatram losim ako se djeca dosele roditeljima u nedostatku financija ili zbog neke trenutno lose zivotne situacije.... svasta se moze dogodit a roditeljski dom je uvijek sigurno utociste za nedajboze nedace.... ali smatram losim ako se ostaje "pod majcinim skutima" jer je tako komotnije...... daklem iskreno ja bih voljela vidjeti taj upitnik kojem je vrseno to istrazivanje jer mi se cini da je autor clanka htio malo pompozno reci da nu vidje danasnja mladez alaj se ukomotila nista im se ne da sve sami gotovani.... moze bit a i ne mora......

skuzajte na dugom postu....

22 sij 2013, 17:36

ali najcesce jos zive sa starcima osim u slucaju ako faks ili posao nije u zg pa se onda odlazi vikendom doma.... nasa kultura je da se zivi u velikim tj sirim obiteljima sasvim normalno je da se medjusobno vidjamo svakodnevno jedemo skupa itd.....

Ovo o čemu pišeš je koncept koji je već poprilično bio napušten, i ako mu se vraćamo, onda je to iz nužde, a ne zbog tradicije. :dunno Ja sad pokušavam pretresti ljude s kojima sam išla u osnovnu i srednju, i većina živi odvojeno od roditelja. Govorim o Dalmaciji, dakako. Tako je i s generacijama naših tata i mama, s iznimkama ljudi koji su baš ostali na seoskim gospodarstvima.

22 sij 2013, 17:50

Što se tiče Hotela mama kod mene se na prvoj godini faksa stvar zakomplicirala tako da sam zapravo bila Hotel kćer, a jedno vrijeme i Hotel sestra . Tako da zapravo Hotel može imati jako puno varijanti.

Lasto, pa Hotel Mama sigurno ne uključuje preuzimanje obaveza, eventualno minimalno. :lol Ovaj tvoj Hotel je tražio veliku odgovornost.

22 sij 2013, 18:23

U mojoj zemlji nema hotel mama,restoran mama.
Svi rade, posla ima ako hoces da nikad kuci ne dolazis/svi rade i mame i tate. Na penziju imas pravo sa 67 godina a vec tada si jednom nogom u grobu.
Ovdje posla ima i za ljude koji ne pricaju jezik,za ljude koji nemaju skole,za stare,mlade :mrgreen
Svi placaju kuce i stanove tako da se nemas kome uvaliti i da hoces.
Ja sam izasla od roditelja 2 mjeseca prije 18 rodjendana.
Ovdje djeca sa 16 imaju pravo na vozacki i pravo da rade i svi poslije skole idu da rade.
Moja kcerka ce za nekoliko mjeseci imati 16 i vec se polako priprema da nadje posao.
Ja i moja mama smo blizu jedna druge a ne vidimo se po nekoliko dana,ona radi ja doma,ona doma ja radim i nikad nismo zajedno.
Na pocetku mi je to sve djelovalo tako hladno i neljudski.Ali sada tek vidim da je ispravno jer dijete od malih nogu uci biti samostalan i ne cekati kad ce neko drugi uraditi za tebe.
Djeca sami prave krevete,pravi si dorucak,snalaze se :dada

22 sij 2013, 19:57

lasto, ovo što se tvoje priče tiče... kužim.
ne znam kako drugi gledaju na situaciju gdje vam jedan roditelj ostane sam i potreban mu je pomoć (govorim iz iskustva nekog meni bliskog)
pa ste udaljeni ohoho, ma dovoljno je istok-zapad Zagreba, a roditelja moraš obilaziti svaki dan, kuhat mu, pomoć sve ko i sebi doma.
Pa paze oni nas dok mogu, kasnije mi njih, meni je to normalno.
Ne da iskorištavam ikoga, više sam za to da sam ja ta koja pomaže, ali kad je situacija, životne okolnosti...

No ono općenito, kad završi sve što ima od školovanja i zaposli se, teraj točak :lol

Rucho, nije baš ovako:
rucho je napisao/la:ali to je sve stvar odgoja..... kad roditelj tako dijete nauci da mu je posluzitelj a ne roditelj dijete ce se tako i ponasat.....

Imaš recimo 2, 3 djece, isto ih odgajaš, isto od njih zahtjevaš i jedan i bez riječi napravi što treba jer mu je to normalno, a drugi neće ni pod razno.
Je, ima tu nešto odgoja, ovog drugog treba jače stisnuti očito, ali bome ima i karaktera...pomoz Bože kakvih :ajme

Ali što najviše volim, to su one majke koje glade i maze jedno vrijeme i onda odjednom -vidi ga!
Neće ovo, neće ono, gotovan (ka).
pa kako će htjet kad mu nisi dala ni prljavi veš da stavi tamo gdje mu je mjesto...-neka sine, ja ću.... :ajme :zivili
Ma o ovome se može pisat i pisat.. smijat od muke.

