Sada je: 08 kol 2026, 09:51.

organizacija kuhinje

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Re: organizacija kuhinje

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 21:22

Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la lilly » 30 ruj 2010, 22:27

sviđa mi se, al zasto jednostavno sve ne spojis u U??

Ovo si u pravu za izvor svjetlosti, a jel postoji mogucnost da sudoper stavis ispod prozora, a plocu za kuhanje tamo gdje si ju na zadnjoj fotki stavila??
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lastavica » 30 ruj 2010, 22:33

Mrđi, ja nikako ne mogu skužiti koje su ti zapravo mjere kuhinje

edit: ispravak
Zadnja izmjena: lastavica; 30 ruj 2010, 22:42; ukupno mijenjano 1 put/a.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Imge » 30 ruj 2010, 22:36

identican U i identican polozaj prozora imam.
ali sasvim drugaciji raspored, znaci:

prvi dio slova U - frizider, radna ploha, sudeoper (ispod prozora), radna ploha koja prelazi u kutni element
gornji dio slova U - stednjak s napom, omedjen s obje strane radnim plohama kutnog elemena
drugi dio slova U - velika radna ploha sa sankom (kod tebe je zid, svejedno, dodje na isto)

gore nisam opisivala, ali i ima i gornje elemente

edit: dodala jos nesto
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la AA » 01 lis 2010, 08:28

lilly777 je napisao/la:sviđa mi se, al zasto jednostavno sve ne spojis u U??

x
kod mene je sve spojeno, u jednom kutu je ploca sa pecnicom (al je nisko i svaki put kad otvorim pecnicu a ne odmaknem facu, scvrlji me :roll ) i napa je ugradjena u viseci el, a u drugom hmmmmm kako da to objasnim police koje se vrte :conf pa nema najudaljenijeg kuta, jako prakticno
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nikina mama » 01 lis 2010, 09:24

raspored u mojoj kuhinji ide ovako: perilica, sudoper, kut koji mi se prvo činio neiskorišten, ali mi odlično dođe za staviti kakvo manje kuhinjsko pomagalo (toster, kuhalo za vodu...), ploča za kuhanje (iznad nje je napa), radna površina, pećnica i iznad pećnice mikrovalna.
skroz na drugoj strani zida mi je frižider-nije idealno, ali drugog rješenja nije bilo.
ako te zanima, mogu popodne poslikati i iz drugog kuta. ono što je meni isto dobro je gornji element iznad radne površine koji se otvara prema gore tako da mi može biti otvoren cijelo vrijeme a da mi ne smeta.

da ti odgovorim na pitanja:
1. ovaj kutni element izmedju spakera i sudopera - kako vam sluzi? sto se odvija na njemu?
jeli bolje da je u tom uglu suodper ili ploca za kuhanje?

napisala sam gore kako sam ga ja iskoristila, a donji dio elementa mi služi za odlaganje stvari koje toliko ne koristim, neke zdjele, tacne, opet ta ista kuh. pomagala koja nisu toliko često u upotrebi.
nisam tu stavljala kutni sudoper jer su mi svi bili preskupi, a ovaj mi je čisto dovoljan s obzirom da imam perilicu-uzela sam neki od Teke-malo širi i dublji od uobičajenih.
imam i kutni elemenat viseći, a u njega sam natrpala većinom brašno, šećer, pahuljice i sl. stvari. stane hrpetina stvari.
2.) kutni ormar desno je tu kako ne bi bilo puno gornjih elemenata. kako bi bilo da je pecnica u tom kutnom ormaru?
pitanje: jel bolje da je pecnica podignuta ili ne?

ne znam može li biti pećnica u kutu :dunno
meni je puno bolje kad je pećnica podignuta.
3. ako je pecnica desno od sudopera koliko je to + s obzirom da je preblizu frizider?
za ovu opciju nisam nikako jer ako ništa drugo, špricati će ti po frizeru svaki put kad otvoriš pećnicu.
4. ploča za kuhanje je ispod prozora - dakle nema nape. sto o tom mislite?
ja bih radije tu ostavila praznu radnu površinu

5. ladice - jesu bolji ormarici ili duboke ladice u donjim elementima?
kombinacija! :)
imam tri duboke ladice i to mi je dosta: u prvoj mi je pribor za jelo, u drugoj kuh. krpe, stolnjaci, a u drugoj sitne namirnice za kuhanje/većinom kolače: prašak za pecivo, pudinzi...
ladice se nalaze ispod pećnice.

