Sada je: 11 kol 2026, 01:46.

Tesko odgojiva djeca

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Tesko odgojiva djeca

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 14 srp 2008, 22:47

Postao/la zeljka35 dana 14 srp 2008 17:45

Najveca greska roditelja koji imaju "lakse odgojivu djecu" prema roditeljima koji imaju "teze odgojivu djecu" je upravo to da cesto smatraju kako je njihov slucaj i ponasanje njihove djece takvo iskljucivo rezultat njihovih odgojnih metoda i iscudjavanje i zgrazavanje nad "onom drugom groznom djecom " i njihovim roditeljima.

Ovo sam jednostavno morala quotati jer kao da je od rijeci do rijeci moja ruka napisala. Bezbroj puta sam nailazila na nerazumijevanje roditelja divne, krasne, andjeoske, poslusne i mirne djece. A nisu svjesni da samo imaju srece.

Prica mameiAM me dirnula do suza. Prekrasna prica s happy endom.

Za Larisnin problem ne znam sto bih rekla, ali svakako ne bih krivila dijete. Mislim da dijete ne moze biti zlo, pokvareno, monstruozno i sl. Mozda je zahtjevno dijete, mozda je pogresno odgajano...ne bih voljela kritizirati i pametovati jer ne poznajem prozvane ljude i njihovu situaciju.
Vjerojatno bih postupila, kako su cure vec ranije savjetovale, tako da prorijedim njihova druzenja.

zeljka, vidim da se kuzimo - posebno ovaj dio o nerazumjevanju roditelja, koji misle da to sto imaju djecu koju je lako odgajati znaci kako su oni savrseni roditelji sa pravim pedagoskim metodama, a istina je uglavnom u tome da imaju srece.:dunno
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

Re: Odbojnost prema prijateljičinom djetetu...

PostPostao/la mama courage » 15 srp 2008, 02:00

pa i nije baš uvijek sreća (moram oponirati :mrgreen: )... imam prijateljica (AL NISU SA OVOG FORUMA! :belji ) koje mi otvoreno priznaju da "podmite" dijete sladoledom il igračkom (jer toliko užasno cendraju ili tvrdoglavo udaraju po svom), da bi one mogle na miru popiti kavu il nešto svoje obaviti. i govore mi to na način da su svjesne da to i baš nije najbolja edukativna metoda i da će im se kad tad obiti o glavu. a ja sam bome jednom spremila zxuju naglavačke i ubacila je u auto i time joj uskratila poslijepodnevni odlazak pradjedu u bolnicu, te kasnije posjet najdražoj rođaki. jer me nije htjela poslušati. a sav mi je plan bila poremetila. jer smo došle doma i nisam znala što ću s njom cijelo poslijepodne (što se inače radi s djecom doma ?! :mrgreen: ).

priznajem da ima teško i lako odgojive djece, al to ne znači da se lako odgojiva djeca odgajaju sama od sebe. i to uopće ne znači da lako odgojivo dijete bez potrebnog odgoja ne može postati teško odgojivo dijete (imam i takav primjer, srce mi se cijepa kad vidim tog desetogodišnjeg momka danas)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 srp 2008, 08:06

priznajem da ima teško i lako odgojive djece, al to ne znači da se lako odgojiva djeca odgajaju sama od sebe. i to uopće ne znači da lako odgojivo dijete bez potrebnog odgoja ne može postati teško odgojivo dijete

pa to nije nitko ni rekao. :dunno
ali je cinjenica da ce isti roditelji cak i s dvoje vlastite djece proci sasvim drugacije - s jednim puno lakse, s sdrugim puno teze. samo o tome je rijec. i nitko ne tvrdi da oko lako odgojive djece nema truda. tko god je roditelj taj je svjestan toga.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 15 srp 2008, 10:27

ali je cinjenica da ce isti roditelji cak i s dvoje vlastite djece proci sasvim drugacije - s jednim puno lakse, s sdrugim puno teze. samo o tome je rijec. i nitko ne tvrdi da oko lako odgojive djece nema truda. tko god je roditelj taj je svjestan toga.

bas samo ovo htjela sinoc jos da dopisem prije slanja posta, ali morala sam se brzinski iskljuciti, ne samo sa Interneta vec i kompjutera.
Uglavnom, o ovoj temi bih imala jako puno reci (teze i laske odgojiva djeca), no to nije direktna tema topica, pa cu da preskocim detalje.

