Sada je: 06 kol 2026, 12:07.

nesreće na skijalištima

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

nesreće na skijalištima

PostPostao/la Luantaro » 11 sij 2009, 20:57

skoro svaki dan nova vijest da je netko poginuo na skijalištu

da li je to nešto novo, dali se to i ranije dešavalo?
da li vam je to razlog da razmislite o neodlasku na skijanje iduće godine?
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

Re: nesreće na skijalištima

PostPostao/la medo14 » 12 sij 2009, 09:53

bili nasi prijatelji na skijanju u austriji i kazu da se svaki dan spustao helikopter na staze i odvozio nekog skijasa. A vjerojatno se skija sve brze, sve vise ljudi ide na skijanje....
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la pulse » 12 sij 2009, 10:59

Ja sam strastveni skijaš. Da li me vijesti o nesrećama na stazama kolebaju u vezi toga - APSOLUTNO NE!
pulse
atletičarka

PostPostao/la ring » 12 sij 2009, 13:55

A možda samo žele odvartiti Hrvate od trošenja novca u stranim zemljama :lol , mislim da je toga oduvijek bilo, ali se tek sad o tome na veliko piše jer su sve aktualniji odlasci na skijanje. Kaciga na glavu i nema frke! Sve ostalo se da sastaviti ;)
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la Adorabla » 14 sij 2009, 14:42

nesrece je uvijek bilo ali prije su bile cesce nesrece strganih nogu, ruku ili dozivotne paralize. Uglavnom su se prije skijasi zabijali u drvece.
Kao sto su i auti sve bolji, brzi i jaci tako i skijasi jure sve bolje, jace i brze. Prije nije bilo toliko skijasa na stazama to je isto cinjenica i ne moze se usporedjivati recimo 1988 i 2008 jer je to neusporedivo.
Ovo sto se desilo u zadnja dva mjeseca, dvije nesrece sa smrtnim ishodom desile su se jer su se skijasi ukrizali, jedan drugome presjekli put; u jednoj nesreci jedan skijas nije pogledao kad se ukljucivao u drugu stazu a u drugoj pretpostavljam da su na ravnome se pokosili.
Kaciga apsolutno.

I vjerovatno bi trebalo vise ponavljati FISova pravila sigurnog skijanja.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Novamama » 15 sij 2009, 09:57

i mi smo od ove godine svi s kacigama. osjećam se sigurnije.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la pulse » 15 sij 2009, 11:44

Ja nemam kacigu. Skijam 25 godina i nikad nisam osjetila da mi je glava u opasnosti, ali je zato bilo milion situacija kad sam se čudila kako su mi noge ostale u komadu.
pulse
atletičarka

PostPostao/la palunkica » 15 sij 2009, 11:57

Ja sam definitivno odlučila kupiti kacigu, MM takvu ideju odbija, kaže da ništa ne može nauditi njegovoj glavi :roll:
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la tanjabb » 15 sij 2009, 14:08

Ja kacigu nemam ali se skijam 33 godine i zadnjih nekoliko godina se skijam ziheraski, dakle ne spranjim se tamo gdje je guzva nego kad vidim da je staza vise manje prazna. Kad skijam s djetetom uvijek dijete ide ispred mene a ja ga pokrivam tijelom, kad se krizaju dvije staze uvijek gledam iza ledja jel mi netko dolazi. U kacigi se cuje losije nego bez nje, ne cujes npr. skijasa iza sebe tako dobro. I da, urlam na one koji se voze opasno po sebe i druge, te laktaram pocetnike koji se ne znaju zaustaviti drugcije nego da se zalete u tebe.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Novamama » 15 sij 2009, 14:15

U kacigi se cuje losije nego bez nje, ne cujes npr. skijasa iza sebe tako dobro

ja u svojoj čujem super. normalno i na telefon razgovaram preko kacige. moja ima na ušima spužvu možda zato.
i dobro grije - što mi je jedan od jačih argumenata za nošenje.

i slažem se da treba paziti i držati se propisa. isto skijam iza djeteta i pokrivam ga, ali nam se svejdeno znalo desiti da nam uđu u putanju najčešće neki koji pojma nemaju i vidi se da ne vladaju skijama.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tina » 15 sij 2009, 14:35

