Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

Re: Preporuka za digitalni ušni ili čeoni toplomjer

08 vel 2012, 16:17

Znači braun definitivno kažete da je najkorišteniji? I ima li više modela ili je to taj jedan jedini?

Moj je onaj Thermoscan, exact temperature ili tako nekako se zove, moram pogledati točni model. E sad ima vj više modela sličnog, ovo je onaj kojem se "zgrije" vršak prije mjerenja, baš iz razloga da se izbjegnu pogreške mjerenja.

08 vel 2012, 16:19

rodilistu u Slo. su nam svima temp. mjerili Braunovim usnim.

I ti si to dozvolila? Nisi izvadila vlastiti živin iz torbe? :lol

08 vel 2012, 16:25

skorpionka hoće li mi; molim te, kad budeš u prilici i mogućnosti napisati točno ime modela da ga mogu potražiti. :moli

08 vel 2012, 16:28

skorpionka je napisao/la:

Nisam tada znala da se dajem u ruke takvim sarlatanima :ne . Sad znam bolje.

08 vel 2012, 16:31

Barbi je napisao/la:
Smatram da je temp odlična obrambena reakcija, njenim snižavanjem neću doprijeniti bržem ozdravljenju i skraćenju bolesti, tako da nemam univerzalni stav o vrijednosti na koju dajem ili ne dajem lijek.

Isto, isto, isto razmišljam a nisam ni liječnik. :mrgreen
Urođeno, šta ćeš. :lol

ja bih se vrlo rado držala toga, ali s obzirom da su nama temp od 40 i više za dobar dan (rekord je bio 42,1 u guzin izmjereno živinim) - nemam izbora nego posegnuti za lijekom.

ono što sam napisala da mi mjeri različite temp u oba uha, to i je razlog iz kojeg ja taj ušni koji imam koristim isključivo da vidim je li temp prisutna ili ne (iako mi je za to naj naj naj način provjere - prislanjanje usana na sljepočnicu) te pada li nakon davanja lijeka.

08 vel 2012, 16:34

tanjabb je napisao/la:

Nisam tada znala da se dajem u ruke takvim sarlatanima :ne . Sad znam bolje.

Osobito što je Braun Thermoscan na Uputstvu prije onog: Dobar dan, izvol'te upute! naglasio i pametno se ogradio kako se smije koristiti samo za kućnu upotrebu :lol
Ajd, preživila si :mrgreen

08 vel 2012, 16:36

Ajd, preživila si

I sve ostale rodilje u zadnjih xy godina. Uf, fala bogu. :znoj

08 vel 2012, 16:47

:nesvist
I sve to Braun odradio?! Sva ta silna odašiljanja raznoraznih hipotalamusa?! Ma, bravo - da ga nisam već kupila, sad bih trčala u trgovinu, bolju reklamu nije mogao dobiti! :lol

08 vel 2012, 16:53

Na stranu zezanciju :mrgreen poanta je da unatoc golemom nepovjerenju u digitalne usne toplomjere na ovom topicu ocito je da se isti koriste u zdravstvenim ustanovama od strane zdravstvenih djelatnika pa onda ocito ipak nisu tako 0 bodova kao sto to neki ovdje tvrde.

edit: (osim ako ljecnicima nije u interesu rijesiti se pacijenata :pusac )

08 vel 2012, 17:10

ja uopće ne ulazim u priču tko gdje i kad koristi digitalne termometre, koliko ih na kojem području tijela drži i sa čim tu temperaturu pribraja... ja samo sa strane struke odgovorno tvrdim da nema šanse da su digitalni termometri bilo koje marke (ili cijene) pouzdani niti točni, barem ne onoliko koliko bi trebali biti za bilo kakvu pouzdanu dijagnozu... to je čista tehnička činjenica, a ne nikakvo naklapanje... govorim to iz razloga što znam kako se ti termometri proizvode, čista fizika im se protivi pouzdanosti... a o tome što se sve koristi u bolnicima (posebno kod rodilja, pa i u Slo, toj bogodanoj zemlji :mrgreen ) ionako već sve znate... prije bih rekla da su tu vjerojatno bila neka kolektivna lobiranja kad su sve bolnice u regiji i šire ponabavljale (pre)skupe digitalne termometre za rodilje i djecu, a nemaju sredstava za toalet papir i kojekakve druge puno potrebnije i od životne važnosti bitne nabavke ;)

08 vel 2012, 17:18

sad cemo se i wc papirom samarati, ha? :lol
Oprosti, kod nas ima i wc papira, i papirnatih rucnika, i sapuna za dezinfekciju ispred svake sobe, u svakoj sobi, u wc i kupaonici. Ima cak i rucnika i spavacica na pretek. Jest da su malo demode ali ne smeta :p .
I nemojmo sad opet o bogodanim zemljama jer ne pricam o nikakvom luksuzu ni naucnoj fantastici nego o najobicnijem drzavnom rodilistu iz 70-ih i praksi koja je tamo na djelu. Iz iskustva. Kako i sa cime mjere temp. u Austriji, Njemackoj, Italiji... itd pojma nema. Mozda ce se javiti koja forumasica koja je rodila tamo.

