Sada je: 11 kol 2026, 01:48.

Sami doma

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Sami doma

PostPostao/la teutonija » 18 ruj 2008, 10:25

..tj kad ste klince počeli polako ,na kratko ostavljati same doma?

Evo naš primjer od jučer.
Dodjem s posla ,dovedem i Klaru ,malu su ranije pokupile bake,poručamo i velim da pošto je sunce da idemo malo van u šetnju.mala odmah viče van -van i već se obuva :cool ,a Klara da ne ide ak joj nebum nekaj kupila.Ma nemoj :shock: i narano velim da ne budem i ona lijepo da se njoj ionak ne ide van da bi se ona ostala igrati doma SAMA.
Pa pitam "Baš sama????"jer može otići i dolje baki no ona veli da hoće biti baš sama.
Malo sam vagala ,vjerojatno ne bi ni otišla da mala nije već poludila na vratima :cool no ostavila sam ju. Doma samu. :shock:
Zabranila sam joj da izlazi na balkone i terasu ,mada inače ide kad sam doma jer su ograđeni i ne smije u kuhinju.Znači kupaona pišanje il kakanje i njena soba i dnevna soba,spavaća ju ionak ne zanima.
I naravno zamolila sam sveki u prizemlju da ju diskretno ode pogledati ,tim više što se MM trebao vratiti s posla za kojih pol sata.

Sve u svemu prošlo super ,veli sveki da se tak lijepo igrala u sobi ,pričala s bebama....da ju nije ni čula kad je došla gore.

I sad kaj ona sa 5 g i 4 mjeseca nije premala za ostati sama? :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

Re: Sami doma

PostPostao/la IINA » 18 ruj 2008, 10:30

Puno premala, po meni.
Čitala negdje da djecu do 10 godina ne bi trebalo ostavljati samu duže od recimo odlaska do dučana i nazad.
Moja ima punih sedam i nema šanse da ju ostavim samu doma :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 18 ruj 2008, 10:35

Moj definitivno nije spreman. Pred koji mjesec sam trebala skoknuti do ducana koji je u zgradi. Njemu se nije dalo ici i rekao je da ce ostati sam doma. Ja sam vagala, reko pa to je par minuta i ostavila sam ga. Nasla sam ga u haustoru u carapama, uplakanog. Zvonio je susjedi koje nije bilo i ostao plakati na stepenicama. Prije toga je otvorio balkonska vrata i zvao me (srecom s naseg balkona nema nacina da padne jer je zid visok 170 cm). Nije me bilo PET minuta. :drink
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la teutonija » 18 ruj 2008, 10:43

Ona je bila sama malo manje od pol sata,a u tom vremenu ju je sveki 3 puta pogledala.
I cijelo vrijeme nije izlazila iz svoje sobe.
I meni se čini premala ,no kužim i njenu potrebu za malo mira i samoće ,mislim i ja ju imam i obožavam i obožavala sam(doduše puno kasnije) biti sama doma.
I mislim da na taj način pokazujem da imam povjerenja u nju,a iskreno i imam. :dunno

Cijelo je jutro tj od 8-15 u vrtiću u gomili djece ,onda dodje doma i Marta joj redovito ne da mira tj kolko god ja i pokušam malu maknuti uvijek je barem prisutna ili ona ili netko od nas,a mala samo gleda kak bu joj se ubacila u igru il nekaj razrušila. :cool
Ima mislim i dana kad se lijepo igraju,al to opet ne ispunjava njenu potrebu da se i sama igra koju očito ima.
Ona je inače jako jako društvena ,voli šalabajzati okolo ,svukuda ići ,voli da njoj dolaze prijatelji na igru ili voli ići k njima ne nužno samnom).
ne znam nisam pametna :dunno

RIMA-nama je baka u prizemlju,uvijek je doma i kod nje je ak hoće za par sekundi ,al uopće nije pokazala potrebu za tim.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la JiA » 18 ruj 2008, 10:50

Decki su negdje sa 5 godina poceli ostajati sami dok bih ja trknula dolje u ducan ( ispred zgrade nam je ). Pravila su bila: svatko na svojem kaucu, gledaju crtic, smiju na wc i to je to. Nikad nisam zakljucavala vrata jer mi je bila fobija da bi se nesto moglo desiti u stanu a da oni ne mogu izaci van. :shock:

Sada ( 7 god. ) smiju ostati sami u stanu kad sam ja kod susjede preko hodnika, ali ih idem provjeravati svakih par minuta.