Cinjenica je da "sit gladnom ne vjeruje"....
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la eli » 15 srp 2008, 10:42

velika je razlika između teško odgojivog djeteta s jedne strane i agresivnog i asocijalnog ponašanja sa druge.

moja je komplicirana i teška do krajnjih granica, ali sa njom nema problema u društvu. od 1,5 do 3 g znala je jako burno, agresivno reagirati na vršnjake koji bi joj uzeli igračku, gurnuli je ili slično normalno za tu dob. nikad manje, nikad veće i jače. otkad se to riješilo, sa njom nema problema u dječjem društvu, već je mama ta kojojoj je teško izaći na kraj sa gospođicinim zahtjevima i kompliciranjem.
eli
Sveta krava

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 15 srp 2008, 10:52

da,eli- velika je razlika izmedju tesko odgojivog i neodgojenog djeteta...
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la LiKmama » 15 srp 2008, 10:53

ali je cinjenica da ce isti roditelji cak i s dvoje vlastite djece proci sasvim drugacije - s jednim puno lakse, s sdrugim puno teze.

x

meni u cijeloj prici samo nije jasno sto vama znaci "tesko odgojivo dijete"? moji su nebo i zemlja i ovako naoko bi covjek mozda rekao kako je s liamom lako, a s kianom khm, drugi par rukava, no to je samo zato sto liamu odgovaraju neki uobicajeni i sveprisutni oblici i sistemi odgoja, a na kianu se treba primjenjivati neke koji mozda nisu toliko "normalni". hocu reci - liam spada u neki prosjek, gro djece je otpr. takvo kakav je i on, pa na njemu (vise ili manje) pale sve one metode kojima nas uce i koje se ponavljaju i ovdje, dok kian spada u onu manju grupicu, u one koji se rjedje pojavljuju i jos manje spominju pa ni metode koje pale na njima nisu toliko razvikane.

drugim rijecima: ne vjerujem u pojam "tesko odgojive djece" - sva su djeca lako odgojiva ako upiknes pravu metodu.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la anlan » 15 srp 2008, 11:09

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=7&Tekst2ID=155&Show=2557
u ovome sam ja prepoznala svoje dijete, od njezina rodjenja sam imala osjecaj da ima jaku volju.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la patkica » 15 srp 2008, 11:14

velika je razlika između teško odgojivog djeteta s jedne strane i agresivnog i asocijalnog ponašanja sa druge

Tocno. Tesko odgojivo dijete nije sinonim za agresivno i asocijalno. Tesko odgojivo dijete moze u drustvu funkcionirati vrlo dobro, kao sto bi agresivno i asocijalno dijete vjerojatno moglo biti vrlo jednostavno i drustveno kad bi se moglo doci do razloga njegovog ponasanja i krenulo se u saniranje.
Prvi put kad smo dosli u kontakt sa psihologicom koja sad vec neko vrijeme radi sa M, isli smo jer smo bili izludjeni ponasanjem koje smo smatrali agresivnim i u dobroj mjeri asocijalnim. I zena nam je preokrenula cijelu sliku i postavila hrpu stvari na svoje mjesto samo uz drugaciji pogled na ocekivanja, promijenila nam je u mnogim stvarima (velikim i sitnim) STAV prema djetetu (da se vratim malo na pocetak topika di savjetujemo promjenu stava :))

Pa sam na hrpu situacija pocela (ne odjednom, treba vremena za to) gledati drugacije.
Prihvatila sam da emotivno sporije sazrijeva, sto izmedju ostaloga znaci da ce neke stvari sporije i kasnije usvojit, ali usvojit ce ih. A da je OK od mene kao roditelja da pokazem za to strpljenje i prilagodim se tome, puno vise OK nego da zivcanim i pitam se stalno ZASTOOOOO se tako ponasa, i pri tome gubim vrijeme u svadji i vikanju na njega.
Njegove reakcije su i dan danas burne, cesto na razini malog djeteta, neprimjerene sedmogodisnjaku, pa samim time znaju izgledati cudno i neprihvatljivo. Ali su pomaci i napredak jako vidljivi.

