Switch to full style
Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

peć na drva

15 lis 2010, 09:41

planiram kupiti peć na drva.
rado bi da je lijepa. ali jos radije bi da je dobra, da dobro grije, da ne trosi puno drva :mrgreen , da dugo drzi.

vi koje se grijete na drva, kakve peci imate? jeste zadovoljne s njima?
di bi bilo pametno potraziti pec? koliko je razumno platiti za nesto takvo?

kamin mi nije opcija. em je skup, em se bojim da netko od nejacadi ne zavrsi u vatri.
najradije bi kalijevu pec, ali i to mi je trenutno too much novaca.

svaki savjet je dobrodosao :)

Re: peć na drva

15 lis 2010, 10:56

i mi planiramo kupiti peć na drva, tkđ. nam kaljeva peć ne dolazi u obzir zbog skupoće, iako bismo to najradije

mi smo gledali peći od lijevanog željeza, takve ima više ljudi koje znam, npr. moja mama, i pouzdano znam da super griju
cijena ima raznih, ali za recimo naš prostor(70m2) jedna takva peć bi koštala max. 2000kn(a ima i jeftinije)

ne bih preporučila ništa sa šamotom(jer kad-tad pukne) niti peć koja ima staklene dijelove(ono naprijed da se vidi vatra)
jer i to pukne, a teško je poslije naći odgovarajuće staklo
to govorim jer smo se u mojoj obitelji uvijek grijali na drva i promijenili više peći, od kojih su se najboljima pokazale
te od lijevanog željeza

15 lis 2010, 10:59

mi smo već gledali peći pa ti mogu i konkretne primjere i dućane navesti, ali ako hoćeš na pp da ne reklamiram nikoga :mrgreen

15 lis 2010, 11:02

tnx cure.

newmom je napisao/la:pa ti mogu i konkretne primjere i dućane navesti, ali ako hoćeš na pp

moze, to bi mi puno pomoglo :)

15 lis 2010, 11:10

Mi grijemo prostor od 90 kvadratnih metara,znaci cijeli kat sa 2 peci,s tim da lozim samo u hodniku(pa grijem hodnik,kupatilo i 2 sobe),
a vrata od boravka su otvorena, tako da je i tu toplo,samo po cičoj zimi trebam naloziti i ovu pec u boravku
mmar ti je dobro opisala to za drva
a sto se bas peci tice do 2000 kn ces sigurno naci zadovoljavajucu,mi smo prosle godine kupili kutnu,bas nam je fino u cosak stala,a i nema drveta koje
u nju ne stane,cijena je bila 2400 kn.
Osobno vise volim peci sa staklima i šamotom,moja jedna gori od 1999.god,jos joj nije puklo staklo,a i šamot je relativno dobar,mada stvarno brzo ode šamot,
a i ne otis kad ja drvo ubacujem kao iz aviona

15 lis 2010, 12:26

Joj, W. baš smo sad imali (troje nas) konferecijsku raspravu o grijanju na drva, dimnjacima, pećima, kaminima...
I zaključili da je to hebena nauka...
I dođem ovdje - i tema opet ista....
Dakle stvari stoje vako:
- da li imaš dimnjak , da li je dobro zidan, kakvog je promjera (kamini -veći promjer, kaminske peći - manji promjer), važnost da nije zidan šupljom ciglom koja bi mogla ispucati, važnost dimnjačarskog atesta, potrebna visina dimnjaka od grijaćeg tijela do ispusta....svašta nešto :znoj
- da li hoćeš peć koja je običnjača, jeftinija (ona se poprilično izvana zagrijava) ili kaminsku peč koja je zatvorenog ložišta, boljih grijačih sposobnosti, ali i skuplja; manje snage tih peći - za manje kvadrature i obratno
- ako se gradi kamin - on ima otvoreno ložište, troši kisik iz prostorije, treba promjer dimnjaka veiše od 22 cm....postoje i kamini zatvorenog ložišta, ali su kaminske peći onda jeftiniji izbor
- kalijeve zidane peći su poprilično skupe, kalijevi elementi se dugo zagrijavaju, ali i dugo hlade - nama su rekli da nisu za prostorije koje će se samo povremeno grijat (npr. ako trebaš jednom tjedno nešto zagrijat)

Pitaj i na PP , ak ti mogu pomoć! SKoro smo pobenavali jedno tri mjeseca kad su nam gradili dimnjak.... :temp

15 lis 2010, 17:29

Mi imamo to Plamenovu za 2000 kn, koja je lijevana i bez šamota, sa staklom naprijed, sad treću godinu.
jako smo zadovoljni i iako mm prvo nije htio staklo sad nam je stvarno lijepo i romantično kad zimi ugasimo svjetla i samo bude svjetlo od vatre.
Baš smo počeli ložiti prije par dana.

Uz to imamo i klimu, to si namjestimo da nam zagrije kad dolazimo doma dok zapalimo vatricu.

