Sada je: 30 tra 2026, 01:41.

Natjerati dijete da jede?!

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Natjerati dijete da jede?!

PostPostao/la mrs. eastwood » 10 lip 2013, 15:23

pozdrav zavrzlamo, pogledaj ovdje na podforumu dohrane temu Koliko po obroku - topik za sve nedoumice vezane uz količinu pojedene hrane. često se pitamo koliko bi dijete trebalo jesti. jede li premalo? previše?

isto, pridruži se našim generacijskim topicima ako želiš
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Zavrzlama » 10 lip 2013, 15:46

Hajdi je napisao/la:Zavrzlama, jesu. Kad sam ja kao roditelj prestala raditi "issue" od hranjenja i opustila se. Napišem više kad stignem.

Uf super, sad si mi dala nadu, jedva cekam tvoj post :)
ja neznam vise jeli on nece da jede jer sam ja neuroticna ili sam neuroticna jer on nece da jede :nesvist
al inace stvarno nisam neki nervozni tip osobe :mrgreen
Zavrzlama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nikky » 15 pro 2013, 15:01

Jucer sam se sjetila ovog topica. Moj sinek isto spada medu izbirljivce sto jedu kao ptice. Stalno se pitam gdje sam pogrijesila a uvjerena sam da negdje jesam. Doduse,ne zabrinjavam se vise toliko. Ja mu serviram a on kako hoce i kada hoce i puno mi je lijepse u zivotu. Zapravo nisam o tome zeljela pisati nego sam jucer osvijestila da se bojim da on nece narasti i zato mu ponekada popustim tj. popustala sam. Imam neki strah da ce ostati malen i nije me strah da ce biti mrsav vec da nece ici u visinu. Do sada je uvijek pratio svoju precentilu visine od rodenja. Tako da sada ima 93-94 cm i samo malo vise od 13 kg. Max. 13,2. Jos me strah slijedeceg pregleda jer mi je med. sestra strogim tonom rekla da mora imati min. 14 kg do travnja. Pa kak cu ga ja nasopat da dobije kilu u 4 mj. :znoj
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Adorabla » 17 pro 2013, 14:31

nema ti to nikakve veze. To sam i ja brijala svojedobno pa sam se opametila i evo sada starija cer mi je 16 godina i prerasla me (170 cm a trebala je izrasti do maks 167) a mladja je sada s 12 godina oko 155 a maksimalno je kao trebala narasti na 158. Mladju recimo skoro nisu pustili u 1. razred radi nekih starih pravila koja su trazila da ima minimalno 18 kila (doduse ovo mi je sada cak i skoro pa ok kada se uzme tezina torbe u obzir). Ona je na upisu u 1. razred bila malecka, malecka i imala je samo 17 kila.
Djeca rastu kako rastu, nema to nikakve veze s uhranjenosti. I te opcenite spike sestara da se dijete mora udebljati su isto :whew Kakve veze ima koliko kila ima dijete ako nema nekih zdravstvenih problema. Pusti dijete, nemoj ga jelom opterecivati :zivili
Adorabla
Medena

PostPostao/la rucho » 17 pro 2013, 15:46

jao adorabla dobro kazes...... al znas kako je kad ti svatko svagdi govori da je em mrsav pa neki da su mali pa ovo pa ono...... kod nas je sad faza "doma necu jest" kao ne pase mu sta mama skuha (jest da nisam bas neka kuharica al aj jestivo je.....) al kod bake jedan i dva pojede tonu..... pa se ne sekiram (ne toliko).... jednom smo imali tu "dijetnu fazu" pa mozemo i dvaput... nakon par dana praznog zeluca valda ce doc po rucak.....

a glede visine.... smatram da bi sestrama i doktorima koji pregledavaju nasu djecu trebali doc svi redom - bake djedovi te tata i mama pa kad gospoda izmjere cili copor onda nek dude da je neko dijete malo il veliko mrsavo il debelo.....
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Volvo » 18 pro 2013, 12:42

OFFT ali ne manje bitno:

možda ste nove na forumu, možda niste ubrale globalnu obavijest... u tijeku je naša tradicionalna božićna humanitarka (za djecu naše drage RLmame koja nas je, na žalost, prerano napustila).

možete se uključiti sudjelovanjem na aukciji (vidi - viewtopic.php?f=111&t=75930) ili direktnom uplatom (kontaktirati moderatorice humanitarke za potrebne podatke o računu).

