Sada je: 03 kol 2026, 20:40.

mirovinsko osiguranje

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

mirovinsko osiguranje

PostPostao/la Buhtlica » 03 pro 2014, 17:16

u velikim sam nedoumicama. pokušat ću skratiti cijelu priču.
dakle, davno sam radila u jednoj firmi i prestala (od tada radim kao slobodna prevoditeljica). tada sam si počela sama uplaćivati mirovinsko. po kojoj osnovi, do danas nisam imala pojma. svaki mjesec to uplaćujem, a da me ubijete ne znam što sam. :oops: sramota me to priznati, ali ne idu mi neke takve stvari tipa plaćanja računa, vođenja financija...
danas sam odlučila tome stati na kraj (tom neznanju; jer sinoć do 2 nisam mogla zaspati razmišljajući o tome i pitajući se štošta) i pisala sam hzmo-u te brzo dobila odgovor (začuđujuće). kaže gospođa da plaćam po osnovi produženog osiguranja zbog nezaposlenosti. zašto sam ja to tako počela plaćati, nemam pojma, bilo je to prije više od 10 g.
e sad mene zanima, a to ne mogu nigdje pronaći na stranicama hzmo-a. koliko dugo ja to mogu plaćati po toj osnovi? trebam li se prebaciti na neku drugu osnovu, budući da ipak radim? što ako npr. jednom budem nesposobna za ikakav rad i ne mogu to više plaćati, imam li pravo na išta, tipa što ja znam, invalidska mirovina ili slično?
ništa ne znam i na svakoj ću pomoći biti do neba zahvalna.
hvala unaprijed!
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

Re: mirovinsko osiguranje

PostPostao/la Potica » 03 pro 2014, 22:09

Buhtlica je napisao/la:kaže gospođa da plaćam po osnovi produženog osiguranja zbog nezaposlenosti.

Buhtlica je napisao/la:koliko dugo ja to mogu plaćati po toj osnovi?

Zakon kaže : svojstvo osiguranika prestaje prestankom okolnosti na temelju kojih je stekao svojstvo osiguranika

dakle ti se i dalje vodiš kao nezaposlena, ako želiš promijeniti status zakon kaže:
Članak 10.

Obvezno su osigurani:

1. obrtnici i trgovci pojedinci upisani u odgovarajući registar

2. osobe koje u skladu s posebnim propisima samostalno obavljaju profesionalnu djelatnost, kao što su odvjetnici, privatni zdravstveni radnici, umjetnici, novinari, odgajatelji, lektori i prevoditelji, primalje, predstavnici obiteljskog doma, fizička osoba koja samostalno kao profesionalnu djelatnost obavlja poslove savjetovališta i usluga pomoći i njege u kući i drugi

Djelatnostima slobodnih zanimanja smatraju se: samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika i druge slične djelatnosti. Ukoliko je osobi djelatnost prevoditelja glavno zanimanje, po toj osnovi je osiguran na mirovinsko i zadravstveno osiguranje, mjesečna osnovica za obračun obveznih doprinosa propisana je čl. 12. Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja (Nar. nov. br. 147/02 – u nastavku teksta: ZDOO) mjesečna osnovica za obračun doprinosa na osnovicu obvezniku doprinosa iz čl. 4. t. 10 Zakona, jeest prosječna plaća I koeficijenta 1,1. Osnovica imjesečni iznos doprinosa utvrđuju se rješenjem Porezne uprave sukladno čl. 83. ZDOO-a, a doprinosi se obračunavaju primjenom stopa propisanih čl. 37. ZDOO-a

Za promijenu sa jedne osnove na drugu bi se trebala javiti u poreznu upravu da ti oni zaduže obavezu uplate doprinosa kao slobonom zanimanju, samo nisam sigurna da li onda moraš predavati i npr. JOPPD obrzac jer to je dosta komplicirano a nisam sigurna kako to ide kod slobodnih zanimanja. Možda bi bilo najbolje da odeš na najbližu poreznu i kažeš da si se došla informirati jer bi ti radila kao slobodna prevoditeljica i koje su onda tvoje obveze i kakve sve možda trebaš voditi.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Buhtlica » 04 pro 2014, 07:48

puno ti hvala, sad sam malo pametnija ;)
ja ne bih htjela da moram voditi neke knjige, plaćati mjesečne doprinose i sl. sada samo godišnje predajem prijavu poreza i to je sve što moram napraviti. ovo drugo ne znam, ne želim, a i bilo bi mi puno skuplje (čini mi se).
budem onda još pitala u poreznoj. oni će znati to za mirovinsko? ili moram i na hzmo?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mimi321 » 04 pro 2014, 09:52

