Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...
Odgovori

Egipat, Kairo

24 sij 2009, 18:18

Evo, smiješi mi se posjet Kairu početkom 3. mjeseca. Jel bio netko tamo? Pročitala sam da trebam vizu, da to odradim u njihovom veleposlanstvu.
Što posjetiti, što kupiti, što jesti???

Re: Egipat, Kairo

26 sij 2009, 12:51

Ah Egipat!!! :joy Bila sam u Cairu 2002. godine i satima bi mogla pisati ali evo tu ću ti kopirati nešto korisniih informacija :proljece
Obavezno posjeti muzej u kojem se nalaze Mumije i Tutankhamon :faca
Zatim Piramide... ajme ima toga još... pa valjda ćete imati nekog vodića?

RELIGIJA I KULTURA
Egipat je bliskoistočna zemlja te u njoj prevladavaju i takvi običaji. Muslimanska i koptska religija su dominantne, a sami Egipćani su uglavnom vrlo religiozni i okrenuti svojoj obitelji. Što se odnosa prema ženama tiče, strankinje nemaju neka posebna ograničenja, osim u javnom prijevozu (prednja kola ili ulaz), kod čekanja u redu (podjela), i sl. Eksplicitni seksualni sadržaji su zabranjeni, a ne preporučuje se ni obraćanje nepoznatim egipatskim ženama. Egipćani su inače prilično uslužni i spremni pomoći. Kod posjeta džamijama obavezno je izuti obuću, poželjna je i pristojna odjeća (bez golih ramena, kratkih hlača i sl.). Sunčanje i kupanje u toplesu je zabranjeno.

JEZIK
Službeni jezik je arapski, no uglavnom se možete sporazumjeti engleskim, a ponegdje i francuskim.

HRANA I PIĆE
Egipat je poznat po mnogim svojim jelima, ali i problemima koje mogu prouzročiti. Ako želite probati lokalnu kuhinju van hotela i broda otiđite samo u mjesta preporučena od vašeg vodiča ili neke povjerljive osobe. . Svakako treba pripaziti sa svim povrćem koje je moglo biti u dodiru s vodom. Izbjegavati sirovo povrće u salatama. Sve prokuhano ili pečeno sigurno je za jelo. Specijaliteti su sharkassiyya (pileća prsa u umaku od oraha), sayadiyya (riba s rajčicama, lukom i crvenom rižom).
Voda iz vodovoda nije za piće. Vodu u plastičnim bocama možete kupiti na svakom mjestu, ali obavezno provjerite da li je tvornički zatvorena. Preporučamo da uvijek uz sebe uvijek imate manju plastičnu bocu vode. Izbjegavajte i led u bilo kojem piću. Ako ne želite riskirati možete nešto pojesti u nekom stranom lancu restorana (McDonalds, KFC, Pizza Hut, i sl.). Izbjegavajte hranu sa ulice! Egipćani su poznati i po kavi i čaju. Od lokalnog piva preporučamo Stellu (nije Artois), i Sakkaru, a možete probati i lokalna vina. Što se jačeg alkohola tiče cijene su visoke, stoga preporučujemo "opskrbu" u Duty-Free shopu na polaska u Egipat.

VRIJEME
Temperatura se, u ovo doba godine, kreće od oko ugodnih 25-30 stupnjeva po danu do oko 15 stupnjeva noću.
Prosječne temperature
Mjesec Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
°C 18 21 24 34 33 35 37 35 32 30 26 20

VREMENSKA RAZLIKA
U ovo doba godine vremenska razlika je +1.

NOVAC
Domaća valuta se zove egipatska funta (EGP). Sastoji se od 100 piastera (kovanice). Odnos prema dolaru: 1 USD = 6.15 EGP (cca). Od kartica primaju se Amex, Visa i Eurocard-MasterCard, ali više se preferira plaćanje u “cashu”. Preporučujemo da u hotelu razmijenite lokalne novčanice u što sitnije (5 funti, 1 funta, 50 piastera), ili ponesite "zalihu" novčanica od 1$ za napojnice koje nisu uključene u cijenu programa, taksije i sl., jer se može desiti da vam trgovci "nemaju" za uzvratiti.