15 lis 2010, 19:25

Meni je kod kaljeve peci jedina zamjerka sto se nakon par godina mora preslagivati
pa opet troskovi,a ionako je jako skupa

15 lis 2010, 20:05

Mi smo do prije dva tjedna imali Plamenovu peć Dora i mrzila sam je iz dna duše!
Nikada više!!!!
Štedjela sam neko vrijeme i pozvala koji mi je složio kaljevu peć koju sam dobila na poklon.
Dobila sam ih tri na poklon, no dvije su mi nekako ružnjikave, a ova najstarija i najpohabanija je ujedno i najljepša.
Uglavnom, pećar ju je složio za 3400 kn, dimenzije su joj 145x90x105cm.
I, prekrasno izgleda...stvarno ju je super složio, ne vidi se da je stara. :p

Zašto nisam voljela našu peć na drva?
Zato što mi se Nikola kada je bio mala beba gadno opekao na nju, dlan je zalijepio na peć. Bio je u Klaićevoj 10 dana. Moja noćna mora.
I, zato što imam troje male djece u stanu u kojem je ta peć izvor velike opasnosti.
Moji se dečki stalno naganjaju, tuku, koškaju i neminovno je da bi se jedan od njih dvojice prije ili kasnije opekao...a, i Tamara je pred prohodavanjem i tek nas slijede prvi nestabilni koraci.

Jesmo li bili zadovoljni s njenom funkcionalnošću?
Jesmo, peć je stvarno grijala, dugo je držala žar, nije puno drva "gutala".
Navečer bi je napravili puno žara, zatvorili je skroz i ujutro bi bilo žara.
Najljepše je bilo kada je vani padao snijeg, a peć bi pucketala...stvarno ej davala romantičan ugođaj.

Kaljeva peć (nova) jest skuplja od obične željezne peći, no može se preko oglasnika naći za male pare.
Na nju se dijete ne može opeći, osim ako dira vratašca, a njih se može zaštititi ogradicom.
Bolje grije, dulje drži žar i manje troši drva.

Za peć na drva (običnu) bih uvijek preporučila da se nadogradi na nju one radijator cijevi koje povećavaju efikasnost, tj. iskorištavaju toplinu dima.

edit: zamjerka običnoj peći na drva je bila i ta što je nama u stanu popodne uvijek bilo prevruće...nismo nikako mogli istemperirati prostor.

20 lis 2010, 11:35

evo da zaključim našu priču: mi smo kupili plamenovu peć, tj. kamin amity(od lijevanog željeza)
i da, ima stakleni dio naprijed di se vidi vatra, šta da kažem, nagovorio me mm na staklo
(a i opis beppe joseph mi je zazvučao baš lijepo i romantično, nadam se da ćemo i mi uskoro tako uživati uz vatru)
dakle, dobro se kaže nikad ne reci nikad

20 lis 2010, 20:53

newmom je napisao/la: tj. kamin amity(od lijevanog željeza)

i ja sam tu gledala :) .
na kraju sam se odlucila za Plamenovu Maestral http://www.coolshop.rs/popup.php?br=1954&sl=1
i sad sam ponosna vlasnica peći na drva :proljece
zadovoljna sam. za sada. valjda ce tak i ostati :) . taman nam zagrije tu prostoriju di smo je smjestili, 40m2. u par navrata sam je bas jako nalozila tak da sam morala otvoriti vrata od sobe da se rashladi. nadam se da ce moci zagrijati i ostatak prostora. no, dovoljno mi je da grije ovo di je smjestena.

ima ta staklena vrata, i sad si zapravo mislim da je to jako prakticna stvar. koga god sam pitala nije imao problema sa pucanjem stakla. navodon se ne smije sa predmetima (pogotovo plasticnima) ici po staklu dok je vruce jer onda pukne. a staklo je zapravo prakticna stvar jer vidis kak vatra gori, dal treba ubaciti drvo i sl.

20 lis 2010, 21:12

mi imamo ovu i grije nam cijeli stan, otprilike oko 80 kvadrata
trenutna temp. je 26 stupnjeva, to ja sad grijem :p

http://www.stovesandfires.com/Images/Si ... asic_L.jpg

23 lis 2010, 18:58

Ciara jako lijepu pec imas :)

23 lis 2010, 20:39

Ciara-jako lijepa peć!

Amity smo i mi imali,ali nam je bila pre jaka za naših 80-ak kvadrata,pa ju promjenismo u običnu malu sa staklom naprijed.

Nemamo problema sa staklima,nije nam pucalo ni na jednoj.

sa obje sam zadovoljna i po potrošnji i po mogućnosti zagrijavanja.

25 lis 2010, 19:22

ciara slažem se, lijepa peć
fighterica je napisao/la:Nemamo problema sa staklima,nije nam pucalo ni na jednoj.

ovo mi je drago čuti :dada
mm se raspitao i isto su mu rekli da staklo ne puca tako lako, a i nije ga problem zamijeniti ako nedajbožedasedogodi

watani je napisao/la:a staklo je zapravo prakticna stvar jer vidis kak vatra gori, dal treba ubaciti drvo i sl.