22 sij 2013, 21:21

a moze biti i hotel svekrva :lol
svako malo cujem,idem kod svekija na rucak,sveki poslala.da mi se sada udati,biram svekije pa tek onda sina :lol
Mene moja nikad nije pozvala na rucak,niti nesto skuhala pa poslala :mrgreen
moja mama radi i znam da nemoze,ali makar kupi extra kruh pa donese :mrgreen
a sveki ili bio blagdan ili obican dan,ta se ne mrda sa mjesta :ajme

22 sij 2013, 22:26

Moguće studiranje izvan roditeljskog doma bi za mene kao roditelja značilo razdvajanje već za 8 godina, to mi se čini jako brzo i iz ovih cipela me baš i ne veseli. Vidjet ćemo što ću misliti kad mi kćer bude srednjoškolka :mrgreen
No kad se sjetim sebe u tim godinama takvo nešto mi je bilo izazov, čak sam se prijavila u vojnu školu ;)

22 sij 2013, 22:52

Pa i studiji su sad drugacije koncipirani, moze prvi dio biti doma, kasnije malo iskusiti drugaciji, samostalniji zivot. Ja mislim da nasi strahovi i nase zelje da su uz nas, ne smiju biti ogranicavajuci. Ja sam prije mjesec dana slagala neke kutije s pismima i nasla pisma koja mi je mama pisala kad sam otisla na faks. Iako smo se cule telefonom stalno mi je i pisala, bolje je pisanom rjecju prenosila svojarazmisljanja. Zanimljivo mi je bilo citati to iz pozicije kad sam i sama mama, sasvim drugacije nego studentu.

22 sij 2013, 23:06

da znam, zato i kažem trenutno mi se čini prebrzo. No kad bude u tim godinama i ako vidim želju u njenim očima i ja ću se s njom veseliti.

22 sij 2013, 23:09

škorpi, to je sigurno prekrasna uspomena :luv

a ja da njega saljem nekam, gdje ga nemam pod kontrolom

ja vjerujem da mnogi Hotel Mama ovako počinju, od potrebe roditelja da ne ispusti uzde, a ne djeteta

22 sij 2013, 23:13

skorpionka je napisao/la:Ja sam prije mjesec dana slagala neke kutije s pismima i nasla pisma koja mi je mama pisala kad sam otisla na faks. Iako smo se cule telefonom stalno mi je i pisala, bolje je pisanom rjecju prenosila svojarazmisljanja. Zanimljivo mi je bilo citati to iz pozicije kad sam i sama mama, sasvim drugacije nego studentu.

ovo je tako krasno pročitati, imaš jako lijepe uspomene

22 sij 2013, 23:24

lastavica je napisao/la:kod mene se na prvoj godini faksa stvar zakomplicirala tako da sam zapravo bila Hotel kćer

ima nas još :dada

inače, roditelji su me odgojili da budem samostalna u svemu, a i ja tako odgajam svoju djecu
i uvijek smo bili jako bliski i spremni pomoći jedni drugima, pa ću i ja tako učiti svoje

22 sij 2013, 23:29

lastavica je napisao/la:da znam, zato i kažem trenutno mi se čini prebrzo. No kad bude u tim godinama i ako vidim želju u njenim očima i ja ću se s njom veseliti.

Da još malo pojasnim, jer se iz mojih ranijih postova može činiti mi se to čini pis of kejk. ;) Taj dio puštanja njih u samostalan život smatram jednom od težih roditeljskih dužnosti, prepoznati trenutak u kojem je benefit odvajanja važniji od naše želje da su uz nas. :dada

22 sij 2013, 23:36

newmom je napisao/la:inače, roditelji su me odgojili da budem samostalna u svemu, a i ja tako odgajam svoju djecu
i uvijek smo bili jako bliski i spremni pomoći jedni drugima, pa ću i ja tako učiti svoje

x

skorpi, baš ovaj zadnji dio si super opisala.

A to se može primjeniti i za odgojne mjere koje ste spominjale, da dijete (muško/žensko) sve zna samo.
Dakle, ne ono, još je mala, ima vremena kad će.
Nije poanta u tome, pa jasno da imaju vremena, život je pred njima, ali je stvar u stjecanju navika...
i kako netko spomenu lektire..to mi je taaaaako poznato.

22 sij 2013, 23:42

bubica11 je napisao/la:da mi se sada udati,biram svekije pa tek onda sina :lol

:lol
ovo tek sad vidim..

(ne smijem po tom pitanju ništa reć, odmah bi me u top strpale pa ću šutit)

Uglavnom su problem financije, većini..zato i ne odlaze ranije od roditelja.
I ja sam otišla sa 30 tek.