STRUJA
Koristi se struja od 220V, ne trebaju posebni adapteri.

ODJEĆA
Preporučamo da sa sobom ponesete laganu pamučnu odjeću, te udobnu obuću (obavezne su mekane i udobne cipele zbog puno hodanja), kao i par toplijih odjevnih predmeta za nešto hladnije večeri. Ne zaboravite kape, kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale, osvježavajuće maramice........

SHOPPING
Cjenjkanje je u Egiptu gotovo način života. Za svaki predmet koji poželite kupiti potrebno se cjenkati! Nikad ne kupujte odmah od prvog trgovca, čak i ako na kraju ima najbolju cijenu! Uvijek se lako vratite i dogovorite postignuti iznos. Usporedite cijene i igrajte se. To je igra u kojoj svatko dobiva. U shopping centrima i ekskluzivnim buticima cijene su uglavnom fiksne. Možete probati, ali nenametljivo, jer riskirate da uvrijedite prodavača. Egipat je poznat po svojem obrtu; bižuteriji, lokalnim narodnim suvenirima i kopijama umjetničkih djela iz Starog Egipta. Posebno su zgodni predmeti rađeni od alabastera. Ne vjerujte trgovcima koji vam nude "originalne" predmete iz povijesti, jer su uglavnom kopije, a ako kojim slučajem i nisu, zakonom je zabranjeno njihovo iznošenje iz zemlje.
Predmeti od papirusa, koji se izrađuju u Donjem Egiptu, posebice u Kairu, veoma su atraktivni, a motivi su najrazličitiji, od staroegipatskih hramova, božanstava, kalendara i hramova do modernih inačica istih. Prosječna cijena umjetnički naslikanog papirusa u veličini od 50 cm na 20 cm jest otprilike 100 EGP.
Predmeti od alabastera zaštitni su znak Gornjega Egipta, posebice u Dolini kraljeva, gdje se ručno i strojno izrađuju gotovo sva staroegipatska božanstva. Prosječna cijena kipića visine 15 do 20 cm iznosi oko 200 EGP.
Različiti predmeti od drveta i pamuka, koji je zaštitni znak Egipta, dostupni su na tržnicama (soukovima) diljem Egipta, posebice na najvećem bazaru u Africi – kairskom Han el-Haliliju te na mjesnim tržnicama u Luksoru i Asuanu.

CIJENKANJE
Cijenkanje je obavezno svugdje u Egiptu i od posjetitelja se apsolutno očekuje da se cijenkaju za robu koju kupuju. Cijena se, ovisno o kvaliteti robe, može spustiti nekoliko puta i nikada ne možete biti sigurni jeste li dobro prošli.

NOĆNI ŽIVOT
Noćni život koncentriran je uglavnom u sklopu velikih hotela. Postoje različiti klubovi, diskoteke i pubovi kamo se može izaći.

SIGURNOST
Što se sigurnosti tiče, problema gotovo da i nema. U zadnjih par godina, zbog poznatih događanja, pojačana je razina sigurnosti za strane goste. Policije ima dovoljno na svim važnijim turističkim odredištima, te kod hotela, aerodroma i javnih mjesta. Ipak, pazite se džepara i čuvajte svoje stvari. Ne pokazujte puno novaca te plaćajte malim novčanicama. U ostalim slučajevima slijedite upute voditelja grupe. Preporučamo da kopirate važnije dokumente (putovnicu, avio kartu, i sl.) i ostavite ih u sefu u sovojoj sobi.

LIJEKOVI
Preporučamo da sa sobom ponesete i nešto lijekova (antibiotici, aspirin, i sl.). Za svaki slučaj ponesite i lijekove za probavu; čokoladu za kuhanje, alka selzer, malo alkohola (rakija, votka, whiskey i sl.), zbog mogućnosti probavnih smetnji.

