Switch to full style
Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

koju klimu kupiti?

28 lip 2012, 14:48

krepala nam stara.
u stanu je užasno vruće, neboder, 11. kat, jug-zapad, a sunčano je :znoj

dakle, treba nam nešto što će rashladiti barem 50 kvadrata. a da ne ždere previše struje.

jel bolje kupiti dvije klime ili jednu?

ako dvije, koje?
ako jednu, koju?

i vidjela sam topic za klimoznalce pa me zanima jel bolje da stavimo u jednu sobu ili u hodnik? meni se nekako čini najbolje u hodnik koji je u sredini između svih soba pa zatvaram vrata dok se sobe ne koriste, a otvorim kad se koriste. :dunno

Re: koju klimu kupiti?

28 lip 2012, 15:08

evo i mi bismo. samo... po svim proračunima za nas spojeni boravak s kuhinjom 5,5 m x 5,5m
produzenim hodnikom ispada da mi treba lima od preko 6kW :strah :nesvist

a tu su cijene... :ajme
a i nemam bas izbora, svega par modela.

28 lip 2012, 15:14

koliko kvadrata tocno treba ohladiti?

28 lip 2012, 15:18

kod mene ili istvudove?

meni 50-ak :ajme

28 lip 2012, 15:23

Za to ti treba 3,5kw dobre klime (skuplje) ili 5kw losije klime (jeftinije).

28 lip 2012, 15:25

super, hvala :buket

28 lip 2012, 15:33

Pod dobru klimu mislim na Toshiba, Mitsubishi ili Daikin aparate.

28 lip 2012, 15:35

Thalici bi ja 5kW obavezno, a ne kužim istvud, što tebi nije dosta 3,5kW? Puno stakla na jug? Jel ima vanjsku zaštitu?

28 lip 2012, 15:48

ok, 5 kW, zabilježeno :salut

28 lip 2012, 19:10

ne znam - svi ovi online proracuni daju tako neku džinovsku cifru. a da - cijela staklena strana (lođa) od 5,5m je okrenuta na jug i jos jedan prozor na zapad. imamo AL role na lođi, za sad jos nemam zavjese...

28 lip 2012, 20:08

Moj majstor kaze da se ne moze napraviti online proracun jer potrebna snaga ne ovisi samo o kvadratima nego o izolaciji, katu na kojem jesi, pici li sunce i kada izravno u prostoriju, ima li ikakvo vanjsko zasjenjenje... Ali bi na prvu rekao da je 6kw previse za prostor od 30kvadrata. Mi imamo dolje 3,5kw uredjaj s kojim klimatiziramo 60 i nesto kvadrata.

28 lip 2012, 21:35

meni se isto cini puno. a glupo bi mi bilo da se sad nesto zeznem. a s druge strane, nama treba da rashladi - ne da hladi konstantno.
mislim, koliko smo entuzijastični po tom pitanju da je nismo predvidjeli kad smo adaptirali stan u ni najsirem proracunu. jesmo predivdjeli stuju u zidu jer su majstori pitali :ajme

28 lip 2012, 21:49

Jesi stavila u onlajn proračun vanjsku zaštitu?! Puno ti ispada svakako, pa nije lodja prozor od poda do stropa, i ako je to noviji stan, imaš i bolje prozore i općenito koeficijente prolaza topline!

28 lip 2012, 21:55

Ne radi ni nama klima konstantno, ali radi pola dana recimo, popodne negdje. Ako zelis da ti klima ohladi stan sada odmah onda ti treba jaca snaga ali 6kw jako puse i to ces ful osjetiti u prostoriji od 30 kvadrata.
Mi recimo u Lukasovoj sobi koja je u potkrovlju klimu upalimo tek navecer. Govorim o sobi od 17 kvadrata s krovnim prozorima u kojoj bude bas jako vruce. Klima od 2.5kw treba pa sigurno jedno 45 minuta da ohladi zrak. I to samo zrak jer kad ju zagasis bude vrlo brzo opet vruce jer su zidovi topli.

Inace svakako preporucam inverterski uredjaj. Lijepse radi, manje struje trosi. Malo vise kosta doduse.