Bila sam samostalna djelatnost pa samo da te upozorim, osim mirovinskog (I i II stupa) plaća se doprinos za zdravstveno, zaštitu na radu i doprinos za zapošljavanje, koji ovise o visini dohotka predviđenoj za određenu djelatnost (to je ovo prosječna plaća * koeficijent 1,1 za tvoju djelatnost), prema izdanom poreznom rješenju. Knjige si obavezna voditi ali ih možeš voditi sama, ako znaš, ja ne znam pa je to dodatan trošak. Ovi JOPPD obrasci nisu za samostalnu djelatnost.
C. skorpion 2007.
D. vaga 2002
mimi321
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Buhtlica » 04 pro 2014, 11:31

to sam se nešto raspitivala u poreznoj prije nekoliko godina pa su mi rekli (iako mi nisu djelovali kao da su posve sigurni u to što pričaju jer su se čudili zašto ja uopće prijavljujem porez :roll ) da je dovoljno da samo godišnje prijavljujem porez i onda ne moram voditi nikakve knjige. ma ništa ne znam. :(
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 04 pro 2014, 14:09

na drugi dohodak se plaća porez jer se smatra drugim dohotkom.
Mirovinsko, zdravstveno i sve ostalo su obaveze na prvi dohodak. Znači ako imaš neki posao, ako nešto radiš onda se trebaš osigurati i plaćaš sve ovo kaj je Poti nabrojala. Ako uz posao radiš još nešto i uplaćuju ti na žirac minimalno trebaš platiti porez (prema rješenju porezne ili u godišnjoj prijavi).
Adorabla
Medena

PostPostao/la mirbi » 04 pro 2014, 14:47

Osim ako otvaraš domaću radinost. Onda moraš plaćat sve dvaput. :lol
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la MALA2006 » 04 pro 2014, 15:09

I na drugi dohodak PU dostavlja rijesenje sa obracunatim doprinosima za mirovinsko osiguranje (1. i 2. stup) i zdravstveno osiguranje
Znaci bez obzira sto su ti doprinosi već placeni za tu osobu kod XY poslodavca jer su obracunati i plaćeni po drugoj osnovi.
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Buhtlica » 05 pro 2014, 11:38

slabo ja vas, drage moje, sve to razumijem. ali dobro, mislim da sam bit shvatila.
hvala!!! :kiss
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 05 pro 2014, 11:39

Adorabla je napisao/la:na drugi dohodak se plaća porez jer se smatra drugim dohotkom.
Mirovinsko, zdravstveno i sve ostalo su obaveze na prvi dohodak. Znači ako imaš neki posao, ako nešto radiš onda se trebaš osigurati i plaćaš sve ovo kaj je Poti nabrojala. Ako uz posao radiš još nešto i uplaćuju ti na žirac minimalno trebaš platiti porez (prema rješenju porezne ili u godišnjoj prijavi).

meni je lova od prevođenja prvi, jedini dohodak, jedina primanja koja imam. budući da pretežno radim za strane tvrtke, uplate mi sjedaju na devizni tekući račun.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la malamaja » 09 pro 2014, 17:41

to se samo tako zove : drugi dohodak.
tu ti je link na poreznu upravu i na njihovu brošuru
http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/167_DrugiDohodak.pdf

s obzirom da primaš uplatu iz inozemstva, obavezna si u roku od 8 dana obračunati porez i prirez kao akontaciju. Na drugi dohodak također plaćaš 20% MIO i 25%poreza + prirez. Znači trebaš to samostalno obračunati i uplatiti.
Provjerim ti za uplatne račune.
Ovo za acc poreza i prireza je kombinacija u kojoj nisu dužna podnositi godišnju poreznu prijavu. Iako, trebala bi izračunati koja ti je varijanta povoljnija....u osnovici ta acc će ti se ovako i onako uzeti u obzir i ukoliko podneseš godišnju prijavu.

Ak ti kaj nije jasno, pitaj.
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.