NAPOJNICE
Napojnice, poznate pod lokalnim nazivom "Ba'sheesh" (= bakšiš), su normalni način života. Uobičajeno je dati napojnicu za neku izvršenu uslugu (oko 1 EGP), ali ne treba pretjerivati. Vozačima taksija, ako se nisu posebno potrudili, ne treba davati napojnice, jer ste i tako platili više od prosječnog Egipćanina. Nemojte nuditi napojnice ljudima koji se smatraju vama ravnima (profesionalci, manageri, i sl.)
Potrebno je platiti napojnice za vodiče na fakultativnim izletima na licu mjesta.

PRIJEVOZ
Ne vozite sami! Promet i prometni običaji, posebno u velikim gradovima, su na granici ludosti. Javni prijevoz također treba izbjegavati zbog velikih gužvi. Najbolje rješenje je lokalni taksi. Možete ih pozvati na ulici, iz hotela, restorana, i sl. Prethodno se informirajte o cijenama na pojedinim važnijim relacijama, da vas taksisti ne bi prevaril. I pripremite sitan novac!
Cijena vožnje od 10-ak km iznosi oko 15 EGP. Cijena vožnje Kairom u trajanju od nekoliko sati, uz unaprijed ugovorenu cijenu, može iznositi svega EUR 20!
Poslovnice svih velikih Rent a car agencija nalaze se u Kairu, Aleksandriji i ostalim turističkim odredištima. Što se vremena vožnje tiče, ukoliko namjeravate voziti duže dionice,u Egiptu je na snazi režim konvoja, koji polaze u točno određeno vrijeme. Svakako se treba raspitati kod policije ili u hotelu.

OSTALO

TELEKOMUNIKACIJE – T-Mobile i Vip-net imaju roaming, a najjeftinija mreža je VODAFONE. Cijena minute razgovora je, od nedjelje do četvrtka, od 8 do 20h, je oko 16 HRK, a u ostalim terminima 15 HRK. Cijena SMS poruke je 2.17 HRK. Hrvatsku zovete iz Egipta: 00 385 ... .Pozivni broj za Egipat je +20.

SLIKANJE - uglavnom dopušteno, ali se na većini mjesta plaća (unutar muzeja, piramida, i sl), o čemu će vas obavijestiti vodič

HIGIJENA - higijena u Egiptu nije baš na zavidnoj visini. Obavezno ponesite WC papir ili papirnate maramice jer ih na javnim mjestima nećete naći. Također ponesite vlažne higijenske maramice ili dezinfekcijsko sredstvo za (suho) pranje ruku (može se pronaći gotovo u svim većim shopping centrima).

CIJEPLJENJE
Nije nepohodno. Preporučljivo je uzeti sobom lijekove protiv mučnine ili proljeva (Linex i sl.).

KORISNE WEB STRANICE

http://www.egypt.com/

http://www.cairotourist.com/

http://www.luxorguide.com/

http://www.ancient-egypt.org/

http://www.egyptianmuseum.gov.eg/

08 vel 2009, 16:36

:klanja

25 vel 2009, 22:56

jela hranu s ulice. mljac :mrgreen:

prekrasni, predivni kairo!!! :srca
ili kako kažu pećalbari koji rade u hurghadi "my very lovely" :srca

25 vel 2009, 23:02

sutra cu ti staviti dio svog putopisa iz Egipta (mozda pomogne- bar malo) :mah

26 vel 2009, 09:31

Egipat- prije dvije godine

Petak je....Let Sarajevo- Milano
U avionu ispred nas sjedio je sestogodisnji djecak sa svojom mamom. Povremeno bi se okrenuo prema nama i posmatrao sa zanimanjem, kao da je prepoznao pogled majke cetverogodisnjeg djecaka.
A moj djecak ovaj put, ostao je u Sarajevo, naoruzan cekanjem i snimljenim pricama, arhiviranim u diktafonu. Osim svakodnevnih prica, dobio je pismo i puno drugih poklona koji su trebali da stizu svaki dan kao iz drevnog Egipta.
Prilikom izlaska iz aviona saznali smo pricu o djecaku koji je sjedio ispred nas. Njegova mama sa suzama u ocima ispricala nam je da su ih direktno iz bolnice poslali u Milano.
Prije nekoliko mjeseci djecaku je u Italiji uradjena transplatacija jetre, zbog iznenadnih komplikacija, krenuli su na put neplanirano.
Jos uvijek u sjecanju imam djecakov pogled koji ispraca, kao da nas zeli zaustaviti.

