Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Aha, onda ima još vremena. Vidim ja da bi K rado htjeo, al nejde mu još baš s olovkom, a ni sa škarama, ali pokušava pa će onda i savladati kad dođe vrijeme.
Ima vremena, ali obrati paznju na to, kao sto vec jesi.
S. je imao fino-motoricke probleme, naucio je da pravilno drzi olovku sa 5 godina i sad nema problema i moze sve. M. je od najranijeg doba ispravno drzao olovku.
Mi smo ovde isli na ergoterapiju i vezbom kroz igru S. je bez opterecenja lagano savladavao problematicne radnje. Poceli smo sa 4 godine. Ni dan danas ne voli da crta, valjda ga podseca na dane kad nije mogao mnogo sto sta od tih fino motorickih pokreta izvesti sa preciznoscu, a perfekcionista je.
Karlo voli i crtati, što velikim debelim flomasterima, pastelama, kistom, a voli i škarama raditi, al ih koristi s obje ruke za sad, može i jednom kad se trudi, ali najčešće ne želi. Možda nabavim one nastavke što se mogu nataknuti na olovke i potiču ispravno držanje.
A inače voli raditi te stvari koje potiču tu finu motoriku, plastelin, trganje papirića i slično... Meni se čini kod njega da on nema vremena za takve "fine" stvari, radije trči oko stola....
Ja sam svojoj negdje prije treceg rodendana dala makaze,prije nego je krenula u vrtic.Kupili smo one djecije da se nemoze povrijediti i brzo ih je savladala.Sad bi samo nesto sjeckala osisala, je sve lutke,konja,sebi kosu skrati svako malo
olovku je ispocetka drzala na vrhu pa se malo spustila na sredinu,sad cesto drzi ispravno ali ne uvijek.
btw Diami-djecic su ti maja mnogo lici na brata,medeni su