Prihvatila sam da je dio njegovog ponasanja rezultat jake socijalne inteligencije (a covjek bi rekao kako je asocijalan) - prejake za njegovu dob, i on to ne zna u sebi savladat i nosit se sa time jer je premali. Pa sam pocela vise obracati paznju na to KAD tj. u kojoj situaciji je on iziritiran i time loseg ponasanja, a ne razbijat glavu zasto je takav. Pa sam (u granicama mogucnosti naravno) pocela izbjegavat takve situacije ili se prilagodjavat tome, jer sam skuzila da ce se to s vremenom smiriti, a da ja u medjuvremenu ne moram njega siliti da bi se priviknuo na nesto nego cekati da se sam privikne i prihvati.
M je tesko odgojivo dijete, ja bih opet se vratila na izraz komplicirano. A dozivljavala sam ga agresivnim i asocijalnim. Sad mogu reci da sigurno nije asocijalan (:smajlickojibriseznojsacela), povremeno ima ispade koji bi se mogli okarakterizirati agresivnim, al ipak ne u nekoj vecoj mjeri od prosjecnog sedmogodisnjeg zaigranog i zivog djecaka.
Prve rijeci nase psihologice nakon "izrade profila" (ili kako se to vec zove) bile su: Uf, imate jako zahtjevno dijete. Sto me se jedne strane mrvu ubediralo (znas ono kad dobijes potvrdu od strucnjaka pa vise ne mozes zmirit pred time :lol), al mi je s druge strane laknulo jer sam dobila potvrdu da nije stvar u tome da je on LOS ili da sam ja losa majka ili da je sve skupa krivo... jednostavno je drugacije, i treba se tome prilagodit. Sto nije lako, al je bolje nego u neznanju svakoga dana radit sve vise i vise gresaka.
(misljenje nase psihologice je vrlo precizno - da M uopce nije agresivan tip, dapace, vrlo emotivan i empatican itd., samo trazi izrazito puno zivaca i taktike i paznje itd itd da sad ne idem u eseje o tom :lol)
patkica
svizac

PostPostao/la patkica » 15 srp 2008, 11:21

MD - nijedno dijete nije kao malo vec odgojeno, sva su djeca odgajaju cijelo vrijeme djetinjstva. Ja odgajam dvoje djece, od cega mi je s jednim jako tesko, a s drugim puno lakse. To dijete koje nije tesko odgojivo nije neodgojeno :) (osim sto isplazi jezik babama kad ju zele stipat za obraz ili nesto slicno :mrgreen: ), u ovoj fazi je dobro odgojeno (srecom nije ugojeno :lol), nadam se da ce i u daljnjem djetinjstvu biti dobro odgajano. I pri tome joj je puno lakse u svakodnevnom zivotu nego njenom starijem bratu (i mami).
patkica
svizac

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 15 srp 2008, 11:43

drugim rijecima: ne vjerujem u pojam "tesko odgojive djece" - sva su djeca lako odgojiva ako upiknes pravu metodu

sva poenta svega sto sam rekla i jeste upravo u ovoj recenici. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

svi mi gledamo iz vlastitog ugla i samo iz tog, zato i kazem "sit gladnom ne vjeruje"...Kroz prizmu sebe prosudjujemo sve oko nas (niko nije rekao da nuzno dva brata, iako razlicita u svemu moraju biti razliciti i u kategoriji odgojivosti).

