Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

06 stu 2010, 12:39

:time

možda tvoja sreća mene unesrećuje. kao što melitu unesreću sreća mnogih vjerinika,

aj ohani Mila i ne spustaj na osobno vrijedjanje.
Ono sto si htjela reci moze se izreci i bez vrijedjanja.

06 stu 2010, 12:52

Adorabla je napisao/la::time

možda tvoja sreća mene unesrećuje. kao što melitu unesreću sreća mnogih vjerinika,

aj ohani Mila i ne spustaj na osobno vrijedjanje.
Ono sto si htjela reci moze se izreci i bez vrijedjanja.

ne spuštam niti ne vrijeđam :dunno
a kako bi ti to izrekla, konkretno molim.
krumpirič je rekla kak je njoj to fora, meni nije, pa sam se nadovezala na njezin post. ništa osobno ništa vrijeđajuće.

ovo je topik za ateiste, pa sam vam na vašem topiku postavila pitanje.
već sam se izjasnila da nisam vjernik, i da moja djece neće na vjeronauk, jer to nije stav moj ni mm
i ne znam kako sam trebala postaviti pitanje?

06 stu 2010, 13:03

ne vidim da je Melita igdje napisala da ju unesrecuje sreca vijernika

06 stu 2010, 15:11

tanjabb je napisao/la:ne vidim da je Melita igdje napisala da ju unesrecuje sreca vijernika

govirla sam o meliti jer je ona započela temu. i nekako sam si pomislila da je tužna zbog situacije u državi u kojoj je vjeronauk u školi.
ovim putem se ispričavam meliti osobno, :kiss
jer, kriva sam, nisam mislila na nju osobno nego na ateiste, ali nekako mi je lakše spomenuti osobu neko neku grupu, kao da pričam o magli.

a možda je nekome sreća zahvaliti bogu ili kome već, na ručku, jer je bio u ratu gladan, pa je zahvalan jer ima jesti, jer je vidio puno gladne djece negdje već gdje god.
pa to nema vez sa smislom života, nego eto hvala bogu imamo kaj za jest.

što je s onima koji ne žive punim plućima

jel se vi njegdje udružujete. pa izmjenjujete svoje stavove.
nekako mi je čudono da svi imaj svoje crkve, bogomolje, udruge, ... a ateisti nemaju. ili sam nekaj propustila

06 stu 2010, 15:18

MAJKO MILA, ateist ne može zahvaliti nikom na jelu jer je bio gladan, nego samo sebi što s je to nasmagao i skuhao. Kome da zahvali, kome, on NE VJERUJE u nikoga????

Ništa nije s onima koji ne žive punim plućima. Oni, zamisli, misle da je ipak i tako vrijedno živjeti, ti bi da se svi ubiju, šta, ne kužim? Ti si ateist, ti nam reci, zašto živiš?

A na zadnje pitanje, da, ateisti imaju svoju udrugu, rekli su mi. :mrgreen

06 stu 2010, 15:22

nekako mi je čudono da svi imaj svoje crkve, bogomolje, udruge, ... a ateisti nemaju. ili sam nekaj propustila

je i meni je to jako cudno...

06 stu 2010, 15:32

izbjegavam temu o vjeronauku, nemam dijete u školi i o tome ne znam ništa. al, ovo zadnje što čitam je za plakat. ili za smijat se. ja, ateist, živim radi života. ne nadam se vječnom životu tamo negdje nakon što mi klavir padne na glavu i zgromi me. a da u njega vjerujem, vjerovala bih (vjerojatno) i da je taj vječni život ljepši od ovog sada, pa bih se svim silama trudila ovaj bezvrijedni, ovozemaljski život skratiti kakogod. stoga, pravo je pitanje po meni, zašto TI živiš, tj zašto ne pohrliš ususret tom drugom životu (ja, naime, ne iščitavam da si ti ateist)? mislim, ako ćemo tako razgovarati....
ateisti imaju udruge, da. bogomolju nemaju nekim čudom

06 stu 2010, 15:49

nisam znala za udrug, može link

06 stu 2010, 15:52

MAJKO MILA, ajd da se ne zafrkavaš, nisu ovo čavrljanja.

06 stu 2010, 16:12

saptacica je napisao/la:MAJKO MILA, ateist ne može zahvaliti nikom na jelu jer je bio gladan, nego samo sebi što s je to nasmagao i skuhao. Kome da zahvali, kome, on NE VJERUJE u nikoga????