6. pozitivne strane jednog korita?
jedno korito manje za čistiti. :mrgreen

i ono što sam ja dala napraviti s obzirom da mi kuhinja nije prevelika je jedna velika ladica ispod kuhinjskih elemenata i to mi je super za neke velike stvari koje ne koristim prečesto, velike tacne, tepsije, daske za rezanje i sl.

nadam se da sam barem malo pomogla :mah
Zadnja izmjena: Nikina mama; 01 lis 2010, 10:55; ukupno mijenjano 1 put/a.
Nikina mama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzaks » 01 lis 2010, 10:08

6. pozitivne strane jednog korita?
jedno korito manje za čistiti.

Ne znam da li je to kome važno, meni je bilo....
Nedostatak jednog korita - kad je zatrpano, a trebaš oprat povrće, ustvari uvijek se ima nešto za oprat.... :dunno
Ja sam klasičar - i nikad ne bi odustala od dva korita...ili ova opcija jednog velikog...

Ja imam vrlo sličan raspored - prozor na istoj strani...
Sudoper smo stavili pod prozor, perilicu lijevo od prozora, u desnom čošku ploču za kuhanju i iznad napu ( kutnu - zeznuli smo to doduše, jer je ispalo komplicirano zbog cijene, visine, oblika, ma svega....) ....od toga desno radna ploha i malo povišeno pečnica...
Kak će to izgledati i funkcionirati uživo - pojma nemam - još nismo montirali! :kima
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzaks » 01 lis 2010, 10:10

Mrđi je napisao/la:beppa mislis ovo?
slika

e ja imam pitanje jel moze ploca u kut a da nije kutni element?

p.s. ja ni sad nemam napu

Ovo mi se čini najzgodniji raspored , samo bih još sudoper stavila pod prozor - da su razdvojeni sudoper i ploča za kuhanje, a da i imaš prostor za manipulaciju između toga dvoga... :dada
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mrđi » 01 lis 2010, 10:19

lasto 310 X 170
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Mrđi » 01 lis 2010, 10:27

e sad. ako stavim sudoper ispod prozora onda vise nemam onu optimalnu shemu frizider - sudoper - spaker.
U kombinacija kod mene vise slici na siroko C. (jeste vidili sliku kakvi je sad raspored? - kuhinja je u biti u nisi. i tocno je ovako kako gledate. lijevo od masine je 20 cm zida, isto tako i s desne strane frizidera.)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la mimi321 » 01 lis 2010, 10:40

Meni se čini dobar raspored da je sudoper ispod prozora, znači da prvo imaš mašinu za suđe pa jednodjelni sudoper na tom zidu. A frižider je preko puta. Samo što ćeš trebat micati instalacije.
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mrđi » 01 lis 2010, 10:44

mislite ovako?
slika
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la mimi321 » 01 lis 2010, 10:48

Da, i to spojiš u U ili C, i gore viseće elemente do stropa i ima mjesta za sve.
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lena » 01 lis 2010, 10:53

Mrđi je napisao/la:lasto 310 X 170

e sad kad si konačno pljunula mjere, možemo pričati. :lol
probam nešto sastaviti. uglavnom, ja bi se latila kutnog ormara na tim dimenzijama kuhinje. gubiš radnu površinu koje nemaš baš na pretek.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † nina i nika » 01 lis 2010, 10:59

