Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
23 kol 2009, 10:33
Ako sam dobro shvatila, ako kupujes namjestaj van Hr, trebas imati deklaraciju da je proizvedeno unutar EU i s tom deklaracijom ne placas carinu na taj namjestaj. Zanima me ima li tko s tim iskustva, jel to nesto sto posebno zatrazis u ducanu tj. kako dokazujes da je proizvedeno u EU. I - dal onda na granici placas pdv, bez carine ili kako?
23 kol 2009, 11:13
Trazis potvrdu u ducanu. Onda ti kad ides potvrditi merver/DDV itd. jos dodatno lupe neki štambilj. S tim si na granici oslobođena carine. Placas samo naših 23% PDV-a. A kasnije si digneš merver i zapravo si vrlo malo u minusu.
Inace, do 5000 kn po osobi mozes iznositi bez da te šalju na špediciju. Ali sve osobe na koje glase računi moraju biti skupa na granici.
23 kol 2009, 11:17
tnx. ja sam one man band

pa to nije problem.
23 kol 2009, 11:21
Nama je to objasnio carinik kad je skuzio da nam je krevet iz IKEE made in Poland,

polica made in sweden

jedino jedan ormar made in Rusia, koja nije u EU.
U ducanima ti to nece rec (smradovi

) jer tada sve artikle iz EU moraju razvrstavati i stavljati na poseban racun, a u Ikei ima robe valjda iz cijelog svijeta
23 kol 2009, 12:12
Ma jasno mi je. Ja idem samo po jedan komad, ne u Ikeu pa ce valjda biti jednostavnije.