28 lip 2012, 22:01

mi imamo invertersku Mitcubishi i prezadovoljna tihim radom unutarnje i vanjske jedinice. Jos kada se stavi u economy mod, uopce se ne osjeti da puse, nego je u stanu jako ugodno. A mi smo stan okrenut I-Z, iznad pola stana je betonska terasa i mi klimu imamo od 1998. Tada smi imali Samsung, ali ova je neusporediva.

28 lip 2012, 22:50

evo ovaj izracun sam radila
http://www.klimacentar.com/izraun-snage ... reaja.html

uzima dosta varijabli - da je stan ispod i iznad i tako... no.

28 lip 2012, 22:55

Gle, mora ti netko doci to vidjeti, po mogucnosti netko tko ce ju i montirati. Da ga kasnije ako preporuci krivo mozes gnjaviti :lol .
Ovako kad ides sam kupiti uredjaj a onda si kasnije nezadovoljan zbog neceg svaki ce ti majstor reci da si si sama kriva. :mrgreen

28 lip 2012, 23:02

Po izracunu na toj stranici meni treba 5kw.
A hladimo se sa 3.5kw. :p

29 lip 2012, 07:05

Samo da se pojadam kao padobranac. Mi, naime, u uredu imamo dobru Daikinovu klimu koju izgleda ne znamo narihtati kako spada pa se svejedno kuhamo.
Jel nije to poseban slučaj bisera?? :ajme :nesvist :lol

29 lip 2012, 08:27

nama je naš majstor za grijanje/hlađenje preporučio ovu klimu i montirao ju :up
folne :hug

29 lip 2012, 09:03

tanjabb je napisao/la:Po izracunu na toj stranici meni treba 5kw.
A hladimo se sa 3.5kw. :p

baš sam htjela reći, nama je preporučilo 5 kw :dunno

folne, kak ne znate narihtati? :lol

29 lip 2012, 09:20

Nemam pojma. :lol
Narihtam temperaturu i svašta nešto, al se ona ne da. Ohladi nešto, ali s obzirom da je riječ o jednoj prostoriji bez pregrada i dovoljno jakoj klimi morala bi moći ohladiti da nam bude ko u ledani. Figu.

Uputstva su naravno zgurali ko zna gdje.

29 lip 2012, 09:25

možda ima na netu?

možda ste namjestili na "sleep" :lol

29 lip 2012, 09:55

To nismo. Toliko ipak kužuimo. :lol :lol

29 lip 2012, 12:02

Iju, folne, Daikina ne kužite, ccc.c. Dakle, jel nacrtana pahuljica, temperatura jedno 24, i stišći tipku fan da puše najjače, pa se onda javi. Stavi ruku pred ispuh, pa ako nije hladan zrak, onda ti je freon iscurio :) !

29 lip 2012, 12:05

Sve tako napravila, puše hladno. :up

Jel normalno da mi se voda kondenzira na krilcu? :krava Okrenuto je skorz prema dolje.

29 lip 2012, 12:11

Pa na jednoj daikinici, nije ni red ni način :lol . Al ne kapa na pod il nešto?
Možeš ju probati otvoriti pa vidit šta je s tavicom kondenzata, jel puna, jel nešto s padom, jel smeće u njoj...inače serviser.

Ubaila sam se u proračun, ispada mi 7,1kW a imam 3,5kW :hahaha . Prećerali ga brate!

29 lip 2012, 12:22

tanjabb je napisao/la:Gle, mora ti netko doci to vidjeti, po mogucnosti netko tko ce ju i montirati. Da ga kasnije ako preporuci krivo mozes gnjaviti :lol .
Ovako kad ides sam kupiti uredjaj a onda si kasnije nezadovoljan zbog neceg svaki ce ti majstor reci da si si sama kriva. :mrgreen

pa tako cemo, invertorsku manje snage cu predloziti mm. cak imam i argumente da sam istraživala :mrgreen

29 lip 2012, 15:53

Je li netko od vas nadopunjavao klimu plinom? Koliko često se to mora raditi?
Ja je imam 6 godina i sad miju je majstor nadopunio.

29 lip 2012, 16:00

naša je stara 8 godina al je 7 u pogonu, danas bi trebao doć majstor da ju pogleda i počisti, inače radi, puj puj puj FP :gace

inače Quadrova je
Odgovori