A trvditi da koriste digitalne uhomjere samo zato jer je netko na tome zaradio a pri tom znajuci da su sasvim nepouzdani je po meni jednako kao zavjere o tome da djecu cijepimo jedino zbog zarade farmaceutske industrije (a zapravo ih izlazemo brojnim nuspojavama).

08 vel 2012, 17:45

boysmama je napisao/la:ja uopće ne ulazim u priču tko gdje i kad koristi digitalne termometre, koliko ih na kojem području tijela drži i sa čim tu temperaturu pribraja... ja samo sa strane struke odgovorno tvrdim da nema šanse da su digitalni termometri bilo koje marke (ili cijene) pouzdani niti točni, barem ne onoliko koliko bi trebali biti za bilo kakvu pouzdanu dijagnozu... to je čista tehnička činjenica, a ne nikakvo naklapanje... govorim to iz razloga što znam kako se ti termometri proizvode, čista fizika im se protivi pouzdanosti... a o tome što se sve koristi u bolnicima (posebno kod rodilja, pa i u Slo, toj bogodanoj zemlji :mrgreen ) ionako već sve znate... prije bih rekla da su tu vjerojatno bila neka kolektivna lobiranja kad su sve bolnice u regiji i šire ponabavljale (pre)skupe digitalne termometre za rodilje i djecu, a nemaju sredstava za toalet papir i kojekakve druge puno potrebnije i od životne važnosti bitne nabavke ;)

Koriste se širom svijeta po bolnicama, a ne samo u SLo. Nema veze s regijom i lobiranje jer pak u Hr ćeš po bolnicama češće vidjeti živine nego digitalne. Isto tako ćeš na zapadu vidjeti češće digitalne, živine rijetko. E sad, ispada da je što istočnije i južnije mjerenje temperature po bolnicama to pouzdanije :) Proizvođač ih ne deklarira samo kao kućne, baš naprotiv pojedine modele deklarira i za profesionalnu upotrebu.

08 vel 2012, 17:46

od životne važnosti bitne nabavke

Bogme, u periodu babinjaa teško da je išta životno važnije od onoga od čega moš i glavu izgubiti a obično uključuje i povišenu temperaturu kao simptom. ;)

08 vel 2012, 17:51

Liv Tyler je napisao/la:skorpionka hoće li mi; molim te, kad budeš u prilici i mogućnosti napisati točno ime modela da ga mogu potražiti. :moli

moj je type 6022, a to su zapravo dva modela IRT 4520 i IRT 4020. Na kutiji je vj pisao točan model, na njemu piše samo ovaj type. MEđutim, taj moj je sad 6 godina, tako da su moguće sada aktualni neki drugi modeli. :dunno Javiti će ti se cure koje imaju kutiju. Ova dva modela na webu izgledaju jednako ko moj, ne znam koja je točna razlika među njima. Vidim i još neki noviji, kojemu je displej bočno.

Evo malo o pouzdanosti pazuha, dvije vrste termometara, službeno iz pedijatrjiskog časopisa.

Abstract
Rectal and axillary temperatures were measured simultaneously in 83 children using three different thermometer devices providing 166 pairs of results. In the first series consisting of 22 febrile children (44 measurements) and 20 afebrile children (40 measurements), the rectal mercury measurement was compared to an axillary mercury and axillary Tempa-DOT thermometer. The axillary mercury had sensitivity of 14/22 (64%) and specificity of 20/20 (100%) while the Tempa-DOT had sensitivity of 15/22 (68%) and specificity of 19/20 (95%). In the second series comprising 21 febrile children (42 measurements) and 20 afebrile children (40 measurements) the axillary mercury had sensitivity of 11/21 (52%) and specificity of 20/20 (100%) while the electronic thermometer had sensitivity of 10/21 (48%) and specificity of 20/20 (100%). Regardless of the thermometer used, the axilla is a poor alternative to rectal measurements in the diagnosis of fever.
Conclusion Mercury-free thermometers, when used in the axilla are as poor alternatives to reetal measurements as mercury-in-glass thermometers.

08 vel 2012, 18:11

Ovdje nas preko nekoliko ima Braun Thermoscan: jedne oduzimaju pola stupnja, drugima sam uređaj anulira razliku, treće ne znaju šta bi s iščitanom sumnjivom vrijednošću :lol ...inače je super stvar.

