Za sve koji su u postupku posvajanja, udomljenja. Sve o zakonima, centrima za socijalnu skrb, ali i osobne priče kako smo uspjele. Tu smo da damo potporu i snagu za krenuti dalje do cilja - postati roditelj!
17 pro 2009, 19:55
Moraš imati adekvatan prostor, predati zahtjev Czss, onda oni dođu vidjeti i naprave obradu cjelokupne obitelji, zatim slijede edukacije. Sve skupa (ovisno je od centra do centra) traje otprilike 6 mj. Ti kod davanja izjave da želiš pokrenuti postupak i želiš biti udomitelj navedeš da li bi udomila jedno, dvoje ili više djece, možeš iznjeti želju kojeg spola i koje dobi. To sve uđe u evidenciju. E, sad kad CZSS treba smještaj za neko dijete koje odgovara oneme što si ti navela nazovu te. Ponekad zovu ako i nije tako (npr. trebaju smjestiti dečkića, a ti si rekla da bi djevojčicu - ti možeš pristati i ne moraš). Nekad i prije smještaja možeš vidjeti djete, razgovarati s njim, upoznati ga (ako je to dijete koje je smješteno u nekom od domova za nezbrinutu djecu), ali vrlo često ga vidiš tek kad ga soc. radnice dovedu. Socijalne radnice i psiholog iz tima za udomiteljstvo procijene prilikom obrade kakvo biste dijete prihvatili i u interesu je i njima, a i u interesu djeteta je da se za svako dijete nađe adekvatna obitelj, obitelj u kojoj će dijete normalno funkcionirati, a ne da se nakon 2-3 mj dijete seli opet u novu obitelj. Dakle nikome nije važno samo smjestiti djete. Nema nikakvog propisa koliko vremena moraš provoditi s djetetom - isto je kao i s tvojim - provodiš onoliko koliko treba i koliko najviše možeš. Dakle, možeš raditi i biti udomitelj (kao udomitelj nemaš pravo na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, tak da je dobro ako možaš raditi) . Dijete može ići u vrtić, naravno u dogovoru s CZSS i biološkim roditeljima, moji su svi išli, u igaonice, najmanji mi ide u puni program vrtića...Razmišljaš li o udomiteljstvu - i ja sam imala kćer jedinicu punih 8 god.Materijalno je imala daleko više nego njena mlađa sestra, sve slobodne aktivnosti, sve kazališne predstave, klizanje, plivanje, kreativne radionice i svaku igračku iz izloga...Moja mlađa kćer nema puno toga, ne zbog materijalnih razloga nego ih jednostavno ne stignem sve voziti na sve strane (a nema ni neke interese , stariju je sve zanimalo mjesec, dva i kraj..opet nešto novo), ali je puno emotivnija, privrženija, općenito toplija osoba,druželjubiva. Udomiteljstvo ti oduzme puno toga, ali ti puno toga i daje, u svakom slučaju promijeni ti prioritete u životu.
12 sij 2010, 14:41
Dori toliko me dirnu tvoje priče,makar sam dobrim dijelom upoznata jer imam u obitelji soc.radnika.I koliko puta poželim nešto napraviti koči me
Djecu koja odlaze na posvojenje treba za to pripremiti i olakšati im taj dio životnog puta, morate svoje emocije jednostavno pospremiti negdje, isplakati se kad oni to ne vide...oni ne smiju osjetiti da ste vi nesretni radi toga što odlaze. Morate im objasniti da time što odlaze i što će steći novu obitelj ne gube vašu ljubav i reći im da ste sretni jer će dobiti nekog tko će ih puno voljeti. Tada se ni oni ne osjećaju kao da vas izdaju i ostavljaju
.Naravno ima i svoje malce,treba ih podignuti,ali uvijek mi je ta misao tu negdje,osobito kada navratim do dj.doma odnijeti igračke ili sl,ili pomažem nekoj obitelji lošijeg statusa.
Zato kapa dole,tebi i tvojoj obitelji.
12 sij 2010, 15:18
sve sam pročitala i moram ti reći dory da si me dirnula i da je kanula koja suza ne zbog tuge nego sreće-ti i tvoj muž ste odlični...
-ja i mm smo često razgovarali o udomljenju i posvojiteljstvu ali na snekako uvijek muči stambeno pitanje..zapravo imamo rješeno ali nemamo 200 ili 1000kvadrata a ionako nas je petero..tako da uvijek potisnemo tu želju..naravno muči nas i milijon pitanja,okolina...
-iako ja mislim da "prijatelji" koji bi mi rekli da sma luda ili šašava jednostavno nezaslužuju moje vrijeme ni prijateljstvo
Dory je napisao/la:Moraš imati adekvatan prostor
mene zanima koliko bi taj prostor trebao biti,dali smiju djeca djeliti sobu ili mora imati svako dijete svoju...
kuća/stan-dali im je to važno??
12 sij 2010, 16:03
U sobi može biti najviše dvoje djece istog spola ako se radi o školskoj djeci, a ukoliko su djeca mlađa može ih biti troje, ali onda opet moraš imati kad krenu u školu riješeno kako ih smjestiti.
