Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

Re: Vlastito nešto na moru - za i protiv

29 sij 2009, 14:23

Rimaithor je napisao/la:Ako se ipak odlucite (ja navijam ZA), gledaj da imate kakvu terasu.
Mi imamo kucu, no 90% vremena provedemo na terasi. :lol

X ko kuca!

s velikom terasom :lol

29 sij 2009, 14:25

svatko je prica za sebe, i ovo sto cu sada napisati ne bih nikad, ali nikad, rekla prije recimo 10godina:
da, nama je veliki plus sto imamo nesto na moru. to vidim otkada imamo djecu i sretna sam zbog toga. na otoku, gdje nam je srce imamo ovo:
a znas zasto sve to? zato sto za dijete nema boljeg nego kad svake godine ides na isto mjesto, imas svoju skvadru i cijelu godinu jedva cekas taj dan kad kreces. nema boljeg. i to ima smisla dok je dijete malo - kad naraste vise nije takva fora, prema tome ako imas mogucnosti - napravi to sada

i uzivamo svako ljeto. i djeca i odrasli.
onda smo sami stvorili nesto i na kopnu, u istri, da nam bude blize iz beca doci tamo, bas za ove produzene vikende sa obitelji, prijateljima, sami... i tamo smo tek koju godinu, prvi put zapravo proslo ljeto, uhodavamo se.
financijsku konstrukciju treba sloziti unaprijed. uzeti u obzir cijene iznajmljivanja, angazirati se oko samog iznajmljivanja i sve se moze. dapace.
mislim da dugorocno gledano, moras imat veliki peh da se investicija u nekretninu ne isplati.

i da, terasa nam je ogroomnaaa :lol

29 sij 2009, 15:16

Palunkica, onda si možemo mahati. :mah

Sve ima svoje čari, netko voli gužvu, rivu i bučnu glazbu, s plaže doma na tuširanje pa se lijepo obući i đirati po gradu. Meni je najveći gušt bio u tom malom mjestu imali su ribarske večeri svake subote. S kupanja oko 8 navečer na pečene ribice i čašu crnog vina pa doma. Nikakva šminka i obleka, pa na godišnjem sam. :pusac

Nama troškovi nisu veliki. 100 kn mjesečno (uskoro ćemo morati plaćati i pričuvu za održavanje).
Definitivno se slažem da Kvarner nema one divne mirise kao Dalmacija, ali ih ima (ovisi čime si okružen, betonom ili prirodom).
Gledali smo mi i Zadar i okolicu, ali je ipak presudila blizina (preko Velebita sam začas i na Plitvicama kod mame). Ja sam i sama s klincima odlazila tamo (MM je radio).

29 sij 2009, 16:15

Krumpi, ti razmisljas kao da si iz Slovenije :lol , vrlo racionalno.
Nikada ne bih kupovala vikendicu a da za nju moram dici veliki kredit i odricat se drugih stvari. To mi dodje pod luksuz, a luksuz se kupuje od viska para. :dunno (to su me starci brainwashirali od najranijeg djetinstva :lol )
MM je neko vrijeme brijao na 10-13 metarski brod, medjutim kad bacis na papir kalkulaciju, kao sto je to napravila Krumpi, pa odrzavanje, pa vez, pa nafta... a na njem boravis koliko :da? , mjesec, dva godisnje... nema tu racunice. Dakle rijec je o cistom luksuzu. A luksuz se po meni kupuje od viska para. To bi mi bio i presudni faktor kod kupovine vikendice.
A kad cu biti u penziji pa cu moci pola godine boraviti na moru... tada cu o tome razmisljati drugacije.

29 sij 2009, 16:30

Dudley je napisao/la:- većinu slobodnog vremena bi provodili tamo, što znači da više baš nećemo zujati drugdje po obali, nema vikenda po Istri, Zagorju, Jelenovim Grebenima itd. A i nećemo baš imati puno love za takve gušte, s obzirom na ratu.

Gle, je luksuz, ali je i činjenica da nekretnina ostaje.
I činjenica je da svi mi imamo drugačije afinitete. Jel tebi bitnije/draže/ljepše imat nešto na moru ili šalabajzat po Istri, Zagorju, Jelenovim Grebenima?!
Ja znam one kojima je ali i one kojima nije. Morate utvrditi koji ste tip ljudi, i to oboje.

Nama starci imaju, na dalmatinskom otoku, i koliko god je divno i krasno, dapače ja i vučem porijeklo od tamo, nije zgodno za doći osim ljeti na duže.