Da, postoje profesionalni uređajii zato ne znam zašto koriste kućne u zdravstenoj ustanovi.
Na našoj pedijatriji djeci mjere živinim :oops:
Naša pedica mjeri istim kao što je i naš i izgleda kao netko tko pripada ovoj trećoj skupini vlasnika pa ga najčešće samo spremi u ladicu.

08 vel 2012, 18:24

Ovdje nas preko nekoliko ima Braun Thermoscan: jedne oduzimaju pola stupnja, drugima sam uređaj anulira razliku, treće ne znaju šta bi s iščitanom sumnjivom vrijednošću ...inače je super stvar.

Sve skupa nepotrebno, one koje si vole komplicirati život će si ga uvijek zakomplicirati. Oduzimanje služi samo onima koji to žele nekako dovesti na razinu aksilarne, inače je nepotrebno. Kako bilo on uglavnom očita temperaturu u uhu, kako god mi to sebi htjeli prikazati. Pouzdanost nit jednog od ovdje nabrojanih nije zadovoljavajuća, tako da se još uvijek traga za boljom metodom a da ne bude invazivna.

Inače, samih studija koje kompariraju načine mjerenja temperature ljudskog tijela ima mali milijun, vrlo su šarolike, od skupina koje su ispitivane, do vrsta termometara koje su uspoređivali, pa do samih rezultata koji nikako nisu jednoznačni.

Ova famozna razlika između uha i pazuha je u pojedinim fazama kad se temperatura mijenja izraženija, i zapravo je čisto fiziološka. Čisto iz razloga što je pazuh u fazi porasta i periferne vazokontrikcije mjesto gdje je temperatura niža, čak i nakon naših famoznih "korekcija oduzimanjem".

08 vel 2012, 18:25

Evo sam sad potaknuta topikom mjerila višekratno u oba uha svim ukućanima, i MM bi fasovao da nije na putu :lol

08 vel 2012, 18:29

ja imam kvantum tim mjeri u uhu,čelu,priča,raznorazne memorije dobro da ne skida temp :hahaha ali ne valja ništa ,a bateriju pojede u trenu,a cijena je bila "prava sitnica"

08 vel 2012, 18:40

živa ima drugi problem, a to je toksičnost, kao što znamo... vjerojatno je i to jedan od glavnih razloga što se danas sve više ograničava uporaba Hg-termometara (posebno u zdravstvu), ne zbog same direktne opasnosti po zdravlje (osim ukoliko ih se razbije veća količina na nekom skladištu), već zbog sigurnosnih mjera koje se moraju zadovoljiti po standardima kad se koriste/skladište takvi proizvodi... ali isto tako postoje i alkoholni i ini termometri koji su manje rašireni, a opet daleko pouzdaniji od tih digitalnih za kućnu upotrebu... ma, nisam ništa tvrdila, nemam nikakvih dokaza o globalnoj zavjeri protiv živinih ;) to je samo preslika nekog mog razmišljanja i puka pretpostavka :lol :D

skorpionka je napisao/la: od životne važnosti bitne nabavke

Bogme, u periodu babinjaa teško da je išta životno važnije od onoga od čega moš i glavu izgubiti a obično uključuje i povišenu temperaturu kao simptom.

da, a kao babinjača ne može prepoznati po sebi jel' joj je povišena temperatura :hahaha ma, to mjerenje po odjelu babinjača je više nego smiješno, sestre prohujaju kroz odjel ko furije, zapišu ono što moraju po proceduri i bok... puno je drugih simptoma koji bi zvali na uzbunu u tom slučaju, a između ostalog, i osobna procjena svake žene... ja sam koma kad imam 37,3 °C, a kamoli što više... vjerojatno iz tog razloga im i nije bitno da je baš ful točno, nego više okvirno, valjda bi i taj digitalni pokazao štogod da je temperatura baš jako povišena ;)

edit: nego, sad sam se sjetila jednog razloga zašto su možda uveli te digitalne kod babinjača: da žene ne mogu lagati malo povišenu temperaturu kad žele ranije ići doma (znam par slučajeva i toga :ajme ) :lol
Zadnja izmjena: boysmama; 08 vel 2012, 18:43; ukupno mijenjano 1 put/a.

08 vel 2012, 18:42

Da, postoje profesionalni uređajii zato ne znam zašto koriste kućne u zdravstenoj ustanovi.

Jel ti ovako izdaleko i odokativno razlikuješ Braunov PRO 4000 od 200 dolara, deklariran baš kao profesionalni, od ovih koje mi ovdje spominjemo da imamo po kućama?

