Sada je: 24 lip 2026, 11:37.

Iz kojih država moguće posvajanje?

Za sve koji su u postupku posvajanja, udomljenja. Sve o zakonima, centrima za socijalnu skrb, ali i osobne priče kako smo uspjele. Tu smo da damo potporu i snagu za krenuti dalje do cilja - postati roditelj!

Moderator/ica: ančica28

Iz kojih država moguće posvajanje?

PostPostao/la Sprout » 01 stu 2008, 22:57

Čitala sam malo na ovom forumu postove u vezi posvajanja iz inozemstva...
Neki su vidim napisali da im je netko od prijatelja posvajao iz Rusije, Poljske i sl.

prvo pitanje: zna li tko provjereno s kojim državama Hrvatska ima potpisane te međudržavne ugovore po kojem Hrvatski državljanin može posvojiti dijete iz njihove zemlje?

I drugo, znate li koga iz Hrvatske i da je baš Hr. državljanin(!) tko je posvojio dijete iz inozemstva tipa Rusija i sl.
Sprout
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Iz kojih država moguće posvajanje?

PostPostao/la eli » 01 stu 2008, 22:57

jedino što znam je iz novina - ukrajna.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Arkana10 » 02 stu 2008, 09:59

Na zalost nemam informacije na tvoje pitanje, ne znam kako je to regulirano u Hrvatskoj.
Kod nas u Makedoniji, ne moze, sem ako se ne kontaktira sa veleposlanstvo zemlje i onda se raspitati kod njih o Agencijama za posvajanje.
Na forumu rode bio je jednom ovaj topik link, ako ti moze pomoci.
Nadam se da ce se javiti neka od cura koja nesto vise zna.

pokusacu da pronadjem neke informacije, pa javim.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Arkana10 » 05 stu 2008, 09:58

na topik sa linkovima imas jedan International adoption service mozes se tamo informirati :proljece
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Sprout » 20 stu 2008, 11:14

Hvala na odgovorima i pomoći...ako još tko ima kakvih informacija u vezi ovog samo naprijed- što više info to bolje.
Sprout
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Arkana10 » 26 stu 2008, 09:49

a ti nam pisi kako razmisljas na ovu temu :3srca
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Sprout » 28 stu 2008, 23:24

Pa eto zašto me ovo zanima- u Hrvatskoj ima mnogo parova koji bi voljeli posvojiti, a djece za posvajanje je puno manje nego zainteresiranih i vjerujem da mnogi ostanu bez te mogućnosti. Drugo, postoje i single žene koje bi isto voljele biti majke, ali bez obzira na priču o emancipaciji na neki način žalosno ispada da ako nemaš muža nisi podobna za majčinstvo iako sam već čula da i singlice uspijevaju posvojiti kod nas bez obzira na sve. Budući da je za djecu idealno da imaju oba roditelja (ukoliko su oba "normalni" ljudi) onda recimo da je u Hrvatskoj OK da se djeca daju na posvajanje parovima kad već ima dovoljno kandidata. Iako mislim da bi i dalje bilo u redu uzeti u obzir i single žene koje su zbilja OK i imaju dobre uvjete da se brinu za dijete.

No u svijetu su brojke drukčije- Rusija, Ukrajina i još mnogo zemalja ima puno veći broj siročadi nego potencijalnih roditelja koji bi ih posvojili. Mnoga zato na žalost nikad ne budu posvojena, a sa 16 moraju van iz sirotišta i prepušteni su sami sebi. Tada ih većina završi na ulici, kao kriminalci, u prostituciji, jako velik broj počini samoubojstvo i sl. Kako i ne bi kad ih izbace van dok su još djeca, bez poštene naobrazbe i ičega.

Zato bi bilo sjajno da se i našim ljudima omogući da usvoje dijete iz takve zemlje-i parovima i single ženama(Rusija i još mnoge zemlje dopuštaju obje varijante). Uvjerena sam da je toj djeci u situaciji u kojoj žive malo bitno jel imaju dva roditelja-mislim da je puno bitnije omogućiti im da osjetite bezuvjetnu ljubav, iskrenost i sigurnost od koga god da dolazi. Brojka je manje važna.
U svakom slučaju kod nas ne postoji agencija koja bi olakšavala našim ljudima komplicirani proces posvajanja iz druge zemlje kao što to imaju SAD i mnoge Europske zemlje, a vjerujem da i kod nas ima ljudi koje bi to i te kako interesiralo.
Naravno pitanje je Imaju li Hrvatska i neka od tih zemalja uopće taj neki sporazum kojim se takvo posvajanje dopušta!??
To bi bilo dobro saznati za početak!

Jednog dana bi voljela i sama posvojiti dijete, imala muža ili ne, rodila biološko dijete ili ne. Svejedno, želja mi je dati drugu šansu nekom djetetu bez roditelja od kud god da dolazi.