I tu se slažem s palunkicom, ako kupuješ i biraš, biraj da možeš i vikendašit - blizu.

29 sij 2009, 16:32

u svakom slučaju puno minuseva i pluseva

ja sam od onih sretnih koji imaju gdje na more (čak na dva mjesta koja pružaju dva različita doživljaja - potpuni mir i ogromno dvorište na 10 min pješice do plaže i život u điru - usred najpopularnijih birtija na moru, a more 10 m od kuće)
i cijeli život sam jako malo toga vidjela okolo i malo mi krivo zbog toga (svatko žali za onim što nema)
ja obožavam obadva mjesta, al ponekad i meni (koja nemam obavezu održavanja, samo potpomognem ponekad) bude i teret (ovo ljeto smo kupili novi krevet- raspao se stari kad sam sjela na njega :lol , uredili pod, a to sve košta)
jedno i drugo su kuće koje zahtijevaju svoje održavanje i uređivanje

Naravno da je ogroman plus ako ti djeca cijelo ljeto mogu provesti tamo :mrgreen:

mislim da je samo stvar u tome možete li podnjeti kupovinu bez prevelikih odricanja ili ne možete i morate biti svjesni da rata nije jedini trošak koji će te uz svoje mjesto pod suncem imati
prošle godine smo smanjili dolaske i viđanje djece jer svaki vikend samo na put ode 500 kn (riječ je o srednjoj Dalmaciji)

29 sij 2009, 16:32

i ja sam nasljedila nešto na moru pa mi je teško sada govoriti iz te pozicije, ali mislim da ne bih dizala kredit za nešto neću koristiti prečesto.
i mi se svake godine nabrijavamo na neki brodić, pogotovo u jeku sezone kad je najveća gužva, pa kad to sve izračunamo, zaključimo da se definitivno ne isplati.

dilema sjeverni ili južni jadran? to je jako subjektivno.
i ja sam prepoznala Matildino mjesto i to samo zato jer sam emotivno vezana za sjeverni jadran i vidim mu samo dobre strane. naravno da se more ne može usporediti, i sami svake godine odemo barem malo na južni jadran, ali je činjenica da smo mi od uskrsa do jeseni skoro svaki vikend na sj. jadranu., da si dolje za 1.5pol, da imaš gomilu mogućnosti za izlete, da je super povezan, i da je u vrijeme kad nije špica špica čak i more lijepo :mrgreen:

29 sij 2009, 16:39

Gle, je luksuz, ali je i činjenica da nekretnina ostaje.

da, ostaje i ne gubi na cijeni dobra nekretnina. npr kućice blizu mora, ali ne na pomorskom dobru.
apartmana sada ima svugdje viška, a cijene se još drže. ako ova recesija nastavi, možda će se isplatiti kupiti, no sa druge strane taj se tip nekretnine teško prodaje.

29 sij 2009, 17:00

mislim da ste svu mudrost rekle ovime - ne, ako ću se zbog toga morati puno odricati

29 sij 2009, 17:05

mislim da ste svu mudrost rekle ovime - ne, ako ću se zbog toga morati puno odricati

Sad bi ti da mi vise ne filozofiramo, e ne moze, bas nas je krenulo :lol

svaki vikend samo na put ode 500 kn

To valjda ako ne koristite autoput, ili?

Nama je do Brača s trajektima vikend 1000 kn + diezel, autoputom.
Zato idemo samo na produzene vikende i to samo u predsezoni.

većina staraca koji kopaju po kontejnerima nije razmišljalo o tome da će biti stari jednog dana.Tako i ja razmišljam,pa onda zašto ne ako se može sad,za 20 godina bit će kasno lupat glavom

Ovo isto ne razumijem. Pa ne znaci da cu ako ne dignem kredit bez veze spiskati te novce i biti sirotinja u penziji. Ako prvo ustedis, ili barem veci dio, vjerojatno ces ipak financijski bolje proci jer ne placas kamate, no drugi je problem sto tada nemas kuda na more, ali svakako mislim da nema neke paralele sa skupljanjem boca. Mozda ima paralele iz perspektive onih koji ako nemaju kredit, ne mogu nista ustediti, pa ih onda kredit prisili na stednju, no nisu svi takvi.

29 sij 2009, 17:17

MaminMacak je napisao/la:Sad bi ti da mi vise ne filozofiramo, e ne moze, bas nas je krenulo :lol

ma ne, nego sam ja zapravo sumirala svoje pluseve i minuseve i sve se svodi zapravo na to

29 sij 2009, 17:18

Nama je autoput 100 kuna (valjda će sad poskupiti) + recimo 30-tak litara benzina.

