Mislim da je stršljen, a ne osa. Vidjela sam odrasloga kako se muva po balkonu i zavlači tamo gdje je gnijezdo, ima izduženo tijelo iz jasno definisana 2 dijela od kojih zadnji dio malo visi na dolje.
Dakle, prije 15-20 dana primijetili smo 2 gnijezda na 2 balkona. Oba smo spalili poslastičarskim gorionikom (brenerom). Ostatke smo odlomili šrafcigerom. Bilo je jako tvrdo i teško za skinuti, a iz toga je poispadalo po dvadesetak mrtvih sitnih komada zelene boje i nešto larvi. Dok smo ih uništavalai nismo primijetili odrasle jedinke. Onda smo bili odsutni iz stana nekoliko dana, da bi po povratku na jednom istom od ta dva mjesta primijetili novo još veće gnijezdo

. Upravo smo ga ponovo uništili na isti način. Sad mi je žao što nisam slikala da vidite. Bilo je veličine 6-7cm, na fasadi u gornjem ćošku između zida i plafona, izgledalo je kao braon gomila nalik bunkeru sa jednim ulazom u vidu tunela. Ranije kad smo imali ose, to je izgledalo manje i bilo je sunđerasto sa rupicama i kanalima posvuda, pa mislim da sad nisu ose u pitanju. Sad čitam po internetu i vidim da je jako opasno petljati sa stršljenovima

. Fleku koja je ostala na zidu smo pošpricali insekticidom za mrave i bubašvabe, dok ne kupimo nešto namjensko kasnije danas.
Dajte mi molim vas neki savjet kako da preveniram nastanak novog gnijezda i kako se generalno izlazi na kraj sa tim? Potpuno sam se prestrašila čitajući sad neka iskustva (a posebno gledajući fotografije) i sad me najednom cijela koža svrbi na nervnoj bazi.