Čini mi se da bi usvajanje djeteta iz Kine ili Afrike moglo tom istom djetetu dodatno otežati život budući da Hrvatska nije poput SAD-a gdje zbilja ima ljudi svih "boja". Znam da su nam mali crnčići i kineskinjice mnogima preslatki, ali nisam sigurna da im treba dodatno komplicirati život u zemlji koja na takvu različitost još nije navikla. Ali možda griješim, ne znam. Možda bi bilo bolje da tu djecu posvoje ljudi iz zemalja u kojima su prisutne sve rase i gdje će se osijećati "kao doma".

Eto, tako to otprilike stoji kod mene. Voljela bi čuti što drugi misle o ovome, ali najviše bi ipak voljela čuti ima li tko konkretnih informacija o posvajanju iz drugih država :3srca :mah
Sprout
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rosmari36 » 30 lip 2009, 08:59

Bok , cure!

Dali ima što novo na ovu temu ?'Ja bi također voljela posvojiti (mada sam single :roll: ) i razmišljam o posvojenju iz Rusije ! Vidim na frua.org i slicnim web site-ovima da se to "vani " radi uz pomoc agencije ali eto..kod nas toga nema pa me zanima da li je nekome uspjelo i bez agencije ?
Pozdrav i hvala na odogovru !
rosmari36
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Beppa Joseph » 30 lip 2009, 09:20

Prije pola godine ja sam kontaktirala s jednom našom misionarkom koja je u Peruu i razmišljali smo o posvojenju iz Perua. Nažalost, nama se postupak obrade odužio (imate o tome na mojoj temi) pa još ništa ne možemo poduzeti, ali barem znam kako ovo ide.
Budući da kod nas nema agencija sve treba ići preko Ministarstva vanjskih poslova. Zapravo treba proći obradu u Hr, a onda dalje ide preko ministarstva. Mi do tog dijela još nismo došli pa ne znam kako to točno ide, ali pretpostavljam da je silno komplicirano jer za onih nekoliko posvajanja iz Perua u Hr trebala je prava borba.
Ipak, sve su to informacije iz druge i treće ruke.

Kako posvajanje uvijek ide preko suda, netko treba posredovati i predstavljati posvojitelje u zemlji odakle je dijete. U ovom slučaju bi to bila misija, tj. misionari koji rade s djecom, a za Rusiju ne znam. Mislim da je to glavni problem kod posvajanja iz inozemstva, ta uloga posrednika.

Što se tiče posvojitelja koji su u paru ili samaca, mislim da to ovisi samo o državi u kojoj se posvaja. Kod nas samac može proći obradu jer to dopušta zakon.

Nadam se da sam barem malo pomogla... :mah
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Arkana10 » 30 lip 2009, 09:31

Rosmari moja teta koja zivi u UK je zeljela posvojiti curicu iz Kaliningrada (Rusija), trebalo je ici preko agenciju za posvajanje. Mozda je najbolje da kontaktiras veleposlanstvo Rusije kod vas i pitas kako i dali moze.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la rosmari36 » 30 lip 2009, 22:08

Hvala na vašim odgovorima!
Ja sam tu neku obradu prošla , sada čekam još neko službeno rješenje!Ipak, ako ne uspijem naći djete u Hrvatskoj razmišljam o posvojenju u Rusiji !Da, dobra ideja..konaktirat ću i njih direktno pa pitati .
Ne znam, trebalo bi i ovdje imati neku agenciju !!Što bi trebalo da se takvu jednu osnuje??!
Za predstavljanje vani ,pred sudom, predpostavljam da to moze učiniti i njihov odvjetnik!
Čitam na slovenskim forumima da njima to ide..još uvijek nemaju službenu agenciju ali idu tako samostalno posvajati..imaju nekog dobrog odvjetnika valjda pa se staze pomalo uhodavaju...Ovdje ,međutim, svi nešto razmišljamo ali nema konkretnih psovojenja !
Ma, ok..probati ću još malo sa pretragama!:-)
Ako budete imali još koju ideju se slobodno javite!!:-)))
rosmari36
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rosmari36 » 01 srp 2009, 06:31

http://www.adopt-in-russia.ru/
E, da..ovu stranicu sam prije neki dan našla pa eto..nek se nađe i ovdje mada sam je kopirala već ina roda.hr pa ako nekom nešto pomaže.. ;)
rosmari36
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Kompas » 08 srp 2009, 07:26