Malo oft ;) Dakle, sve one koje smo prepoznale Matildino mjesto, zašto ne organiziramo nekakvo druženje.

I mi smo sanjali o nekakvom čamcu, zapravo samo zato da bi išli okolo po plažama, za duže krstarenje smo ovak i onak iznajmljivali - dok se Tin nije rodio, nakon toga je naše jedrenje i južni Jadran postao samo lijepi san.

Opet ponavljam, ja od djetinjstva imam tamo škvadru, čak mislim da je i bitnija škvadra kad se dođe u neke pubertetske godine, mi smo znali cijelo ljeto protulumariti na plažama u okolici, još uvijek smo jako čvrsto povezani, po mome je to jedna od najvećih prednosti nekog stalnog mjesta.

Plus, moji roditelji su sad, kad su u penziji tamo od proljeća do jeseni, uživaju. Jedino vrijeme kad nije lijepo je sama špica sezone, recimo od 20.07. do 10.08.

A sjeverni Jadran je prekrasan početkom ljeta, u 6. mjesecu, pa čak u jesen. A i klima se promijenila, kad sam ja bila mlađa nismo mogli zamisliti izaći navečer van bez veste, a pogodna klima za noćno kupanje je bilo jednom u cijelom ljetu, a sad pod normalno cijelu večer hodamo polugoli i sjedimo do 9.30 na plaži.

PS. Jel se vidi da sam vučem neke gene i iz Primorja :mrgreen:

Da mi je potrebno, kupila bi sad, dok sam još relativno u snazi da mogu isplatiti kredit i još stići uživati, nisam sigurna da ćemo baš u penziji to moći

29 sij 2009, 18:01

kako je postavljen naslov, mislio sam da je lova u džepu. onda čitam o kreditu i to povelikom... :whew

29 sij 2009, 23:48

Samo bi stavila jednu slikicu. Pogled na more, početkom 6. mjeseca ujutro, s naše terase

http://i95.photobucket.com/albums/l151/tintilinic2002/IMG_0026.jpg

30 sij 2009, 00:32

grozni je napisao/la:kako je postavljen naslov, mislio sam da je lova u džepu. onda čitam o kreditu i to povelikom... :whew

Mogao bi to malo elaborirati...uostalom po čemu naslov implicira da je lova u džepu?

Palunkice, krasna fotka.
Krumpirić je bacila točnu matematiku, mislim, tak je kak je, neisplativo pogotovo kad se tako malo koristi.

A za afinitete, bilo bi lijepo i dalje malo šalabajzati okolo ali i biti u svojem, kad ti to dosadi...a za pomiriti to dvoje bojim se da mi nemamo dovoljno vremena ako bi se i našlo love.

30 sij 2009, 09:08

vaju,oko 6,a u 8.30 smo već tamo

Za dva i pol sata si na Rabu? Mislim, ja se divim ljudima koji uopće imaju volje za vikend putovanja, bilo u svoje, bilo u hotel, al za dva i pol sata stignem u Rijeku, a do Raba još ima ohoho.

30 sij 2009, 10:00

meni se čini da ovako kako je dudley rekla - to jest navela koliko bi oni mogli koristiti tu nekretninu - da se to njima ne isplati
ako ne mogu vikendima, ako imaju preko ljeta samo 2-3 tjedna za provest na moruu - ne vidim čemu onda imati skupi kredit za tako nešto
ako mislite dić kredit - radije bi onda kupila stan u zagrebu pa ga rentala da sam sebe otplati, a na more za čisti gušt svake godine negdje drugdje

off - vipka - pa kak si za dva i pol sata u rijeci :conf
mi smo u rijeci za sat i nešto sitnog, a ljetos išla s kolegicom i njenim mužem za zadar - bili smo u zadru pred trajektom za točno 3 sata od zg a nismo se niš posebno brzo vozili

30 sij 2009, 10:04

Dudley je napisao/la:
grozni je napisao/la:kako je postavljen naslov, mislio sam da je lova u džepu. onda čitam o kreditu i to povelikom... :whew

Mogao bi to malo elaborirati...uostalom po čemu naslov implicira da je lova u džepu?

sad ja k'o advokat...nmislim da nije htio reći da naslov implicira da je lova u džepu nego da je dilema kupiti nešto vlastito ili ne 'realna' jedino kad imaš tu lovu u džepu, kad bi kupila za višak love. dizanje kredita tu baca veliki uteg na ne stranu.