Ništa nije s onima koji ne žive punim plućima. Oni, zamisli, misle da je ipak i tako vrijedno živjeti, ti bi da se svi ubiju, šta, ne kužim? Ti si ateist, ti nam reci, zašto živiš?

ja sam skužila da ne vjeruju u više biće, boga božanstvo... ili ne vjeruju u nikoga kao osobu, npr. u jugi su vjerovali u tita. tito partija = bog i vjernici.
:conf
onda ateisti ne govore niti kao uzrečicu hvala bogu, bože moj...

pa tražim nešto, bumo vidjeli. zato sam i rekla da sam samo iz knjiga iščitala. pa me zato i zanima kaj ateisti misle.
onda bum odlučila kuda ću

ne zafrkavam se, pitam stvarno ozbiljno.
čudilo bi me da danas kad se stalno priča o ateistima, i agnosticima, pogotovo ovdje, da nema ničega konkretnog.

06 stu 2010, 16:19

MAJKO MILA je napisao/la:
saptacica je napisao/la:MAJKO MILA, ateist ne može zahvaliti nikom na jelu jer je bio gladan, nego samo sebi što s je to nasmagao i skuhao. Kome da zahvali, kome, on NE VJERUJE u nikoga????

ja sam skužila da ne vjeruju u više biće, boga božanstvo... ili ne vjeruju u nikoga kao osobu, npr. u jugi su vjerovali u tita. tito partija = bog i vjernici.
.

ja mislim da si ti pomješala sve što se pomješati može

06 stu 2010, 16:21

Krumpirić je napisao/la:
MAJKO MILA je napisao/la:ja mislim da si ti pomješala sve što se pomješati može

:dunno

eh da sam u americi osnovala bih svoju crkvu :mrgreen

06 stu 2010, 20:23

tanjabb je napisao/la:Zivim DANAS i ZA danas. Ne za sutra, ne za vjecni zivot. Kad umrem pojma nemam sta ce biti, hocu li vidjeti tunel, svijetlo ili svoju dusu kao lebdi.

a možda sretnem i ghost whisperericu jennifer love hewitt :lol

MAJKO MILA... da ti objasnim nešto, ako smijem...

kao što se neki zgražavaju kad im djeca skupljaju bezglava čudoviđta zvana gormite, ili koriste platnene ili jednokratne pelene, ili djeci daju hodalicu.
to je stav.

sad ću ja opet, pa će mi se alexandra smijati :mrgreen ... nadam se da si svjesna da se skupljanje figurica, korištenje jednokratnih pelena i vjerovanje/življenje vjere teško može staviti u jedan te isti koš, iako se sve radi o ljudskim radnjama il kako da to nazovem. ako po ničemu drugom, onda jer je ovo potonje ustavom zajamčeno pravo. i to ne samo vjerovanje kao takvo, nego i nevjerovanje. ustav jamči pravo svakom pojedincu, al i od države očekuje određeno ponašanje (da sad ne raspredam dalje predavanje iz ustavnog prava).

jel se vi njegdje udružujete. pa izmjenjujete svoje stavove.

naravno. recimo ja sam članica švicarske udruge frei denker (slobodnih mislilaca), te AAI (atheist alliance international). nereligiozni ljudi (bilo ateisti/agnostici/skeptici/humanisti il kako god se netko nazivao) imaju svoje udruge/udruženja/organizacije, drže seminare/kongrese i sl. imaju i svoje rituale i sl. i nemaju titinu sliku u prostorijama svojih udruga. :lol

u hrvatskoj postoji udruga protagora koja se bavi pravima ireligioznih osoba.

06 stu 2010, 22:25

mama courage je napisao/la:sad ću ja opet, pa će mi se alexandra smijati :mrgreen ... nadam se da si svjesna da se skupljanje figurica, korištenje jednokratnih pelena i vjerovanje/življenje vjere teško može staviti u jedan te isti koš, iako se sve radi o ljudskim radnjama il kako da to nazovem. ako po ničemu drugom, onda jer je ovo potonje ustavom zajamčeno pravo. i to ne samo vjerovanje kao takvo, nego i nevjerovanje. ustav jamči pravo svakom pojedincu, al i od države očekuje određeno ponašanje (da sad ne raspredam dalje predavanje iz ustavnog prava).

reci ti to mamama na rodi pa ćeš onda vidjeti ... :lol

naravno. recimo ja sam članica švicarske udruge frei denker (slobodnih mislilaca), te AAI (atheist alliance international). nereligiozni ljudi (bilo ateisti/agnostici/skeptici/humanisti il kako god se netko nazivao) imaju svoje udruge/udruženja/organizacije, drže seminare/kongrese i sl. imaju i svoje rituale i sl. i nemaju titinu sliku u prostorijama svojih udruga. :lol

u hrvatskoj postoji udruga protagora koja se bavi pravima ireligioznih osoba.