Na aerodormu smo cekali deset sati. Nismo imali vizu, a nismo je ni trazili jer u mom pasosu vise nije bilo mjesta ni za obicni pecat.
Sjedili smo na nasem starom mjestu na aerdormu Milano, setali istim hodnicimaa najvise od svega citali.
Vjerovatno sam bila cudna onako placna, podbuhla i crvena ali nisam se mogla ni znala kontrolisati. Knjiga o ratu, vratila je sjecanje 15 godina unazad
Sada na spomen knjige Ljubav je sihribaz, babo osim asocijacije rata imam i jos jednu. Aerodrom u Milano!!!

Let do Caira bio je kratak i dosadan. Jedva sam cekala da napokon sletimo. Napokon, iako je let relativno kratko trajao (tri sata).
Dva sata iza pola noci bili smo u Africi.
Obicno sam u trenucima prilikom prve posjete novoj zemlji u nekom posebnom raspolozenju, ovaj put ne sjecam se da sam bila narocito nadahnuta.
Vjerovatno zbog putovanja koje je trebalo traja 2 do 3 sata a proteglo se na 15 sati cekanja, presjedanja i letenja.
Vozeci se do hotela smjestnog na obalama rijeka Nil, laicki sam mogla zakljuciti da u poredjenju sa drugim zemljama Afrike koje sam posjetila, Cairo je ipak najveca metropola.

Hotel Sheraton u kojem smo odsjeli bio je daleko od standarda obicnih hotela u Cairu, isto kao sto je bio daleko od standarda Sheraton hotela na nekim drugim mjestima.
Nisam bila razocarana jer pripremila sam se da nista ne ocekujem, bez obzira sto se radilo o Sheratonu. Bolje je nista ocekivati pa da bude sve odlicno, nego ocekivati pa se razocarati.

Pogled na Nil iz hotelske sobe:

slika

26 vel 2009, 09:38

slika

slika

Obilasci

Bilo je vec svitalo kada smo legli. Nakon dorucka u hotelu krenuli smo u obilazak piramida. Sta napisati o piramidama a sto vec nije napisano??? Osim vlastitog iskustva koje je bilo posebno jer smo na konjima obilazili ove drevne spomenike zivota jedne proslosti.
Mozda bi obilazak na konjima bio i romantican, da nije bilo jako toplo. Zato smo se nakon sat i pol jahanja oko piramida vratili u hotel.
Do narednog dana bili smo zauzeti obavezama zbog kojih smo dosli u Egipat, a koje nisu bile zahtjevne kao jahanje rasnih arapskih konja po pustinji.

Grad zivih i mrtvih

slika

Narednog dana, prvo mjesto koje smo obisli bile su cetvrti u kojima zivi gotovo pola miliona ljudi (po nekim procjenama i vise) a koje su ustvari mrtvacnice, ali zidane poput pravih i ogromnih kuca, u cijim su prostorijama beskucnici nasli svoje mjesto pod suncem.
Gledajuci kuce pravljene u nizu, sa lijepim kupolama, prostranim dvoristima nisam mogla a da se ne zapitam, kakve veze ovi spomenici mrtvima imaju sa islamom???
Ocito je da sa islamskom kulturom nemaju niti jednu dodirnu tacku, osim sto su ljudi pod zemljom muslimani, ali zato jako su slicni predodzbama koje su o vjecnoj kuci imali njihovi davni preci iz vremena faraona.
Parkirali smo auto u prasnjavoj ulici, u kojoj su sa svih strana bili nizovi velikih nadgrobnih spomenika. Vrlo brzo pored nas se stvorio stara Egipcanin, koji se ponudio da nam pokaze svoj dom. Slikala sam gotovo svaki detalj, i nastojala okom da ne propustim nista.
Uz neke od tih kuca koje se nalaze na rubovima ovog neoobicnog naselja oslanjaju se i moderne zgrade. S vana izgledaju kao luksuzna novogradnja.