Ovo zadnje mi je najbolje, definitivno. Ali svakako i ja preporucam pecnicu dignuti na visinu ako ikako mozes. Imala sam i jednu i drugu varijantu i poslusala savjet koji je bio u stilu "ti volis praviti kolace, digni si pecnicu da se ne sagibas" :mrgreen i sad ti mogu dati isti savjet ;).
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Imge » 01 lis 2010, 11:27

e, Mrdji, sad je dobro :dada . sudoper obavezno ispod prozora, stednjak tocno tu gdje si ga stavila :dada
i sad mogu detalji...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mrđi » 01 lis 2010, 11:31

ajmo ovako, zanemarite sta sam ja crtala i govorila i kako bi vi sebi da imate ovo doma
http://img94.imageshack.us/img94/5954/sadakuh.jpg
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la anabama » 04 lis 2010, 22:39

Meni se svida ova ideja s bijelom verzijom s tim da bi uz napu s obje stane dodala po 1 viseci elemen .... npr. sa staklenim vratnicama i ne kuzim zasto je onaj zadnji dio odvojen od elemenata? Ja bi selemente sve do karaja zida ako je moguce ....

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mrđi » 04 lis 2010, 23:54

zato sto je to u biti ormar, moze bit i kutni. i radi njega ne zelim imati gornje elemente. ev. jedan, dva.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la anabama » 05 lis 2010, 09:29

aha sad kuzim... (ja ne volim gornje elemente :D )
pa spoji donje elemente skroz do tog ormara, cemu odvajanje. Pecnicu bi skroz centralno, napu povrh nje i sa svake strane po jedan element sa staklom onaj uzi a duzi koji se spaja na nekoj horizontali s tim ormarom da bude vizualno ok.... jos malo rasvjete i meni se to cini ok...
sudoper bi ostavila ispod prozora definitivno...

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Miki » 05 lis 2010, 11:30

bilježim se na temu ;) jer mi je trenutno jako zanimljiva :dada

nisam sve stigla pročitati, od onoga što ja mogu reći iz moje relativno male kuhinje je da će meni pećnica najvjerojatnije biti dolje - jer je to nama najpraktičnija varijanta (s pećnicom gore izgubili bi previše radne plohe)
jedna opcija nam je (ali je još nismo nacrtali, tako da ne znam kako izgleda) da pećnicu stavimo u kut (onako nakoso), ali gore i čini mi se da to nije dobra varijanta :dunno

planiram staviti izvlačne košare dolje u kut jer mi strašni ide na živce nedostupnost posuđa koje je u kutu i nikako si ne mogu organizirati taj prostor, svaki put kad mi nešto treba iz tog kuta moram povaditi sve ostalo i to mi je toliko mrsko da radije to posuđe ni ne koristim
a kad ga konačno izvadim, onda mi se ne da raditi ponovo istu akciju za vraćanje tog komada posuđa

tako mi trenutno veliki lonac za juhu stoji kao ukras na štednjaku već tjedan dana jer baš razmišljamda bi za koji dan mogla opet skuhati lončinu juhe, pa tko bi to sad opet spremao, pa vadio pa opet spremao...
bolje da mi je ovako nadohvat ruke, jelte :loce
i tako...
ne vidi se uopće da me taj kut nervira, jelda :mrgreen
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Mrđi » 05 lis 2010, 11:50

Miki dobrodosla - tu smo zakljucili da pecnica nikako ne ide u kut. a o podizanju pecnice - iako ej dobro radi kicme ni ja ne razmisljam. jedna ploha manje, a iskreno mene strah prolijevanja npr. vruceg ulja (ono meso i krumpiri u tepsiji) s visine. ovako ako s eprolije blize je poda :p
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Lena » 05 lis 2010, 12:39

Mrđi je napisao/la:ajmo ovako, zanemarite sta sam ja crtala i govorila i kako bi vi sebi da imate ovo doma
http://img94.imageshack.us/img94/5954/sadakuh.jpg

Mrđi, ovo što ti je suđerica pod prozorom bi reklo da tamo imaš odvod/dovod vode? I, ukoliko nemaš, jel ti to zahvat u koji ne bi ulazila?
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mrđi » 05 lis 2010, 13:32

odvod/dovod ide cijevima do sudopera i to iznad i ispod ovog ormarica do kojeg ne mogu.
ako nije bas pod muss, mm ;) ne bi micao odvodnju. uostalom onda je brze i jeftinije?
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Lena » 05 lis 2010, 16:18

Mrđi je napisao/la:odvod/dovod ide cijevima do sudopera i to iznad i ispod ovog ormarica do kojeg ne mogu.
ako nije bas pod muss, mm ;) ne bi micao odvodnju. uostalom onda je brze i jeftinije?

