Switch to full style
Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

Lagostina

09 sij 2009, 23:45

Imam Lagostina express lonac koji mi je nedavno explodirao. Kuham ja i dalje u njemu ali od poklopca nema vajde.

Ima li loncu spasa nakon što je explodirao?

Nema na njemu nikakvih vidljivih oštečenja, eventualno su stradali ventili ali nisam obraćala pažnju kako su isti izgledali kada su bili ispravni pa ne mogu ocijeniti.

Tražim po netu servis ali još ništa nisam našla.
Jedino na njihovim stranicama ima nešto, valjda uvoznik za Hr pa ću ga ovih dana probati nazvati.

Ali...

Prije nego me servis odere da Vas pitam...

Nisam se sjetila prije, no sad naišla na netu na neke diskusije vezano uz express lonce tipa kako se u njima kuha, kako ih se održava, pere...Pol' toga nisam skužila, blago meni.

Spominju skidanje ventila, pranje u octu, čačkanje nečistoče ali gdje? Što?
Eno na mom loncu neka tri čuda, koji da skidam, čačkam?

Inače, kuham tako da potrpam u lonac meso, povrće i dr., začinim, poklopim i kuham na najjačoj vatri dok ne zafućka. Tada smanjim vatru (plin) i kuham do kraja na tako laganoj vatri. Kada se lonac ohladi otklopim.

Kada dinstam, prodinstam luk, dodam meso, začine, i kada priča dođe do one faze u kojoj sadržaj lonca treba krčkati, stavim poklopac, sve na jaku vatru, kad mi fućne smanjim...Jel to OK?

Perem ga k'o i svaku drugu rajnglu, niš posebno :dunno

OK, poklopac malo namačem i malo se pomučim da orifljam maščobu oko ventila.

Kak vi?

Re: Lagostina

10 sij 2009, 11:41

mislim da radiš sve kako treba,povremeno treba one male rupice čačkalicom pročistit i to ti je to.A mora bit u ZG servis i oni bi trebali imat rezervne ventile pa čak i poklopce.Samo vidi koliko ti se isplati servis u odnosu na novi

10 sij 2009, 17:07

Meni je moj Fissler eksplodirao 2x, ali nisam se čudila jer mi je guma, ona vanjska uz rub poklopca, bila već na izdisaju. Nakon toga sam zamijenila gumu, sve ventile i membrane (sama) i radi besprijekorno i dalje. Jedino ja vodim malo više brige pa redovito mijenjam te dijelove i otad nema više juhe po cijeloj kuhinji.

10 sij 2009, 20:19

a gdje ima kupit' rezervna guma (za fissler)? :dunno

12 sij 2009, 09:43

Cure, kako to izgleda kad eksplodira expres lonac? Može li netko stradati? Mislim, jel poklopac leti po kuhinji ili...? Moj V. se stalno mota poko mene dok kuham, preslaguje beštek, lončiće, čuda radi! :lol

12 sij 2009, 09:50

Nado - ja radim sve isto kao i ti i nikad od ovog topica nisam išla čistiti ventile pa sam jučer malo pročačkala i nisam ništa iščačkala :lol
i da, i mene zanima kako to izgleda kad lonac eksplodira i kako se to dgodilo?

12 sij 2009, 14:51

Nada je napisao/la:Inače, kuham tako da potrpam u lonac meso, povrće i dr., začinim, poklopim i kuham na najjačoj vatri dok ne zafućka. Tada smanjim vatru (plin) i kuham do kraja na tako laganoj vatri. Kada se lonac ohladi otklopim.

Kada dinstam, prodinstam luk, dodam meso, začine, i kada priča dođe do one faze u kojoj sadržaj lonca treba krčkati, stavim poklopac, sve na jaku vatru, kad mi fućne smanjim...Jel to OK?

I ja ovako,nisam do sada imala problema (jos mi je neko rekao kada prozvizdi da je dobro staviti pod mlaz hlade vode :dunno ).Bas me interesuje zbog cega je explodirao?
Ionako imam fobiju od expresa,taman sam se navikla .Inace mu kod svakog pranja skidam gumicu,ovo ostalo kako kad stignem.

12 sij 2009, 23:17

Cure, kako to izgleda kad eksplodira expres lonac? Može li netko stradati?

i mene zanima kako to izgleda kad lonac eksplodira i kako se to dgodilo?

Bas me interesuje zbog cega je explodirao?

Ručak se krčkao na plinu, činilo se sve O.K. i odjednom BUM!!!
Juhe je bilo na sve strane, po zidovima, po podu, kuhinjskom namještaju...a lonac ostao zatvoren :dunno . Kroz ventil je valjda sve prasnulo. I ventil je ostao na mjestu ali očito da se loncu nešto desilo jer od tada nije ispravan.
Srećom, svi smo bili u boravku tako da nisam vidjela što se zapravo dogodilo ali naravno da je moglo biti stradalih od vrele juhe. Brrrr.