30 sij 2009, 10:07

danas kupiti nekretninu na moru je stvarno luksuz, prije su ljudi na puno laksi nacin dolazili do toga, bile su ipak nize cijene, ako nista inflacija je malo ucinila svoje :lol
lijep je osjecaj imati nesto svoje na moru, ali financijski gledano se uopce ne isplati. Uzmes ukupnu godisnju ratu i usporedis je sa cijenom vaseg prosjecnog godisnjeg ljetovanja i u nasem slucaju je ispalo da bi mogli 30 dana ljetovati u hotelu za te pare koje bi dali za godisnji kredit za apartman. A u nasem slucaju mi ionako dulje od 30 dana ne bi mogli niti ljetovati godisnje. Ajd ako netko imam baku/djedu koji bi mogli s klincima ostati cijelo ljeto na moru, to mi je dobar razlog.
Bolje je kupiti nekretninu u Zgb, iznajmljivati tu nekretninu cijelu godinu i isto imas nesto svoje na kraju otplate.

30 sij 2009, 11:03

Moj savjet je ako se kupuje kupit šta bliže je moguće. Nama je do apartmana ( bake i djeda) sat vremena. Svaki slobodan trenutak u ljeti smo tamo.
Sve nam je tamo, ne moramo teglit brdo stvari.
Mislim da niti neznamo više ić drugdje na more.

30 sij 2009, 11:13

svaki vikend samo na put ode 500 kn
To valjda ako ne koristite autoput, ili?

Nama je do Brača s trajektima vikend 1000 kn + diezel, autoputom.
Zato idemo samo na produzene vikende i to samo u predsezoni.

nama je isto autoput + dizel cca 500 kn (izlaz Zadar II), što treba uzeti u obzir da se, recimo, rentanjem ostatka ljeta planira namaknuti dio love za otplatu kredita. postoji uvijek i mogućnost iznajmljivanja preko agencije, ali tu je zarada manja radi provizije, a mislim i veći rizik dobiti goste koji će ti demolirati apartman.

30 sij 2009, 11:18

medo14 je napisao/la:lijep je osjecaj imati nesto svoje na moru, ali financijski gledano se uopce ne isplati. Uzmes ukupnu godisnju ratu i usporedis je sa cijenom vaseg prosjecnog godisnjeg ljetovanja i u nasem slucaju je ispalo da bi mogli 30 dana ljetovati u hotelu za te pare koje bi dali za godisnji kredit za apartman. A u nasem slucaju mi ionako dulje od 30 dana ne bi mogli niti ljetovati godisnje. Ajd ako netko imam baku/djedu koji bi mogli s klincima ostati cijelo ljeto na moru, to mi je dobar razlog.

Nadam se da primjećujete da se ne radi samo o našoj guzi, to ostaje i našoj djeci, a i unucima.

Kod mene je dida sagradio kuću, pa dolazio sa svoje troje djece, jedan stan iznajmljivao, pa ta djeca imala svoju djecu, pa sad i ja imam djecu...tako da je isplativost ipak drukčija kod svake priče.

Naravno, poučak je, ako se ne odričeš nečega do čeg ti je jako stalo, go for it!

30 sij 2009, 11:25

Nadam se da primjećujete da se ne radi samo o našoj guzi, to ostaje i našoj djeci, a i unucima.
...
Naravno, poučak je, ako se ne odričeš nečega do čeg ti je jako stalo, go for it!

to je poanta, za mene. potpis na ovo.

30 sij 2009, 11:34

naravno, mi i zivimo i radimo u mislima da nesto ostaje nasoj djeci. Upravo kad smo vagali i vagali kupiti nekretninu koja ce i nasoj djeci ostati, zakljucili smo da je isplativije (u nasem slucaju) kupiti u Zgb, nego na moru. Cijene su dosta slicne (kao u Zgb, po m2) ali je financijski ispltivije imati stan u Zgb nego apartman na moru. Drugo je sto bi bilo ljepse i draze mom srcu. Ni jednom trenutku ne zastupam tezu da se nekad ne treba malo i nategnuti i dignuti kredit i otpacivati da bi se u koncnici imalo nesto svoje sto cemo ostaviti nasim nasljednicima.

30 sij 2009, 11:37

Bolje je kupiti nekretninu u Zgb, iznajmljivati tu nekretninu cijelu godinu i isto imas nesto svoje na kraju otplate.