slika

Usli smo u dvoriste starog Egipcanina. Pokazao nam je soba u kojoj zivi sa svojom porodicom, kao i orgomnu kucu sa kupolom, do tih bocnih prostorija, u kojoj su sahranjeni clanovi neke bogate porodice iz Caira. Van kuce bio je jedan mezar(grob), sa nisanima slicnim onim koji se mogu vidjeti u Bosni. Na nase pitanje o izdvojenom mezaru, rekao je da se radi o clanovima posluge koji su ili izrazili zelju ili nisu imali gdje, da budu sahranjenji u blizni svojih poslodavaca.

slika

Tegoba obilaska ovih grobnica bila bi veca da nisam ocekivala ljude koji se spustaju bukvalno u zemlju i tu zive. Kazu ima i takvih. Ove koje smo posjetili su bogatiji beskucnici, jer su zauzeli "vjecne kuce" bogatih ljudi, koje su sukladno tome i najluksuznije.
Uglavnom, sve grobnice iz tog bogatog kvarta imaju ogradjena mala dvorista, centralnu veliku kucu, i bocne sporedne prostorije u kojima zive beskucnici.

Pozdravili smo se sa nasim domacinima. Ljudi iz kuce posmatrali su nas sa cudjenjem, a mi njih sa paznjom usmjerenom na svaki i najmanji detalj, a posebno na izraze lica.

Vratili smo se autu i nastavili da obilazimo.
Vozeci se prasnjavom cestom posmatrali smo ulice grada u kojem borave zivi i mrtvi zajedno. Prasina se dizala suvda oko nas, sunce je neumoljivo peklo, a ljudi su stidljivo provirivali iz svojih zaklona, dvorista i kuca.

Ponovo smo zaustavili auto i na poziv zene koja je prodavala flasiranu vodu, obisli jos jednu kucu.
Zena koja zivi u grobnici pokazala nam je mjesto, koje lici na izlivenu plocu, ispod koje se sahranjuju mrtvi. Objasnila je gdje i kako se redaju mrtva tijela u grobnicama u kojoj ona zivi, a onda nas je provela kroz svoje odaje. I nije imala nista potiv sto smo slikali.

slika

Napustajuci grad mrtvih i zivih, nisam se mogla osloboditi utiska srece svakog od nas koji ima pravi dom i normalne uslove za zivot i odgoj svoje djece.
Zaustavili smo se na auto-putu i slikali grad grobnica u kojima jos uvijek ima zivota.

Ljudi koje smo sreli tu iako zivi zakopani, nisi izgledali nimalo nesretno. Naprotiv sva lica koja smo susreli bila su nasmijana.

slika

26 vel 2009, 09:42

Jos uvijek pod jakim dojmovima, nisam ni primjetila kada smo stigli ispred veleljepne dzamije i rezdenicije utemeljitelja modernog Egipta, Muhammeda Alija.

slika

Savrsensto dzamije u kojo smo bili je vanserijsko i vrijedno spomena. Rezidencija manje-vise imrepesivana, s tim da bi Vlada trebala da ulozi vise sredstva u odrzavanju ovih spomenika. No, vise od prekrasne dzamije i malo manje lijepe rezidencije, odusevio me je pogled na cijeli Cairo i pirmide u daljini.

slika

slika

Sa ogromnog bijelog mermernog platao, sa svih strana pruzao se pogled na Egipatsku prijetolnicu.
Nisam puno znala o Muhammedu Aliju, osim da je Albanac koji je dosao sa drugog kontinenta i posta Kralj. Zanimljiv zivotipis, nesto slicno velikanu iz davne proslosti koji je svojevrmeno vladao tim dijelom svijeta i po kojem se zove jedan od najljepsih gradova Afrike.
Rijec je o Alexandru Velikom i prekrasnoj Aleksandriji smjestenoj na obali mora, sjeverno od Kaira.

