Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

dobra, a ne preskupa autosjedalica

02 ruj 2008, 15:47

Dakle, u "glavnom" autu s kojim uvijek putujemo na duže staze, ali se i vozimo po gradu, imamo Romer ISOFIX, i to je sve :5 osim kaj je P. grozno u njoj spavati, ali sigurnost prije svega.

Do nedavno se je u drugom tzv. "sporednom" :) autu, Cliu, vozila u svojoj staroj Maxi Cosi do 18kg, koja joj je sad i po kg a i po visini stvarno ne odgovarajuća. E sad, Cliom se vozimo samo po ZG, i kupila bi joj neku ok po testovima, al ne baš tak skupu kao Romer.

Imate kakve prijedloge, znate li za kakve akcije :)?

Hvalaaaaa :3srca

Re: dobra, a ne preskupa autosjedalica

02 ruj 2008, 15:48

Da zaboravila sam naglastit, radi se o auto sjedalici 15-25 kg. :bye

02 ruj 2008, 16:01

I ja sam imala tu dilemu. Isto imamo Kidfix, trebala sam nešto za drugi auto u kojem se vozi svake prestupne i to maksimalno 10 minuta (npr. ja ga dovedem na engleski a MM ga vozi doma, ili vožnja od Trga do Gornjeg grada).

I nakon duuuugog razmišljanja otišla sam u prenatal i kupila obični booster (bez naslona). Ima oznaku Ec norme, jako je širok.....

I nekako mislim da nije bilo loše rješenje. Platila sam ga manje od 200 kuna, ne znam sad koliko.

02 ruj 2008, 22:56

Ja sam veliki paranoik kad je vožnja u pitanju i da imam tako u jednom autu "lošu" auto sjedalicu imala bih stalni strah da će se baš u tih 10 minuta povremene vožnje dogoditi nešto loše. A iz perspektive mene koja sam imala sudar cca 100 m od kuće... nije mi strah niti tako neopravdan.

Ne znam, ja u toj kategoriji ne bih kupila ništa ispod Maxi Cosi Rodi XP odnosno Romer Kid (ni jedna ni druga nemaju isofix i koštaju cca 900 kn). Znam da to nije malo, ali za sjedalice mi nije važno.
Ako zanemarimo moju paranoju :mrgreen: vidjela sam jedan dosta dobar booster s naslonom a vjerujem da je jeftiniji - to je Brevi booster, nalik je Maxi Cosi Rodi XP no vidi se da su nešto lošiji materijali korišteni. Svejedno, moj opći dojam je dobar. Nisam ga doduše vidjela u dućanu pa ne znam cijenu.

02 ruj 2008, 23:02

dobar booster s naslonom imaš za nekih 50 eur-a
baš sam ga vidjela u kikinom katalogu a nit će ti dobar i za ubuduće.
ja sam kupila bez naslona i nezadovoljna sam jer nemože spavati u njemu.

02 ruj 2008, 23:36

Ja sam u kategoriji s Barbi. Mi imamo kao glavnu Roemerov Kidfix, a kao pomocnu (koja svaki dan napravi otprilike 2km do vrtica i natrag) Cybex solution koja je isto odlicno ocjenjena na Adacovom testu, kostala je oko 140€. Ipak ce se u tome voziti jako dugo.

03 ruj 2008, 08:21

ja imam isto kidfix i jedno auto.
Svejedno, vako. Činjenica je da je sjedalici za +15kg osnovna funkcija pravilna putanja pojasa i eventualno bočna zašita. A pravilnu putanju pojasa omogućuje bilo koja ispravna sjedalica. Možda i ja nebi išla ispod ovih gornjih kategorija, al ja sam paranoik. Svakom bi drugom, pa i tebi, rekla da sjedalica MORA imat ECE R44/03 ili R44/04, bočne stranice i da mora biti prilagodiva po visini, marka nebitna, kvaliteta je opipljiva.

03 ruj 2008, 10:16

Mi smo u TL kupili Graco sjedalice 15+ i jako sam zadovoljna. Cijena je bila mislim 499 kuna...

03 ruj 2008, 10:33

hvala cure :3srca

03 ruj 2008, 10:34

Da sad ne ulazimo u onu raspravu kako su prema američkim istraživanjima i obavljenim testiranjima boosteri s naslonima (i bočnim stranicama i isofixom :| ) praktički smrtna presuda za djecu lakšu od 30 kg. Čak pri lakšem sudaru postoji golema opasnost da će pojasevi automobila izazvat po život kobne ozlijede unutrašnjih organa. Zato Ameri imaju sjedalice s vezanjem u 5 točaka u kojima dijete može sjediti sve dok ne napuni 35 kg. Sanjam o toj sjedalici!