Teutonija, ja mislim da je Klara premala za ostati sama dok si ti u setnji, ali ti ju bolje poznajes.
Mislim da se radi o ovome:
I mislim da na taj način pokazujem da imam povjerenja u nju,a iskreno i imam

A ako je baka tako blizu i moze skoknuti pogledati je, :dunno
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la teutonija » 18 ruj 2008, 11:05

Ma nisamo ni bili u šetnji nego pred kućom u pijesku :naughty ,mogla me da je gledala vidjeti s prozora ,u šetnju smo otišle kad je MM došao doma i kad se milostiva odlučila izvući iz istog.
Da smo npr u nekoj zgradi u stanu ne bi ju ostavila nikako ,no u kući smo ,u mirnoj ulici s bakom kat ispod, gledam to ko da npr imamo sami kuću na dva kata il dvoetažni stan pa sam ja il netko drugi dolje, a ona gore u sobi. :dunno
Al opet :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la iris » 18 ruj 2008, 11:20

po meni uopce nije premala , a narocito u toj konstelaciji gdje ima baku u prizemlju i ustvari postoji zaista minimalan broj losih scenarija koji se mogu dogoditi

poznas je dovoljno da nece ( kao u ovom Riminom primjeru) ici napraviti nesto totalno nepredvidjeno i mislim da si dobro prepoznala njenu zelju da bude malo na miru.
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la JiA » 18 ruj 2008, 11:38

Znala sam, Iris, da cu tebe ovdje naci :wink.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la TmamaKiN2 » 18 ruj 2008, 11:45

Decki su negdje sa 5 godina poceli ostajati sami dok bih ja trknula dolje u ducan ( ispred zgrade nam je ). Pravila su bila: svatko na svojem kaucu, gledaju crtic, smiju na wc i to je to. Nikad nisam zakljucavala vrata jer mi je bila fobija da bi se nesto moglo desiti u stanu a da oni ne mogu izaci van

ovako sam i ja moju K nekako, ali ne sa 5 vec sa 6 godina, nama je ducan u zgradi, a ove sam godine jednom odjurila po N u vrtic (koji nam je 3 min. od kuce). ona sve zna i imam povjerenja u nju, ALI kad pomislim sta se sve dogadja, nekako uvijek imam grc utrbuhu i juuurim doma sto prije. da ne velim kaj mi se sve mota po glavi, da cu se ja zaglaviti u liftu, da ce ona izaci na balkon... strava :stup a ona zna sve zabrane, isto smije samo na wc i nista drugo, ne smije se javljati ako netko zvoni, vrata isto ne zakljucavam da moze van ako bi sluuucajno zatrebalo... no, N ne bih nikako ostavila samoga, a niti u kombinaciji da ostanu zajedno, pa makar na 3 minute
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la ivana7997 » 18 ruj 2008, 11:56

potpisujem iris u ovome

ustvari postoji zaista minimalan broj losih scenarija koji se mogu dogoditi

poznas je dovoljno

dobro si prepoznala njenu zelju da bude malo na miru

i dodala bih da je super poruka koju si joj time poslala. da imas povjerenja u nju, i da je velika

a ja bih rekla jos da sam ponosna na tebe kako si to izvela, jer znam kolika je hrabrost potrebna. meni je srce zamalo iskocilo kad sam ih ostavila na ulazu u stan dok sam trknula dolje u auto u kojem sam zaboravila cornflakes
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Sreca najveca » 18 ruj 2008, 12:04

po mom si isto pametno postupila. stvarno joj se nije moglo dogoditi nista sto joj se ne bi moglo dogoditi da si ti drugoj sobi. a i uz baku dolje stvarno ne moras brinuti.