Muzej

Nakon obilaska kompleksa Mohammed Ali, posjetili smo Egipatski nacionalni muzej, mjesto gdje su smjestene sve stvara i mumije, iz pirmida.
Ogromna zgrada za impozantim brojem izlozenih eksponata, od cega je mene najvise dojmilo sve sto se ticalo mumija, posebno one licno.
A ako hocete da se suocite sa mumijama, face to face, onda taj susret dodatno placate.
Najduze sam se zadrzala iznad tijela koje je nekad pripadalo Faraonu Ramzesu.
Htjela sam vidjeti mumije, a gledajuci ih bila sa razocarana. Razocarana konceptom ljudske borbe za besmrtnoscu i sredstava koja se poduzimaju da bi bila ostvariva.

Muzej nije klimatiziran, i onako pretrpan radoznalim turistima bio je mjesto gdje smo mahali brosurama i rashladjivali se, pokusavajuci se skoncentrisati na predmete koji su nas okruzivali.
Kameru je zabranjeno unositi u muzej.

slika

Nakon grobnica, rezidencije Mohammeda Alija i muzeja vratili smo se u hotel. Pola sata odmora u klimatiziranoj sobi, bio je dovoljan da vratimo izgubljeno snagu.
Vece smo proveli setajuci uz obalu Nila, i ispijajuci caj na brodu usidrenom blizu naseg hotela.

slika

26 vel 2009, 09:44

Treceg zadnjeg dana naseg boravka u Egiptu, krenuli smo sjeverno od Kaira prema Aleksandriji.
Odlicna prilika, da opisem voznju na ulicama Egipta. Sjecam se da sam toliko puta do sada citala o njihovoj neopreznoj, brzoj voznji ali da sam tek kada sam i sama bila sudionik iste razumjela sto su raniji putopisci mislili pod ovom voznjom.
Dobri su vozaci, alivoze tako da svakih 500 m prekrijes oci rukama i izrecituejs naglas sve molitve koje znas.
S obzirom kako voze, nemaju udesa toliko koliko bi covjek ocekivao.
Kao da postoji nepisano pravilo izmedju njih, i uredjeni refleks za gas i bjezanje od istog.
Iako, nisam srela pjesaka koji trci, svi hodaju lezerno i ne osvrcu se na auta, pa cak i na najprometnijoj cesti.

Aleksandrija

Brzo smo stigli u Aleksandriju, sto ne cudi, s obzirom kako smo brzo vozili, tj. covjek koji nas je vozio. Setali smo cornisem, a ja sam onako laicki pokusala da se orijentisem gdje bio mogao biti smjesten taj cuvenio svjetionik jedan od svjetskih cuda.
Obilazeci grad, dosli smo do prekrasnog utvrdjenja, nadaleko poznate citadele, za koju smo kasnije culi da se nalazi na mjestu gdje je nekad bio smjestena Svjetionik.
Od svega vidjenog u Egiptu, za nas prvi put, najvise se me dojimila Citadela u Aleksandriji.

Sa prozora citadele:

slika

Nakon rucka u starom restoranu na obali mora, vratili smo se u Cairo.
Iako smo putovali te noci, smogli smo snage da jos posjetimo jedan od shopping mallova u glavnom gradu Egipta i McDonald's.
Cairo shopping mall- otvoren prije 6 godina, izgledao je puno, puno starije. Bio je to jedan od vecih mallova u Egiptu, i ako je suditi po shopping centrima, onda u Bosni i nije tako losa ponuda, kako se obicno cini kada se vratimo iz Jedde, Dubaia ili Kulala Lumpura.

Po povratku u hotel, ostalo je jos vremena da se spakujemo za put, odmorimo sat vremena i veceramo u Japanskom restoranu smjestenom u nasem hotelu.
Oko ponoci smo bili na aerdormu, a vec narednog prijepodneva grlila sam svog djecaka, pokazujuci mu kamilu iz Aleksandrije i citav set poklona Spidermana.

Povratak kuci:
slika

Nakon tri dana i toliko vidjenih stvari, tek sada imam zelju da ponovo posjetim Egipat, ali ovaj put duze, jer za Dolinu faraona, Sinaj goru, obalu Crvenog mora.treba puno vise vremena i prostora kako bi slika o Egiptu mogla biti kompletirana.

