Sada je: 11 kol 2026, 00:04.

Spavanje kod prijatelja - 9 godina

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Spavanje kod prijatelja - 9 godina

PostPostao/la kruna » 29 lis 2013, 10:21

brzinski sam bacila oko, ali nisam pronašla temu

Spavaju li vaša djeca kod prijatelja i/ili imaju li tzv pidžama partije??

Moja već od prošle godine to forsira, a ja sam protiv :dunno Ne znam, to mi je totalno neprihvatljivo. Možda sam prestroga. Imaju tek 9 godina i smatram da su premali, ali vidim da sam jedna od rijetkih u razredu,a obzirom da ovaj tjedan opet dolazi poziv za takvo druženje kod frendice, obećala sam da ću razmisliti.

Kako vi stojite s tim? Puštate li djecu na spavanje kod prijatelja iz razreda i slično?
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Spavanje kod prijatelja - 9 godina

PostPostao/la danni » 29 lis 2013, 10:26

mi smo već imali frenda jednu noć na spavanju :mrgreen
a nemju još ni 9 :nata
i onda je i moj išao kod njega.
njima je to zaaaaaaaaaaaaaakon :liza

koji je razlog zašto ne bi pustila :conf
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kruna » 29 lis 2013, 10:30

u tom i je problem, ni sama ne znam :dunno
Jednostavno su mi premali za to. Ostaci utjecaja moje mame koja je definitivno bila preprestroga oko svega :dunno

zato su mi bitna vaša iskustva. Čisto da vidim da sam zabrijala. Ili nisam :dada
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la medo14 » 29 lis 2013, 10:33

moj mlađi (10 god) nije još išao na spavanje, ne zanima ga
cura je pitala negdje s 10 god.
pustila sam ju, postavila sam uvjete da to ne bude prečesto, recimo 1 mjesečno i da to bude ograničen broj klinaca, znači najbolja frendica i jednom je kod još jedne išla ali joj nije bilo fora i odustala
znači trenutno je jedna frendica i volim da ih nema više jer to spavanje moraš isto uzvratiti, znači mora doći i kod nas
a meni je taman da bude 1 mjesečno spavanje kod nas i uvrh glave
njima je to fora :mrgreen
ali njima je puno toga fora :lol
meni je fora da imam mir vikendom, jer ipak kad ti netko dođe doma nisi komotan
pa nađemo neki kompromis :)
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la malamaja » 29 lis 2013, 10:46

kod nas je najcool spavanje kod frendica nakon ročkasa. tako su se jednom prilikom njih četiri gurale u boravku na razvučenom ležaju + ogromni retriver :lol koji je grijao noge.
kod nas je to u điru od cca 10 godine...kaj se radi u susjednoj sobi saznam obično na faceu ili instagramu :roll :lol
uglavnom, mislim da je to ok. pusti dijete da uživa u djetinjstvu :joy
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la tamazd » 29 lis 2013, 10:50

moja (ima 7.) je prespavala kod prijateljce, i ta cura je kod nas i njima je to super,

malamaja je napisao/la:uglavnom, mislim da je to ok. pusti dijete da uživa u djetinjstvu :joy

potpis
K. 30.07.2006.
M. 06.01.2013.
tamazd
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 29 lis 2013, 10:52

od 2. razreda spavaju kod nekog i drugi kod njih.
jedini uvjet mi je da znam roditelje i procijenim da su ok. drugog razloga da ih ne pustim ne vidim baš nikakvog.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Barbi » 29 lis 2013, 11:08

Ja u teoriji nemam ništa protiv prespavljivanja, iako smo dosad to prakticirali svega par puta i to kod djece prijatelja s kojima se oduvijek družimo, ne kod školske ekipe.
U praksi, teško je prespavljivanje uklopiti u naš raspored, obaveze i aktivnosti preko tjedna, a bome i preko vikenda jer smo uvijek u nekim planovima i akcijama. Srećom, nitko ni ne pita za tako nešto. :p
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Rimaithor » 29 lis 2013, 11:08

folne je napisao/la:od 2. razreda spavaju kod nekog i drugi kod njih.
jedini uvjet mi je da znam roditelje i procijenim da su ok. drugog razloga da ih ne pustim ne vidim baš nikakvog.

potpisujem folne :)
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Liv Tyler » 29 lis 2013, 11:09