ja definitivno planiram svoju osamostaliti toliko da kad krene u prvi razred (6,7 godina) da moze doci doma iz boravka u 3 i ostati sama doma sat vremena dok MM ne dodje s posla. vidjet cemo, naravno, ima do toga, ali probat cu to tako iskombinirati.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la TanjaMT » 18 ruj 2008, 12:08

smatram da su dovoljno veliki da mogu ostati 15-20min sami, uvijek se prije toga dogovorimo sto rade za to vrijeme.
znaci, ostavljam ih ako skoknem u ducan, u ves-kuhinju i sl. ne odlazim dalje od 200m od zgrade.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la borninamama2 » 18 ruj 2008, 12:24

I ja mislim da je to ok, pokazala si da imaš povjerenja u nju, a ona je bila sretna što ima potpuni mir. Možda bih drukčije razmišljala da mi sveki ne živi blizu, ali sam u istoj situaciji kao ti, baka u prizemlju. I isto tako sam u početku radila na kratku, pa baka pogleda, zabranila odlazak u kuhinju...diranje opasnog, a na balkonu sam dala napraviti jako visoku ogradu.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 18 ruj 2008, 12:36

ovako, da je baka u istoj kuci i dolazi provjeriti, a ti se brzo vratis i jos i tata dodje - nije premala.
ja bih liama s netom napunjene 4 (ma i prije pola godine sigurno) mogla na par minuta ostaviti - on postuje pravila, zna se sam zabaviti i osim ako bi morao na wc - ne vjerujem da bi ikakvih problema bilo.
kiana mislim da necu ni s 8, 9. on JE uzasno samostalan, ali bi ugrabio prvu priliku da napravi nesto sto zna da ne smije.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Mala Bornica » 18 ruj 2008, 13:54

i ja bi tako napravila u tvom slucaju.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Ciara » 18 ruj 2008, 14:04

teutonija ne!
Ema ima 6,8 godina, nikada je ne ostavljam samu, pa jesi vidla kak se onaj klinac ugušio žvakom i takve gluposti.
ali doduše ja previše dahćem nad njom ali ja je ne ostavljam ni pod razno.
ostavila sam je jednom na dvorištu a ja sam bila na terasi. došao je ni otkud veliki pas i dok sam ja vriskala brat iz prizemlja je trčao van i riješio to.
nikako gluposti se događaju i dok smo s njima.

a opet ponavljam ja sam paničarka :mrgreen:
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 18 ruj 2008, 14:12

Pa u ovoj kombinaciji da ima baku u prizemlju i tebe pred kućom, zaista nije zapravo sama. :mrgreen: Zamisli da imaš recimo vilu od 500 kvadrata, čim se odšetaš do teretane u lijevo krilo ona bi bila sama u dnevnom boravku na polukatu, a nije sama doma.:lol
Šalim se, naravno. Mislim da jako ovisi od djeteta do djeteta i da dob nije mjerilo u ovome. Za Patrika mogu reći da je zaista prilično sazrio zadnjih mjeseci. Prije koji tjedan je ostao po svojoj želi doma sam dok smo Frida i ja skoknule do dućana (u zgradi do naše), on je igrao igricu i nije mu se išlo. Bio je sam desetak minuta, ali ja sam bila sasvim mirna i mislim da bih ga mogla i dulje ostaviti, iako neću jer nemam gdje ići osim baš da sjedim ispred zgrade da bi on bio sam doma. :dunno Ne bih baš išla do grada i da me nema tri sata a da je on sam doma, to ne.

Prije pola godine recimo, ovaj mi je scenarij bio potpuno nezamisliv. Sada bih mirne duše ostavila čak i Fridu s Patrikom doma jer on nju zaista jako pazi, i otišla npr. nešto izvaditi iz gepeka.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la teutonija » 18 ruj 2008, 14:41

CHIARA-pa čuj nije mi bilo svejedno ,al nikad joj ne dahćem za vratom ,iako mi ponekad dodje pogotovo dok smo vani. :cool
A x situacija se može dogoditi i dok sam metar od nje,ne može se sve predvidjeti.
Tvoja curka bi već trebala moći sama do dućana i na kratko ostati doma sama,pa u školu je trebala krenuti ,mora se osamostaliti jer tam neće biti tebe da paziš svaki njen korak i navodiš ju.Nitko to tam neće raditi i mora se znati snaći.

