Switch to full style
Za sve koji su u postupku posvajanja, udomljenja. Sve o zakonima, centrima za socijalnu skrb, ali i osobne priče kako smo uspjele. Tu smo da damo potporu i snagu za krenuti dalje do cilja - postati roditelj!
Odgovori

Haiti

24 sij 2010, 10:29

Citala sam jucer u novinama da je u Haitiju ostalo stotine tisuca djece bez roditelja i da se vec krece s molbama da se posvajaju ta djeca (i neka zena iz Kanade organizira, ako sam dobro zapamtila) jer da doslovno nemaju od cega zivjeti.
Doduse, u istom clanku se navodi netko tko kaze da to jos jedno vrijeme nece biti moguce jer se ne zna tko stvarno nema nikoga dok se ne vidi tko je poginuo, nestao, a tko je ziv; tj. dok se ne definiraju djeca koja su stvarno sirocici.

Moje pitanje: Sto mislite, da li bi bilo moguce posvojiti dijete s Haitija? Kad sam gledala slike te djece boli te srce i iskreno sam pomislila da bih mogla jednom tom djetetu malo olaksati zivot. Postoji li uopce u Hrvatskoj agencija koja se bavi posredovanjem u usvajanju djece iz drugih zemalja?

Re: Haiti

24 sij 2010, 10:56

lipo od tebe i humano,neznam ama bas nista o tome, al jucer moja mater i otac izjavili da bi i oni mogli posvojit jedno dite sa haitija. ja i sestra smo blenile, al ugavnom zelim ti sricu ako vec to zelis... :mah

24 sij 2010, 11:17

ne, hrvatska nije potpisnica neke konvencije o međunarodnom posvajanju. možda bude. inače sva međunarodna posvajanja idu tako da prvo od matične države moraš imati sve papire o podobnosti, pa kontaktiraš agenciju koja ima svoje troškove i još uplaćuje za domove u toj zemlji, tvoji su troškovi vašeg puta i puta djeteta pa na kraju to dosta košta.

evo od jučer jedan svijetli primjer za potencijalne roditelje - iz etiopije se može posvojiti ako su svi uvjeti zadovoljeni.
http://www.jutarnji.hr/obitelj-roginic-prva-je-dobila-dijete-iz-afrike--onog-trena-kad-smo-je-vidjeli--bila-je-nasa-kci/509437

24 sij 2010, 11:37

Na žalost iako je postojala ideja o osnivanju agencija i nakon što su stručnjaci istaknuli potrebu da se iste osnuju nisu osnovane Agencije za posvajanje djece - u svakom slučaju u budućnosti će vjerojatno biti osnovane, ali trenutno posvajanje iz zemalja izvan Hrvatske je misija u koju se upućuju vrlo hrabre obitelji....obitelj iz članka što ga je poslala eli je srećom naišla na osobu koja je pošteno odradila svoj posao, na žalost nije uvijek tako.

24 sij 2010, 15:04

Da, bas sam malo citala. Nisam sigurna da mi je to financijski izvedivo. Desetci tisuca eura...Zapravo, kako Karitas organizira skupljanje pomoci i ima onaj telefon, nekako bi mi bilo na mjestu da se i ovdje oni angaziraju. Utopisticki, ha?

Isto tako UNICEF (cini mi se) i jos neke medjunarodne agencije ne savjetuju usvajanja u ovoj fazi. Kao bolje je naci usvojitelje u vlastitoj sredini (sto mi je skroz OK), ali u zemlji koja je i prije potresa imala 380 000 sirocadi? Ne znam.

U svakom slucaju lijepa mi je ova prica o djetetu iz Etiopije.

11 vel 2010, 14:15

Znam da nije povezano, al onaj prizor kad su izvadili onog malog nakon par dana iz rusevina, kad su se svi okupili, a dok ga je spasioc dizao iz rupe, on je rasirio ruke kao da se ponovno rodio. Svi u ekstazi. Nista me nije tako jako dirnulo na televiziji godinama. slika

11 vel 2010, 14:20

Stvaro prekrasna fotografija. Suze su mi došle.
I kakvo lijepo dijete...

To su prizori koji daju nadu i u najtužnijim trenucima :srca

17 ožu 2010, 11:13

Je li bilo kakve srece sa posvajanjem djece sa Haitija? Ima tko kakve informacije. Navodno je bilo dosta zainteresiranih.

29 ožu 2010, 22:28

mm i ja smo zaista htjeli (i sad bi), ali ne znam od kuda krenuti.

29 ožu 2010, 22:39

obustavljena su kako bi se u kaotičnoj situaciji spriječio trafiking.
čak i kad su bila dozvoljena išla su preko agencija koje ne surađuju sa hr.
Odgovori