23 sij 2013, 01:35

Ajde sveze vjesti sa juga Balkana. :lol
Sto juznije to tuznije pa mozete misliti da se kod nas Hotel Mama prakticno i ne napusta do kraja zivota. :p
Ne razlog je defintivno ekonomska situacija i uopste ne mislim da bilo koja mlada osoba koja radi (nemora biti da je stupila u brak i sl) bi zelela da zivi skupa sa roditeljima. Koja je to prednost hotela mama kada ti to niz nos izadje. Imam prijateljica koje i pored toga sto rade nemaju mogucnost placati kiriju ili dozvoliti si kupit stan (ako im prethodno nisu ostavili predci u nasledju) i normalno zive u hotel mama. ( a imaju po 38 godina) Al jadne one sta to moraju trpit neznam stvarno. :roll
Da super da ti neko pravi rucak i pere stvari al sve to ima cjenu. Pa gde si bila, pa skim si bila, pa gde si sad, pa ko ti je sad ovaj i slicno. A tek kad je obitelj u pitanju najebali svi skupa. Zivila sam 8 godina u zajednici i dobro znam sta to znaci. Al nisam imala izbora. I sada moram priznati da smo retki koji su si mogli priustiti stanbeni kredit i imaju svoje kupjeno parce stanbenog prostora. Inace oni koji uglavnom ne koriste hotel mama su ljudi koji su dobili stanove od svojih tata i mama, retko ko ima priliku da sam nesto kupi sebi.
A Evropa se kasno setila Hotela mama pa welcome back to the future.

23 sij 2013, 09:19

Da super da ti neko pravi rucak i pere stvari al sve to ima cjenu.

X

23 sij 2013, 10:08

Ja sam bila slučaj da je uprava hotela pokupila prnje, administraciju i pobjegla rođenoj klijenteli ostavivši joj nekretninu na korištenje i održavanje :p
I otvorila uprava franšizu u Istri, tako da Hotel Mama nije nikad funkcionirao u svakodnevnom životu, ali ljeta su (i još uvijek) osigurana na punom pansionu :p

23 sij 2013, 10:11

Nikad ga nisam koristila.
Nisam taj tip, mene je oduvijek tjeralo da imam svoje i da idem svojim putem (pri čemu sam se najela puno *ovana, ali, valjda je tako moralo biti i mora biti; tako sam izabrala i opet bih).

Za kćer ne znam, premala je još, želim joj da bude neovisna o ikome.

23 sij 2013, 10:14

Imam u bliskoj okolini par slučajeva hotela Mama, polupansiona Mama, plaćaj režije Mama, totalni sam debil Majko i ježim se od pomisli.
S druge strane, mislim da mi još blaže odgajamo djecu nego su naši nas, da su životne okolnosti sve lošije (daj bog promjene kroz još 10-15 godina) tako da se uopće ne želim dovesti u situaciju da nešto komentiram po porincipu ne bi nikad, ili neće meni moji nikad... da mi se to ne vrati ko bumerang, pa u penziji imam u trosobnom stanu sebe i muža na kauču u dnevnoj, a sinove s cijelim familijama svakog u jednom sobičku.

23 sij 2013, 10:51

Berta je napisao/la:škorpi, to je sigurno prekrasna uspomena :luv

a ja da njega saljem nekam, gdje ga nemam pod kontrolom

ja vjerujem da mnogi Hotel Mama ovako počinju, od potrebe roditelja da ne ispusti uzde, a ne djeteta

:dada

23 sij 2013, 20:33

bas ste me takle u bolnu tocku... :znoj

jerbo zivim u poluopansionSveki... i to zbog mm koji je naucio da je mama pocetak i kraj.... iz njegovog primjera naucila sam kako NEcu odgajati svoje dijete, moj mali ce sam spremati krevet, vec sad svoj tanjur spremi u masinu, odnese prljavo rublje u masinu i brise prasinu :lol dakle radi sve ono sto jedan 4godisnjak moze a 30ogodisnjak ne moze

glavno da mu je baka kucu sagradila da i unuce ima gdje zenu dovest

23 sij 2013, 20:41

Bubidea je napisao/la:naravno da nije, ali mi nema logike sibnuti ga u split ili rijeku ili gdje vec, kad sve ima u zagrebu i svi teze tu doci, a ja da njega saljem nekam, gdje ga nemam pod kontrolom i gdje jos moram placati smjestaj i hranu...

meni je nevjerojatno da netko misli da 19godišnjaka treba imati pod kontrolom

23 sij 2013, 22:49

Krumpirić je napisao/la:
Bubidea je napisao/la:naravno da nije, ali mi nema logike sibnuti ga u split ili rijeku ili gdje vec, kad sve ima u zagrebu i svi teze tu doci, a ja da njega saljem nekam, gdje ga nemam pod kontrolom i gdje jos moram placati smjestaj i hranu...

meni je nevjerojatno da netko misli da 19godišnjaka treba imati pod kontrolom

ne "treba" vec moze li uopce........ :nata .......
Odgovori