No da se vratimo na nas.Ja ju ne mislim ostavljati samu jer nemam potrebe, jučer je prevagnulo to što je baka dolje ,a ja pred kućom tj činjenica da ipak nije bila sama u kući ,činjenica da je to sama tražila i da ja imam tolko povjerenja u nju i hoću da zna da imam.
Npr kolko puta dok je marta bila mala sam znala biti u sobi i dojiti i ona bi se ,znači imala je nešto preko 3 godine,igrala u sobi.

Mislim da nisam pogriješila samo me malo začudilo kolko vas misli drugačije. :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Ciara » 18 ruj 2008, 14:46

kad smo sve paničarke,
ja sam svjesna svog problema ali ja već radim raspored radnog vremena da je mogu voziti u školu i hodati po nju a još nije ni krenula.
evo konačno ide i sama na wc, nekako ima previše crne kronike za čitati pa me sve to dodatno uzrujava.

teutonija nije to ništa loše i mi recimo u nedjelju odspavamo do pola 10 a ona gleda u dnevnoj sobi crtiće od 8, eto ko da je bila sama.samo si otvori vrata da nas ima na oku. :mrgreen:
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Anajecestoime » 18 ruj 2008, 15:09

U ovom tvom konkretnom slučaju, mislim da si postupila potpuno ispravno, obzirom na baku, njenu zaokupljenost igrom i skori povratak TM-a.
Mislim, što bi još trebalo biti da bude sigurnija?

Ja osobno, D. ostavljam samu ako trebam nešto obaviti (trgovina i slično) već dosta dugo, možda i godinu dana. Naravno uvijek kažem kud idem, naglasim da ću se brzo vratiti i pobrinem se da je zaokupljena nekom igrom ili crtićem.
Dulje je ne ostavljam samu ne zato jer se bojim njenog ponašanja nego nepredviđene nesreće poput požara zbog kvara na instalacijama, curenja plina, pucanja cijevi ili sličnog.

I potpuno se slažem s Barbie. Važniji je pokazatelj narav i zrelost djeteta nego broj godina. Pretjerano paničarenje nikom ne koristi.
Anajecestoime
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la folne » 18 ruj 2008, 15:19

pa jesi vidla kak se onaj klinac ugušio žvakom i takve gluposti.

Ciara, kad bi brijala na takve stvari mogu se samo ubit. To što si ti pola metra od djeteta uopće ne znači da bi mu uspjela spasiti život da se počne daviti žvakom. Svako bi svoga pod stakleno zvono i riješio mu sve probleme u životu, ali djeca moraju odrasti i onda s 25-30 imaš klipana koji nije u stanju pobrinuti se za sebe, jer si mu ti odradio sve što se moglo umjesto njega.

Moji ostaju sami doma, rijetko i na kratko vrijeme i isto nisam mirna. Ja osobno imam isti impuls kao i ti, srećom MM je puno ležernijeg pristupa i skužila sam da sam ja ta koja se moram korigirati kako god mi muka bila, baš zato da ih ne ugušim kvočka pristupom, a još pogotovo jer su dečki.
folne
Mladenka

PostPostao/la Tina » 18 ruj 2008, 15:21

Ja sam Leona znala ostaviti doma samog, ali jednostavno je bio "spreman" i molio me da ga ostavim (oko 5 godina).
Ja sam imala mobitel i po putu smo se čuli.
Najčešće si je upalio neki crtić i zavalio na fotelje u istom položaju bi ga našla i kad sam se vratila. Pripremila bi mu nešto za piti, da ne "kopa" sam i nije nikad bilo nikakvih problema.
Tina
hub guru

PostPostao/la Zira » 18 ruj 2008, 15:28

teutonija, ja isto mislim da ona u stvari i nije bila sama doma tako da si ispravno postupila, ako se mene pita. i ja bih isto tako, a i imam isti takav raspored stanovanja kao i ti tako da si to mogu i jasno predočiti. također mislim i da tvoja klara uopče nije imala dojam kako si je ti sad ostavila samu doma nego jednostavno vi se igrate vani, a ona unutra :dunno .
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 18 ruj 2008, 15:48

