Za sve koji su u postupku posvajanja, udomljenja. Sve o zakonima, centrima za socijalnu skrb, ali i osobne priče kako smo uspjele. Tu smo da damo potporu i snagu za krenuti dalje do cilja - postati roditelj!
Odgovori

Re: Da li reci ili ne.........

21 kol 2006, 22:54

kad razmisljam o tome, nekako mi se cini da je vrlo sebicno djetetu ne reci da je usvojeno i to vec vrlo rano.<
>reci mu tek s 18 godina cini mi se puno strasnijim za dijete nego da od djetinjstva s tim zivi. <i></i>

22 kol 2006, 13:53

Ja potpisujem INGOLINU.<
><
>Zašto?<
><
>Jer mislim da ne možete znati kako ćete nešto, zašto ćete nešto napraviti (možete samo diskutirati), ako to još niste doživjele.<
><
>Dakle, hvale vrijedno je da se Inga javila i objasnila nam kako se ona zapravo osjećala.<
><
>I, još mislim da ju uopće niste razumjele. Nije ona da se djetetu uopće ne kaže, već iznosi misao da to nije tako lako kako se ovdje može napisati.<
><
>Pozdrav <i></i>

31 kol 2006, 15:08

Djetetu svakako treba reći. Odnosno djete bi trebalo s tim rasti i odrastati. Moja nečakinja je usvojena sa 7 mjeseci, a ja imam curicu koja je tada imala 3 godine i njoj ni sada nije jasno kako je teta rodila,a nije imala trbuh. Sada cijela obitelj polako (u skladu s njihovim godinama) prića kako je teta donijela seku kući, ili tipa kad si došla kod nas. Mislimo je da je to puno bezbolnije nego da se seka jedan dan vrati iz vrtića, škole ili grada i da to čuje od nekog drugog. Mislim da bi bio puno veći šok što smo joj lagali od samog saznanja da je usvojena. Iva (20.03.2002.)<
><i></i>

16 ruj 2006, 21:04

djetetu po zakonu morate reci do 7 godine! tako da taj izbor ne postoji :neznam

24 pro 2007, 13:09

evo i price iz nase familije...

MM-ov brat i sogorica su prije par godina usvojili malenu djevojcicu :3srca koja se tako divno uklopila u nasu familiju :3srca
oni zive u inozemstvu ali kad god su u Hrvatskoj dodju k nama, ljetujemo zajedno, ma bas znam malenu u dusu jer smo jako puno vremena s njom proveli...

i meni je fascinantno kako malena lici :shock: na sogoricu (identicna boja kose i identicno kovrcava ), da ne kazem kako ima jako puno slicnosti s mojim starijim sinom :shock: .iste crte lica, isti oblik ociju :shock:

inace, ona od prvog dana zna da je usvojena (imala je 3,5 godine kad su je dobili :3srca ), a ovo pisem zbog jednog zgodnog dogadjaja neki dan na aerodromu kad je sogorici i malenoj prisla jedna starija gospodja i rekla - "ma, bas se vidi da ste mama i kci, tako licite i tako se vidi kak se volite :3srca , ma, bas je lijepo gledati" , a malena ko iz topa -ali ja sam usvojena (ona to zna oduvijek).
gospodja se pocela ispricavati, bilo joj je bas neugodno, no, malena joj je rekla - "ma, teta, nema veze, svi nam kazu da licimo, a ovo je sad samo moja mama :3srca makar me nije rodila, ma nije ni bitno tko te rodi, bitno je tko te kasnije cuva i voli."
(bas je tim rijecima rekla, ma ludnica... :shock:

pozdrav svima koji mastaju o usvajanju, mi evo imamo jako pozitivnu pricu u familiji i volim je prenijeti drugima... zelim vam svima koji cekate na usvajanje da na ovako lijep nacin zaokruzite svoju pricu :3srca

24 pro 2007, 13:57

"ma, teta, nema veze, svi nam kazu da licimo, a ovo je sad samo moja mama makar me nije rodila, ma nije ni bitno tko te rodi, bitno je tko te kasnije cuva i voli."

cmolj, cmolj :3srca

24 pro 2007, 14:11

Ma prekrasno!!! Meni svaki put na ovakve priče krenu suze na oči.
I da, mislim da djetetu treba reći.

