Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

Re: Koji prašak za veš

05 lip 2013, 08:21

sad imam doma tekući perwooll za crno i šareno rublje - odličan, veš prekrasno miriši poslije

05 lip 2013, 08:23

to sam i htjela reći - kad smo bili klinci, mame su koristile jedan te isti faks prašak za svu robu (osim svile i vune za koju su koristile nila prašak), tekući nije uopće postojao, ni sva ta fama oko svijetle, tamne, sportske, osjeljive, vake-nake robe. Deterdžent je deterdžent, malo će smanjiti površinsku napetost vode pa će ta voda bolje oprati robu koja se drmusa vamo tamo po masini. i to je sve.
Reklame su pranje veša pretvorile u pravu magiju, trebaš doma imati 12 vrsta deterdženata i omekšivača, dodatnih sredstava za mrlje, calgona i tko zna čega još ne :lol al ja ne vjerujem reklamama.

05 lip 2013, 08:30

ali nano, činjenica jest da ako tamni veš pereš praškom za bijeli veš da će ti tamni veš izgubiti boju i nakon par pranja izgledati isprano
isto, ako bijeli veš pereš praškom za šareni neće ti biti fino bijeli nego će posivjeti

očito proizvođači rade takve kombinacije, ne bi li nas prisilili da koristimo različite vrste prašaka

npr - kupila sam jeftini prašak iz lidla, praškasti - dakle obojeni veš mi je ostao ok, ali je imao koma miris, a bijeli veš mi je posivio skroz
onda sam bijeli veš oprala dva puta arielom, razlika u bjelini je okom vidljiva :dunno

05 lip 2013, 08:36

Ja perem šareni sa perwolom tirkiznim, ok je
A kaj koristite za skidanje mrlja? Meni vanish nekad uopće ne skine fleku koju natopim 10 min prije pranja
Probala sam ariel i persil al niš od tog

05 lip 2013, 08:43

dunja, nisam bas uvjerena u to; mislim da je to vise u glavi i očekivanju nego objektivno. Prvenstveno, ne stavljam ni blizu onoliko praška koliko oni propisuju i mislim da je to odgovor. imam za bas crnu robu coral iz muellera jer mi iza njega ni crni veš nema ružan miris. za sareni veš na lagano ubacim koji bilo, nikakvu razliku u brzini ispiranja boje ili čistoći ne vidim. Ako se nesto opralo 100 puta, nema tog deterdženta koji će spriječiti izbljeđivanje boje :dunno al to je samo moje misljenje, nije obvezatno za primjenu u svakom kućanstvu :p

05 lip 2013, 08:54

i ja stavljam puno manje nego što piše
i radim isto kao i ti s crnim vešom, pa to sam i napisala :)

05 lip 2013, 08:58

što se Lidla tiče, MM je kupio onaj njihov Formil u kutiji od 8 kila za 80 kuna. Ostala sam iznenađena kako dobro pere, skida mrlje(a moji dečki su nogometaši i jaaako prljaju robu). mislim da ću ga opet kupiti kad ga potrošim, ali štos je u tome da ga nemaju stalno, već povremeno.

miris mu je OK, po svježini(perem i šareno s njim), no uzmem i plavi Softlan(ili ljubičasti) iz Mullera koji mirišu božanstveno, pa je i po tom pitanju sve OK.

jedino trežim neki za osjetljivu robu koju operem ručno, možda uzmem Coral iz Mullera...

05 lip 2013, 09:12

ne postoji roba koju perem ručno :lol

05 lip 2013, 09:13

Nana1971 je napisao/la:ne postoji roba koju perem ručno :lol

ni kod mene :p

05 lip 2013, 09:27

a imam par finijih stvari koje mi naprosto dulje traju ako ih prežuljam ručno. mogla bih ih na 30 stupnjeva, al eto...

05 lip 2013, 09:58

ronin je napisao/la:što se Lidla tiče, MM je kupio onaj njihov Formil u kutiji od 8 kila za 80 kuna. Ostala sam iznenađena kako dobro pere, skida mrlje(a moji dečki su nogometaši i jaaako prljaju robu). mislim da ću ga opet kupiti kad ga potrošim, ali štos je u tome da ga nemaju stalno, već povremeno.

...

jucer sam ga kupila na preporuku cuvalice. skepticna sam skroz i bas mi je ovo trebalo :)
meni je sva odjeca starijeg klinca puna fleka koje ne idu dolje, a uglavnom je rijec o blatu i travi :ne
ne mogu mu nakupovati odjece.

05 lip 2013, 10:01

šnito identično i kod mene s mladunčadi, a većina fleka mi ode sa bioshautom, bioshutom, tako nekako se piše, tekuće sredstvo za skidanje mrlja, čak i trava ode dosta dobro
ali ne smije se prvo oprati, onda je kasno, nego odmah to dobro utrljati, malo ostaviti pa normalno oprati
ako nemam toga, masni flek mi dobro ode sa praškom za suđe

05 lip 2013, 10:02

sipam i onaj vanish u prasku i svasta nesta. nula bodova. strasno :/

05 lip 2013, 10:04

ja mrlje našpricam s LIdlovim W5 sredstvom za kuhinju. narandžasta šprica. zakon stvar.

