Sada je: 14 lip 2026, 06:04.

stanovi u potkrovlju-iskustva i savjeti

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

stanovi u potkrovlju-iskustva i savjeti

PostPostao/la Nana1971 » 24 lip 2014, 08:49

na kući u dalmaciji dizemo krov i u potkrovlju planiramo napraviti stan. zid je dignut do visine 1m i s te visine kreće krov. kako isplanirati koliko je potrebno krovnih prozora, koje veličine? Kuća je 10x13m, ali ima unutarnje stubiste pa je stambeni prostor zapravo manji od toga. jos uvijek nije napravljen plan unutarnjeg rasporeda prostora (koljem se s mm-om oko toga svaki dan jer su započeli radove, a nije sve osmisljeno prije toga nego ovako "napamet" se radi). Jasno mi je da je bolje imati više svjetla i pogleda, ali s druge strane su financije ipak ograničavajući faktor; kvalitetni krovni prozori koštaju ko sv.Petra kajgana :shock dakle, tražim prihvatljivo rješenje, ne nužno savršeno (ako to košta više od našeg budžeta :lol).
Surfajući sam našla da je važno isplanirati bar jedan krovni prozor na najvišem dijelu krova, zbog provjetravanja. Sto je još bitno za imati na pameti?
Znam da je pitanje široko ko Amazona, ali negdje moram početi jer sam totalna truba za vizualizacije, dizajn, građevinu i sve sto bi mi zapravo sad trebalo.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

Re: stanovi u potkrovlju-iskustva i savjeti

PostPostao/la Adorabla » 24 lip 2014, 09:28

krovnih prozora ti treba uvijek puno manje nego što ti treba običnih jer krovni imaju veću površinu osvjetljavanja; npr mi imamo sobu u potkrovlju veličine nekih 25 kvadrata i sa svjetlom ju pokrivaju dva krovna prozora veličine 70 cm. Naravno da je dobro da je prozor na višem dijelu sobe, ali kaj ti to vrijedi ako ga nemreš otvoriti ili ako moraš dodatno kupovati nekakve digitalne upravljivače prozorima. Mi smo išli na soluciju jedan prozor nasuprot drugom tako da kad ih oba otvorimo da povuku zrak. ionako krovne prozore po ljeti otvaraš samo po noći.

Ono kaj ti je kod krovnih prozora najgore je izolacija. Moras naci stvarno dobrog krovopokrivača da ti ne sfuša pa da ti ne stavi nekakve folije, nekakve zaštite, svašta nešto (što košta naravno) ali onda ne curi ni nakon 5 godina. Ne znam kako se to nađe jer je naš imao sve moguće preporuke pa eno prozori cure a prije, dok nismo mijenjali krovne ploče nije ni kapljica procurila :ajme

Ja nekako volim taj Velux (ma bezrazložno sigurno jer nema šanse da su toliko bolji) jer imaju iste standarde već godinama a dijelove i te tendice i žaluzine i te folijice isto drže već godinama pa onda mogu računati na servis ako mi ne daj bože zatreba (a iz osobnog iskustva stalno trebam :lol )
osim toga ja sam, priznajem pala na te dodatne tendice protiv sunca iako recimo smo prije imali maštovito rješenje koje je možda čak i bolje bilo za krovni prozor nego kaj to smišlja Velux.
Jesi gledala Velux stranice?

Prije ovih sada prozora smo imali nekakve bezvezne, vulgaris ružne ali su izgleda imali bolja stakla pa se nije toliko čula kiša koliko se sada čuje. Ovaj serviser baš iz Veluxa kaj smo ga zvali nam je rekao da je to zato kaj je ta folija sfušana :dunno
Dakle da sumiram :lol
1. najvažnije majstor koji će to postavljati prozore. Nek postavi samo one koje zna sve ostalo ćete vi riješiti
2. test na termo-izolaciju i buku (da li im i koje su to vrijednosti)
3. cijena
sve ostalo bute riješili (čak i tendice i sijesta sjenila :nata )
Adorabla
Medena

PostPostao/la folne » 24 lip 2014, 09:33

o krovnim ne znam ništa, osim ovoga za dobrog majstora jer inače je to banana.
a što se rasporeda tiče tlocrt i želje pa ćemo smisliti nešto. :dada
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Hajdi » 24 lip 2014, 09:39

Prva stvar na koju bih pomislila za stan u potkrovlju u Dalmaciji je klima uređaj.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Nana1971 » 24 lip 2014, 09:46