:conf daj pojasni. di ti je točno izlaz za vodu i odvod?
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mrđi » 05 lis 2010, 21:32

odvod je ispod sudopera.
izlaz za vodu je lijevo od spine.
do masine su cijevi (jedna je preko ormarica jedna ispod)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Lena » 08 lis 2010, 11:27

prijedlog 1. ne diraš odvode/dovode
slika
u ovoj varijanti se kut najbolje iskoristi. kutni element ne zahtjeva kutni sudoper (zanemari što je na slici, Alno ne podržava obični sudoper u kutnom elementu). komad ploče što ostaje iza sudopera se iskoristi za ocjeđivač za beštek/noževe što ne smiju u suđericu. S napomenom da takva izvedba zahtjeva radne ploče 90cm dubine kojih ima puno manje na izbor od standardnih od 60cm. Suđerica je smještena pogodnije za ljevake, no ja imam suđericu u stanu na mojoj desnoj strani (a ljevak sam) i naviknula sam se. Koliko vidim i do sad ti je suđerica bila lijevo. Teleskopska napa je najbolja varijanta za male kuhinje jer se krasno da iskoristiti element iznad nje, a za kuhinju su bitne tri stvari: prostor, prostor i prostor. :mrgreen Mikrovalnu smjestiš u viseći element i time dobiješ još na radnoj ploči od onoga što si imala do sada. Da ideš na smještanje ploče za kuhanje u kut, moraš ići na kutnu napu (ne želiš imati standardnu napu s pločom u kutu, vjeruj mi. To fakat izgleda ko da se dijete igralo s kuhinjom.). To ti dosta poskupljuje igru. U ovoj varijanti te ništa ne košta više od standarda. Nešto ćeš malo više platiti radnu ploču, no to je kikiriki u odnosu na kutnu napu. ovo ti je jedan od najjeftinijih primjeraka http://www.bijela-tehnika.hr/aparati/artikal/11259/

prijedlog 2. pomičeš dovod/odvod. potreban ti je vodoinstalater jer pločice ne moraš stavljati s obzirom da se sve radi ispod razine radne ploče pa ostaje ispod elemenata
slika
puno bolje prati varijantu pranje/priprema/kuhanje i to za dešnjake. tu dobivaš mogućnost elementa od 15cm za boce (ovdje se slabo vidi. između pećnice i velikog ladičara). najlakše je spojiti suđericu jer je odmah do sudopera. dobivat ćeš pregršt svjetlosti od prozora za pripremu, a iznad ploče imaš svjetlo od nape. itd.

uglavnom, ja bi izbjegla odvajanje frižidera od niza i smještanje na desni zid. zaklanjaš kuhinju, dolazi do problema otvaranja ladica (ukoliko želiš imati čim više ladica u donjim elementima), a kutni ormar mi dolazi u obzir jedino da bude izveden na varijantu ovog kuta na prvoj fotki gdje je sudoper, pa da se do njega smjesti friđ. opet, to mi je djeluje nekako prenagruvano (bez obzira na prostor, prostor, prostor)
eto, svašta sam natrkeljala.
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mrđi » 08 lis 2010, 18:44

lena super hvala.
ali ja nemam ostavu i imam jako malo mjesta za namirnice i sudje.
a kako si ti nacrtala ispred frizidera je meni zid i ja bi itaj prostor iskoristila ;)
inace super su mi obje opcije.
Mrđi
mami me el Camino

Prethodna

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.