I ja bi pustila ako znam roditelje koje sam procijenila kako su ok.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la malamaja » 29 lis 2013, 11:18

kod nas je to izbor, najbest frendica ...ostali ne dolaze u obzir a to su uglavnom i djeca koja dolaze na dnevnoj bazi. roditelje sve znam, a i mi smo kvartovski orjentirani tak da su svi u krugu par zgrada/ulica.
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la Nanoibeba » 29 lis 2013, 11:21

evo mene sa suprotnim mišljenjem - svojima ne dopuštam prespavljivanje kod prijatelja. jednostavno, meni taj običaj u tako mladoj dobi nije normalan. Mogu ići na organizirano putovanje, i tamo ispuniti tu želju spavanja bez roditelja. ovo po kućama ne. jednom sam popustila,i tada se radilo o spavanju kod moje prijateljice.

U stvari, pustila bih ih prespavati kod djece čiji roditelji su moji prijatelji - roditelje iz vrtića ( u našerm se tada već to prakticiralo)a sada škole ne poznajem dovoljno. i ne vidim neku svrhu spavanja kod nekoga- mogu se družiti perek dana koloko hoće.
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mirbi » 29 lis 2013, 11:24

Nisu nikad. Ne pitaju me, valjda zato što gotovo svaki slobodan vikend spavaju kod moje sestre. A ja se ne bunim. :mrgreen
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la kruna » 29 lis 2013, 11:28

Mislim da je i mene podsvjesno strah jer ne znam te roditelje baš toliko dobro :dunno

Hvala vam svima na odgovorima :buket
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 29 lis 2013, 11:41

Do sada nije bilo upita za spavanje kod razrednih prijateljica.
Da je bilo ne bih dopustila jer su mi slična razmišljanja kao što piše nanoibeba (uz to, nepoznati ljudi, nepoznata kuća...tlačila bih se razmišljanjima; uostalom što sve klincima nije fora, gdje bi stigli na svaku njihovu...).

S druge strane ima sestričnu pa se tako znaju dogovoriti za spavanje.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la malamaja » 29 lis 2013, 11:46

važno je da svatko ima u glavi složene razloge za i protiv. ukoliko postoji ikakva sumnja ili briga mislim da roditeljska odluka mora biti u skladu s time, sviđalo se to klincima ili ne.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la ivana7997 » 29 lis 2013, 11:46

bit cu partibrejker - u nasem je slucaju, i u slucaju jednako stare necakinje - spavanje kod prijatelja/ica donijelo usi u kosi.

stariji je tek nedavno poceo s tim, kad imaju paklene planove igranja na kompu do iznemoglosti. mladji jednom-dvaput, prvi je put zvao placuci oko 22 da bi on kuci. no on je posebna smizla :mrgreen
ivana7997
Abundija

PostPostao/la kruna » 29 lis 2013, 12:06

ivana7997 je napisao/la:bit cu partibrejker - u nasem je slucaju, i u slucaju jednako stare necakinje - spavanje kod prijatelja/ica donijelo usi u kosi.

To mi nije ni palo na pamet :strah
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama i ema » 29 lis 2013, 12:08

Kod Eme je to počelo sa nekih 7 godina, radi se samo o dvije najbolje prijateljice, i to nije prečesto, 1-2 godišnje, kad se umorim od njenog dodijavanja i kad nađemo vikend koji svima paše :joy
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la zara01 » 29 lis 2013, 12:45

Moj ima frendicu iz doba pelena,njemu je 12, njoj 13 , vole se kao brat i sestra,ja sam frendica s njenom mamom i imaju pidama party :p Doduse spavaju svatko u drugoj sobi ;)
Kod frendova nije isao,nije ni pitao.
Ja sam obozavala prespavati kod frendica i one kod mene i glupo mi je to uskracivati djetetu ako voli,zeli i poznajem roditelje.
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 29 lis 2013, 13:41

da mi je netko prije cca 5-10 godina ovo pitanje postavio rekla bih, bezveze, čemu, nek se igraju po danu a spavaju doma.
Sada sam promijenila mišljenje i mislim da je spavanje kod prijatelja dobar način učenja toleranciji, socijalnim vještinama i ranopravnog odnosa tako da puštam svoju djecu i kad oni pozovu prijatelje dapače ne bunim se. Najčešće ipak spavaju kod rodbine. S frendicama razmjenu najčešće obavljaju recimo kod starije kad ide na tulum ode prespavati kod frendice (naravno roditelji i ja smo u dosluhu da nas ne izvozaju :lol ) i često ona prespava ili sebi zove curu koja ne živi u Zagrebu nego u okolici.
Mladja ne voli spavati kod nikoga ali sebi je pozivala frendice. Jedino gdje voli spavati u posjeti je kod sestricne i bratica.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Duga » 29 lis 2013, 14:01

Iščitavam da svi koji otvorenog srca :mrgreen daju djeci da spavaju van kuće ipak tu djecu daju: naj frendicama, rodbini, naj... nekome koga dobro znaju i imaju u njega povjerenja.