I ja, Hajdi :lol I ja! snažni klima uređaj :p

Folne, kako da ti dam tlocrt? pravokutnik 10x13m, prizemlje, kat, potkrovlje. Duža strana ide I-Z, krov će dakle gledati na J i S. Na istočnoj strani je stubište i tu bi trebao biti neki natkriveni balkončić/terasica. Kuća je dvojni objekt, dakle sa zapadne strane je spojena s drugom kućom. Krov će biti jednak na oba objekta. Ispred kuće s južne strane je dvorište i prometnica, iza kuće je brijeg i druge kuće.
To je najviše što ja mogu opisati :lol
Moja ideja je da bi na južnu stranu trebalo pozicionirati dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju (vjerojatno sve u jednom prostoru), a na sjevernoj da budu spavaće i kupaonica/wc.
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Adorabla » 24 lip 2014, 11:50

ja bi recimo baš obrnuto, ja bih na sjevernu stranu stavila dnevni boravak (osim ako nije stvar pogleda) radi hlada preko dana, a spavat ionako ideš kad je već prošlo 23 sata pa će se i sobe ohladiti, ali to ja iz vikendaške perspektive :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Nana1971 » 24 lip 2014, 12:10

stvar je i pogleda i buke jer je ispred kuće brza prometnica.
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Cathy » 24 lip 2014, 21:39

Meni se čini 1m nisko za početak krova. Koliko ti budu onda najniži zidovi u stanu? :conf
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 25 lip 2014, 17:07

Cathy meni krece od 0
Sve je stvar kako iskoristis prostor.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Cathy » 25 lip 2014, 18:50

Adorabla je napisao/la:Cathy meni krece od 0
Sve je stvar kako iskoristis prostor.

Meni je najniže u dnevnoj sobi bilo oko metar i sitno i to je koma za život.
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 25 lip 2014, 20:36

Za potkrovlje mi je bila najbitnija toplinska izolacija samog krovišta. Nema te klime kad se akumulira toplina u prostoru.

Krovni prozori (imam Velux cca 12 godina i u savršenom su stanju, inače nisam ljubitelj krovnih prozora, čak mi nisu ni bili nužni toliko, no bila sam romantična - ono, zvjezdane noći, ja zavaljena u fotelji promatram nebo :lol ) - imaš pravila po kojima se odabiru (vidi njihove stranice ako želiš školski).
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la tanjabb » 25 lip 2014, 22:30

Velux obavezno. Imaju i vanjske roletne za zastitu od sunca. Dobra izolacija i dobar krov. Klima nuzna u svim prostorijama (mi ju imamo i u spavacoj). Boravak na juznu stranu, spavace na sjevernu. Sto otvoreniji prostor boravka i kuhinje. Obavezno namjestaj po mjeri kako biste iskoristili prostor ispod kosina.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la lastavica » 25 lip 2014, 22:58

Mi smo u starom stanu imali Velux krovni prozor u spavaćoj sobi i gledali mjesec i zvijezde s kreveta ;)
I taj prozor se već 15 godina drži bez problema. Kupili smo i njihove zaštite za sunce te zamračivanje i zaista je sve odlično odrađivalo funkciju za koju je i bilo namijenjeno.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Diami » 25 lip 2014, 22:58

I ja glasam za Velux, imamo već 8g i super drži. :dada

I ovo je dobro što Tanja veli, boravak na jug, a spavaće na sjever, što zbog mira, što zbog vrućina, ne stigne se to ohladit ni do 23, mi smo u potkrovlju i ohladi se tek pred jutro ljeti... :ajme

Nama je kuća na rubu grada, ima kmaraca ko blata, pa bi kod mene uvijek bilo na pameti i zaštitu od komaraca ukomponirat s prozorima, al to ovisi kak je kod vas jel trebate, riješit se može i jednostavnim relativno jeftinim mrežama naknadno.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la lastavica » 25 lip 2014, 23:01

kako sam samo uspjela olovku zakačiti :dory
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la † Sanika » 26 lip 2014, 00:54

Velux obavezno. Nikako ne treba štedjeti na krovnim prozorima. Kao ni na izolaciji.
Majstori uglavnom, oni staroga kova, ne šljive puno izolaciju općenito, a posebno oko krovnih prozora.
Proguglaj malo, ne znam koji su sada standardi. Mi smo stavili 20 cm izolacije prije cca 7 godina, kamenu vunu (tervol).
I bude ljeti ok, ali kad su one najveće vrućine, klima je neophodna.
Pazi i na one okomice kod postavljanja. Pravilno je (zbog iskorištenosti svjetla) kad je zid iznad prozora s gornje strane horizontalan, a s donje vertikalan (vidi sliku). Neki majstori ni to ne znaju.
slika

Tu iaš jednu dobru fotku kako pravilno izolirati krov
http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/resenje_izolacije.jpg

:mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 02 srp 2014, 20:56

20 cm tervola ste stavljali! mi stavljamo samo 10 :roll al nama to nije stalni stambeni prostor nego vikendica. velux prozori, oni s poliuretantskim premazom jer ne vjerujem da će nam se dati svake druge godine lakirati prozore. sakupila sam 4 ponude. pretpostavljam da je najbolje odmah uzeti i tende, sjenila i komarnike, a to je dodatni trošak :lebdi bojim se da ako ne uzmemo odmah da će biti na čekanju zauvijek :lol kako to već ide... plus trošak ugradnje za koji se još nisam ni raspitivala jer mi je majstor koji radi krov rekao da ima nekog svog, ovlaštenog, tko to radi.
uglavnom, sva sam u tondachu, schiedlu,ytongu i veluxu :lol sasvm novo gradivo za mene. čovjek uči dok je živ.
Nana1971
blissful reduša

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.