Moraju imati adekvatan namještaj - radni stol, krevet (ne smije biti na kat), ormar...ništa prezahtjevno.
10 svi 2010, 19:56
Imam jedno pitanje i ne znam točno da li to tu spada, ali zanima me kako možemo udomiti odrasle ljude? Naime, ja imam prijateljicu koja je invalid (ali je polupokretna-može ustati iz kolica i hodati ali uz tuđu pomoć), ona živi u jednom domu koji se masno plaća, a prehrana je užasna (više su gladni nego siti), dobi mali đeparac (50 kn), a sve sama mora nabavljati. Razmišljala sam da je uzmemo k nama jer imamo prostora i volimo je, a nedavno sam ostala bez posla i rado bi se za nju brinula. Jedini izvor prihoda joj je očeva penzija, ostatak joj plaća socijalno. Pa me zanima, kak to ide, da li mogu udomiti baš nju i da li se dobi nekakva naknada?
10 svi 2010, 20:28
udomljavanje starijih ti je zakonom regulirano kao i udomljavanje djece - znači ima jedan zakon koji se odnosi na udomiteljstvo i za djecu i odrasle...uvjeti su slični, dakle moraš se javiti na CZSS, moraš proći obradu, edukaciju i dobiti dozvolu za udomiteljstvo - ovisi o kojem centru je riječ, ali postupak traje od 3-6 mjeseci.
Poznajem dvoje-troje udomitelja za odrasle osobe pa ako želiš možeš mi poslati pp pa se možeš i dodatno raspitati kod njih...
Smještaj obično obavlja CZSS , naknada po udomljenom štićeniku je 1800 Kn, plus eventualno uvećanje od 20% ukoliko osoba koja se udomljuje ima specifične potreba - iz tog iznosa dužna si brinuti o udomljenom štićeniku, kupiti potrebne namirnice, higijenske potrepštine, odjeću...
Kao vlastitu opskrbninu dobiješ još oko 500 Kn kao naknadu za svoj trud....
Eto, nadam se da sam ti pomogla..
10 svi 2010, 22:21
Hvala na odgovoru, ali mi bi željeli udomiti baš nju, a ne bi se posebno bavili udomiteljstvom jer mislim da bi za nju bili dobro rješenje. Što se tiče naknade čini mi se ok, mislim da bi zdurali jer ako ima za 2 hrane, ima i za 3, a ostalo bi se snašli. Ona ima očevu mirovinu, željeli bi da ona tu mirovinu zadrži, je l to moguće? U sadašnjem slučaju sva njena mirovina ide za dom koji se plaća oko 5000 kn, a ona od toga nema baš puno
10 svi 2010, 22:35
vjerojatno bi morala dijelom participirati - ali sigurno bi joj i ostalo nešto od mirovine, i državu bi takav smještaj stajao manje nego domski...kreni od CZSS jer sve što sam ti napisala moraš obaviti prije nego postaneš udomitelj - bez obzira što želiš udomiti samo jednu osobu moraš imati dozvolu za udomiteljstvo.
Naravno da na centru možeš reći da želiš udomiti samo jednu određenu osobu...i sigurno bi ti izašli u susret.
10 svi 2010, 22:46
sanelina, ja se tebi divim
(i pomalo zavidim-ovo shvati kao kompliment)
da i mi razmisljamo, ali ne sada vec za par godina, i ne za opciju udmoljavanja vec drugu, posvojenja ili usvajanja.
intimno se nadam se da ce jedno malo srce (nekim cudom, samo) naci svoj put do nas, kao sto je prije par godina dok jos nisam bila udata bio susret sa najljepsa djevojcica na svijetu, prekrasnom Zanom koja je nasla svoj put do mog srca, a deset godina prije i mali djecak krupnih smedjih ociju.
nikada, dok sam ziva necu zaboraviti, njegov pogled i njene plave oci.
nedavno je jos jedna plavooka djevojcica usla u moje srce, ali bez izgleda za dugorocniji ostanak sa nama
10 svi 2010, 22:52
md, jesu li djeca bila udomljena ili se radilo o nekom obliku "kumstva"?
i meni je sanelinina priča ostala u pamćenju kao jedna od najljepših na forumu.
10 svi 2010, 23:04
djeca su bila iz doma za nezbrinutu djecu.
u prvom slucaju djecaka smo (sa mojim roditeljima, posto sam u to vrijeme bila maloljetna) htjeli udomiti, ali kriza uoci rata, nesigurnosti i svasta nesto prekinulo nas je u tome, ali zato sam bila uvela sedmicni obilazak djece u domu za nezbrinutu djecu.
u drugom slucaju, sa Zanom kao 23. djevojka nisam imala nikakve sanse.
sa zadnjom djevojcicom koju sam neuhranjenu pronasla u bolnici, imala sam najvise izgleda samo da nije bila pokrenuta porcedura za usvajanje od nekog treceg.
10 svi 2010, 23:07
da, papirologija često poremeti planove.
bar je zadnja curica dobila svoju obitelj.