malo sam prošvrljala po njihovim stranicama, hvala
možda mi se tako učinilo na prvi pogled, moram još malo pročitati, ali samo se ružno govori o krđćanima, na onoj aai se govori o protestantima i nešto o kat.
a na protagori isključivo o kat. izgleda zato jer ovdje nema toliko prot.
:dunno

ovo me podsjeća na šićka, i njemu slične koji svu svoju energiju, propovjedi... svode na jedno te isto, govor protiv katoličke crkve.

opet ću ovdje citirati ivicu šola

Tko je kriv za eksploziju AIDS-a u Africi? Kriva je Katolička crkva koja zabranjuje uporabu kondoma. Tko je kriv za zločine fašizma i nacizma, napose prema Židovima? Kriva je Katolička crkva jer je stoljećima poticala antisemitizam, kao i Pio XII., koji nije digao glas. Tko je kriv za najveće povijesne krivotvorine koje su usmjerile povijest Zapada? Kriva je Katolička crkva jer je falsificirala kako Isusov život, tako i mnoštvo dokumenata (Konstantinova darovnica) koji su joj omogućili supremaciju i bogatstvo.

Retrogradna i reakcionaška

solaTko je kriv za stoljeća netolerancije na Zapadu? Kriva je Katolička crkva zbog svog dogmatizma. Tko je kriv za ekološke probleme i globalno zagrijavanje? Kriva je Katolička crkva jer je, na temelju Knjige postanka, pa i koncilskih dokumenata (Gaudium et spes) zagovarala antropocentrizam koji stoji u korijenu, kako kaže P. Singer, svega nasilja nad prirodom i ekosustavom. Tko je kriv za glad u svijetu? Kriva je Katolička crkva zbog svoje populacijske politike te zabrane kontracepcije, pa se sirotinja razmnožava poput štakora. Tko je kriv za nestanak mnogih kultura u novootkrivenim svjetovima? Kriva je Katolička crkva koja je u procesu evangelizacije zajedno s kolonizatorima počinila nasilje nad autohtonim domorodačkim kulturama sudjelujući u nezapamćenom kulturocidu. Tko je kriv za spolnu diskriminaciju i homofobiju? Kriva je Katolička crkva zbog svog tvrdoglavog inzistiranja na heteroseksualnom braku, kao i zbog konstantnog opiranja seksualnim slobodama zbog seksističkih predrasuda. Tko je kriv za nasilja nad ženama? Kriva je Katolička crkva jer je stoljećima zagovarala podložnost žene muškarcu, temeljeći sve na Bibliji i ženomrzačkim autoritetima poput sv. Pavla, smatrajući da ženu treba držati podalje od javnih službi, da joj je glavni i jedini posao biti majka i domaćica, poslušna mužu, inače – lomača! Tko je kriv za gušenje znanstvenog napretka? Kriva je Katolička crkva jer je, u strahu da će razvoj znanosti dovesti u pitanje njene dogme utemeljene na biblijskim mitovima, provodila inkvizicijske torture nad raznim galileima. Tko je kriv za uskraćivanje prava na dijete neplodnim parovima? Kriva je Katolička crkva jer odbija kako homolognu, tako i heterolognu potpomognutu oplodnju pa onda time nastoji indoktrinirati vladajuće. Tko je kriv za stoljetno izostajanje socijalne pravde, kao i za opiranje promjenama prema pravednijim društvima kroz povijest? Kriva je Katolička crkva jer je učila i uči ljude da pravdu i sreću traže “na onome svijetu”, a ne na zemlji, u povijesti, zbog čega je konstitucionalno retrogradna i reakcionaška. A za što na Zapadu kršćanstvo i Katolička crkva nisu krivi?