Ovaj dio ste zaboravili kvotati, jer to isto ostaje slijedecim generacijama.
Naravno, da je pitanje je li bolje potrositi novac nas 30 dana hotela ili kupiti kucu i otplacivati ju s tim novcem, onda je uvijek bolja kuca. No koliko sam ja skuzila hotel je bio samo za usporedbu, moze se i za 1/4 tog novca lijepo ljetovati ili npr. za godisnju rentu stana u Zg.

Glavno je da mi svojim klincima ne ostavimo nase kredite, a kako je krenulo cini mi se da ce neki i to ostaviti, imam takav primjer u blizoj familiji.

Meni je osim toga ljetovanje u hotelu nesto zadnje sto bi pozeljela. Posebno npr. polu- ili puni-pansion pa jedes hotelske vecere, umjesto da posjecujes lokalne konobe koje uvijek imaju bolju klopu. Jednom sam to iskusila i jedva sam izdrzala 4 dana, a hotel je bio neki s puno zvjezdica. Bolja klopa se jela kad smo bili sa satorom :lol, ali to je sve kako tko voli.

30 sij 2009, 12:02

frrr je napisao/la:
Dudley je napisao/la:

sad ja k'o advokat...nmislim da nije htio reći da naslov implicira da je lova u džepu nego da je dilema kupiti nešto vlastito ili ne 'realna' jedino kad imaš tu lovu u džepu, kad bi kupila za višak love. dizanje kredita tu baca veliki uteg na ne stranu.

ma da, dizati kredit za takvo nešto je meni, nhf, budalaština.
a to govorim iz perspektive nekog ko ima ogroman stambeni kredit i digao ga je samo da ima di živit.
Dignut kredit i obvezat se banci na x godina za tako nešto-meni je to glupo.Pa eto.Nepromišljeno.
A ako kamate nastave kako su krenule, pitanje je šta će tko i koliko ostavljat djeci. :dunno

30 sij 2009, 12:05

mamashnita od noje je napisao/la:
...

to je poanta, za mene. potpis na ovo.

svak ko ima kredit, ZNA da se odriče nečeg velikog.Ma kolika mu primanja bila-između ostalog odričeš se JOŠ JEDNOG stana-jer platiš jedan stan vrijednosti kamata.
MOžemo sada pričati romantično kako je prekrasno imati kućicu na moru.
Realno, dizati za to novce u banci je totalni apsurd.
Uostalom, ako je nekom do svakogodišnjeg ljetovanja na istom mjestu, lako se dogovorit s babom Mandom da oćeš baš svake godine kod nje :dunno

30 sij 2009, 12:07

krumpiric, ali idem za tim da onaj tko je i digao kredit za stan / kucu / app na moru napravio je to jer je mogao, a ne zato sto je nepromisljen ili glup. o takvima ovdje ne pricamo (nadam se), sto ne znaci da ih nema.

30 sij 2009, 12:30

mamashnita od noje je napisao/la:krumpiric, ali idem za tim da onaj tko je i digao kredit za stan / kucu / app na moru napravio je to jer je mogao, a ne zato sto je nepromisljen ili glup. o takvima ovdje ne pricamo (nadam se), sto ne znaci da ih nema.

ma da, ali nas većina (koji već nemamo veliki kredit ) jesmo kreditno sposobni, forumska populacije je uglavnom ok primanja :dunno
Pitanje je jesmo li svjesni toga šta kredit na 20ak godina zapravo znači?

30 sij 2009, 12:33

mmar je napisao/la:Mi smo npr. ušli za dio novaca u dug,ali nismo gladni radi toga,o tome treba dobro razmislit i iskalkulirati sve.Pa nije valjda nitko toliko bedast da se uvali u kredit za app na moru i da mu to otežava život.Uplaćivali smo stambene štednje za djecu i kad je uletila ta ponuda dobro smo odvagnuli i zaključili da radije te štednje iskoristimo i imamo konkretnu nekretninu koja već sad vrijedi oho ho više nego kad je kupljena.I naravno naš je plus što možemo biti na moru dobar dio godine.E sad oko iznajmljivanja,pa ne bih puno računala na to,barem smo mi isto u početku mislili iznajmiti,ali onda kad smo sve namjestili,kad su naše stvari,odjeća,igračke,posuđe itd. tamo,pa nekako si ne mogu zamislit da mi se netko izležava u fotelji ili spava u krevetima,dobro to je isto vjerovatno individualno.

da, ali nije baš izvjesno da će danas kupljena nekretnina dobit na vrijednosti :dunno
izvjesno je samo da će rasti kamate?
kolike imate dodatne troškove pored kredita?
Odgovori