Evo i mene! Ja sam nova ali imam neke informacije vezane za posvojenje djece iz drugih država. Hrvatska nema nikakav ugovor o stranom posvojenju i takvoj proceduri ali nema niti zakonske zapreke da bi se to učinili. Možete posvojiti dijete iz bilo koje države i tamo odraditi proces (centri za soc. skrb, sudovi,...) i pravomoćnu odluku donijeti na Općinski sud kako bi vam priznali stranu sudsku odluku kako bi se upisali kao roditelji. To su informacije iz prve ruke jer sam upravo pred kraj procesa posvojenja bebe iz Etiopije. Sva ta posvajanja u svijetu idu preko agencija za posvajanje kad kojih morate biti jako orezni jer mnoge nisu legalne i nemaju licence ali strani sudovi ne dopuštaju "independet adoption", dakle morate se odlučiti za jednu. Najbolje je to provjeriti kod ambasada (tako je i u mom slučaju). Ovo je adresa agencije s kojom radim http://www.hopeadoptionagency.org i vrlo su korektni.
Kompas
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Beppa Joseph » 08 srp 2009, 07:44

Dobrodošla Kompas! :mah
Jako mi je drago što si se javila. Nadam se da ćeš uskoro postati majka djetetu iz Etiopije.

Hvala ti na informacijama, sigurna sam da će mnogima pomoći.

mm i ja zaista žarko želimo biti roditelji i nama je zapravo potpuno svejedno hoćemo li posvojiti ili imati biološko dijete, te Koje će biti nacionalnosti i boje kože. Zato su ove tvoje informacije i nama vrlo vrijedne. Mene je zapravo dosta strah te cijele strane procedure, a vidim da i dosta košta. Kako to da si se odlučila upravo za tu agenciju?
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Kompas » 08 srp 2009, 12:44

Ja sam kontaktirala mnoge agencije (otprilike 20-25) i svi su mi rekli da rade samo sa svojim državljanima. Vlasnik ove agencije je siroče iz Etiopije tako da njegova životna priča i posao imaju jednu drugu težinu pa se potrudio naći rješenje i za nas koji nismo Amerikanci. Isto tako, važno mi je bilo naći njihovu licencu za rad koju sam dobila preko ambasade iz koje je vidljivo da nemaju nikakve kriminalne prošlosti niti nikakvih rekalmacija od svojih klijenata uopće. Što se tiče novca troškovi agencijskog posredovanja su 10000 US dolara.
Kompas
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Arkana10 » 11 srp 2009, 11:28

ovo su jako korisne informacije. hvala ti sto si nam se javila i sretno!
da nam uskoro pises kako je vase djete kod vas :srca
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la rosmari36 » 02 kol 2009, 18:56

U međuvremenu sam i ja saznala neke informacije koje sam več objavila na Rodi ali ok, stavljam ih i ovdje za svaki slučaj pa nek se nađe !
Dakle, stupial sam u kontakt sa jednom ženom koja ima valjda neku agenciju , djeca su iz Perua, Bolivije, Venezuele. Kaže da je tako dala u posvojenje već dvoje djece. Cijena svega skupa ( troškovi 3000 eura , put 2000 ) je 5ooo eura. Cijena za psovojenje iz Rusije je 22 000 . Prestrašno !Ali dobro, ako to netko financijski može dohvatiti ...
Sretno svima !
rosmari36
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Beppa Joseph » 03 kol 2009, 07:08

Vjerojatno je riječ o Misionares siervos de los pobres (ili tako nekako, ne sjećam se više).

Ako su oni, s njima se može i na hrvatskom dopisivati (imaju volontere iz Hrvatske). Mi smo ih kontaktirali, ali kako nismo još dobili rješenje od centra, nismo ništa pokrenuli.
Ja sam napokon počela raditi u struci, pa se nadam da ćemo u devetom ili desetom napokon dobiti rješenje. Tada ponovo planiram zvati misionare...
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la rosmari36 » 03 kol 2009, 21:23

MA, ne znam...ja sam pričala sa ženom na hrv.mobitel !Samo, možda je to meni too much jer ipak djeca se razlikuju od naših pa tak..budemo vidjeli !
rosmari36
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anemone » 22 lis 2009, 12:16

Beppa Joseph, možeš li mi napisati s kojim si misionarima kontaktirala, ja sam imala kontakt sa jednom navodnom misionarkom, koja se ponudila pomoći, ali moje je iskustvo bilo negativno.Može ovdje ili na pp.
Anemone
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Beppa Joseph » 22 lis 2009, 12:19

Odgovorit ću ti na pp
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Beppa Joseph » 24 lis 2009, 16:34

UPOZORENJE

Korisnice malanana, paula.m i srce dobile su trajni ban nicka zbog opravdane sumnje u lazno predstavljanje.

Također, postoji opravdana sumnja da ta osoba, koja pod više različitih nickova piše na različitim forumima, nudi informacije i posredništvo vezano uz posvajanje u inozemstvu. Zbog toga molimo potencijalne posvojitelje da ne nasjedaju na njene ponude jer je riječ o pokušaju prevare.
Beppa Joseph
normalna mama

Natrag na Posvajanje

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.