Kruna je pitala za spavanje kod razrednih kolega (ono, klinci su međusobno dobri, a roditelji se, uglavnom, susretnu na roditeljskom) - bar sam tako shvatila pitanje.
Zadnja izmjena: Duga; 29 lis 2013, 14:04; ukupno mijenjano 1 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Barbi » 29 lis 2013, 14:04

Dugo, pa nitko ti ne brani upoznati bolje roditelje razrednih kolega. :mrgreen
Čak i ja koja sam totalno asocijalna kad su u pitanju nužni kontakti tog tipa sam s nekima postala skroz dobra kroz par godina osnovne škole.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Duga » 29 lis 2013, 14:07

Dobro si napisala, par godina. Koliko je to pari godina kod tebe? Moja ide u drugi (znači, osam godina) i ako mi se bude dalo, ima vremena.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la patkica » 29 lis 2013, 14:07

Mojima je to fora, i nemam ništa protiv toga. Znali su spavati kod svojh frendova, ali to su frendovi čije roditelje poznajem dobro (ili moji prijatelji, ili ih znam još iz vrtićke dobi). Prošle godine bila samviše puta prisiljena tražit brzinska rješenja prespavljivanja djece po kvartu :p i dobro mi je došlo to što su već više puta spavali negdje kod prijatelja pa su ipak bili naviknuti.
Evo za vikend - meni se doma sprema "boys night", planiraju cijelu noć gledat horor filmove (mogu se samo :lol) jesti pizzu i čips i tako to. Srećom jedan ne može doći pa će ih biti samo troje. Probat ću kćer negdje uvaljati da ne mora to trpiti (ionak mislim da previše trepće u društvu bratovih prijatelja).
patkica
svizac

PostPostao/la Barbi » 29 lis 2013, 14:12

Moj sin je sad peti razred. Recimo u trećem sam dovoljno dobro znala roditelje njegovih razrednih prijatelja da znam gdje bih ga pustila na igranje/spavanje a gdje ne.

Ja nisam u osnovnoškolskoj dobi nikad spavala kod frendica niti one kod mene :dunno jednostavno to nije bilo uobičajeno, nisu ni drugi, ne da sam ja bila neki izuzetak.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la malamaja » 29 lis 2013, 14:24

ja si sa roditeljima od junorkine frendice koja zna prespavati kod nas uopće nisam nekaj posebno dobra. mislim, ne družim se. pozdravimo se, imamo brojeve telefona....s obzirom da ljudi imaju troje djece :mrgreen nemaju problem kad im netko želi, makar na kratko, udomiti koje dijete :lol

eh da, i uši se kod nas najčešće dobiju u školi :roll da moja spava kod nekoga za koga ima i najmanju sumnju da ima uši, morao bi dati na uvid potvrdu od javnog zdravstva da je čist :znoj :mrgreen
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la Duga » 29 lis 2013, 14:37

Nemojte više spominjati te uši, pliz. Od kada su spomenute, stalno imam osjećaj da mi nešto lazi-plazi po glavi :zub :znoj .
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la malamaja » 29 lis 2013, 14:38

:( ja sam mjesecima imala taj feeling :strah aaaaa ne ponovilo se.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la kruna » 29 lis 2013, 14:42

Ove koji su najavili party ovaj vikend kolko tolko znam i to mi se čini i prihvatljivo :dada

ALI zadnji put je trebala ići kod meni potpuno nepoznatih roditelja. Mislim njih ima preko 30 u razredu. Kad bih se ja to točno trebala sa njima svima skompati i do koje razine da ih dovoljno dobro upoznam i da mi dijete ode k njima spavati stvarno ne znam. PA jedva stignem na roditeljski sastanak i onda opet svi jurimo doma :dunno Osim toga, krenuli su tek u 3.r.

Inače, čak mi to ni nije bilo ono prvo što mi je palo na pamet (strah od nepoznatih roditelja) nego stvaranje nekakve navike prespavljivanja. Čudna sam, očito,a i u manjini.
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.