http://www.britaxusa.com/products/product_detail.aspx?ID=9

03 ruj 2008, 11:07

ja bi je uvijek preporučila-da se atestira u EU i da može stat u sva HR auta!! :dunno TI je naruči iz US-pa tko ti brani.Pitanje je hoće li ti stat u auto i hoće li se moć ispravno namjestit. Činjenica je da pojas reagira na X kila. cca 15ak. Poanta boostera je da pojas ide pravim putem, i činjenica je da tako teško može uzrokovati ozljede(ozljede uzrokuje vezanje pojasom bez boostera, na primjer prelazak donjeg dijela preko unutarnjih organa ili gornjeg dijela preko vrata...)
, ali može ne reagirati, ako nije neki jako dobar pojas i ako je jako lagano dijete. Nemoj se ljutit, ali ovaj tvoj post omalovažava važnost VEZANJA djeteta u booster dok ne napuni 150 cm i/ili 36 kg.

03 ruj 2008, 11:11

Još je jedna svrha boostera osim ovog svega što je Krumpi napisala, booster sam po sebi ima određenu težinu (ovu skuplji su uglavnom i teži) čime se dodatno "pojačava" težina djeteta, budući da su zajedno vezani pojasom auta. Time se osigurava da će u slučaju potrebe pojas zaista i zadržati dijete+booster. Onaj mali "za pod guzu" dodatak nema tu funkciju.

03 ruj 2008, 11:14

:zivili
uz to, skuplji nerijetko imaju puno bolju bočnu zaštitu. Čvršću i širu, podesivu...

03 ruj 2008, 13:55

Evo, Krumpi, da ne veliš da omalovažavam. :dunno

http://www.youtube.com/watch?v=V2kO8AxKbrM&feature=related

Inače, moja Z. spada u težu kategoriju troipolgodišnjaka i kad ju gledam u boosteru kojeg smo kupili (skupi, s većim postraničnim zadebljanjima) vidim da to nije dovoljna zaštita za nju. Mogu samo zamislit kak se u njemu izgube dječica nekih mojih frendica koja su puno sitnija od nje!

03 ruj 2008, 14:44

gle, draga, ja sam odgledala jedno milijun i po takvih crash testova i dovoljno dobro znam o čemu se tu radi.
Nije u tome poanta. Poanta je u tome da praktički smrtna presuda za djecu lakšu od 30 kg zvuči kao da je savršeno svejedno ne-vezati dijete ili ga vezati pojasom bez boostera ili ga vezati u booster, što nije. Ni blizu.
Činjenica je da je svima šok kad im dijete prijeđe iz pettočkovne sjedalice u booster, zbog toga što iz savršene stegnutosti postane slobodno gibati se po sjedalici i naginjati po autu. I što je booster velika stolica, a sjedalica drži malo dijete apsolutno stisnutim i sigurnim. Ali to ne znači da je ovo nesigurno.
Daleko od toga da nebi bilo bolje da se nabave velike sjedalice s pet točaka, takva doduše nema EU standarde, al ajmo se nadat da su USA jednako dobri, ako ne i bolji. Nisam vidjela istu uživo, ali je vjerojatno prilagođena USA automobilima i takva ne može djelit mjesto s još ponekom na zadnjem sicu EU ili japanskih auta, ako uopće stane u njih. A bitan elemenat sjedalice jest da bude "za to auto" tj. da u njega ulegne na pravilan način i dovoljno se stegne da bude "dio" istoga.
Dalje, isofix nema zapravo nikakvu svrhu u sigurnosti djeteta, kad se radi o boosteru (a i inače) budući da se booster veže u auto zajedno s djetetom (ako nema isofixa), on ima funkciju zaštiti vas kad djeteta nema u autu, budući da bi većina ostavila booster na zadnjem sjedalu nevezan (ili vezan-isto je-on je sam bez djeteta prelagan da pojas reagira) i taj bi vas booster mogao prilikom sudara drmnut.

Još nešto, reakcija pojasa dokazana je testiranjima na toliko kilograma koliko imaju dijete i booster zajedno. Metodom pokušavanja i zadovoljavanja x uspješnih reakcija.EU standardi su da je taj broj 15 djetetovih kilograma. A opet-nit je svako auto, nit svaki pojas, nit svaki booster jednak, i bilo bi idealno kad bi živjeli u zemlji di kune rastu na grani i da svi vozimo nove volvo terence i imamo kidfix romer. PA bi bili najsigurniji mogući. Al nije tako.
Zasad bi se bilo ok zadovoljit autom sa ispravnim stražnjim pojasima i sjedalicom koja ima standarde.
Inače, Ameri tvrde da je ta granica veća, nakon nekih situacija i nesreća u kojima pojas nije reagirao....kakvih na youtubu npr ima sto. Pitanje je bili se i mi trebali vezati pettočkovnim pojasom i jeli 30kg dovoljno???