Progonjeni zbog vjere

Prema nekim optimističnim predviđanjima, Crkva neće biti optužena za smrt 160.000 kršćana koliko ih se prosječno godišnje prikolje u svijetu samo zato što vjeruju u Isusa Krista, zbog 200 milijuna koji su svednevice progonjeni zbog vlastite vjere, dok ih još toliko, od Kine, preko Indije i islamskih zemalja do Kube živi pod teškim kršenjima vjerskih sloboda, a u posljednjih stotinjak godina, od Turske, preko Egipta sve do Irana..., kršćani su potpuno istrijebljeni. Ima li većeg i opasnijeg konformizma, kako je već viđeno mnogo puta u povijesti, kada se jednu skupinu ili instituciju pretplati na ulogu zločinaca i negativaca, odgovornih za sva zla ovoga svijeta?

zar se stvarno borimo protiv katolika
jesu li zaista katolici najveće zlo ovoga svijeta.
jer ako jesu stvarno ću tražiti ispisnicu iz kat crkve
da nemam više ništa sa njom, i božić ma koliko bi lijep bio više neće u moju kuću :sumo
pomozite mi :temp

06 stu 2010, 23:32

majko mila, nemoj se ljutiti, ali smo gadno otišle u offtopic. :) nije mi baš ni potpuno jasno što želiš postići ovim (priznajem, prilično konfuznim) pitanjima :conf , a i inače ćeš na njih sama morati naći tebi prihvatljive odgovore. teško da će ti netko "ispljuniti" sažvakane odgovore i indoktrinirati te ateizmom. informiraj se i otvori si novu temu. :mah

06 stu 2010, 23:50

majko mila, a koji to 'mi' se bore (pazi, bore) protiv katolika? na protagorinoj stranici ćeš naići na tekstove o katolicima, jer je stranica naška,a u nas se ogromna većina vjernika izjašnjava katolicima.
od koga ti, u stvari, očekuješ odgovor na pitanje o katolicima kao najvećem zlu na svijetu???
i... ja bih ti rado pomogla, al nemam licencu.

07 stu 2010, 00:25

možda ne bi bilo loše izvući ovaj citat:

U svakodnevnoj razgovornoj, a često i stručnoj uporabi ateizam (grč. a = ne + theós = bog; bezboštvo; ravnodušnost glede božje opstojnosti; poimanje svijeta izvan odnosa spram boga) se najčešće pogrešno izjednačuje s antiteizmom (grč. anti = protu + theós = bog; protuboštvo; poricanje boga; poricanje mogućnosti božje opstojnosti) i određuje kao: nijekanje postojanja boga, poricanje božje opstojnosti. No, takvo nekritičko izjednačavanje ateizma i antiteizma izraz je misaone isključivosti koja svijet razumije samo u alternativi “ili za ili protiv”, bez mogućnosti za nešto treće.

Slikoviti primjer te misaone i jezične isključivosti su riječi “prijatelj” i “neprijatelj”. Između ili izvan njihova značenja - za primitivnu rodovsku svijest nekada, a za homogeniziranu kolektivističku svijest danas - nikakvo drukčije značenje u ravnini međuljudskih odnosa nije moguće, jer onaj tko nije prijatelj taj je neprijatelj (protivnik, zločinitelj) i obratno, pa stoga i ne postoji riječ koja bi označavala onoga tko nije prijatelj, ali ni neprijatelj (protivnik, zločinitelj). Međutim, već i obično iskustvo življenja u demokratskom društvu ukazuje na to da onaj tko nije prijatelj ne mora nužno biti neprijatelj (protivnik, zločinitelj), pa stoga ne-prijatelj i neprijatelj (protivnik, zločinitelj) nisu isto. Danas to ne razlikuju tek tvrdokorni kolektivisti, koji nerazvijenost vlastite osobnosti nadoknađuju poistovjećivanjem s određenom skupinom, pa onda i odnose među ljudima ne mogu razumjeti drukčije nego na način “mi - oni”.

Biti dakle bez boga, biti bezbožnik, ateist, biti prema eventualnom božjem postojanju ravnodušan ili čak o bogu ništa ne znati, ne znači već samim tim biti i protiv boga, dakle antiteist - osim za onoga tko sve ljude koji ne misle slično njemu doživljava kao svoje protivnike. Ateist dakle ne vjeruje u božju opstojnost, ali i ne dokazuje njezinu nemogućnost, već jedino ne pristaje da kao istinitu prihvati nedokazanu tvrdnju. Budući da ateistu bog nije potreban, niti je za dokazivanje božje opstojnosti zainteresiran, to će on dokazivanje božje opstojnosti prepustiti onima kojima je do toga stalo, zadržavajući za sebe pravo da ne vjeruje u ono što nije na provjerljiv način dokazano i što ne može biti posredovano kao znanje. Naime, kako se nepostojanje bilo čega, za sada, ne može na konačan način dokazati, to je razumno ne prihvaćati kao postojeće ono o čemu nema provjerljivih dokaza, jer bi u protivnom kao postojeće moralo biti prihvaćeno sve što bi tko kao takvo ustvrdio.
Odgovori