26 vel 2009, 09:47

Egipat- u tri dana!!!!

Aleksandrija:

slika

Citadela:

slika

slika

26 vel 2009, 09:49

Grobnice:

slika

slika

Bocna kuca u kojoj zive beskucnici, zid desno od grobnice (gore):

slika

26 vel 2009, 09:52

Unutrasnjost kuca u kojima zive beskucnici:

slika

slika

Pogled iz sobe u kojoj se zivi, na grobnicu:

slika
Zadnja izmjena: moj(a) djeca(k); 26 vel 2009, 09:59; ukupno mijenjano 1 put/a.

26 vel 2009, 09:58

Konicidencija ili ne, uglavnom, djecak sa pocetka price, od tog dana postao je nasa briga- u svakom pogledu, i bas sada idem da se vidim sa njim i njegovom obitelji. :luv

Nadice, nadam se da ce ti ovaj tekst bar malo olaksati u boljem snalazenju u Egiptu, ili bar pomoci u formiranju liste prioriteta sta trebas da vidis i ocekujes tamo. :mah

26 vel 2009, 11:29

Ajme kako je ovo lijepo napisano... svaka ti čast!!! :joy
Prekrasno... jednostavno nemam riječi...
Imam osječaj kao da sam ponovno bila tamo dok sam čitala tvoj putopis makar sam rekla da mi je jedan put u Egiptu bio dosta jer ima toliko puno zemalja koje bi još voljela vidjeti...
Još jednom... svaka ti čast! :klanja

26 vel 2009, 14:09

A mene je vratilo u studentske dane. Mjesec dana sam bila u Egiptu, preko razmjene studenata. Bila sam u Cairu ali sam obišla Luxor, Asuan, Aleksandriju, Suez. Jedan mladić je bio "zadužen" za nas i vodio nas gradom - tako da smo zaista vidjeli grad kako treba...

27 vel 2009, 13:24

Hvala Tinice, a ovo moram potpisati:

makar sam rekla da mi je jedan put u Egiptu bio dosta jer ima toliko puno zemalja koje bi još voljela vidjeti...

bas tako, i ne samo Egipat, vec sve druge zemlje u kojima sam do sada bila....Uvijek bih nesto novo da vidim, cujem i posjetim. :mrgreen:

27 vel 2009, 20:14

Moj Djecak :hug veliki zagrljaj na ovom izvjestaju, bas prekrasno :srca

Mi smo kontali ove godine ici u Egipat pa ove tvoje slike upijam sa posebnim zadovoljstvom :ljubav
Jedino sto se predomisljamo je sto su djecica (posebno braco) jos uvijek mali pa mi izgleda malo komplikovano ici u avanturu ove vrste... ali vidim da vrijedi :buket

PS posebice me dojmila prica o zivom-mrtvom gradu :/ zamislila me ta koegzistencija zivih i mrtvih, vrata do vrata...

03 ožu 2009, 09:40

Ida, meni ste vi super odvazni zato sto se uopce "usudite" i jos tako cesto putujete sa troje male djece. :5 :5

Ljetovalista u Egiptu preporucujem za boravak sa djecom, medjutim Kairo i druge gradove ne bas...pogotovo ljeti kada su temperature nesnosne, guzva ogromna...a ni uslovi nisu bas najidelaniji za djecu (ne onako kako ste navikli na nekim drugim destinacijama)

04 ožu 2009, 20:22

MD, nismo izgleda toliko odvazni, jer smo se dogovorili da je pametnije pricekati dok narastu :/ .

Ljetovanja su ok, ali mi smo htjeli u avanturu, a to mi u Kairu, Luxoru, Alexandriji i ostalim gradovima izgleda vrlo komplikovano. Najvise me strah higijene i hrane, jer djecica su malena i moglo bi im nesto naskoditi.

Stoga odlazemo ovaj put, pa cemo se koncentrisati na putovanja po SA, to im je barem homeland :kima

Nadicab, ides li u Egipat?
Odgovori