Moja N. ima 3.5 godine. Nisam nameravala i jos uvijek je ne nameravam ostavljati samu doma ali me je pre par dana bukvalno molila da ostane sama dok mladja i ja skoknemo do ducana (ispred zgrade nam je, znaci cca 5-6 minuta). Ona bi bas bojila i sto je ja sad uznemiravam i zar ne mogu obaviti kupovinu bez nje :shock: Ok. I otisle smo, prethodno sam je upozorila da ne izlazi na terasu i ostane u dnevnom boravku i boji, bile smo odsutne ravno 5 minuta, po povratku sam je zatekla u istom polozaju kako sam je i ostavila i jos mi je rekla "nisam pravila nikakve gluposti - ja sam dobra, znas" :luv
E sad - ona jeste premala za ostavljanje doma ali mislim da nisam pogresila, a i to nije nesto sto se svakodnevno dogadja :dunno
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la SanjaMK » 18 ruj 2008, 18:33

mislim da je super to sto se zeli osamostaliti i ti joj pomazes. I ja sam ostajala doma sama od 5 godina i to na par sati. Moj brat i mladji. ali dobro, valjda su to bila druga vremena.
Ja Tea sam molila, nagovarala da ostane doma sam da idem kupiti kruh. vani je pljustala kisa, on je gledao crtic, a do ducana mi treba jedno 3 minuta i toliko nazad. Na kraju kompromis je bio da pricamo telefonom. Sa mobitela sam ga nazvala doma i tamo cjelim putem. naskuplji kruh koji sam ikada kupila :mrgreen:
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Luantaro » 18 ruj 2008, 18:35

no u kući smo ,u mirnoj ulici s bakom kat ispod,

ovo je najbitniji dio cijele priče

da nema bake u blizini, to bi bila sasvim druga stvar
obzirom da je baka tu, onda nema problema

kod nas je slična situacija, moje cure su isto jako rano ostajale "same" doma, sa bakom na udaljenosti od 10 metara
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Megan » 19 ruj 2008, 08:37

Pa u ovoj kombinaciji da ima baku u prizemlju i tebe pred kućom, zaista nije zapravo sama. Zamisli da imaš recimo vilu od 500 kvadrata, čim se odšetaš do teretane u lijevo krilo ona bi bila sama u dnevnom boravku na polukatu, a nije sama doma.

Iako je ironicna sala, potpisujem i nadodajem da po meni ona uopce nije bila sama, gledala nju baka par puta ili ti isto je. Mislim, kao da su klinci uz vase noge po cijele dane? L. npr. ne ostaje doma sam, ali je cesto sam u sobi u igri dok ja kuham, peglam ili sl., a naluknem se svako malo da provjerim da li je sve OK.
A ovo za davljenje zvakom, to se teoretski moze dogoditi i kad ste na WC-u, a dijete npr. u dnevnoj sobi...
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Mala Bornica » 19 ruj 2008, 10:15

moji bi rado ostajali sami doma. na 5-10 minuta ih i ostavim. vise ni ne brinem toliko koliko na pocetku. ovog ljeta su jako puno bili vani (mi smo na selu, imamo dosta veliko dvoriste, i livadu i sumu), i nisam ih kontrolirala toliko cesto kao prije. procjenila sam da mogu olabaviti, ne samo da mogu nego i da moram.

crnu kroniku ne citam.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la teutonija » 19 ruj 2008, 13:03

Pa čuj bila je sama na katu tj u našem stanu ,iako i kad sam ja doma naravno da zna biti i često je sama u kojoj od prostorija ili na terasi ili vrtu (terasa je nisko i vodi u vrt).
Baka ju je išla diskretno pogledati ,ona nije ni čula da je baka ušla i izašla. :mrgreen: i bilo joj je super ,baš to kaj sam joj dozvolila i vjerovala tolko da ju ostavim.

Meni je najbitnije da se osamostaljuje i da joj tu pomažem ,a moji strahovi su samo moji i neću ih prenositi na nju.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la SonjaV » 19 ruj 2008, 14:08

aka ju je išla diskretno pogledati ,ona nije ni čula da je baka ušla i izašla. :mrgreen: i bilo joj je super ,baš to kaj sam joj dozvolila i vjerovala tolko da ju ostavim.

... i sigurno je bila jako ponosna :3srca

Ovo što si napravila i ne smatram da si je ostavila samu doma, pa baka ju je provjeravala :dunno

kod nas je slična situacija, moje cure su isto jako rano ostajale "same" doma, sa bakom na udaljenosti od 10 metara

X
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.