Još nešto, BITNIJE od preranog prelaska iz I u booster je činjenica da se prerano prelazi iz "naopakog" položaja u položaj prema naprijed. Tu bi bilo bitnije pomaknut prelazak.

Vezano uz tvoj link, dijete u boosteru je ostalo neozlijeđeno, a to je poanta. Makar se zmrdalo skroz na skroz. Ono ima jače i bolje mišiće i koštani sustav i izdržalo je to drmanje, a to lakše i manje dijete nebi izdržalo. Isto kao što beba od 6-7 mj nebi izdržala sudar vozeći se prema naprijed, bez obzira na romer ili nemamtipojma koju sjedalicu, budući da njeni vratni mišići i kralježnica nemaju snage za to...

03 ruj 2008, 15:00

Čekaj, zakaj ti sad (budući da si odgledala sve te silne filmove nećeš jednostavno u dvije riječi priznat sljedeće:

1. postoji hrpa pretužnih filmova u kojima vidimo iskustva roditelja koji su izgubili djecu (uzrast od 3 do 6 godina) u prometnim nezgodama, a koja su bila vezana u boosteru. Svi ti roditelji kažu isto - smrt je nastupila uslijed ozljeda unutrašnjih organa koje je na tijelu djeteta prouzročio pojas automobila. Također, svi su jednoglasni u tome da bi njihova djeca preživjela da su bila u sjedalici koja se veže u pet točaka.
2. Preporuka je u Americi da se dijete veže u stolicu s pet točaka dok ne navrši 7 godina i ne pređe težinu od 30 kg.

Daklem, ja svoju djecu vežem uvijek i u svakoj prilici u onakve stolice kakve mi europski standardi, jelte, dopuštaju. A to da bi mirnije spavala da imam za Zitu stolicu za koju znam da na svijetu postoji i da je puno, puno sigurnija od boostera, a slučajno se veže u 5 točaka potpisujem. Ne kužim kaj je tu čudno? :dunno

I na kraju, kad sam bila u Heinzlovoj na pregledu autosjedalica, sve tri osobe iz programa s kojima sam razgovarala potvrdile su mi da bi ova druga varijanta bila bolja, ali da, eto, u Europi zasad toga naprosto nema.

03 ruj 2008, 15:15

pa i ja ti potvrđujem da je bolja, heeeeej, samo da nema i da ove iz USA možda nisu dobre za naše automobile. Samo ti želim reći da booster nije nikakva smrtna presuda nego najbolja opcija koju djeca iznad 15kg imaju ovdje, kod nas. I ja sam na sto mjesta pisala da bi bilo idealno da M ima sjedalicu s pojasom u pet točaka, al nema. I ovo šta ima je najbolje šta može imati. nije da ti EU standari nešto dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju, možeš ti stavit Zitu i u USA stolicu s pet točaka-ako paše u tvoj auto. Ali ne postoji stolica proizvedena i atestirana u EU, a da ima pet točaka i da je za djecu težu od 18kg.
Stvar je u tome, da je tvoje dijete u boosteru SIGURNO. Nije u nikakvom položaju koji se može nazvat opasnim ili smrtnom presudom...
Inače, nisam primjetila da se toliko nesreća radilo o ozljedama koje je uzrokovao pojas (ne vidim kako bi pojas ozijedio diejte kojem ide ispravnom putanjom), radilo se više o nesrećama u kojima pojas nije reagirao zbog premale težine djeteta.

03 ruj 2008, 15:26

nisu standardi, nego norme.

a ovo o cemu se ovdje govori nisu ni norme nego regulacije. ECE br nesto je regulacija

03 ruj 2008, 16:25

Krumpirić je napisao/la:booster nije nikakva smrtna presuda nego najbolja opcija koju djeca iznad 15kg imaju ovdje, kod nas. I ja sam na sto mjesta pisala da bi bilo idealno da M ima sjedalicu s pojasom u pet točaka, al nema. I ovo šta ima je najbolje šta može imati. nije da ti EU standari nešto dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju, možeš ti stavit Zitu i u USA stolicu s pet točaka-ako paše u tvoj auto. Ali ne postoji stolica proizvedena i atestirana u EU, a da ima pet točaka i da je za djecu težu od 18kg.

:a?
ne kuzim. kaj nema sjedalice za djecu tezu od 15/18 kg?

i jos jedno pitanje: sto ako dijete tek sa 5,6 godina ima 18 kg - sta je do onda u kategoriji 1?

03 ruj 2008, 16:35

Moj je prešao iz male sjedalice sa skoro 5 godina.