Uglavnom, hocu reci, djeca su razlicita...ljudi su razliciti...i metode...Samo sto jedna metoda se lako primjenjuje a druga jako, jako tesko. Isto kao i sa zemljom. I sama znas da postoji zemlja koja je super za obradjivanje i druga koja moze da se obradjuje i daje rezultate ali treba puno vise truda, vremena, snage i zivaca da se iz nje izvuce bar minimum.
Ona sto se lako obradjuje i daje odlicne plodove, ipak i ona treba truda. Tesko da ce bilo sta iz nje izrasti ako joj se ne posveti...ali razlika postoji zar ne???

Jos cu reci i ovo, kao studnet psihologije (cak prije ali i poslije studija) imala sam znanje koje je bilo tesko pobiti. Isto tako imala sam i u "praksi" potvrde svog znanja ili ispravnosti...sve dok se prvi put nisam srela sa kategorijom "tesko odgojivo dijete" E to je zaista posebna prica, koju mogu razumjeti samo mame koje imaju takvu djecu. No, i za njih postoje metode (pedagoske, naravno)...ali je put daleko tezi, treba vise snage, znanja, strpljenja i zivaca.
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la eli » 15 srp 2008, 11:48

nije toliko ni do metode koliko do karaktera djeteta i cjelokupnog odnosa koji ima sa npr majkom.
o tome sam počela razmišljati davno, kad mi je sestra u šali rekla da očito mala nema dovoljno povjerenja u mene kad ne prihvaća moje argumente. ima tu nešto. isti argumenti i iste metode pale kad ih iznese netko drugi (nona, vrtićka teta). :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 15 srp 2008, 11:49

nijedno dijete nije kao malo vec odgojeno, sva su djeca odgajaju cijelo vrijeme djetinjstva

Kada sam rekla neodgojeno prije svega mislila sam na roditelje koji ga (dijete) neusmjeravaju ili pak usmjeravaju u pogresnom pravcu. Nisam govorila "neodgojen" kao svrsne cin, vec nesto sto se ne usmjerava da bude odgojeno (naravno za sve postoje metode- a ako se roditleji nisu u stanju nositi sa agresivnoscu svoje djece postoje i druge opcije- kao sto je i ona da se potrazi strucna pomoc).

To sto dijete plazi jezik, meni definitivno ne ulazi u ovu kategoriju, ali ako dijete plazi jezik a majka ga pri tome tapse po ramenu i govori (karikiram, naravno) da i drugoj teti isplazi jezik, onda je to sasvim druga prica...koja vjerovatno vodi tome da se naredni put dijete nece zadrzati samo na tome da plazi jezik, vec i da pljuje...i ne samo neke tamo tete vec i svoje roditelje. Hocu reci, djeca se moraju usmjeravati ili odgajati...Mora im se znati reci NE i NE MOZE...

Jer ako je dijete agresivno i drugu djecu udara (ugorzava) a roditeljma je svjedno ponasanje njihovog djeteta (cak mu svojim ne uplitanjem daju i podrsku u tome), onda je to problem (i to je onaj odgoj i neodgoj koji sam spomenula).
Haman pa identican :mrgreen: onom kada ti prokisnjava krov a ti nista ne poduzimas da "zaustavis" ili saniras kvar. Danas malo prokisnjava, sutra vise...a vec prekosutra bice unisten ne samo krov, zidovi, namjestaj... Tako je i sa djecom. Ako im se ne posvetimo (a ta posvecenost posebno mora biti usmjerena na djecu koja su komplokovanija u odgajanju), konacan produk ce biti totalna katastrofa (slicna kuci koja je na pocetku samo prokisnjavala)
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la dodoli » 15 srp 2008, 11:53

Definitivno se slazem da ime lakse i teze odgojive djece, neka su zivlja, neka emotivno zrelija ili nezrelija, ali ja sam uglavnom imala primjere gdje su roditelji bili emotivno nezreli ili previse popustljivi. Znaci ako ti dijete govori agresivnim jezikom na drugo dijete, mislim da trebas reagirati, sorry. Meni to ne bi bilo prihvatljivo ni za moju L koja jos nema ni 3 godine, a kamoli za dijete od 7 godina. Meni nije O.K. da ja ucim svoju djecu da podjele sa tvojom (igracke, cokoladu i sl.) a da se ti samo smjeskas kad tvoje treba da podijeli s mojom. To meni nije O.K. i takva druzenja izbjegavam :dunno
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la JiA » 15 srp 2008, 11:54

