Sada je: 05 kol 2026, 14:31.

Pregradjivanje balkona - trebam savjete

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Pregradjivanje balkona - trebam savjete

PostPostao/la pulse » 11 lip 2009, 11:06

Stan nam se nalazi na ćošku zgrade i imamo jedan veliki ugaoni balkon u dijelu gdje su spavaće sobe, koji je dosta neiskorišten. Samo ga koristimo za sušenje veša. U drugom dijelu stana postoji jedan manji balkon (od ok 2.5 m dužine) na koji se izlazi iz dnevne sobe i njega koristimo za sjedenje. Do sad smo imali jednu spavaću sobu viška koja je služila kao peglaonica i skladište za raznorazne stvari (biciklo, radijator, kolica, kojekakve kutije......). Tu sobu sad namjeravamo da opremimo da bude zaista soba, ali treba za sve te stvari obezbijediti mjesto gdje neće smetati, a ostavu nemamo. Tako sam došla na ideju da dio tog velikog balkona zatvorim i da to bude ostava, a dio balkona solidne veličine bi ostao + još jedan mali dio. Ja bih zatvorila sa sjeverne strane, a istočnu bih ostavila otvorenu, zbog sunca, a i zimi kad dune sjeverac po tom balkonu baš dosta mete. Imam odprilike dvije ideje u pogledu rasporeda oko kojih sam neodlučna. A što se tiče materijala, ja sam mislila da to bude PVC od poda do visine ograde balkona, a gornja polovina bi bili PVC prozori sa mutnim staklom, vjerovatno sa kliznim otvaranjem + vrata sa jedne strane. I onda bih još stavila roletne duž čitavog balkona, tako da kad su one spuštene ova kabina se ne bi vidjela spolja.

Voljela bih da mi napišete mišljenja o ovome, savjete, prijedloge, bilo šta, i u vezi organizacije prostora na balkonu i u vezi materijala za kabinu.

Evo postavljam dio nacrta stana koji je relevantan. Kraci balkona su po 4.15 m a dubina je 1.5 m (iako na nacrtu piše 1.65, ali nije toliko).

slika

Ideja br. 1 (kabina bi bila žuti pravougaonik od oko 1.5x2.5 m):
slika

Ideja br. 2 (kabina bi bila žuti kvadrat od oko 1.5x1.5 m i išla bi malo više u lijevo u odnosu na prvi primjer, do vrata od male sobe):
slika

Svi komentari su dobrodošli :mah
pulse
atletičarka

Re: Pregradjivanje balkona - trebam savjete

PostPostao/la eli » 11 lip 2009, 11:18

zatvaranje balkona i stvaranje sobe od njega je kod nas zakonim zabranjeno jer izgled zgrade podliježe nekom zakonu o autorskim pravima arhitekta. kako je kod vas ne znam.
ja bi svakako prvo zvala statičara jer balkoni nisu namjenjeni za istu težinu kao sobe, nisu na isti način i na dovoljno strana spojeni na nosive zidove i ploče. a tu je još i težina pregradnih zidova.
eli
Sveta krava

PostPostao/la pulse » 11 lip 2009, 11:38

Nije dozvoljeno zidanje, ali zastakljivanje, postavljanje roletni na balkonu i slično nije zabranjeno. Čak su svi ostali na našoj vertikali ili zastaklili taj balkon ili stavili roletne. Težina ovdje nije problem i ne radi se o sobi. Upravo zato bih sve napravila od PVC-a, i u toj kabini ne bi stajao nikakav namještaj.
pulse
atletičarka

PostPostao/la eli » 11 lip 2009, 12:33

važno da težina nije problem i da ne donese nenadane troškove.
ja ne bi "kratila" balkon po sredini, nego isključivo sa jedne strane. čini mi se da bi tako prostor bio bolje iskorišten. sobe i onako imaju dovoljno svjetla, tj. izlaz na balkon im nije jedini prozor.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 11 lip 2009, 12:39

:dada slažem se, ovako mi nema smisla (ovisi o funkciji prostorije), ja bi radije zatvorila jednu polovicu (il manje ako želiš manje), al samo s jedne strane.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Julija29 » 12 lip 2009, 10:20

:dada Zatvori cijelu sjevernu stranu
Moja prva ljubav 27.04.2005.
Vragolanka 16.11.2007.
Sisoljubac 31.10.2010.
Julija29
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pulse » 15 lip 2009, 11:20

OK, hvala.

Premnogo sam očekivala od topika.
pulse
atletičarka

PostPostao/la Potica » 15 lip 2009, 12:06

Meni se cini da bi bilo bolje zatvoriti citavu stranu od vrata do zida od male sobe. To bi po povrsini bila velicina onog prvog zutog kvadrata a imala bi manju povrsinu za zatvaranje. Sto se vrata tice ne vidim svrhu ostavljanja balkona samo koliko su vrata kad i tako ne mozes nego u tu sobicu.
Potica
No. 1 baka

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.