:dada jest uistinu...a i lijepo je da se vidi vatra...a ja odgovarala od stakla :oops: sram me bilo

25 lis 2010, 19:27

Ajme ne da mi se sve čitat, pa ako je negdje već spomenuto...
Ako planiraš dugoročno grijanje na drva, svakako se isplati zidati kaljevu ili kamin.
Mi smo ove godine uzeli neku simpatičnu peć za 1100kn i evo naložili - k'o luda prži! I lijepa je.

25 lis 2010, 19:43

Mi isto imamo Plamenov maestral ;)

Evo, ja sam baš s laptopom uz peć i gušt mi je.

Amity je jako lijepa, ali je i nama prevelika. Nama je dnevna i kuhinja oko 25 kvadrata, ali imamo stropove od 3 i pol metra, stoga nam je Maestral taman. Ne treba nam ni onaj radijator dimnjak.

26 lis 2010, 16:13

watani je napisao/la:Ciara jako lijepu pec imas :)

:dada
moja tiha patnja (u skladu s Bepinim opisom)

26 lis 2010, 17:16

ja imam Plamenovu,kao watani i zadovoljni smo

26 lis 2010, 19:25

watani je napisao/la:
newmom je napisao/la:
ima ta staklena vrata, i sad si zapravo mislim da je to jako prakticna stvar. koga god sam pitala nije imao problema sa pucanjem stakla. navodon se ne smije sa predmetima (pogotovo plasticnima) ici po staklu dok je vruce jer onda pukne. a staklo je zapravo prakticna stvar jer vidis kak vatra gori, dal treba ubaciti drvo i sl.

Kad ti se staklo zaprlja, najbolji i najlakši način za očistiti ga je pepelom. Mi ga protrljamo pepelom i papirnatim ručnikom i sve je opet lijepo prozirno. Uopće ga nećeš trebati prati.
Striktno se drži pravila što smije u peć (samo drvo i briketi), kad ubaciš papir bude puno dima i zaprlja se staklo.

27 lis 2010, 16:51

Beppa Joseph je napisao/la:Mi ga protrljamo pepelom i papirnatim ručnikom

kako to izvedes a da ne bude pepela po cijeloj sobi?

27 lis 2010, 16:55

Vidi se da ja nemam puno veze s vatrom. Sad sam pitala mm-a.

Dok je peć hladna, vlažnim papirnatim ručnikom ili spužvom umočenim u pepeo obrišeš staklo, onda sa suhim obrišeš.

Ja sam sve prije krivo rekla.

Dok je vruća može se suhim papirnatim ručnikom obrisati da se vatra vidi, ali ovako postižeš visoki sjaj :mrgreen

29 lis 2010, 11:16

isporbala sam pepelno pranje jucer i stvarno radi :)

29 lis 2010, 12:22

Tople pećke! :srca
Pepelno pranje, W., super izraz! :5

29 lis 2010, 12:24

ciara, gdje si kupila svoju peć?

29 lis 2010, 12:26

svaki put kad otvorim ovaj topik, počne mis e vrtiti ova pjesma po glavi, pa da vam ju prikladno stavim

Stjepan Jimmy Stanić i Barbara Trohar - GOSPA JELA (Dimnjačar Štef)
http://www.youtube.com/watch?v=EBd8FFuUPfY

29 lis 2010, 12:28

nadicab je napisao/la:ciara, gdje si kupila svoju peć?

nadice u BAMT MAČE ali prije par godina , cijena je bila oko 5500 kn

31 lis 2010, 22:02

eh kud nisam prije pročitala za čišćenje pepelom...ja sam jučer, sasvim uspješno doduše, očistila staklo
onom čarobnom krpom iz dm-a(zelenom, za nekoliko kuna), sve se skinulo, samo sam protrljala tom krpom
ali isprobat ću i pepeo

01 stu 2010, 13:00

Luantaro je napisao/la:svaki put kad otvorim ovaj topik, počne mis e vrtiti ova pjesma po glavi, pa da vam ju prikladno stavim

Stjepan Jimmy Stanić i Barbara Trohar - GOSPA JELA (Dimnjačar Štef)
http://www.youtube.com/watch?v=EBd8FFuUPfY

:lol
e, da
sad kad imam pec, red je da potrazim i nekog dobrog dimnjacara ;)

nego
jos jedna stvar na koju treba obratiti paznju kod odabira peci: kako se cisti pepeo.
to me bas neki dan pitala susjeda, da kako je cistim. ova moja ima dole posudu u koju se nakuplja pepeo i ja to samo izvadim van i istresem pepo. ne treba mista pometati, gnjaviti se sa lopaticama. ovako je puno jednostavnije. prema susjedinoj prici shvatila sam da to nemaju sve peci.

01 stu 2010, 19:24

W. napisa
jos jedna stvar na koju treba obratiti paznju kod odabira peci: kako se cisti pepeo.
to me bas neki dan pitala susjeda, da kako je cistim. ova moja ima dole posudu u koju se nakuplja pepeo i ja to samo izvadim van i istresem pepo. ne treba mista pometati, gnjaviti se sa lopaticama. ovako je puno jednostavnije. prema susjedinoj prici shvatila sam da to nemaju sve peci.

Pametno! Hvala! :5
Odgovori