ja sam uglavnom imala primjere gdje su roditelji bili emotivno nezreli ili previse popustljivi. Znaci ako ti dijete govori agresivnim jezikom na drugo dijete, mislim da trebas reagirati, sorry. Meni to ne bi bilo prihvatljivo ni za moju L koja jos nema ni 3 godine, a kamoli za dijete od 7 godina. Meni nije O.K. da ja ucim svoju djecu da podjele sa tvojom (igracke, cokoladu i sl.) a da se ti samo smjeskas kad tvoje treba da podijeli s mojom. To meni nije O.K. i takva druzenja izbjegavam

x
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Neda3kids » 15 srp 2008, 12:17

Ja imam samo troje djece, i ne bih rabila termin "odgojivost" kao alibi. Moji su svi toliko različiti, da me ponekad do ludila zna dovesti situacija u kojoj za isti odgovor i/ili reakciju moram pronać 3 različita pristupa. Slažem se samo s izrazom da su "zahtjevni", ali takvi su na mene, na svojeg oca, na svijet oko sebe.
Ja imam sina koji je konkretan do bola. Sve moramo izanalizirat u tančine, a apsolutno ne može, naglasak na "NE MOŽE", prevesti apstrakciju u konkretno. To tek uči. I sad si možete zamisliti koliko frustracija to malo biće doživi u jednom danu, u obitelji, u školi, u slobodno vrijeme. Moje je jedino pravo i obveza da mu olakšam nositi teret koji ga pritišće. A prečesto ga okolina, promatrači, doživljavaju kao zločestog, neposlušnog i agresivnog. I pritom ne pomaknu niti jednom sivom stanicom zašto i u kojim situacijama do izbijanja frustracije prema van dolazi.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Tesko odgojiva djeca

PostPostao/la watani » 15 srp 2008, 12:33

ajme, ja vec pomislila da sam :alc : procitala zadnje na onom topicu post N3k, i onda odjednom ga nema...

a zapravo sam htjela reci ovo:
ime lakse i teze odgojive djece, neka su zivlja, neka emotivno zrelija ili nezrelija, ali ja sam uglavnom imala primjere gdje su roditelji bili emotivno nezreli ili previse popustljivi.

kada pricamo o toj “lako“ i “tesko“ odgojivoj djeci, nikako ne smijemo problem izvuci iz konteksta: kakvi su im roditelji.
jer to apsolutno ide jedno s drugim.
mozda bi moja kcer za nekoga bila tesko odgojivo djete. oni koji ju vide, misle kak je poslusna i dobra. sve je to stvar percepcije.
ili kak bi rekoa forest gamp: “zivot je ko bombonjera: kad odmotas papir, vidis sto si dobio.“
(nadam se da sam ovo dobro napisala. ja sam tak zapamtila. ispravite me ak nije tak)
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Megan » 15 srp 2008, 12:49

Sve moramo izanalizirat u tančine, a apsolutno ne može, naglasak na "NE MOŽE", prevesti apstrakciju u konkretno. To tek uči. I sad si možete zamisliti koliko frustracija to malo biće doživi u jednom danu, u obitelji, u školi, u slobodno vrijeme. Moje je jedino pravo i obveza da mu olakšam nositi teret koji ga pritišće. A prečesto ga okolina, promatrači, doživljavaju kao zločestog, neposlušnog i agresivnog.

xxx
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la patkica » 15 srp 2008, 13:00

I sama znas da postoji zemlja koja je super za obradjivanje i druga koja moze da se obradjuje i daje rezultate ali treba puno vise truda, vremena, snage i zivaca da se iz nje izvuce bar minimum.
Ona sto se lako obradjuje i daje odlicne plodove, ipak i ona treba truda. Tesko da ce bilo sta iz nje izrasti ako joj se ne posveti...ali razlika postoji zar ne???