svaki iznos je dobrodošao :xmassanta
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Mala Bornica » 14 sij 2014, 12:59

koliko god iskustva imala, koliko god citala o svemu i svacemu, kad mi se nedoumica pojavi najradije se s vama konzultiram :luv . u zadnje vrijeme moj malac od 2 godine ne zeli ni probati hranu koju je inace s gustom jeo. krumpir i meso su mu trenutacno top hrana (o rucku pricam, dorucak i vecera su nam jos standardni). par put sam maknula npr. manestru i napravila mu sniclu i krumpir. nisam s time bas zadovoljna, a s druge strane nikad nisam djecu tjerala da jedu ono sto ne vole (i sam sam bila jako izbirljiva pa me s godinama proslo). pokusala sam naravno ono sto je odbio za rucak ponuditi kasnije ili za veceru tek, ali nikad nije pojeo. a nije da nije gladan, jer se alternative najede kao veliki. nemamo problema ni s tezinom ni nicim, samo je krenula izbirljivost i trazim najbolji nacin da se prema tome postavim.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Adorabla » 15 sij 2014, 11:04

ignoriranjem
Ako se ti bojis da ce biti gladan ako ne pojede ili bolje receno ne probrljavi zlicom po tanjuru jelo koje ne voli, onda naravno da ce to klinac skuziti i dramatizirati i netko ce prvi popustiti da mu napravi telece snicle na naglo i pomfri
Ako ignoriras njegovo brljanje i ne nudiš mu alternativu onda ce vremenom prosirivati jelovnik, navikavati se na nove okuse itd.
Cak ako mu i ponudis nesto sto ne voli on si moze izabrati nesto od tog svega prihvatljivog okusa da to pojede (npr kruh i salatu ili meso ili samo krumpir).
Adorabla
Medena

PostPostao/la Mala Bornica » 15 sij 2014, 12:34

:kiss ,ne bojim se uopce da ce biti gladan.
i nije mi problem da preskoci rucak, ali dali da mu za veceru serviram isto kao i za rucak? to mi bas nije ok. mogu mu ponuditi npr. sat nakon rucka isto jelo, ako odbije, za veceru mu dati ono sto bi mu dala i da je pojeo rucak?
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la mrs. eastwood » 15 sij 2014, 12:38

ako govorimo o raznolikim obrocima za cijelu obitelj, onda ne jedemo isto za veceru kao i za objed. ja ne bih nudila za veceru isto, ukoliko svi drugi ne dobiju isto.

a što se tiće "novih" namirnica koje ne žele probati. kažu da ih treba servirati svaki put - ne mora ga se ni nutkati niti mu to biti glavna namirnica u obroku.
i onda nakon nekog vremena kivi npr. više nije neka nova namirnica - nego se je vec pojavljivala na stolu...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Mala Bornica » 15 sij 2014, 12:41

kod nas je rucak obrok koji svi dijele, dorucak i vecera su cesto razliciti, po preferencijama, tj. ne kuham veceru. i najcesce ne jedemo svi u isto vrijeme veceru.
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Adorabla » 15 sij 2014, 16:08

Mala Bornica je napisao/la::kiss ,ne bojim se uopce da ce biti gladan.
i nije mi problem da preskoci rucak, ali dali da mu za veceru serviram isto kao i za rucak? to mi bas nije ok. mogu mu ponuditi npr. sat nakon rucka isto jelo, ako odbije, za veceru mu dati ono sto bi mu dala i da je pojeo rucak?

ma ne bih ga ja maltretirala. To mi je u rangu odgoja stroge ruke naših roditelja :nata
Neće jesti, neće jesti. Jest će nešto drugo, kasnije ;)
I opet ću spomenuti sebe :lol Ja sam bila noćna mora po pitanju jela. Nisam jela ništa. Doslovce. I to puno puta samo da mamu rasrdim. Kad sam skužila da je moj alat nejelo da bih moju mamu iznervirala, onda sam još manje jela a ona se još više nervirala.
Zato ja kod svojih klinaca isključivo ignoriram jelo.
Hoš neš bangladeš. Nema dramatiziranja, nema pretjerivanja :nata
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 15 sij 2014, 16:58

moja mladja je totalna izbirljivica po pitanju jela. Zvali smo ju zagorka radi više razloga a jedan od razloga je i taj da je jela samo tradicionalna zagorska jela ostalo ništa nije htjela staviti u usta. I jesam se nervirala kakva je seljanka da ne želi ništa novog probati. Posebno sam se nervirala oko hrane zelene boje jer ništa zeleno nije htjela jesti :whew
Uglavnom gledala je nas ostale, slušala komentare pa se polako otvarala za nešto novo probati pa tako sada obožava kinesku i taj kuhinju, sve ljuto, od zelenih stvari poriluk i kelj tamani ali i dalje ratuje sa špinatom i salatama :dunno
Obožava ribu ali još ima animozitet prema mekušcima, račićima i školjkama. Čak je počela jesti gljive (ne vadi ih iz tanjura).
Odnosno hoću reći bitno je po meni samo da hrana ne postane nekakav bitan issue nego sve onak poluzainteresirano nagovarati ga da proba jer ako danas ne pojede brokulu ne znači da mu sutra neće biti fina (i obratno) :nata
Adorabla
Medena

PostPostao/la Mala Bornica » 15 sij 2014, 18:17

Tako mi je i najjednostavnije :luv .
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

Prethodna

Natrag na Odgoj djece