24 pro 2007, 14:22

Imge, prekrasna prica. :3srca :3srca

24 pro 2007, 15:24

Imge, prekrasno! :3srca

24 pro 2007, 15:44

Prekrasno :3srca

19 sij 2008, 22:33

:3srca :3srca prekrasno

21 sij 2008, 15:07

Prekrasno! :3srca

Ovak, ja cu pisati poucena iskustvom kada nemas jednog roditelja..
Dakle, moga biloskog oca nikada nisam vidjela..
Moja mama mi je vrlo brzo rekla i objasnila situaciju..
Ja sam tada, iako vrlo mala, svhatila sve i sve je bilo ok...
Kada sam usla u pubertet bilo je malo kompliciranije (razna pitanja) i ne mogu si uopce ni zamisliti kako bi bilo da sam tada saznala da mi je mama, na primjer, lagala..... :shock:

Da, rec do 7god., po zakonu. :3srca

26 lis 2010, 00:39

pre nego sto smo ja i mm poceli da planiramo bebu napravili smo dogovor.
5 god. pokusavamo da dobiemo bebu ako ne uspemo usvoicemo.
Ja sam znala da cu imati decu.
Jedna moja koleginica ovako je objasnila svojoj usvojenoj devojcici:

neke bebe rasu u stomaku, a ti si meni rasla u srcu:)

i meni je to super. uvek se stopim kad pomislim na ove reci.
i ja smatram da dete mora da zna, mada ranije znam da se retko pricalo o tome.
moji susjedi su isto posvoili decaka koji je nekoliko god. mladji od mene.
on je sam saznao negde u pubertetu i bilo je gadno po njemu a i po obitelji.
znam da je trazio svoju pravu obitelj. da se razocarao sto niko nije snji otvoreno govorio.

26 lis 2010, 08:24

Moj Leptiric zna za nesrecu (iako ima 4 godine zna vec od puno ranije) i da se sad moja zena i ja brinemo za nju. Osim nekoliko neugodnih situacija kada su neke osobe izlagale neugodne detalje oko nesrece (cisti idiotizam), nije bilo problema. Stovise sama u vrticu kaze frendovima kad je tema obitelj sto se desilo s roditeljima. No iskreno me smeta da gdjegod stignemo, nema prilike kad se u polusaptajucem govoru ne spominje - jadna ona... roditelji poginuli... I mislim da je dijete tu zakinuto. Kao potpuno javna informacija zapravo nosi teret umjesto da ima svoj mir u djetinjstvu i nosi se sa eventualnim problemom unutar obitelji. Nazalost, u malom smo mjestu i nadam se da kroz vrijeme ce to ipak splasnuti i gledati ju kao Leptirica u svoj ljepoti a ne kroz depresivno-suosjecajnu notu.

Djetetu treba sto ranije reci ali na prihvatljivom nivou za njen razvoj. Ima krasnih i jednostavnih objasnjenja koja djeca mogu prihvatiti i obraditi. Nece biti nikakvih problema dok god iskrenu sigurnost i srecu dobiva od obitelji koja se brine o njoj.

26 lis 2010, 11:47

Naš sin zna da je posvojen jer je posvojen sa 5 godina iako mu to prvih godina nije ništa baš značilo jer je dijete mislilo kako smo mi samo još jedni udomitelji u nizu , no nakon 2 godine i pol godine voli reći da je i on posvojio nas .
I u potpunosti se slažem sa tom izjavom jer on nas je prihvatio kao svoje roditelje jer da nije ne bi bilo sklada u kući .
I kad ga netko upita nešto o mami i tati on veselo kaže grleći nas :mi smo se posvojili :srca

26 lis 2010, 11:58

kbegicsi je napisao/la:mi smo se posvojili :srca

:srca

26 lis 2010, 12:05

kad ga netko upita nešto o mami i tati on veselo kaže grleći nas :mi smo se posvojili

prekrasno!!!!

:ljubav

31 lis 2010, 01:07

moj djecak je napisao/la:
kad ga netko upita nešto o mami i tati on veselo kaže grleći nas :mi smo se posvojili

prekrasno!!!!

:ljubav

31 lis 2010, 01:21

Sin mamine kolegice je jednom izjavio:˝jedna me je teta rodila i dala me mojoj mami˝.Svaki puta me dirnu te njegove riječi jer iako zna da mu nije biološka majka voli ju kao da je(pa možda čak i više).Ona mu je rekla kad je imao 4-5 godina,nisam sigurna točno,čekala je vrijeme kad će moći shvatiti o čemu ona priča.

31 lis 2010, 21:26

Odgovori