slazem se s ovim, to upravo i ja govorim, al pri tome ne smatram da su "sva djeca lako odgojiva, samo trebas upiknut metodu", jer ja metodu kod svojeg djetata velikim dijelom jesam piknula (i jos ju napikavam i dugo cu), ali pri tome ulazem - puno vise truda, vremena, snage, zivaca (i zato smatram da je teze odgojivo dijete) nego sto mislim da je uobicajeno, i u svakom slucaju puno vise nego sto ulazem kod drugog djeteta kojem nisam pikala nikakvu metodu, nego sve skupa jednostavno ide. Ima i ona i musice, i histerije i neposluh i ljutnje.... svega i svacega, ali je to toliko drugacije, rekli bismo da je laka za obradjivanje i daje odlicne plodove a da i ne osjecam neki pretjerani trud oko toga.
Svoju djecu usmjeravam na jednaki nacin, na nacin koji zivim i sama, kako osjecam i mislim da je dobro (drugacije i ne mozes vjerojatno), a s time da kod jednog je to usmjeravanje ko Sizifov posao a kod drugoga kao pokazivanje pravca laganim zamahom ruke. I vjerojatno bi mnogi rekli za starijeg da je neodgojen (ili razmazen) a za nju ne bi. :dunno
patkica
svizac

PostPostao/la patkica » 15 srp 2008, 13:01

Sve moramo izanalizirat u tančine, a apsolutno ne može, naglasak na "NE MOŽE", prevesti apstrakciju u konkretno. To tek uči. I sad si možete zamisliti koliko frustracija to malo biće doživi u jednom danu, u obitelji, u školi, u slobodno vrijeme. Moje je jedino pravo i obveza da mu olakšam nositi teret koji ga pritišće. A prečesto ga okolina, promatrači, doživljavaju kao zločestog, neposlušnog i agresivnog.

X
patkica
svizac

PostPostao/la Neda3kids » 15 srp 2008, 13:05

nikako ne smijemo problem izvuci iz konteksta: kakvi su im roditelji

Znala sam da negdje ima kvaka. :naughty
Svako dijete roditelja ima. Ma kakav i ma gdje on bio. :mrgreen:
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 15 srp 2008, 13:29

Svoju djecu usmjeravam na jednaki nacin, na nacin koji zivim i sama, kako osjecam i mislim da je dobro (drugacije i ne mozes vjerojatno), a s time da kod jednog je to usmjeravanje ko Sizifov posao a kod drugoga kao pokazivanje pravca laganim zamahom ruke. I vjerojatno bi mnogi rekli za starijeg da je neodgojen (ili razmazen) a za nju ne bi.

da, upravo o tome i govorim...a posto je otvorena posebna tema o ovome osvrnucu se i na svoje iskustvo (malo kasnije, sada zurim :mrgreen: )
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la patkica » 15 srp 2008, 13:45

kada pricamo o toj “lako“ i “tesko“ odgojivoj djeci, nikako ne smijemo problem izvuci iz konteksta: kakvi su im roditelji.
jer to apsolutno ide jedno s drugim.

s ovim se ne bih slozila. po tome bi trebalo biti da su sva djeca od istih roditelja ili teze ili lakse odgojiva. Mozemo pricati o tome kakvi su roditelji, kako se snalaze s odredjenim djetetom i sve to, i mozemo reci da se nekim roditeljima "sve cini lagano" a nekima je "sve uzasno tesko i naporno"... al to je potpuno druga stvar od ovog sto mi pricamo.
patkica
svizac

PostPostao/la eli » 15 srp 2008, 13:47

... a ima ih dosta sa parolom "sve će samo od sebe doći na svoje mjesto u svoje vrijeme".
eli
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 15 srp 2008, 13:52

Svoju djecu usmjeravam na jednaki nacin, na nacin koji zivim i sama, kako osjecam i mislim da je dobro (drugacije i ne mozes vjerojatno), a s time da kod jednog je to usmjeravanje ko Sizifov posao a kod drugoga kao pokazivanje pravca laganim zamahom ruke.