Ali on je stvarno perolaki, sad ima 19 kila

03 ruj 2008, 22:12

Onda okej! Ja sam samo htjela ovdje zakukati zakaj Ameri imaju, a Europčani nemaju tu super sigurnu stolicu! :baba

Ko nas bre, Krumpi, zavadi?! :zivili

04 ruj 2008, 08:54

Sreca najveca je napisao/la: i jos jedno pitanje: sto ako dijete tek sa 5,6 godina ima 18 kg - sta je do onda u kategoriji 1?

da, ako ju nije preraslo u visinu, bolje je što duže biti u sjedalici niže kategorije, mi smo u sjedalici kategorije I bili i iza 5 godine jer nam je i po visini jos bila dobra

04 ruj 2008, 08:55

Sreca najveca je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:booster nije nikakva smrtna presuda nego najbolja opcija koju djeca iznad 15kg imaju ovdje, kod nas. I ja sam na sto mjesta pisala da bi bilo idealno da M ima sjedalicu s pojasom u pet točaka, al nema. I ovo šta ima je najbolje šta može imati. nije da ti EU standari nešto dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju, možeš ti stavit Zitu i u USA stolicu s pet točaka-ako paše u tvoj auto. Ali ne postoji stolica proizvedena i atestirana u EU, a da ima pet točaka i da je za djecu težu od 18kg.

:a?
ne kuzim. kaj nema sjedalice za djecu tezu od 15/18 kg?

i jos jedno pitanje: sto ako dijete tek sa 5,6 godina ima 18 kg - sta je do onda u kategoriji 1?

ima booster s naslonom, iliti sjedalica grupe II, ovo o čemu melita priča je sjedalica s pojasom u pet točaka (kao ona manja), a za veliku djecu. Toga kod nas JOŠ nema.
Dokle god dijete ima manje od 15kg (ili još bolje 18kg) i glavom do pola ušiju nije prešao sjedalicu grupe I, super da je u njoj.

04 ruj 2008, 08:56

melita je napisao/la:Onda okej! Ja sam samo htjela ovdje zakukati zakaj Ameri imaju, a Europčani nemaju tu super sigurnu stolicu! :baba

Ko nas bre, Krumpi, zavadi?! :zivili

:belji

04 ruj 2008, 13:32

ajme cure prebacit će nas na vruće teme :) :3srca
mislim da nema druge nego maxi cosi... samo da naletim na neku akciju :mrgreen:

inače i mi smo eto ultra dugo bili u ovoj do 18 kg, ali sad je stvarno prevelika (konačno ima 18 kg- s 5 i pol g. :dj )

04 ruj 2008, 15:49

svadjajte se dalje, al mi recite imam li dobre sjedalice
sw ima 7 godina, 20 kg i ima romer kid booster s naslonom, to je ova - http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=177238
na testiranjima je navodno prosla dobro

mali ima 13 kg, 2 godine i ima romer king plus ovu - http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=177295

za koju nema nikakvih podataka na testiranjima, a kad sam ju kupovala zamijenila sam ju za romer king ts plus koja je prosla dobro (ali je i jeftinija od ove od malog).
U svakom slucaju, trebam li kupovati dalje nesto ili ne?

04 ruj 2008, 18:38

No, zavrucilo se ovdje :mrgreen: . Ok, svatko ima pravo na svoje misljenje, zasad samo citam, ne bojte se, jos ne zakljucavam :mrgreen: ili ne daj Boze opominjem :belji - u biti saljem Matildi pp da se ovdje javi, jer ona na jednom drugom Forumu aktivno sudjeluje pri postavljanju stolica, tako da ce vam argumentirano odgovoriti :proljece

Swenki, ovakvu stolicu imam i ja za Matiju, meni je na pregledu receno da se u tome s obzirom na njegovu brzinu gomilanja kilaze :dunno (vec dvije godine ima 17kg ), moze jos dugo dugo voziti. Dijete mojih frendova koje je u 9 godini se jos uvijek vozi u tocno takvoj stolici, samo mu podesavaju naslon. Ja znam da u klasicni booster moj nece jos dugo.

04 ruj 2008, 20:21

Krkice - pa javile su se na topicu Krumpirić i Barbi koje su također aktivne u projektu autosjedalica ;)

04 ruj 2008, 23:35

Nemam što dodati. Moje kolegice su sve rekle.

05 ruj 2008, 08:51

swenova mama je napisao/la:svadjajte se dalje, al mi recite imam li dobre sjedalice
sw ima 7 godina, 20 kg i ima romer kid booster s naslonom, to je ova - http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=177238
na testiranjima je navodno prosla dobro

mali ima 13 kg, 2 godine i ima romer king plus ovu - http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=177295

za koju nema nikakvih podataka na testiranjima, a kad sam ju kupovala zamijenila sam ju za romer king ts plus koja je prosla dobro (ali je i jeftinija od ove od malog).
U svakom slucaju, trebam li kupovati dalje nesto ili ne?

gle, kupila si najbolje. :dunno
Odgovori