Ja ih ne razlikujem, meni izgledaju identično :lol

08 vel 2012, 18:46

da, a kao babinjača ne može prepoznati po sebi jel' joj je povišena temperatura ma, to mjerenje po odjelu babinjača je više nego smiješno, sestre prohujaju kroz odjel ko furije, zapišu ono što moraju po proceduri i bok... puno je drugih simptoma koji bi zvali na uzbunu u tom slučaju, a između ostalog, i osobna procjena svake žene... ja sam koma kad imam 37,3 °C, a kamoli što više... vjerojatno iz tog razloga im i nije bitno da je baš ful točno, nego više okvirno, valjda bi i taj digitalni pokazao štogod da je temperatura baš jako povišena

Po ovom tvom ispada da mjerenje temperature općenito po bolnicama možemo ukinuti jerbo je bolje čekati još koji simptom. :hahaha zašto bi babinjače bile nešto drugačije od npr netom operiranih, pa se, gle čuda i jednima i drugima mjerenje temperature dvaput dnevno smatra nekakvim standardom. Brojne infekcije i njihove gore varijante sepse, pa tako i puerperalna imaju vrlo često samo povišenu temperaturu kao početni simptom.

08 vel 2012, 19:27

skorpionka je napisao/la:Braunov PRO 4000

On je pretpostavljam za po bolnicama, a ovaj drugi kojeg svi imate za kućnu upotrebu slabija verzija prvog, jel?

08 vel 2012, 19:30

A s toplomjerom se koriste i zaštitne kapice koje bi se trebale mijenjati nakon svake upotrebe. Mjenjate li ih nakon svake upotrebe ili ih koristite višekratno? Prebrišete li ih onda ili ne ili? I di se mogu nabaviti ekstra?
I što kad dijete ima upalu uha, može li se koristiti ili bolje drugačije pomjeriti temperaturu?

08 vel 2012, 19:31

Mi smo koristili i kod upale uha. kapice ne treba mijenjati nakon svakog koristenja nego je jedna kapica za jednu osobu. Kapice dodatne kupis u ljekarni.

08 vel 2012, 19:32

Onda se otprilike promjeni kad se ošteti, jel? :mrgreen

08 vel 2012, 19:38

Liv Tyler je napisao/la:
skorpionka je napisao/la:Braunov PRO 4000

On je pretpostavljam za po bolnicama, a ovaj drugi kojeg svi imate za kućnu upotrebu slabija verzija prvog, jel?

Tako kažu.

08 vel 2012, 20:32

Jel ti ovako izdaleko i odokativno razlikuješ Braunov PRO 4000 od 200 dolara, deklariran baš kao profesionalni, od ovih koje mi ovdje spominjemo da imamo po kućama?

Ja ih ne razlikujem, meni izgledaju identično :lol

Nemam takav problem.

Dakle, radilo se o ovom kućnom toplomjeru korištenom i kod doktora (IRT 4020)
slika

slika

dodajem:

Liv, "kapice" prebrišem vaticom namočenom u alkohol - u jednom pokretu, ne mijenjam svaki puta...uređaj signalizira ukoliko je došlo do njezinog oštećenja.
Možda da pročitaš njegov Manual na netu, tamo ćeš između ostaloga pročitati da mnogi faktori mogu utjecati na temp. u uhu: ležanje na tom uhu, izloženost uha visokoj ili jako niskoj temp., ukoliko se osoba kupala/plivala nedavno, plakanje itd...pa se mora pričekati 20min kako bi se mjerila temp. Ukoliko se u uho kapaju kapi (lijekovi) ne smije se u tom uhu mjeriti temperatura...ako postoje ovakva ograničenja onda mi nema smisla mjeriti u uhu koje pod upalom i samim tim je toplije zbog upale.

08 vel 2012, 22:06

PRO 4000 ti izgleda isto tako :dunno Prema vanjskom izgledu je teško procijeniti koji je točno model u pitanju.
Po čemu ih ti konkretno razlikuješ?

08 vel 2012, 22:42

Ovaj na prvoj fotki (to je moj) i takav koristi naš doktor/ped (stajao mi je ispred nosa :mrgreen, na njegovoj zadnjoj strani piše Thermoscan - svugdje bih ga prepoznala :luv , na profesionalcu ti to sigurno ne piše (piše WelchAllyn :lol) - patim na detalje :oops: .

U Manualu za ovaj moj stoji decidirano: this thermometer is intended for household use only (stranica 4).

Liv, pametan i dobar izbor ti želim :mah

Ovim se odjavljujem, dosta mi toplomjera, ne zamjerite :mrgreen

08 vel 2012, 23:05

Stvar je samo u raubanju istog, izmjerit ce temperaturu isto i doma i u ordinaciji. Ako ga koristis izvan kucne upotrebe ne ocekuje se da ce vrijediti garancija, niti ce potrajati ko doma.
Odgovori