05 lip 2013, 10:05

:shock

05 lip 2013, 10:06

ja trošim onaj sapun iz DMa za rublje za skidanje fleka. natrljam prije nego ubacim u mašinu i to je to.

skontala sam da imam par komada odjece iz onog kak ti etno ššik ducana koje mi posive robu i više ih ne perem u toj kombinaciji... to jest sad mi ti komadi robe stoje na dnu korpe cekajuci da se s necim operu :roll

05 lip 2013, 10:07

pa da. jednom bezveze isprobala pa reko ako ode super ako ne u smeće će, kad ono wow efekt. pere ko zmaj ;)

05 lip 2013, 10:08

mrs. eastwood je napisao/la:ja trošim onaj sapun iz DMa za rublje za skidanje fleka. natrljam prije nego ubacim u mašinu i to je to.

skontala sam da imam par komada odjece iz onog kak ti etno ššik ducana koje mi posive robu i više ih ne perem u toj kombinaciji... to jest sad mi ti komadi robe stoje na dnu korpe cekajuci da se s necim operu :roll

i to koristim, tocno taj. taj mi skida fleke od dreka, kad je u pitanju odjeca malca :mrgreen

05 lip 2013, 10:57

ono narančasto čudo iz Lidla je njihov valjda najbolji prozivod

shnito, dobar je prašak.po meni jedino Ariel iz mullera tako pere. a razlika u cijeni je...pa, nije zanemariva.samo ne znam jel se onaj u manjem pakiranju što razlikuje, ja ima od 8 kila i odličan je. jedino što ću reć, baš ga ne štedim kad perem bijelo, jer to je katastrofa na što liče majice mojih dečki-oni dan provde na igralištu, padalo je puno kiše, a blata, a trave...no skida, bez greške.

i po kuhinjskim krpama se fino vidi kakav je prašak, pogotovo ako je netko prase kao ja. :mrgreen

05 lip 2013, 10:57

bila su dva - cini mi se crveni i zeleni. ja sam kupila, cini mi se :p ,zeleni. svejedno?

05 lip 2013, 11:09

ronin je napisao/la:i po kuhinjskim krpama se fino vidi kakav je prašak, pogotovo ako je netko prase kao ja. :mrgreen

e da, tu ni ja ne štedim, to jest - tu isto imam neki prašak iz DMa za skidanje onih žutih mrlja (!?) uglavnom toga nafilam kad perem krpe, jer su moje krpe koma - koma :ajme

onda obavezno ispirem ekstra

05 lip 2013, 11:12

ajd da vas jos nesto pitam. kad perete krpe, npr. posebsn praska, pretpostavljam i visa temperatura, kako napunite masinu? ja nikad nemam toliko krpa, gaca, ne znam ni ja cega sve da bih mogla napuniti bubanj od 8 kg, cak niti do pola. :dunno

05 lip 2013, 11:18

ja imam nedje 20ak krpa sve skupa, kad dođem na 15 onda perem. perem ih na 90. mašina se ne buni, bude polu prazna :dunno
to jest moja mašina nema onu opciju 1/2 bubnja, nego ona sama skonta koliko ima robe unutra i onda vrti neki svoj film, bude to dosta krace nego sto napise na ekranu

nekad ubacim i neki rucnik u to

05 lip 2013, 11:20

mamashnita od noje je napisao/la:bila su dva - cini mi se crveni i zeleni. ja sam kupila, cini mi se :p ,zeleni. svejedno?

moj je neki plavkasti, piše Azur freshness..no vjerojatno je to sve isto

05 lip 2013, 11:22

mrs. eastwood je napisao/la:ja imam nedje 20ak krpa sve skupa, kad dođem na 15 onda perem. perem ih na 90. mašina se ne buni, bude polu prazna :dunno
to jest moja mašina nema onu opciju 1/2 bubnja, nego ona sama skonta koliko ima robe unutra i onda vrti neki svoj film, bude to dosta krace nego sto napise na ekranu

nekad ubacim i neki rucnik u to

evo i ja tako..imam nekih 25 krpa možda. s tim da jednom godišnje ubacim krpe u lonac i iskuham ih s mrvu praška.ludilo, budu kao nove, a nije neki posao. budu tako lijepe da ih idem čak i peglati. što inače ne činim baš. :mrgreen

05 lip 2013, 11:22

:zivili

05 lip 2013, 12:54

ronin je napisao/la:
mamashnita od noje je napisao/la:bila su dva - cini mi se crveni i zeleni. ja sam kupila, cini mi se :p ,zeleni. svejedno?

moj je neki plavkasti, piše Azur freshness..no vjerojatno je to sve isto

x jednom ga mm kupio "slucajno" (krajem mjeseca :lol ) i od tad ga kupujem stalno.

a ovo za krpe... perem ih s bijelim rucnicima.
iskuha ih mama jednom godisnje :lol. zgraza se nad mojim krpama.
a ne vidim smisao u tome. bacim ih kad su za baciti :whew

05 lip 2013, 13:48

Ja imam crne ili crno bijele krpe, ne vide se mrlje :nata . A bome ih ne mogu ni iskuhati.

05 lip 2013, 14:04

mamashnita od noje je napisao/la:ajd da vas jos nesto pitam. kad perete krpe, npr. posebsn praska, pretpostavljam i visa temperatura, kako napunite masinu? ja nikad nemam toliko krpa, gaca, ne znam ni ja cega sve da bih mogla napuniti bubanj od 8 kg, cak niti do pola. :dunno

osam kila :nesvist , blago ti se. ja imam sedam. moja ima neki senzor pa skuži koliko je rublja unutra i za toliko skrati pranje.

ja perem brdo krpa stalno jer imam musave dečke. nekad ubacim male ručnike za ruke s njima.

05 lip 2013, 14:06

ima i moja senzor, ali ja se bapski bojim centrifuge u polupraznoj masini :p :gace
Odgovori