Puno više ljudi odlazi na skijanje nego prije i imam osjećaj da odlaze i oni koji se ne znaju skijati, ali je "in" pa se mora ići, i uopće ne prate koji je crveni ili crni spust već jednostavno idu , ne paze, nemaju osjećaj da to stvarno može biti opasno. Nikad se nisam skijala s kacigom i mislim da bi mi smetala, i kapa mi smeta ....
To mi sliči na pojavu skutera na cesti u ljetnim mjesecima, svi su na skuterima i oni koji nikad nisu naučili voziti bicikl, a kamoli motor, oni koji su se uvijek gnušali motora, ali sad su skuteri "in" pa se to mora imati, pogotovo kad se kupuju uz jutarnje novine i pecivo. Koma.
Tina
hub guru

PostPostao/la Plusic » 15 sij 2009, 14:41

MM od prije 3 godine nosi kacigu, cijelo drustvo je sa kacigama , pa nam nekako doslo normalno. a moram priznati da sam sigurnija dok mu je kaciga na glavi.
ja ne skijam, skijala kao mala, nastradala u prometnoj (gadno) i sad se bojim i svoje sjene a kamoli skija...
svoje dijete cu staviti na skije, MM ce ga paziti a do tada cu ja uzivati u snjeznim radostima sa njim.

i slazem se sa izjavom da je postalo moderno ici na skijanje, pa sada idu svi.
i nema kulture na stazama to je ono najgore.
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la skorpionka » 15 sij 2009, 18:33

ja u svojoj čujem super. normalno i na telefon razgovaram preko kacige. moja ima na ušima spužvu možda zato.
i dobro grije - što mi je jedan od jačih argumenata za nošenje.

Probala sam s kacigom od sestrcine i definitivno cu je kupiti i sebi i MM. Onaj dio preko uski je perforiran. Ja primjecujem da je svake godine sve vise ljudi s kacigama tamo di idemo, ove godine je to vec preko polovice odraslih, cak bi se usudila reci i do 70 odraslih.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 15 sij 2009, 18:35

Noge su uglavnom bolje ili losije daju skrpati a vecina poginulih je poginula od posljedica kraniocerebralnih ozljeda.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la patkica » 15 sij 2009, 20:31

Ja namjeravam kupit kacigu, al samo zato sto je IN nosit kacigu :belji
patkica
svizac

PostPostao/la ring » 15 sij 2009, 22:10

Tina je napisao/la: uopće ne prate koji je crveni ili crni spust već jednostavno idu , ne paze, nemaju osjećaj da to stvarno može biti opasno.

mislim da su rijetki oni koji ne znaju skijati a da ih nije :strah crnog spusta, mislim da su opasnosti veće što bolje znaš skijati jer se upuštaš u svakojake vratolomije.
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la TanjaMT » 15 sij 2009, 23:21

mene je ove godine zaista ulovila panika od predstojeceg skijanja. najvise zato sto nema pravila ko i gdje strada. austrijske novine su prepune vijesti, doslovce svaki dan je neka nesreca sa gadnim zavrsetkom. zapravo one "obicne" lomove vise ni ne prijavljuju, govore samo o ovim tezim ozljedama glave i vrata.
naravno da se nesrece vise desavaju zato sto ima sve veci broj skijasa, a vise ih je zato sto se skijanje popularizira kao sport za siroke narodne mase, a zapravo to nije. i jos uz to, moderna tehnologija i carving skije koje omogucuju svakom debilu (ukljucujuci i mene) da se spusti niz kakvu hoces padinu i daju ti privid da znas skijat, i da je bas dobro jurcat, pa jos kad se malo "podmazes", a pocinje sa odmah nakon prvog spusta, ihaaa, nema te crne staze koja se ne moze savladati :ne ...
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Tina » 16 sij 2009, 11:15

patkica je napisao/la:Ja namjeravam kupit kacigu, al samo zato sto je IN nosit kacigu :belji

A buš se i skijala ili ćeš samo prošetati kacigu? :mrgreen:

jednom sam na svoje oči vidjela, kako se ekipa uputila na crni spust, pa su vidjeli da ipak ne mogu, pa su onda lijepo skinuli skije i prehodali stazu u pancericama, pa su od opasne staze napravili stazu za kamikaze i kaj reć' na to ? :shock:
Tina
hub guru

