Switch to full style
Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

Restauracija drveta

17 kol 2010, 14:13

Pronašla sam na mm selu predivnu prastaru škrinju za robu. Želim je srediti no primjetila sam nekoliko rupica crvotočina. Znam da to treba konzervirati prije lakiranja no ne znam kako i kojim sredstvima?

Re: Restauracija drveta

17 kol 2010, 17:03

Mi smo prošle godine restaurirali stari krevet moje prabake. Bila je hrpa rupica i rješavali smo to tako da smo drvocid injekcijom ubrizgavali u drvo i onda zartvarali rupice kitom za drvo.
Ipka, taj način nije bio uspješan jer su se pojavile nove rupice pa smo pribjegli drugoj metodi. Cijeli krevet smo zamotali u najlon i stavili u kantu drvosid i onda to pustili da isparava (dakle, mora biti hermetički zatvoreno). Tako smo ostavili tjedan dana, zatvorili preostale rupice i čekali da vidimo hoće li se pojaviti nove.
Nije ih bilo još dva tjedna pa smo krevet prelakirali i sad je u upotrebi.

Kod nas je bilo strašno puno rupica pa vjerujem da je zato bilo potrebno toliko dugo. Samo smo jednog crva vidjeli da je izašao, no sigurna sam da ih je još mnogo ostalo unutra (mrtvih). Ono što piše na tim kemikalijama - da je dovoljno samo premazati- nije točno. Stvarno je važno ući s time u dubinu materijala.

Ah, da. Još je važno imati dobru zaštitu. To su vrlo otrovne kemikalije i mi smo koristili maske s filterima i rukavice.
Drvocid možeš kupiti svuda gdje ima boja i lakova.
Odgovori