Postao/la Nincka » 08 sij 2005, 12:47
Ovo me pitanje muci vec duze vrijeme.<
><
>Luka (4,5 god) me vec dosta dugo moljaka da mu kupim pistolj. Naravno, oponasajuci starijeg
ata, to sad trazi i Marko (2,5 god).<
><
>Oni doma nemaju niti jedan pistolj, pusku, mac, sablju....<
>Od crtica gledaju Krteka, Bob the Buildera, A je to, Pcelicu Maju, Miffy, Noddyja, Bill and Ben the Flowerpot Friends, Merlina, Capelitta,.... U videoteci smo znali posuditi Pinokija, Snjeguljicu, Tajni zivot buba, Pericu i vuka.... i mislim da je to to.<
>Price koje pricamo najcesce su izmiljene i nemaju nasilja.<
><
>Ne igraju igrice na kompjuteru.<
><
>Dakle, mislim da vam je otprilike jasno da im ne poticemo agresivnost.<
><
>Luka ide u vrtic, no teta mi tvrdi da tamo nemaju pistolje i ne igraju se takve igre.<
><
>Pa opet, od nekud je dobio tu ideju. Osim toga, nova im je fora (najprije Luki, a sada i Marku) da kad su ljuti viknu "ti si mrtav!" ili "ti ces umrijeti!" <
>Probala sam s njima razgovarati o cijeloj toj ideji smrti jer jasno mi je da to njima nije jasno. I, naravno, da sam se zapetljala.... i nisam nista puno postigla.<
><
>I sad da se vratim na pistolje i oruzje. Njih se dvojica cesto igraju da su vitezovi (vidjeli u Capelittu), a puska im se osobito svidjela u prici o Perici i vuku...<
>Neki dan sam im cak i ja od kartona napravila maceve - i par sati su se igrali, onda su na njih zaboravili... sad su vec u smecu.<
>Deda im je od siba napravio luk i strijelu i odusevljeni su, iako ih ne znaju koristiti.<
><
>Moje pitanje nakon svega ovoga: sto vi mislite o tome da se djeca igraju s igrackama-oruzjem? I vidite li razliku izmedu luka i strijela ili maca s jedne i puske i pistolja s druge strane? Meni se nekako cini da postoji...<
><
>Razgovarala sam (ma u stvari moja mama je razgovarala) s jednom psihologicom i psihijatricom, obje se bave psihoanalitickom psihoterapijom, ova koja je psihijatar bas radi s djecom i one su obje rekle da su svojoj djeci kupile pistolje, da su se klinci neko vrijeme igrali i da su im onda ti pistolji dosadili kao i ostale igracke.<
><
>Agresija u covjeku je normalna. I u stvari, pitam se, koliko ju treba potiskivati i negirati, a koliko se truditi da se ta energija usmjeri u nesto pametno i prihvatljivo.<
><
>Strasno sam ambivalentna po tom pitanju. Nekako mi se i dalje ne svida ideja pistolja i pusaka, a s druge strane, sama sam im napravila maceve....<
><
>Sto vi mislite?<
><
>(Sorry kaj je post tako dugacak) <i></i>