Sada je: 09 kol 2026, 18:35.

porez na kupnju prve nekretnine

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

porez na kupnju prve nekretnine

PostPostao/la nadicab » 07 vel 2011, 14:35

4.2. je prihvaćena izmjena zakona
Naime, prema Vladinu prijedlogu koji će se ovoga tjedna naći pred saborskim zastupnicima, ubuduće će se zbrajati površine svih građevina stambene namjene u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji, kao i vrijednosti svih tih nekretnina. Dosad se gledala samo površina nekretnine koja se kupuje, odnosno kojom se rješava stambeno pitanje. Ubuduće tako porez na promet nekretnina neće plaćati građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu, stan ili kuću, kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje, ako su kumulativno ispunjeni uvjeti da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji, ne prelazi određenu površinu. Za jednu osobu to je do 50 četvornih metara, za dvije osobe do 65, za tri do 80, a za četiri do 90 kvadrata.
Peteročlane obitelji mogu imati stambenu površinu do 100 četvornih metara a da ne plate porez, one sa šest članova do 110, a one sa sedam i više članova do 120 kvadrata.
Dakle, građanin koji traži oslobađanje od poreza na promet nekretnina i članovi njegove uže obitelji ne smiju u vlasništvu ili suvlasništvu imati stanove ili kuće čija je ukupna, zbrojena, površina jednaka, veća ili do najviše 10 kvadrata manja od zakonom propisanih površina. Ako površina nekretnine prelazi zadane površine, porez na promet nekretnina plaća se na razliku površine.
Ujedno, porez na promet nekretninama kojeg je građanin zbog ispunjenja navednih uvjeta bio oslobođen, plaća se naknadno ako se nekretnina u roku tri godine proda ili iznajmi.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: porez na kupnju prve nekretnine

PostPostao/la mravac » 10 vel 2011, 12:38

Upravo čitam na netu da će kamate na kredite za prvu nekretninu biti 1,7%
mravac
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama i ema » 10 vel 2011, 13:42

Mrava to je nepotpuna informacija, vlada subvencionira kamate na kredit za kupnju prve nekretnine sa 66 %, i te kamate mogu biti maks. 5% prve 4 godine. Dakle ti plaćaš 1,7 % a Vlada 3,3 %.
Po isteku te prve četiri godine, kamate mogu ići gore... No nije ni to strašno..
Kvaka je u tome što ta subvencija nije bespovratna i po otplati kredita treba još 5 godina otplaćivati Vladi subvenciju :ajme
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lastavica » 10 vel 2011, 13:48

a i stan mora biti novogradnja
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mimi321 » 10 vel 2011, 14:29

i po cijeni manjoj od 1900E/m2
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama i ema » 10 vel 2011, 14:30

Neka mi netko pojasni pliz, tko se kuži, što građanin time dobiva?
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la korny » 13 vel 2011, 13:33

Drage moje, friško sam u tome. Naša prva nekretnina, nedostatne kvadrature i za tročlanu obitelj, kakva smo bili tada, bila je oslobođena poreza. Dakle, mi tada nismo riješili svoje stambeno pitanje jer nismo imali mogućnosti kupiti stan koji nas je po zakonu pripadao.
E sada, kad kupujemo nekretninu koja će imati dovoljan broj kvadrata, nemamo pravo na oslobođenje poreza od razlike kvadrata! Znači, tko nam je kriv što si prvi puta nismo mogli priuštiti stan veličine za koju imamo pravo biti oslobođeni. I tko nam je kriv što smo u međuvremenu dobili još jedno dijete. Iskoristili smo oslobađanje na prvu nekretninu i to je to. Provjerila u Poreznoj. :angry
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama i ema » 13 vel 2011, 18:43

Ali ovo što je nadica postala govori suprotno! Kad si to provjerila? Ovaj zakon je donesen 4.2., pogledaj prvi post od nadice.
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la korny » 16 vel 2011, 21:18

Provjerila sam prekjučer. Potanko sam razgovarala i detaljno ispitivala. :(
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.