e, upravo u tome i lezi razlog za ovo:

pri tome ulazem - puno vise truda, vremena, snage, zivaca (i zato smatram da je teze odgojivo dijete)

odnosno: ovisno o tome kakva si ti osoba, neke stvari/odgojne metode/ ti je lakse odnosno teze provesti u djelo.
pojednostavljeno: l. je dijete s kojim treba puuuno pricati, puno mu podrske davati, dizati samopouzdanje itd. MENI je to piece of cake; ja sam brbljava, volim mljeti i uopce mi to ne predstavlja problem. mom muzu je to tesko i iziskuje napor.

svako dijete ima "negdje nesto", neki dio karaktera na kojem moramo potrositi vise vremena, moramo uloziti vise truda da ga usmjerimo, pomognemo mu, naucimo ga itd. i tu ovisi o roditelju i njegovom karakteru koliko ce mu to lezati, koliko ce mu biti tesko, koliko vremena i zivaca trebati..... i zato mislim da nema te "tesko odgojive djece" nego da je samo nama osobno, zbog toga kakvi smo mi, lakse ili teze s nekim odredjenim djetetom.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 15 srp 2008, 13:52

Mislim da watani nije ovdje govorila o genetskom potencijalu, već o posvećenosti roditelja poteškoćama i načinu rješavanja istih. Preskakanju preko barica vode koje nalaze na putu roditeljstva, guranju glave u pijesak, ili fatanju u koštac i pokušavanju da napraviš najbolje za svoje dijete, i omogućiš mu da se osjeća dobro u ovom našem svijetu.
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 15 srp 2008, 14:01

Moji su svi toliko različiti, da me ponekad do ludila zna dovesti situacija u kojoj za isti odgovor i/ili reakciju moram pronać 3 različita pristupa. Slažem se samo s izrazom da su "zahtjevni", ali takvi su na mene, na svojeg oca, na svijet oko sebe.

potpis. samo nisu 3 nego 2.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 15 srp 2008, 14:11

da, pod time “kakvi su im roditelji“ sam mislila na njihovu sposobnosr rijesavanja problema.

osim toga, nema dva ista djeteta. pa bili oni braca i sestre, roditelji moraju primjeniti razliciti pristup u njihovom odgoju. ako to ne naprave, moguce je da ce im jedno dijete biti “lako“ a drugo “tesko“ odgojivo.
ali ako roditelj ima sposobnost da se presviča u sekundi i primjeni razliciti pristup svakom od djece, onda je velika sansa da ce mu oba djeteta biti “lako“ odgojiva.
ili pak ako primjenjuje iste odgojne metode ko sto ih primjenjuje npr susjeda, lako se moze dogoditi da to dijete bude “tesko“ odgojivo.

ne samo da treba upiknut pravu metodu, vec i roditelj treba biti sposoban tu metodu slijediti.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Neda3kids » 15 srp 2008, 14:22

Moram malo off topic. :proljece
U mojem životu ne postoje problemi. Postoje samo poteškoće koje se horizontalnom i vertikalnom koordinacijom uspješno otklanjaju.
Problemi su preteška i preozbiljna riječ. :mrgreen:
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lastavica » 15 srp 2008, 14:34

watani je napisao/la:da, pod time “kakvi su im roditelji“ sam mislila na njihovu sposobnosr rijesavanja problema.

osim toga, nema dva ista djeteta. pa bili oni braca i sestre, roditelji moraju primjeniti razliciti pristup u njihovom odgoju. ako to ne naprave, moguce je da ce im jedno dijete biti “lako“ a drugo “tesko“ odgojivo.
ali ako roditelj ima sposobnost da se presviča u sekundi i primjeni razliciti pristup svakom od djece, onda je velika sansa da ce mu oba djeteta biti “lako“ odgojiva.
ili pak ako primjenjuje iste odgojne metode ko sto ih primjenjuje npr susjeda, lako se moze dogoditi da to dijete bude “tesko“ odgojivo.

ne samo da treba upiknut pravu metodu, vec i roditelj treba biti sposoban tu metodu slijediti.

= tesko odgojivi roditelji
lastavica
Lastatrans

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.