krovnih prozora ti treba uvijek puno manje nego što ti treba običnih jer krovni imaju veću površinu osvjetljavanja; npr mi imamo sobu u potkrovlju veličine nekih 25 kvadrata i sa svjetlom ju pokrivaju dva krovna prozora veličine 70 cm. Naravno da je dobro da je prozor na višem dijelu sobe, ali kaj ti to vrijedi ako ga nemreš otvoriti ili ako moraš dodatno kupovati nekakve digitalne upravljivače prozorima. Mi smo išli na soluciju jedan prozor nasuprot drugom tako da kad ih oba otvorimo da povuku zrak. ionako krovne prozore po ljeti otvaraš samo po noći.
Ono kaj ti je kod krovnih prozora najgore je izolacija. Moras naci stvarno dobrog krovopokrivača da ti ne sfuša pa da ti ne stavi nekakve folije, nekakve zaštite, svašta nešto (što košta naravno) ali onda ne curi ni nakon 5 godina. Ne znam kako se to nađe jer je naš imao sve moguće preporuke pa eno prozori cure a prije, dok nismo mijenjali krovne ploče nije ni kapljica procurila
Ja nekako volim taj Velux (ma bezrazložno sigurno jer nema šanse da su toliko bolji) jer imaju iste standarde već godinama a dijelove i te tendice i žaluzine i te folijice isto drže već godinama pa onda mogu računati na servis ako mi ne daj bože zatreba (a iz osobnog iskustva stalno trebam

)
osim toga ja sam, priznajem pala na te dodatne tendice protiv sunca iako recimo smo prije imali maštovito rješenje koje je možda čak i bolje bilo za krovni prozor nego kaj to smišlja Velux.
Jesi gledala Velux stranice?
Prije ovih sada prozora smo imali nekakve bezvezne, vulgaris ružne ali su izgleda imali bolja stakla pa se nije toliko čula kiša koliko se sada čuje. Ovaj serviser baš iz Veluxa kaj smo ga zvali nam je rekao da je to zato kaj je ta folija sfušana
Dakle da sumiram
1. najvažnije majstor koji će to postavljati prozore. Nek postavi samo one koje zna sve ostalo ćete vi riješiti
2. test na termo-izolaciju i buku (da li im i koje su to vrijednosti)
3. cijena
sve ostalo bute riješili (čak i tendice i sijesta sjenila

)