PostPostao/la Krumpirić » 16 sij 2009, 11:47

ja se slažem s nekim mišljenjem koje ču nedavno....da su rvatski građani odlučili odjednom od ljudi koji nisu skije vidli postat skijaški đetseteri.
i ne samo rvacki.
Ma, treba ići u školu, naučit skijat, nosit opremu,a ne svaka budala dodje, da 1000 eura za apartman i misli da je Tomba.Ode na crnu stazu i eto.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la skorpionka » 16 sij 2009, 15:21

ja se slažem s nekim mišljenjem koje ču nedavno....da su rvatski građani odlučili odjednom od ljudi koji nisu skije vidli postat skijaški đetseteri.
i ne samo rvacki.
Ma, treba ići u školu, naučit skijat, nosit opremu,a ne svaka budala dodje, da 1000 eura za apartman i misli da je Tomba.Ode na crnu stazu i eto.

Pa ne bi se slozila, jer tesko da će se teški početnik zabiti u tebe nekom značajnijom brzinom :faca
Ja se na stazi vise pazim raznih kamikaza koji znaju skijati ili bordati a ne znaju svoje granice, ili trgnu jos koju zesticu viska pa su nekriticni prema svojm psosobnostima i brzini koju postizu.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Novamama » 16 sij 2009, 16:11

pravi hrvatski đetseteri sjede u bircevima na kavi ili čemu već.
sigurno ne idu na crnu stazu. mislim tko te tamo može vidjeti kad staviš potkapu, kacigu, naočale i ne znam šta još.
i ja se bojim ovih znalaca na brzim skijama. pa to su strašne brzine, nemoguće je reagirati u djeliću sekunde.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 16 sij 2009, 22:41

to je slično kao i vožnja autom. bakica koja nije vična u slalomu na cesti teško da će izazvati nesreću sa smrtnim posljedicama. to se obično događa kvaziiskusnim i prosječno spretnim, ali nekritičnim nepoznavateljima zakona fizike.

sa druge strane, čini mi se da su staze stvarno prenatrpane pa je šansa da se desi nesreća veća nego nekada.
eli
Sveta krava

PostPostao/la patkica » 18 sij 2009, 13:04

Crne staze su vrlo rijetko prenatrpane :mah
patkica
svizac

PostPostao/la tanjabb » 18 sij 2009, 16:07

Crne staze su vrlo rijetko prenatrpane

Potpis na ovo. Najveca guzva je uvijek na plavim stazama (jos ako su one uske kroz sumicu) i na laganijim crvenim stazama. Tako da se ni ja ne bi slozila da su za vecinu nesreca na skijalistima odgovorni brzi skijasi. Brzi mozda da, ali loseg skijaskog znanja.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 18 sij 2009, 16:35

ove zadnje nesreće nisu se desile na crnim stazama.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 18 sij 2009, 16:50

I ja cu potpisati Patku i Tanju nesreca se nikada ili vrlo rijetko desava na crnoj stazi. Desava se na plavoj stazi, na krizanjima, na ravnim dijelovima, gdje je evidentno nepoznavanje osnovne kulture skijasa.
Ja cu isto kupiti kacigu zato jer je IN ali samo da se zna da Patka namjerava kupiti kacigu s mp4 sto je stvarno :strah i treba joj to zabraniti jer ce u protivnom poubijati pola foruma na skijama :belji
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 18 sij 2009, 17:40

Pola ce poubijati patka a druga polovica ce se pozabijati okolo zaslijepljena patkinom kacigom koja ce sigurno biti sa sljastecim aplikacijama :lol
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la tanjabb » 18 sij 2009, 17:46

ili barem kricavo rozo
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la patkica » 20 sij 2009, 01:24

Nece biti roza, jer ne bi pasala na autfit
slika a zna se da je autfit najbitniji na skijanju :naughty
I ja kad slusam glazbu opasna sam samo za sebe samu (i mreze koje mi se isprijece na putu :lol).
patkica
svizac

PostPostao/la patkica » 20 sij 2009, 01:27

U svakom slucaju, napravit cemo potragu za idealnom kacigom za mene i Skorpiju. Njoj treba ljubicasta, znam iz provjerenih izvora.
patkica
svizac

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.