Danas sam zvala servis, odnijeti ću lonac kako bi ga pregledatli i rekli mi koliko bi koštao popravak pa ću pitati kako i zašto lonac može explodirati i da li baš može poklopac po kuhinji letiti.

13 sij 2009, 09:43

Fisler eksplodira tako da ti juha kroz ventil pošprica cijelu kuhinju i šprica dok ne padne tlak. Nema onog BUM!!!!
Eksplodira zato što te sve gumice i membrane s vremenom postanu krte i nisu onako više gumene, nego tvrđe, kao da su kombinacija gume i plastike (uh objašnjenja :gigl ) pa ne dihtaju više kako spada.

To eksplodiranje se desi ako, kad su gumice stare, ne paziš pa nakon što se digne pipac ne makneš odmah na manju temperaturu nego zkasniš koju minutu. :mrgreen:

Rezervni dijelovi za Fissler -Kika, Bella Forma kod Džamije (ovi zadnji su baš zastupnici)

13 sij 2009, 09:50

Nada je napisao/la:Danas sam zvala servis, odnijeti ću lonac kako bi ga pregledatli i rekli mi koliko bi koštao popravak pa ću
pitati kako i zašto lonac može explodirati i da li baš može poklopac po kuhinji letiti.

ajde usput pitaj prodaju li samo poklopce :)

13 sij 2009, 11:40

Ja kad zazviždi, smanjim temperaturu i par sekundi podignem ventil i pustim malo pare jer me strah da ne eksplodira.

13 sij 2009, 13:57

folne :5 :joy

13 sij 2009, 22:22

Ina nisam još išla, budem ovih dana ali da slučajno ne zaboravim evo brojček 01/3028-226 ili 3041-801

Nije bed, nazvala bih ih ja sutra i pitala ali ne znam za kakav i koliki lonac ti treba, pa brijem da ni poklopci nisu isti.

13 sij 2009, 22:35

ja imam 2 lonca njihova, manji od 3 litre i veći od 5. odlični su mi i neznan štobi bez njih. nikad nisu explodirali. priznajem da nisam baš čačkala previše oko njih. ono perem ih u perilici i to je to.

25 ruj 2009, 15:44

podižem temu..ima neka akcija u konzumu za to opet, ja sam ono nešto prije skupljala i kupila lonac, dva, prepreprezadovljna i sretna s njima, sada je neka druga fora, mislim da moraš kupiti neko sredtsbvo za čišćenje inoxa i ond aimaš popust na kupnju lagostine ali ne kužim popust od 100 kn se odnosi na kaj?zna li netko?

29 lip 2010, 19:48

Cure evo par riječi o ekspres loncima od jednog muškarca koji je imao veliku obitelj i kuhao za nju sve dok se žena nije odlučila rastati i naravno odfurala troje klinaca s njom.
Ekspres lonci ne eksplodiraju nego eventualno izbace sadržaj kroz ventile i naravno tada sve okolo pošpricaju. Dakle nema nekave eksplozije niti pogotovo izletavanja poklopca. Do toga dolazi zbog ne održavanja ventila čistim i prohodnim za višak pare. Kad se voda u loncu dovoljno zagrije i stvori se para tada treba smanjiti vatru i, ako je sve kako treba, hrana se fino kuha u loncu i višak pare polako izlazi van ( to je ono karakteristčno fučkanje kod kuhanja). Ako onaj ventil koji se sa zagrijavanjem lonca podiže ne održava čistim može se zablokirati i tada na sigurnosnom ventilu izlazi juha van. Sama guma na poklopcu u ovoj priči nije bitna jer ako ona tokom vremena i upotrebe olabavi lonac neče niti moči biti dobro zatvoren, a samim tim niti se neče postiči pritisak pare več če ona izlaziti pored gumice.

13 svi 2012, 15:36

Jel ima netko Fisslerov eksp. lonac a da mu je otišla ručka?
Ne mogu nikako istisnuti paru,ko da se nešto u toj dršci zapeklo ili zamastilo.
Oprala sam posebno tu dršku i opet ništa.
Ima li smisla to zamijeniti ilikupiti novi?

29 svi 2012, 12:34

meni nije otisla rucka, NEGO mi je nestao onaj mali gumeni drekic na poklopcu iznutra, ono sto drzi pokriven ventil. inace ga jako pazim kad perem poklopac da mi ne padne, no ocito je netko drugi (mozda sveki :/ ) korsitila lonac i negdje je ispao. bio mm u kiki, nema, treba nazvat taj servis, tko zna koliko kosta?

edit. kupljeno, bio mm danas kod dzamije, kupio i gumicu i taj sesiric za ventil, 185kn ;)

29 svi 2012, 21:46

i moj to radi, znači treba na servis? :ajme
Odgovori