Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: ljevaci

28 srp 2010, 10:12

Aj, ne znam šta bih rekla...imam osjećaj da je kod curke "uzelo maha" to pisanje s lijeva udesno i sve zrcalno i to bez greške. Koliko god joj ukažem i pokažem da je to neispravno, ona pila po svome i tvrdoglavi se. Vidiš da ima volju i želju da piskara, ne mogu ignorirati netočno pisanje, a ona se baš nekako k'o zainatila. Tako me sve više navodi na razmišljanje kako ćemo se iz toga izvući :dunno.
Onda, primjećujem da zadnjih 2-3 mjeseca zna premjestiti pribor za jelo iz lijeve u desnu (kada vidi nekog mlađeg da jede desnom - valjda joj to fora, ali je baš nezgrapna, a i ako joj se nađe pri desnoj ruci radije će uzeti desnom - to mi već vuče na lijenost :mrgreen. Sve u svemu, bez obzira na to što jedino pisanje lijevom rukom ostaje nepromjenjeno od početka, još uvijek ne bih rekla mirne duše da je lijevak (škarice i miša drži desnom, baca loptu desnom...:dunno), a ima 5 godina.

dodajem:
jučer nam stiglo par knjižica koje sam naručila
http://www.foma.hr/index.php?cat=Pripre ... %20%9Akolu
radi se o vježbenicama grafomotorike Pokaži šta znaš, Pokušaj nešto novo

...nešto za sebe Čitanje prije škole (priručnik za roditelje, predčitačke vještine koje treba steći)

15 kol 2010, 18:04

u njemackoj nastoje ljevake uciti da SVE rade lijevom rukom. oni to objasnjavaju tako da koliko god dijete nesto naucilo desnom (recimo skarama rezati) oni svaki put toliko moraju razmisljati u glavi dok uhvate te zahvate, da je bolje nauciti da bas sve rade lijevom, ako su ljevaci.

moja je s 4. god takodjer pocela zrcalno pisati i to s desna na lijevo. no na svu srecu nije bila tvrdoglava i kad sam joj recimo stavila male simbole (strelicu) od koje strane do koje treba pisati, odmah je ukapirala i prihvatila.

no, pocela je ruzno drzati olovku (palac preko kaziprsta) i sad je nastojim od toga odviknuti (bili smo i kod terapeutkinje i objasnila je sto trebamo ciniti), al problem je sto okolina bas ne reagira dobro na to. kad velim da pocinje "kukasto" pisati, vecina veli: pa sta, nema veze, kako pisu drugi. :alc (poznato vam zvuci?).

16 kol 2010, 08:58

točno tako moja

sve radi lijevom rukom a škare drži u desnoj (a ja nemajka nisam to ni skužila)
nego govorim ja njoj da ću joj kupiti škare za ljevake da joj bude lakše a ona meni
"mama ja ti režem desnom rukom"
Odgovori